Translation

Έθιμο «Μπαμπούγερα» στην Καλή Βρύση Δράμας, το Διονυσιακό δρώμενο των Θεοφανίων

Ελλάδα Θράκη Μακεδονία

Μπαμπούγερα : πανάρχαιο έθιμο με ρίζες από τη Διονυσιακή λατρεία καθώς ο θεός Διόνυσος λατρευόταν ιδιαίτερα στην Αν. Μακεδονία & Θράκη. Χαρακτηριστικό είναι το Ιερό του Διονύσου, στη θέση «Μικρή Τούμπα», σε απόσταση 2,5 km από την χωριό Καλή Βρύση.


Μπαμπούγερος : από το «μπάμπω» που σημαίνει γριά, μπαμπόγερος, άσχημος ηλικιωμένος με καμπούρα.

Load WordPress Sites in as fast as 37ms!

Πηγή : https://www.kalivrisi.gr

Μεταμφίεση : άντρες φορούν προσωπίδα με τη μορφή τράγου, που συμβολίζει τη δύναμη του ζώου,  «γούνια» με καμπούρα στην πλάτη,  που συμβολίζει τη «μπάμπω», δηλαδή τη γριά που έχει αποδώσει τους καρπούς  της (απογόνους),  μεγάλα κουδούνια που κάνουν θόρυβο,  με σκοπό να ξυπνήσουν τη φύση που αυτή την εποχή κοιμάται, και  στο χέρι έχουν  ένα σακί  με στάχτη (πληροφορίες : Πολιτιστικός Σύλλογος Καλής Βρύσης, https://www.kalivrisi.gr ).

  • Τριήμερες εκδηλώσεις από 6-8 Ιανουαρίου με Μπαμπούγερους  που  τριγυρνούν στο χωριό κάνοντας θόρυβο.

Στις 6/1, ανήμερα των Θεοφανείων, μετά τον Αγιασμό, τα Μπαμπούγερα, που περιφέρονται στα σοκάκια, χτυπούν τους περαστικούς με το σακί της στάχτης για να ξορκίσουν το κακό.

The Ultimate Managed Hosting Platform

Στις 7/1 , του Αγ. Ιωάννη  το μεσημέρι, στην πλατεία στήνεται χορός με μουσική από τα παραδοσιακά όργανα της Καλής Βρύσης γκάιντα και νταχαρέ (μεγάλο ντέφι).

Πηγή : https://www.kalivrisi.gr

Στις 8/1,  στο αποκορύφωμα των εκδηλώσεων, γίνεται Αναπαράσταση Διονυσιακού Γάμου, ένα σατυρικό δρώμενο με άντρες που είναι ντυμένοι Νύφη και Γαμπρός, και με τα Μπαμπούγερα  να περιφέρονται κάνοντας θόρυβο με τα κουδούνια τους. Ακολουθεί γλέντι στην κεντρική πλατεία, με ψητά  κρέατα  και κρασί που ρέει άφθονο από τη «βρύση του κρασιού» (δωρεάν σε όλους τους επισκέπτες).

  • Το δρώμενο «Μπαμπούγερα» βρίσκεται σε διαδικασία ένταξης στον Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας.

ΙΕΡΟ ΤΟΥ ΔΙΟΝΥΣΟΥ ΚΑΛΗ ΒΡΥΣΗ ΠΡΟΣΟΤΣΑΝΗΣ ΔΡΑΜΑΣ

  • Ιερό του Διονύσου : θέση «Μικρή Τούμπα», 2,5 km από το χωριό Καλή Βρύση.

Πηγή : https://www.kalivrisi.gr

  • Κτίσμα της Πρώιμης Ελληνιστικής Περιόδου, σε πολύ καλή κατάσταση, διαστάσεων 34Χ16, που βρέθηκε στη θέση αυτή και μαρτυρά τη λατρεία στο θεό Διόνυσο.

Πηγή : https://www.kalivrisi.gr

  • Το Ιερό του Διονύσου ή «Κονάκι του Βάκχου» για τους ντόπιους, είναι επισκέψιμο κατόπιν συνεννόησης με την Εφορία Αρχαιοτήτων Δράμας, τηλ. : 25210 31365 (εργάσιμες ημέρες και τουλάχιστον 48 ώρες πριν την επίσκεψη).
  • Γιορτή Πανσελήνου : στην πανσέληνο του Αυγούστου, εκδηλώσεις στο χώρο του Ιερού (ανοιχτό για το κοινό).

ΚΑΛΗ ΒΡΥΣΗ ΔΡΑΜΑΣ – ΠΡΟΣΒΑΣΗ

  • Η Καλή Βρύση ανήκει στο Δήμο Προσοτσάνης Δράμας, και βρίσκεται στις ΒΑ. πλαγιές του Μενοίκιου όρους, 23 Km ΒΔ. από την πόλη της Δράμας.
  • Πρόσβαση : Ε.Ο. Δράμας-Κάτω Νευροκοπίου, αριστερά προς Επαρχ. Οδ. Καλλιθέας – Καλής Βρύσης, μετά την Προσοτσάνη (15 km από πόλη της Δράμας), θα φτάσετε στην Καλή Βρύση (8 Km από Προσοτσάνη).

ΚΑΛΗ ΒΡΥΣΗ  ΔΡΑΜΑΣ – ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

  • Γιορτή Τσίπουρου Καλή Βρύση Δράμας : το 1ο Σάββατο του Νοεμβρίου.

Μεγάλο παραδοσιακό γλέντι,  με άφθονο τσίπουρο, κρασί, γίδα βραστή και τοπικά εδέσματα (όλα δωρεάν).

  • Έθιμο της «Κούπας» : την Κυριακή της Τυρινής στην πλατεία του χωριού.

Οι κάτοικοι ανάβουν μια μεγάλη φωτιά,  την «Κούπα»,  που τη συντηρούν ρίχνοντας συνεχώς κλαδιά το ένα πάνω στο άλλο με τέτοιο τρόπο, ώστε να πάει πολύ ψηλά χωρίς να πέσει.

Ακολουθεί χορός γύρω από την «Κούπα», με μουσική από τα παραδοσιακά όργανα, γκάιντα και νταχαρέ.

  • Πανηγύρι – Πολιτιστικές εκδηλώσεις της Αγίας Μαρίνας : 16 -17 Ιουλίου, στο πάρκο του χωριού.

 

 

 

Studio HiFi Diapason

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *