Κρουαζιέρα στο ‘Αγιο Όρος από Ουρανούπολη και Όρμο Παναγιάς – Αμμουλιανή – Δρένια
Τα ημερόπλοια που εκτελούν τις κρουαζιέρες στο ΝΔ. τμήμα της Χερσονήσου του Άθω της Χαλκιδικής, ξεκινούν από την Ουρανούπολη και τον Όρμο της Παναγίας.
Το Πειρατικό Καράβι «ΜΕΝΙΑ ΜΑΡΙΑ», αναχωρεί από τον Όρμο της Παναγίας με κατεύθυνση ΝΔ. του Άθω.
Κρουαζιέρες εκτελούν καθημερινά τα πλοία της εταιρίας Athos Sea Cruises, www.athos-cruises.gr, (Απρίλιο-Οκτώβριο), με αναχώρηση από την Ουρανούπολη και τον Όρμο της Παναγίας.
Athos Sea Cruises
Η εταιρία CALYPSO CRUISES, www.calypso-cruises.gr, τηλ. : 23770 71420, 6974 802772, εκτελεί αντίστοιχες κρουαζιέρες από Ουρανούπολη. Εντός των πλοιαρίων υπάρχει δυνατότητα ξενάγησης, σε πολλές γλώσσες, για όλες τις Μονές που θα δείτε κατά την περιήγησή σας.
Όρμος της Παναγίας
Η εκδρομή από την Ουρανούπολη αναχωρεί από τη θέση Φραγκόκαστρο, που είναι και τα σύνορα της Ουρανούπολης με το Άγιο Όρος. Ο χάρτης της ΝΔ. πορείας που ακολουθούν τα ημερόπλοια από την Ουρανούπολη.
Οι περισσότερες κρουαζιέρες περιλαμβάνουν εκτός από την περιήγηση στον Άθω και στάση για μπάνιο ή φαγητό (ανάλογα την κρουαζιέρα που θα επιλέξετε) στα νησάκια Αμμουλιανή και Δρένια, που απέχουν μόνο 2 ν.μ. από την Ουρανούπολη (διάρκεια κρουαζιέρες περίπου 6-8 ώρες).
Δρένια
Τα Δρένια (ή Γαϊδουρονήσια) είναι ένα σύμπλεγμα 6 μικρών νησιών, με μεγαλύτερο τα Δρένια. Τα άλλα νησάκια είναι τα : Πέννα, Άρτεμη, Φέτη, Τιγκάνι, Ποντική.
Τα νησιά Δρένια βρίσκονται στο ΝΑ. άκρο του νησιού της Αμμουλιανής σε απόσταση 2 ν.μ. από την Ουρανούπολη και μπορείτε να φτάσετε πολύ εύκολα με καραβάκι από την Ουρανούπολη.
Στα Δρένια θα βρείτε οργανωμένες παραλίες, με ομπρέλες και ξαπλώστρες, ταβέρνα και beach bars.
Όρμος της Παναγίας
Αν επιλέξετε την κρουαζιέρα με αναχώρηση από την Ουρανούπολη θα έχετε την ευκαιρία να δείτε τον Πύργο της Ουρανούπολης, το σύμβολο της πόλης, και στη συνέχεια μετά από τα 2 km, την ερειπωμένη Μονή Ζυγού, στη θέση Φραγκόκαστρο.
- Πύργος Προσφορίου ή Πύργος της Ουρανούπολης
Πηγή : http://www.dimosaristoteli.gr
Ο βυζαντινός Πύργος Προσφορίου ή Πύργος Ουρανούπολης, που περιλαμβάνει τον οχυρωματικό περίβολο, τον ονομαζόμενο «μπαρμπακά» και τον αρσανά, δηλαδή ο χώρος για τις βάρκες, ανήκε κάποτε στο Μετόχι Προσφορίου, τη σημερινή Ουρανούπολη. Το Μετόχι Προσφορίου από το 1018 ανήκε στην αγιορείτικη Μονή Βατοπεδίου. Ο Πύργος, που θεωρείται πολύ παλιός, αναφέρεται για πρώτη φορά το 1344. Είναι ανοικτός για το κοινό και θα δείτε το δωμάτιο του ζεύγους Loch, που ευεργέτησαν την περιοχή, και μία αξιόλογη έκθεση βυζαντινών αρχαιοτήτων και εικόνων. Τον Αύγουστο, στον εξωτερικό χώρο, πραγματοποιείται συναυλία κάτω από το φως του φεγγαριού (πληροφορίες, : http://www.dimosaristoteli.gr).
- Μονή Ζυγού (10ος αι.)
Πηγή : http://www.dimosaristoteli.gr
Ερείπια της μεγάλης αγιορείτικης Μονής Ζυγού ή Φραγκόκαστρο (κτίστηκε περί το 942 και καταστράφηκε λίγο πριν το 1198), τα οποία αποτελούν χαρακτηριστικό παράδειγμα της αρχιτεκτονικής των μοναστηριών του Αγίου Όρους. Καστρομονάστηρο, με οχυρωματικά τείχη που εκτείνονται σε 5,5 στρέμματα, 10 πύργους, που κτίστηκαν σε 5 φάσεις (πριν το 1211) και Καθολικό, ύψους 4 μ., αφιερωμένο στον Προφήτη Ηλία. Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Χαλκιδικής και Αγίου Όρους διενεργεί ανασκαφές και έχουν ήδη αποκαλυφθεί εξαιρετικά ψηφιδωτά, κεραμικά, νομίσματα (11ου και 12ου αι.) κλπ.
ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΑ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ – ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Το Άγιο Όρος από το 1988 ανήκει στα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Αναφέρεται ως Αυτόνομη Μοναστική Πολιτεία Αγίου Όρους, και είναι αυτοδιοίκητο τμήμα του Ελληνικού Κράτους. Τα Ιερά Καθιδρύματα του Αγίου Όρους περιλαμβάνουν 20 Ιερές Μονές μαζί με τα λεγόμενα Εξαρτήματά τους, δηλαδή τις Ιερές Σκήτες, τα Ιερά Κελιά, τις Ιερές Καλύβες, τα Ιερά Καθίσματα και τα Ησυχαστήρια ή Ασκηταριά ή Ασκητήρια.
Οι 20 Ιερές Μονές του Αγίου Όρους έχουν ιεραρχική σειρά, η οποία διαμορφώθηκε τον 18ο αι.
Αναλυτικά είναι οι εξής :
- Μεγίστης Λαύρας (963)
- Βατοπεδίου (972)
- Ιβήρων (976)
- Χιλανδαρίου (1197, Σερβική Μονή)
- Διονυσίου (14ος αι.)
- Κουτλουμουσίου (12ος)
- Παντοκράτορος (1363)
- Ξηροποτάμου (10ος)
- Ζωγράφου (10ος , Βουλγαρική Μονή)
- Δοχειαρίου (τέλος 10ου – αρχές 11ου αι.)
- Καρακάλλου (1070)
- Φιλοθέου (992)
- Σίμωνος Πέτρας (1363)
- Αγίου Παύλου (10ος – 11ος αι.)
- Σταυρονικήτα (1542)
- Ξενοφώντος (1070)
- Γρηγορίου (14ος αι.)
- Εσφιγμένου (11ος αι.)
- Αγίου Παντελεήμονος (11ος αι., Ρωσική Μονή)
- Κωνσταμονίτου (1086)
Όλες οι Ιερές Μονές, είναι αυτοδιοίκητες, με δικό τους εσωτερικό κανονισμό, και ισχύει το άβατο για τις γυναίκες. Αυτές που θα δείτε στην κρουαζιέρα στο ΝΔ. τμήμα, από την Ουρανούπολη ή τον Όρμο της Παναγίας είναι :
- Δονυσίου
- Ξηροποτάμου
- Ζωγράφου
- Δοχειαρίου
- Σίμωνος Πέτρας
- Αγίου Παύλου
- Ξενοφώντος
- Γρηγορίου
- Αγίου Παντελεήμονος
Επιπλέον θα δείτε τους αρσανάδες των Μονών Χιλανδαρίου, Ζωγράφου και Κωνσταμονίτου.
Οι ακτές του Άθω στο Σιγγιτικό Κόλπο
Μετά από μικρή πορεία δίπλα από τις απόκρημνες ακτές του Άθω, το πρώτο μοναστήρι που θα δείτε πάνω σε ύψωμα είναι η ερειπωμένη Σκήτη Θηβαϊδα (ή Γουρουνοσκήτη), που κάποτε φιλοξενούσε τους πλούσιους Ρώσους προσκυνητές και η Νέα Σκήτη.
- Ο αρσανάς της Σκήτης Θηβαϊδας. Αρσάνας λέγεται το λιμανάκι που χρησιμοποιούν τα μοναστήρια, που βρίσκονται στο εσωτερικό του Αγίου Όρους, και δεν έχουν άμεση πρόσβαση στη θάλασσα.
Η ερειπωμένη Σκήτη Θηβαϊδας
Η Νέα Σκήτη Θηβαϊδας και δίπλα η ερειπωμένη
Ο αρσανάς του Μονοξυλίτη
Το Μετόχι του Αγίου Νικολάου, Μονοξυλίτη, που βρίσκεται πάνω στο λόφο, ανήκει στη Μονή Διονυσίου, και εδώ παράγεται το ομώνυμο κρασί. Από την κρουαζιέρα μπορείτε να δείτε μόνο τον αρσανά του Μονοξυλίτη. Στη συνέχεια ακολουθούν οι αρσανάδες των Μονών Χιλανδαρίου (το σέρβικο μοναστήρι), Μονής Ζωγράφου (βουλγάρικο μοναστήρι) και της Μονής Κωνσταμονίτου.
Ο αρσανάς της Μονής Χιλανδαρίου, που ονομάζεται «Γιοβάντσα»
Ο αρσανάς της Μονής Ζωγράφου (10ος αι.) με το χαρακτηριστικό Πύργο
Ο αρσανάς της Μονής Κωνσταμονίτου
Το Ιερό Κελί Αγίων Πάντων βρίσκεται πριν από τη Μονή Δοχειαρίου και πριν από την εκκλησία της Παναγίας Παυσολύπης.
Η εκκλησία της Παναγίας Παυσολύπης που ανήκει στη Μονή Δοχειαρίου.
Μετά την Παναγία Παυσολύπης ξεπροβάλει η εντυπωσιακή Μονή Δοχειαρίου.
Ο αρσανάς της Μονής Δοχειαρίου
Η Μονή Δοχειαρίου (2ο μισό του 11ου – αρχές 11ου αι.) είναι αφιερωμένη στην Παναγία Γοργοϋπήκοο και στους Αρχάγγελους Μιχαήλ και Γαβριήλ.
Η Μονή Δοχειαρίου (τέλος 10ου – αρχές 11ου αι.) είναι αφιερωμένη στην Παναγία Γοργοϋπήκοο και στους Αρχάγγελους Μιχαήλ και Γαβριήλ.
Στη συνέχεια ακολουθεί η μεσαιωνική Μονή Ξενοφώντος (1070).
Ο αρσανάς και ο ξενώνας της Μονής Ξενοφώντος
Η Μονή Ξενοφώντος είναι αφιερωμένη στον Άγιο Γεώργιο και εντός της φυλάσσεται η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Οδηγήτριας.
Ο αρσανάς της Μονής Ξενοφώντος
Μετά τις Μονές Δοχειαρίου και Ξενοφώντος, με κατεύθυνση προς το ΝΔ. βρίσκεται το επιβλητικό συγκρότημα της Μονής Αγίου Παντελεήμονος (Ρωσικό Μοναστήρι), με τους χαρακτηριστικούς πράσινους τρούλους.
Το συγκρότημα της Μονής Αγίου Παντελεήμονος (11ος αι.)
Ακολουθεί η Μονή Ξηροποτάμου (τέλος 10ου αι.) που είναι κτισμένη σε υψόμετρο 300 μ. πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας.
Ο αρσανάς της Μονής Ξηροποτάμου
Η Μονή Ξηροποτάμου βρίσκεται στο δρόμο από τη Δάφνη προς τις Καρυές, και είναι ορατή από την κρουαζιέρα. Είναι αφιερωμένη στους Σαράντα Μάρτυρες και εντός της φυλάσσεται ένα μεγάλο τεμάχιο από το Τίμιο Ξύλο.
Το λιμάνι της Δάφνης
Μετά τη Μονή Ξηροποτάμου θα δείτε τη Δάφνη, το επίνειο των Καρυών, που είναι και το κεντρικό λιμάνι του Αγίου Όρους. Στη Δάφνη θα βρείτε τελωνείο, λιμεναρχείο, ταχυδρομείο, αστυνομία, ξενοδοχεία, δωμάτια και καταστήματα με προϊόντα του Αγίου Όρους.
Από εδώ ξεκινούν πούλμαν και mini bus-taxi, που ανήκουν στις Μονές, και εκτελούν το δρομολόγιο Δάφνη-Καρυές-Δάφνη (καθημερινά και με εισιτήριο που εξαρτάται από την απόσταση και τα άτομα) και έχουν άμεση ανταπόκριση με τα πλοία της γραμμής.
