Translation

Subotica, Η Art Nouveau Πόλη Της Σερβίας

Ευρώπη

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΣΕ  ΚΤΗΡΙΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ


 • Δημαρχείο Subotica

Πηγή : https://visitsubotica.rs

Load WordPress Sites in as fast as 37ms!

Το Δημαρχείο (σερβικά : Gradska kuća) βρίσκεται στην κεντρική πλατεία  και αποτελεί το σύμβολο της πόλης. Κατασκευάστηκε μεταξύ 1908- 10 σε σχέδια των Ούγγρων αρχιτεκτόνων, Marcell Komor (1868-1944) και Dezső Jakab (1864-1932). Έχει χαρακτηριστεί ως Προστατευόμενο Πολιτιστικό Μνημείο Εξαιρετικής Σημασίας και θεωρείται ένα αριστούργημα της ουγγρικής αρχιτεκτονικής. Το ουγγρικό Art Nouveau ξεκίνησε από τον Ούγγρο αρχιτέκτονα Ödön Lechner (1845-1914) ο οποίος στα έργα του χρησιμοποιούσε πολλά διακοσμητικά στοιχεία, όπως τα πλακίδια Zsolnay. Το Δημαρχείο περιλαμβάνει διακοσμητικά στοιχεία από πλακίδια τερακότας Zsolnay, με μοτίβα από την ουγγρική λαϊκή τέχνη (λουλούδια, παγώνια κλπ.), και βιτρό παράθυρα από το εργαστήριο του Ούγγρου καλλιτέχνη Miksa Róth  (1865-1944).

Ο Πύργος του Δημαρχείου με το ρολόι, ύψους 76 μ., είναι μέρος του εντυπωσιακού αρχοντικού. Διεύθυνση: Trg Slobode,  http://www.subotica.rs

Στην κεντρική πλατεία της πόλης ξεχωρίζουν επίσης το Μπλε Σιντριβάνι (2001), με πλακάκια Zsolnay, και το άγαλμα του Τσάρου Jovan Nenad που βρίσκεται απέναντι από το Εθνικό Θέατρο, στην αρχή της οδού Korzo.

The Ultimate Managed Hosting Platform
 • Συναγωγή Subotica

Πηγή : https://visitsubotica.rs

Οικοδομήθηκε μεταξύ 1901-1903 από τους Ούγγρους αρχιτέκτονες Marcell Komor (1868-1944) και Dezső Jakab (1864-1932), που σχεδίασαν επίσης το Δημαρχείο και το κτήριο «SDK» (1912), στην οδό Korzo 5. Το εξωτερικό ύψος είναι 40 μ., το εσωτερικό 23 μ. και η διάμετρος του θόλου 12,6 μ.

Πηγή : https://visitsubotica.rs

Είναι το μοναδικό κτήριο Συναγωγής στην Ευρώπη με στοιχεία του ουγγρικού Art Nouveau. Τα βιτρό παράθυρα είναι του Ούγγρου καλλιτέχνη, Miksa Róth (1865-1944) και τα κεραμικά με μοτίβα ουγγρικής λαϊκής τέχνης, από το διάσημο εργοστάσιο κεραμικών Zsolnay, περιοχή Pécs Ουγγαρίας. Ανήκει στα Προστατευόμενα Πολιτιστικά Μνημεία Εξαιρετικής Σημασίας. Διεύθυνση : Trg Jakaba i komora 6

 • Raichle Palace

Πηγή : https://visitsubotica.rs

Το  Raichle Palace (σήμερα Πινακοθήκη Σύγχρονης Τέχνης) σχεδιάστηκε μεταξύ 1903-4 από τον Ούγγρο αρχιτέκτονα Ferenc Raichle (1869-1960), ως κατοικία για τον ίδιο και την οικογένειά του. Αποτελεί το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα της αρχιτεκτονικής του ουγγρικού Art Nouveau, καθώς είναι στολισμένο με διακοσμητικά μοτίβα από την ουγγρική λαϊκή τέχνη.