Πληροφορίες : Γραφείο Κίνησης Αυτοκινήτων, Καρυές Αγίου Όρους, τηλ. : 23770 23266.
Στο λιμάνι της Δάφνης βρίσκεται και ο Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Σίμωνος Πέτρας .
Εδώ φτάνουν τα καράβια της γραμμής γεμάτα μοναχούς και επισκέπτες που θέλουν να μεταβούν στις Καρυές, το διοικητικό κέντρο του Αγίου Όρους και στις απομακρυσμένες Μονές.
Ενδεικτικά τα πλοία της γραμμής είναι :
- «Αγιορείτικες Μονές Ν.Ε.», https://www.agioreitikes-grammes.com, δρομολόγια από την Ουρανούπολη (τηλ. : +30 23770 71149) και την Ιερισσό ( τηλ. : +30 23770 21041).
- «Μικροάθως N.E.», Ουρανούπολη, www.microathos.gr , τηλ. : +30 23770 71400, 6995 105105, για το πλοίο «Αγία Άννα» και το ταχύπλοο «Μικρά Αγία Άννα».
Τα δρομολόγια των πλοίων : Δάφνη – Ουρανούπολη, Δάφνη-Καυσοκαλύβια, Δάφνη-Σκήτη Αγίας Άννης (μόνο το Σαββατοκύριακο), Δάφνη-Μονή Σίμωνος Πέτρας.
Για επιβίβαση στο πλοίο της γραμμής και την είσοδό σας στο Άγιο Όρος απαιτείται να εκδώσετε την Ειδική Άδεια Εισόδου, γνωστή ως «διαμονητήριο» από τα εξής :
Γραφείο Προσκυνητών Ουρανούπολης, τηλ. : 23770 71422, το Γραφείο Προσκυνητών Θεσσαλονίκης, τηλ. : 2310 833733 ή από το Γ’ Λιμενικό Ταμείο Δάφνης Αγίου Όρους, τηλ.& fax : 2377023300.
Άθως (θψόμετρο 2.033 μ.)
Η κρουαζιέρα συνεχίζεται με πορεία το Ν. άκρο του Άθω και τη Μονή Σίμωνος Πέτρας.
Ιερά Καλύβη στο λόφο πάνω από τον αρσανά της Μονής Σίμωνος Πέτρας.
Ο αρσανάς της Μονής Σίμωνος Πέτρας
Η Μονή Σίμωνος Πέτρας (1363), βρίσκεται κτισμένο σε απότομο ένα βράχο, σε ύψος 300 μ. πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας και είναι αφιερωμένη στην Γέννηση του Χριστού.
Ξεχωρίζει από μακριά καθώς είναι ένα εντυπωσιακό 7 όροφο οικοδόμημα.
Η Μονή Γρηγορίου (14ος αι.) είναι κτισμένη πάνω σε βράχο.
Ο αρσανάς της Μονής Γρηγορίου
Μετά τη Μονή Γρηγορίου ακολουθεί η επιβλητική Μονή Διονυσίου, κτισμένη 80 μ. πάνω από τη θάλασσα.
Ο αρσανάς της Μονής Διονυσίου κατασκευάστηκε τον 16ο αι. Μονή Διονυσίου (14ος αι. )
Στη Μονή Διονυσίου, που είναι αφιερωμένη στον Άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο, φυλάσσεται και το δεξί χέρι του Αγίου. Η Μονή Διονυσίου με το επιβλητικό Πύργο ύψους 24 μ.
Στο τέλος της κρουαζιέρας θα δείτε τη Νέα Σκήτη και Σκήτη Αγίας Άννας, που είναι από τις γνωστότερες και μεγαλύτερες σκήτες του Αγίου Όρους.
Ακολουθούν η Μονή Αγίου Παύλου (10ος -11ος αι.), που είναι αφιερωμένη στην Υπαπαντή του Χριστού (2 Φεβρουαρίου) και Νέα Σκήτη που ανήκει στη Μονή Αγίου Παύλου και στο ύψωμα η Σκήτη της Αγίας Άννας.
Η κρουαζιέρα στο ΝΔ. τμήμα του Άθω ολοκληρώνεται και κατά την επιστροφή σας θα έχετε την ευκαιρία να κολυμπήσετε στα Δρένια ή την Αμμουλιανή.