         

Raichle Family Palace – Πηγή : https://visitsubotica.rs

Ανήκει στα Προστατευόμενα Πολιτιστικά Μνημεία Εξαιρετικής Σημασίας της Subotica. Διεύθυνση: Park Ferenca Rajhla 5, https://sgsu.org.rs.

Η εσωτερική αυλή του κτηρίου χρησιμοποιείται από το καφέ- εστιατόριο «Boss» (Matthias Corvinus 7-8, https://www.bosscaffe.com).

Raichle Palace – Boss  Caffe – Πηγή : https://www.bosscaffe.com

 • Subotica Savings Bank Palace

 

Πηγή : https://visitsubotica.rs

Το γωνιακό κτήριο σχεδιάστηκε το 1907 από τους Ούγγρους Marcell Komor (1868-1944) και Dezső Jakab (1864-1932). Αποτελεί αντιπροσωπευτικό δείγμα ουγγρικού Art Nouveau, με διακοσμητικά κεραμικά πλακίδια Zsolnay, που απεικονίζουν λουλούδια σε έντονα χρώματα.

Πηγή : https://visitsubotica.rs

Το ισόγειο, με τις μεγάλες γυάλινες επιφάνειες, χρησίμευε ως τράπεζα και εστιατόριο ενώ οι επάνω όροφοι ήταν κατοικίες.

Διεύθυνση: Korzo 4

Η σημερινή οδός Korzo, από τα τέλη του 19ου αρχές 20ου αι. αποτελούσε τον κεντρικότερο δρόμο της πόλης, με τα πιο εντυπωσιακά κτήρια,  τα περισσότερα αντιπροσωπευτικά δείγματα του ουγγρικού Art Nouveau.

 • Salomona Sonenberga Palace

Πηγή : https://visitsubotica.rs

Το  παλάτι Sonenberga (σήμερα Γενικό Προξενείο της Δημοκρατίας της Ουγγαρίας), σχεδιάστηκε το 1910 από τους αρχιτέκτονες, Izidor Strassburger και Lajos Gombos. Το Salomona Sonenberga Palace αποτελείται από δυο κτήρια, το πρώτο στην οδό Đure Đakovića 3, με στοιχεία ουγγρικού Art Nouveau, όπως διακοσμητικά πλακίδια Zsolnay, με μοτίβο φυτά, και το δεύτερο στην οδό Matija Korvina 10, με λιτή διακόσμηση από τη βιεννέζικη Art Nouveau.

Διεύθυνση: Đure Đakovića 3

 • Manojlović Palace

Πηγή : http://www.kulturput.rs

Το διώροφο γωνιακό παλάτι σχεδιάστηκε από τον  διάσημο αρχιτέκτονα της πόλης, Titus (Tit) Mačković (1851-1919), για τον πλούσιο Σέρβο διανοούμενο από τη Subotica, Samko Manojlović (1844-1914).

   

Πηγή :  https://visitsubotica.rs

Οικοδομήθηκε το 1881, με πολλά στοιχεία Νέο-Αναγέννησης, καθώς ο Tit Mačković  ήταν ένθερμος υποστηρικτής της τέχνης αυτής.

Ανήκει στα Πολιτιστικά Μνημεία Εξαιρετικής Σημασίας της Subotica. Διεύθυνση: Korzo 8

 • Hotel Adolfa Halbrora

Πηγή :  https://visitsubotica.rs

Το Hotel Adolfa Halbrora ή Hotel Nacional σχεδιάστηκε το 1897 από τον αρχιτέκτονα, Géza Kocka, για τον πλούσιο Mora Halbrora. Το κτήριο γνωστό και ως Zagreb kafana (bistro) σήμερα στεγάζεi το πολυκατάστημα καλλυντικών «dm». Το 1905  ανακατασκευάστηκε από τον αρχιτέκτονα Ferenc Reichl (Rajhl) (1869-1960), σε στιλ Νέο-Αναγεννησιακό.

Ανήκει στα Προστατευόμενα Πολιτιστικά Μνημεία Εξαιρετικής Σημασίας. Διεύθυνση: Korzo 10, Subotica

Ο Géza Kocka, που ήταν ο αρχιτέκτονας της πόλης Subotica, σχεδίασε επίσης το Prokeš Palace (1988) (σήμερα Addiko Bank), ένα μεγάλο κτηριακό συγκρότημα (Korzo 15) και το σομόν κτίριο  Dušan Stojković Palace (1907) (Trg Republike 10).

 • Hotel je izgrađen ή  Golden Lamb Hotel     

 Πηγή : https://visitsubotica.rs

Κατασκευάστηκε  το 1857, ανακαινίστηκε το 1886 από τον αρχιτέκτονα Géza Kocka με στοιχεία Εκλεκτισμού και λειτούργησε ως πανδοχείο με ιδιοκτήτη τον Andras Lichtnecke.

Πηγή : https://visitsubotica.rs

Το 1904 ανακατασκευάστηκε από τον διάσημο τοπικό αρχιτέκτονα Titus (Tit) Mačković (1851-1919), ο οποίος πρόσθεσε στοιχεία του ουγγρικού Art Nouveau και του Jugendstil Μονάχου. Τα  1985-6 ανακαινίστηκε η πρόσοψη ενώ το υπόλοιπο κτήριο, προς την οδό Vuk Karadzic, κατεδαφίστηκε και ξαναχτίστηκε όπως το αρχικό με στοιχεία του ουγγρικού Art Nouveau. Για πολλά χρόνια υπήρξε η έδρα του JNA (Γιουγκοσλαβικός Λαϊκός Στρατός). Διεύθυνση: Korzo 3 & Vuk Karadzic

 • Vojnić Palace

Πηγή :  https://visitsubotica.rs

Το Vojnić Palace κατασκευάστηκε το 1893 από τον οικοδόμο από τη Βουδαπέστη, Janoš Jedlička για τον στρατιωτικό (vojnić) Mata Bajaši, ως ενοικιαζόμενες κατοικίες. Το χαρακτηριστικό κόκκινο κτήριο, απέναντι από το Εθνικό Θέατρο, έχει αρχιτεκτονικά στοιχεία της  Γαλλικής Αναγέννησης. Διεύθυνση: Korzo 1

 • Dömötör Palac

Πηγή :  https://visitsubotica.rs

Το ανάκτορο Dömötör  (σήμερα Δημοτικό Μουσείο) οικοδομήθηκε το 1906 από τους αδελφούς József Vágó (1877–1947) και László Vágó (1875–1933), για τον παιδίατρο της πόλης, Dömötör (Demeter) Miksa (1868–1944).

Πηγή :  https://visitsubotica.rs

Οι Ούγγροι αρχιτέκτονες χρησιμοποίησαν διακοσμητικά στοιχεία που παραπέμπουν σε Darmstadt Art Nouveau. Διεύθυνση: Trg Sinagoge 3, https://gradskimuzej.subotica.rs.

 • Gereb House

Πηγή : https://visitsubotica.rs

Το Gereb House (σήμερα Gallery «Dr. Vinko Perčić») κατασκευάστηκε το 1894 από τον αρχιτέκτονα Dezső Jakab (1864-1932), για το δικηγόρο της πόλης Mihalj Gereb. Αργότερα προστέθηκαν στοιχεία Νεο-Μπαρόκ, και αποτέλεσε το σπίτι του γιατρού της Subotica και συλλέκτη έργων τέχνης Vinko Perčić (1911-1989).

Gallery «Dr. Vinko Perčić»– Πηγή : https://visitsubotica.rs

Από το 2006  ανήκει στα Προστατευόμενα Πολιτιστικά Μνημεία της  Subotica. Διεύθυνση: Maksima Gorkog 22

 • Yellow House Subotica

Πηγή : https://visitsubotica.rs

Το Yellow House (σερβικά Žuta kuća)  (σήμερα Σχολή Παιδαγωγικής Εκπαίδευσης) χτίστηκε μεταξύ 1880-3 από τον διάσημο αρχιτέκτονα, Tit Mačković (1851-1919) για το Ταμιευτήριο της Εθνικής Τράπεζας της Subotica, σε στιλ Νεο-Αναγεννησιακό. Κατά το Β’ Π.Π. υπήρξε η έδρα της ειδικής αστυνομίας του ουγγρικού στρατού και χρησιμοποιήθηκε ως φυλακή και ως χώρος βασανιστηρίων.

Ανήκει στα Προστατευόμενα Πολιτιστικά Μνημεία Εξαιρετικής Σημασίας. Διεύθυνση: Strosmajerova 11

 • Πρώην General Credit Bank της Ουγγαρίας

  

Πηγή :  https://visitsubotica.rs

Το κτήριο σχεδιάστηκε το 1911 από τον αρχιτέκτονα Alfréd Hajós (1878 – 1955) με στοιχεία του κινήματος Vienna Secession, για την Τράπεζα της Ουγγαρίας. Ανήκει στα Προστατευόμενα Πολιτιστικά Μνημεία Εξαιρετικής Σημασίας. Διεύθυνση: Trg Republike 2, Subotica.

Πηγή :  https://visitsubotica.rs

 • Δημοτική Βιβλιοθήκη Subotica

Πηγή : https://www.subotica.com

Το γωνιακό κτίριο του πρώην Εθνικού Καζίνο (σήμερα Δημοτική Βιβλιοθήκη) οικοδομήθηκε το 1896 από τον Ferenc Raichle (1869-1960), στην θέση του σπιτιού της οικογένειας Skenderović. Με στοιχεία Νέο-Μπαρόκ στο πνεύμα του Εκλεκτισμού ξεχωρίζει η είσοδος με τους δυο άτλαντες, έργο του γλύπτη Edo Telč. Ανήκει στα Πολιτιστικά Μνημεία Εξαιρετικής Σημασίας της πόλης. Διεύθυνση: Cara Dusana 2

O Ούγγρος αρχιτέκτονας Ferenc Raichle σχεδίασε και το Raichle Palace (Park Ferenca Rajhla 5).

 • Lazar Mamužić Palace

Το ανάκτορο κατασκευάστηκε μεταξύ 1891-2, για τον  Lazar Mamužić  (1847- 1916), Δήμαρχος της Subotica (1884-1902). Είναι από τα σημαντικότερα έργα του τοπικού αρχιτέκτονα, Titus Mackovic (1851-1919).  Διεύθυνση: Park Ferenca Rajhla 7, & Đure Đakovića

 • Simeon Leović Palace

Το Simeon Leović  Palace υπήρξε η κατοικία του συμβολαιογράφου της πόλης, Simeon Leovic. Σχεδιάστηκε το 1893 από τον διάσημο Ούγγρο αρχιτέκτονα, Ödön Lechner (1845-1914) και το συνεργάτη του, Gyula Pártos (1845-1916). Το Simeon Leović Palace, είναι ένα λιτό κτήριο με τα βασικά στοιχεία της ουγγρικής αρχιτεκτονικής. Διεύθυνση: Park Ferenca Rajhla 11.

Η ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΠΟΛΗ SUBOTICA

Η Subotica είναι μια σημαντική πόλη της αυτόνομης επαρχίας της Vojvodina στη Β. Σερβία, σε απόσταση 10 km από τα ουγγρικά σύνορα.

Η Vojvodina βρίσκεται στην περιοχή North Bačka, και έχει πρωτεύουσα το Novi Sad.

Η λίμνη  Palić, 8 km Α. της Subotica, θεωρείται από τις ωραιότερες λίμνες της Σερβίας, και κάθε χρόνο η πόλη φιλοξενεί το «Palić Wine Festivities», με εκδηλώσεις στο συνεδριακό κέντρο,  Grand Terrace.

Πηγή : https://visitsubotica.rs

Το Grand Terrace, με στοιχεία Vienna Secession, σχεδιάστηκε το 1912 από τους Ούγγρους αρχιτέκτονες Marcell Comor (1868-1944) και Dezső Jakab (1864-1932), οι οποίοι σχεδίασαν επίσης το Δημαρχείο και τη Συναγωγή της Subotica. Διεύθυνση: Obala Lajoša Vermeša bb, Palić.

Studio HiFi Diapason

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *