Translation

Αγία Νάπα – Ayia Napa – Santa Napa, Κύπρος

Κύπρος

H Αγία Νάπα είναι ένα παραθαλάσσιο θέρετρο της Ελεύθερης Επαρχίας Αμμοχώστου, στη Νότια Κύπρο. Το όνομα Νάπα σημαίνει «Δάσος» και Αγία Νάπα σημαίνει «Αγία του Δάσους», καθώς στην ελληνική γλώσσα μία δασώδης περιοχή λέγεται «Νάπα».


Σύμφωνα με την τοπική παράδοση, μέσα σε μια σπηλιά, στη θέση όπου είναι σήμερα η Μονής Αγίας Νάπας, βρέθηκε μια εικόνα της Παναγίας που ονομάστηκε «Παναγία της Νάπας». Η Αγία Νάπα, πριν την τουρκική εισβολή στην Κύπρο (1974), ήταν ένα μικρό ψαροχώρι, δίπλα στον πιο διάσημο τουριστικό προορισμό του νησιού, την Αμμόχωστο -Famagusta.

Load WordPress Sites in as fast as 37ms!

Η πόλη της Αγίας Νάπας δημιουργήθηκε μετά το 1974 όταν η Αμμόχωστος αποκλείστηκε από τους Τούρκους με συρματοπλέγματα. Έπρεπε να βρεθεί άμεσα μια εναλλακτική λύση, πολύ κοντά στο πρώην κοσμοπολίτικο θέρετρο, για να ικανοποιήσει τα πλήθη τουριστών που κατέφθαναν στην περιοχή. Το μικρό παραθαλάσσιο χωριό απέκτησε σύγχρονες τουριστικές εγκαταστάσεις, ξενοδοχεία, εστιατόρια, bar και καταστήματα με σουβενίρ.

Η ΠΑΡΑΛΙΑ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΝΑΠΑΣ  ΜΕ ΤΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΣΤΟ ΒΑΘΟΣ

Ο ΦΑΡΟΣ ΣΤΟ ΜΙΚΡΟ ΛΙΜΑΝΑΚΙ

The Ultimate Managed Hosting Platform

ΤΟ ΓΕΦΥΡΑΚΙ ΠΟΥ ΕΝΩΝΕΙ ΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΜΕ ΤΟ ΛΙΜΑΝΑΚΙ ΔΙΠΛΑ ΣΤΟ ESPERIA RESTAURANT

ESPERIA RESTAURANT – ΛΙΜΑΝΙ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΝΑΠΑΣ

Εδώ μπορείτε να περπατήσετε ή να καθίσετε στα παγκάκια που έχει τοποθετήσει ο Δήμος και να απολαύσετε τη θέα στη θάλασσα. Στο σημείο αυτό δε θα βρείτε κάποια οργανωμένη παραλία αλλά μόνο κοφτερά βράχια, τα οποία γλιστράνε αρκετά, γι’ αυτό μην επιχειρήσετε να κολυμπήσετε.

Αν συνεχίσετε τη βόλτα σας, μετά το εστιατόριο ESPERIA και το σκάφος Black Pearl, ακριβώς πίσω από το λιμάνι, θα φτάσετε σ’ ένα μεγάλο χώρο στάθμευσης.

ΔΙΑΜΟΡΦΩΜΕΝΟΣ ΧΩΡΟΣ ΠΕΡΙΠΑΤΟΥ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΗΣ ΑΓΙΑ ΝΑΠΑΣ

ΧΩΡΟΣ ΠΕΡΙΠΑΤΟΥ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΗΣ ΑΓΙΑ ΝΑΠΑΣ

Η μικρή παραλία «Λούκκος του Μάντη» βρίσκεται λίγο πιο κάτω από το parking. Είναι με βότσαλο και πέτρες, οργανωμένη, με ομπρέλες, ξαπλώστρες, ναυαγοσώστες, beach bar, μόνο που είναι εκτεθειμένη στο νότιο άνεμο.

Η Αγία Νάπα, από τον Απρίλιο μέχρι και το Νοέμβριο, γεμίζει τουρίστες που έρχονται για διακοπές κυρίως από Ρωσία, Αγγλία και Γερμανία.

AΓIA NAΠA – ΠΑΡΑΛΙΕΣ

KONNOS BAY

Βραβευμένες με Γαλάζια Σημαία, οι παραλίες της Αγίας Νάπας είναι οι εξής :

Konnos Bay,  Λιµνάρα, «Άµµος του Kαµπούρη», Γλυκύ Nερό, Πανταχού, «Λούκκος του Μάντη»,  Kατσαρκά, Περνέρα,  Bαθειά Γωνιά, Nησί,  Nissi Bay,  Landa,  Mακρόνησος και Αγία Θέκλα.

ΑΓΙΑ ΝΑΠΑ – ΘΑΛΑΣΣΙΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ – ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ ΜΕ ΣΚΑΦΟΣ

Από το μικρό λιμάνι της Αγίας Νάπας ξεκινούν καθημερινά σκάφη για θαλάσσιες εκδρομές ή Party Cruise.

Όλες οι εκδρομές περιλαμβάνουν περιήγηση, μπάνιο, ηλιοθεραπεία, καταδύσεις ή ψάρεμα. Ξεκινούν από το λιμανάκι και συνεχίζουν προς το Cape Greco και τις παραλίες του Πρωταρά, της Περνέρας στο Connos Bay, με ενδιάμεσες στάσεις για μπάνιο ή καταδύσεις στις θαλάσσιες σπηλιές. Στο τέλος καταλήγουν στην περιοχή Παραλίμνι, πολύ κοντά στην Κατεχόμενη ΑμμόχωστοFamagusta.

Θα πρέπει να ξέρετε ότι κανένα σκάφος δεν μπορεί να φτάσει εντός της κατεχόμενης πόλης γι’ αυτό όταν σας λένε ότι θα πάτε στην Αμμόχωστο, εννοούν σε κάποια απόσταση ασφαλείας όπου μπορείτε να δείτε από μακριά την πόλη-φάντασμα.

  • THE BLACK PEARL – PIRATE BOAT

Μια βόλτα με το σκάφος Black PearlPirate Boat  περιλαμβάνει :

Ημερήσια 4ωρη κρουαζιέρα με μουσική, χορό, κυνήγι θησαυρού,  κολύμβηση, ηλιοθεραπεία και φαγητό.

Τιμές (ενήλικες) : 35 € (παιδιά 2 – 12 ετών) : 20 € (παιδιά κάτω από 2 ετών) : δωρεάν.
Πληροφορίες, τηλ. : +357 99574148, αναχωρήσεις, καθημερινά, από το λιμάνι της Αγίας Νάπας, ώρες 11:00 π.μ. – 3:00 μ.μ.

  • SANTA NAPA BOAT

Famagusta Chill & Relax Day Cruise, στα παράλια της Αγίας Νάπας, από το λιμάνι της Αγίας Νάπας.

Μια βόλτα με το σκάφος Santa Napa Boat περιλαμβάνει :

Ημερήσια 4ωρη περιήγηση στις περιοχές της Αγίας Νάπας, Sea Caves, Portaras, Famagusta, με κολύμβηση, ηλιοθεραπεία και φαγητό.

Τιμές (ενήλικες) : 20 €, (παιδιά 2 – 12 ετών) : 12 €, (παιδιά κάτω από 2 ετών) : δωρεάν.
Πληροφορίες για το Santa Napa Boat στο ίδιο σημείο που βρίσκεται το Black PearlPirate Boat, τηλ. : +357 99574148, αναχωρήσεις, καθημερινά, από το λιμάνι της Αγίας Νάπας, ώρες 11:30 π.μ. – 3:30 μ.μ.

  • CPT MARCO CRUISE

Ημερήσια κρουαζιέρα κατά μήκος της νοτιανατολικής ακτής της Κύπρου, μπάνιο στους όρμους και τις παραλίες της Αγίας Νάπας, ηλιοθεραπεία στο κατάστρωμα, καταδύσεις στις σπηλιές.

Η κρουαζιέρα περιλαμβάνει περιήγηση στις σπηλιές της Αγίας Νάπας  (Palatia Cave), καταδύσεις στο σημείο Palatia Cliff, στο Pirates Cave και Witch Cave, κολύμπι στη  Lovers Bridge, στο Cape Greco και στο Blue Lagoon, στο Connos Bay και στο  Fig Tree Bay. Στο τέλος θα φτάσετε στο Παραλίμνι για να δείτε από μακριά την πόλη – φάντασμα της Αμμοχώστου.

Πληροφορίες για το Captain Marko Cruises – Ayia Napa, Cyprus, στο parking που βρίσκεται πίσω από το λιμάνι (τηλ. : +357 99 637536, αναχωρήσεις καθημερινά, από το λιμάνι της Αγίας Νάπας, ώρες 10:45 π.μ. – 3:30 μ.μ., https://captainmarkocruises.com).

  • APHODITE ΙΙ BOAT- SUMMER LINE CRUISES

Κρουαζιέρα από το λιμανάκι της Αγίας Νάπας προς Protaras, με ενδιάμεσες στάσεις στις θαλάσσιες σπηλιές, στο Konnos Bay και το Παραλίμνι, για να δείτε τη Famagusta (προβολή ταινίας εντός του πλοίου με το ιστορικό της τουρκικής εισβολής).

Το Lazy Day Cruise αναχωρεί από το λιμάνι της Αγίας Νάπας στις 10:45 π.μ. και επιστρέφει στις 3:30 μ.μ.

Για περισσότερες πληροφορίες υπάρχει υπαίθριος πάγκος (μια παλιά βάρκα), στο χώρο του parking, πίσω από το λιμάνι, εκεί που βρίσκεται ξαπλωμένος ένας όμορφος σκύλος με τα χαρακτηριστικά γυαλιά ηλίου. (Τηλ. : +357 23722596, κιν. : +357 99 621096, http://www.summerlinecruises.com. )

Τιμές (ενήλικες) : 25 €, (παιδιά) : 15 € με το γεύμα να είναι προαιρετικό.

  • FANTASY BOAT PARTY

Κρουαζιέρα στις παραλίες της Αγίας Νάπας, μουσική, χορός, ηλιοθεραπεία και φαγητό.

Αναχώρηση από το λιμάνι της Αγίας Νάπας στις 12 το μεσημέρι και επιστροφή στις 4:30 -5:00 μ.μ. (τιμές, περίπου 55 €).

Για περισσότερες πληροφορίες στον υπαίθριο πάγκο- βάρκα, στο parking. Εκεί θα βρείτε φυλλάδια για όλες σχεδόν τις θαλάσσιες δραστηριότητες και τις κρουαζιέρες στις παραλίες  της Αγίας Νάπας (τηλ.: +357 99 408132, www.fantasyboatparty.com).

  • GET MY BOAT -CRAZY SOFA AYIA NAPA

Θα κάνετε rafting ξαπλωμένοι πάνω σε φουσκωτούς θαλάσσιους καναπέδες.

Χωρητικότητα 4 άτομα, ενοικίαση για 1 ώρα, τιμές 10 €, ποτό προαιρετικό

Πληροφορίες, Λεωφόρος Νισίου, Αγία Νάπα,  Landa Beach, www.getmyboat.com

  • CAPTAIN HAMIDO BOAT

Sport FishingTuna Fishing

Περιλαμβάνει ψάρεμα και στη συνέχεια ψήσιμο της ψαριάς και φαγητό. Πληροφορίες, τηλ. : +357 99 57 41 48 και +357 96 47 88 87, αναχωρήσεις από το λιμάνι της Αγίας Νάπας, (τιμές για Fisherman: 45 € και για δεύτερο άτομο: 25 €)

  • WATER WORLD AYIA NAPA CYPRUS –WATERPARK

 

Θεωρείται το Νο 1 Waterpark της Ευρώπης, βραβευμένο ως το καλύτερο υδάτινο θεματικό πάρκο, εμπνευσμένο από την ελληνική μυθολογία. Πισίνες, νεροτσουλήθρες, τεχνητό ποτάμι για να το διασχίσετε με βάρκα, με ονόματα όπως Drop to Atlantis, Fall of Icarus, Aeolos Whirlpool, Aphrodites Bath, River Odyssey κλπ.

Το πάρκο διαθέτει κι άλλους χώρους όπως : Marathon Treats, Athena’s Gelateria, Burger Fast Food, Poseidon’s Creperie, Fish Chips, Go Karts, Midas Gift Shop, wc, αποδυτήρια, internet κλπ (οδός Αγίας Θέκλας 18, Αγία Νάπα, 3 km Δ. από την πόλη της Αγίας Νάπας, τηλ. : +357 2372 4444,  www.waterworldwaterpark.com)

ΑΓΙΑ ΝΑΠΑ – ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

Η ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΝΑΠΑΣ

«ΓΟΡΓΟΝΑ», ΕΡΓΟ ΤΗΣ LINDMYLA MYSKO, ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ, ΣΤΗΝ ΑΚΤΗ

  • ΠΑΡΚΟ ΓΛΥΠΤΙΚΗΣ

Το Πάρκο Γλυπτικής, έχει δημιουργηθεί σε έναν υπαίθριο χώρο, έκτασης 20.000 τ.μ., στη θέση «Στροτζιυλοβούναρο», κοντά στο Παλαιοντολογικό Σπήλαιο Ιπποπόταμων, στη διασταύρωση των Λεωφόρων Κάβο Γκρέκο και Κρυού Νερού. Κάθε άνοιξη ο Δήμος Αγίας Νάπας διοργανώνει το Διεθνές Συμπόσιο Γλυπτικής.

  • ΠΑΛΑΙΟΝΤΟΛΟΓΙΚΟ ΣΠΗΛΑΙΟ ΙΠΠΟΠΟΤΑΜΩΝ

Μια σπηλιά που βρίσκεται δίπλα στο Πάρκο Γλυπτικής με ευρήματα που χρονολογούνται πριν 65.000 χρόνια. Είναι κλειστή για το κοινό αλλά τα ευρήματα του Παλαιοντολογικού Σπηλαίου, μπορείτε να τα δείτε στο Δημοτικό Μουσείο THALASSA, στην Αγία Νάπα.

  • ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ THALASSA

Θα δείτε συλλογές από ανασκαφές στη γύρω περιοχή, ευρήματα Παλαιοντολογική εποχή και το πλοίο «Κυρήνεια ΙΙ», πιστό αντίγραφο του αρχαίου ναυαγίου των Κλασσικών Χρόνων που βρίσκεται σήμερα στο Κάστρο της Κατεχόμενης Κερύνειας (Λεωφόρος Κρυού Νερού 14, Αγ. Νάπα, τηλ. : +357 23 816366)

  • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΑΓΙΑΣ ΝΑΠΑΣ

Η εικόνα της «Παναγίας της Νάπας», βρέθηκε μέσα σε μια σπηλιά στη θέση της σημερινής Μονής της Αγίας Νάπας, κρυμμένη πιθανώς από την εποχή της Εικονομαχίας (7ος -8ος αι.). Κατά την εποχή των Κομνηνών (1081-1191) η σπηλιά διαμορφώθηκε σε εκκλησία. Κατά την Φραγκοκρατία (1191) δίπλα από την εκκλησία κτίστηκε η κατοικία του άρχοντα της περιοχής, ο βόρειος πύργος και οι αποθήκες.

Την εποχή της Ενετικής κυριαρχίας (1489) το συγκρότημα έγινε Μοναστήρι. Ο βόρειος πύργος επεκτάθηκε και απέκτησε αναγεννησιακά στοιχεία όπως η βρύση με τη λεοντοκεφαλή, στην είσοδο. Κατά την κατάκτηση του νησιού από τους Οθωμανούς (1571) το Μοναστήρι περιήλθε στην Ορθόδοξη Εκκλησία. H κρήνη που βρίσκεται στο κέντρο του μοναστηριακού συγκροτήματος χρονολογείται από την Οθωμανική περίοδο.

Τον 17ο αι. η Μονή κατείχε τεράστια κτηματική περιουσία ενώ τον 18ο αι.  άρχισε να σταδιακά να παρακμάζει, οι μοναχοί έφυγαν και τότε ερήμωσε. Κάποιες οικογένειες εγκαταστάθηκαν γύρω από τη Μονή καλλιεργώντας τα εγκαταλελειμμένα κτήματά της, κτίστηκαν τα πρώτα σπίτια και άρχισε να διαμορφώνεται ο νέος οικισμός, δίπλα από το Μοναστήρι.

Από το 1940 -1978 η Μονή της Αγίας Νάπας αναστηλώθηκε και από το 1978 τα κτίσματα του μοναστηριακού συγκροτήματος χρησιμοποιούνται ως συνεδριακοί χώροι από την Ιερά Μητρόπολη Κωνσταντίας- Αμμοχώστου, στην οποία ανήκει. Στο εσωτερικό της θα δείτε κάποιες τοιχογραφίες, ένα πηγάδι που το νερό χρησιμοποιείται ως αγίασμα και ένα αντίγραφο της εικόνας της «Παναγίας της Νάπας».

Έξω από το συγκρότημα της Μονής υπάρχει μια γέρικη συκιά που μετράει πολλούς αιώνες, ίσως από το 1500, κατά την Ενετική περίοδο.

Η μεγάλη εκκλησία που βρίσκεται απέναντι από το Μοναστήρι είναι ο Ορθόδοξος Μητροπολιτικός Ναός της πόλης, αφιερωμένος επίσης στην «Παναγία της Νάπας».

Η πλατεία της Αγίας Νάπας, στην οποία βρίσκεται η Μονή, φέρει το όνομα του Γιώργου Σεφέρη (1900-1971), όπως δείχνει και η μπρούτζινη επιγραφή που έχει τοποθετήσει ο Δήμος, προς τιμήν του διπλωμάτη και Νομπελίστα ποιητή (Νόμπελ Λογοτεχνίας, 1963).

Ο Γ. Σεφέρης επισκέφθηκε την Κύπρο τρεις φορές, το 1953, το 1954 και το 1970, ένα χρόνο πριν πεθάνει. Ως διπλωμάτης εργάστηκε για την ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα. Η τελευταία επίσκεψη του ποιητή στο νησί, το 1970, κράτησε μόνο μία ημέρα. Στη διάρκεια μιας κρουαζιέρας, το πλοίο έπιασε στην Αμμόχωστο και ο ποιητής βρήκε την ευκαιρία να επισκεφθεί το Μοναστήρι της Αγίας Νάπας.

Για την Κύπρο έγραψε το ποίημα «Σαλαμίνα της Κύπρος» (1953) και τη συλλογή «Κύπρον ου μ’ εθέσπισεν» (1955), στην οποία ανήκουν  τα ποιήματα «Ελένη» και «Οι Γάτες τ’ Αϊ-Νικόλα».

Στην Πλατεία Αγίας Νάπας ή Πλατεία Γ. Σεφέρη, ακριβώς δίπλα στη Μονή, σώζεται ένα από τα πρώτα σπίτια που κτίστηκαν έξω από το μοναστηριακό συγκρότημα και αποτέλεσαν τη δημιουργία του οικισμού. Σήμερα είναι κατάστημα με σουβενίρ αλλά ο ιδιοκτήτης, με καμάρι, θα σας δείξει το εσωτερικό του.

ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ – FAMAGUSTA AMMOCHOSTOS

Η Αμμόχωστος-Famagusta, πριν την τουρκική εισβολή (1974) ήταν το πιο κοσμοπολίτικο θέρετρο του νησιού, γεμάτο ξενοδοχεία, εστιατόρια, καφέ και καταστήματα, κατά μήκος της μεγάλης παραλίας. Οι ξένοι τουρίστες την αποκαλούσαν «Χρυσή Αμμουδιά», λόγω της υπέροχης ακτογραμμή της. Επίσης η Αμμόχωστος πριν το 1974 αποτελούσε το μεγαλύτερο και σημαντικότερο λιμάνι της Κύπρου και ολόκληρης της Ανατολικής Μεσογείου. Μετά το 1974 το κεντρικό λιμάνι του νησιού μεταφέρθηκε στη Λεμεσό -Limasol. Σήμερα είναι μια «πόλη – φάντασμα», ακατοίκητη, έρημη και υπό τουρκική κατοχή.

Η ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ, ΟΠΩΣ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΜΑΚΡΙΑ

Για να δείτε την Αμμόχωστο θα πρέπει να πάτε στην πόλη Δερύνεια, στην περιοχή Παραλίμνι της Επαρχίας Αμμοχώστου, όπου υπάρχει το Πολιτιστικό Κέντρο Κατεχόμενης Αμμοχώστου – The Cultural Centre of Occupied Famagusta.

Η Δερύνεια απέχει από την Αμμόχωστο μόλις 3 km γι’ αυτό και στην ταράτσα του Πολιτιστικού Κέντρου έχουν τοποθετηθεί κιάλια όπου μπορείτε να δείτε από μακριά την κατεχόμενη πόλη. Σε αίθουσα εντός του Πολιτιστικού Κέντρου, προβάλλεται ντοκιμαντέρ σχετικό με την τουρκική εισβολή στην Αμμόχωστο.

ΔΙΑΜΟΝΗ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΝΑΠΑ

Η Αγία Νάπα διαθέτει πολλά ξενοδοχεία κυρίως γύρω από την Λεωφόρο Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’ αλλά και τις Λεωφόρους Νισίου και Κρυού Νερού. Στη Λεωφόρο Κρυού Νερού, βρίσκονται οι μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες, οι οποίες έχουν αναπτυχθεί παράλληλα με την ακτή. Μπορείτε να επιλέξετε το κατάλυμα που θα μείνετε ανάλογα τον προϋπολογισμό σας. Στην Κύπρο συνηθίζεται να νοικιάζουν οι ντόπιοι, επιπλωμένα σπίτια, ακόμα και για παραμονή μίας ημέρας.

ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΓΕΥΣΕΙΣ

Στην Κύπρο αξίζει να δοκιμάσετε τα εξής :

Πατάτες Κύπρου, η πιο διάσημες  Golden Pοtαtoes, από την περιοχή Βρυσούλες, εξαγώγιμο προϊόν του νησιού, φρέσκα ψάρια, σεφταλιές (χοιρινός κιμάς μέσα σε αρνίσια μπόλια), χαλούμι (τυρί, προϊόν Π.Ο.Π), κυπριακές πίτες (γεμισμένες με σεφταλιά ή κοτόπουλο, πατάτες, κρεμμύδι κλπ), λούντζα και χοιρομέρι (αλλαντικό, χοιρινό βραστό ή καπνιστό), λουκάνικα Πάφου (από χοιρινό κρέας, προϊόν Π.Γ.Ε.), κολοκάσι από την περιοχή Σωτήρα (βολβός, προϊόν Π.Ο.Π), «οφτόν κλέφτικο» (αρνί ή κατσίκι στο φούρνο), «αφέλια» (χοιρινό), λουκάνικα Πάφου, «κουτέπια» (ντολμαδάκια με κληματόφυλλα και ρύζι), παραδοσιακό ψωμί «αρκατένα», από το χωριό Όμοδος.

Δοκιμάστε γλυκά του κουταλιού όπως το ξακουστό καρυδάκι, γλυκό τριαντάφυλλο Αγρού ή «ροδοζάχαρη» (προϊόν Π.Γ.Ε.), γλυκό αμυγδάλου, λουκούμια, με γεύση τριαντάφυλλο ή περγαμόντο, μέλι από χαρούπι, παστέλι, ξηρούς καρπούς, όπως φουντούκια και φιστίκι Πάφου.

Από ποτά, κυπριακό κρασί, λευκό ή κόκκινο, τοπικές μπύρες, π.χ. η μάρκα ΚΕΟ, παγωμένη «Ζιβανία» (ποτό από τσίπουρο, με αλκοόλ 45ο), «Κουμανδαρία», (τοπικό γλυκό κρασί από τις πλαγιές του όρους Τρόοδος).

Μπορείτε να φάτε στο «Vassos taverna» και στο «ESPERIA», που βρίσκονται δίπλα στο λιμανάκι, στα εστιατόρια γύρω από την κεντρική πλατεία και στη Λεωφόρο Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’, η οποία είναι γεμάτη από καφέ και εστιατόρια.

ΑΓΙΑ ΝΑΠΑΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Η απόσταση από την πόλη της Λάρνακας μέχρι το κέντρο της Αγίας Νάπας είναι περίπου 62 km, ανάλογα πάντα με τη διαδρομή που θα ακολουθήσετε.

  • Αν έρχεστε από τη Λάρνακα θα φτάσετε στην πόλη της Αγίας Νάπας μέσω της Λεωφόρου Νισίου ή Νησί (Nissi), στο σημείο που διασταυρώνει με την Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’, στην Πλατεία Αγίας Νάπας, ξεκινάει η πόλη της Αγίας Νάπας.
  • Αν από τη Λάρνακα ακολουθήσετε τον Αυτοκινητόδρομο Α3 θα βγείτε στη Λεωφόρο Ρεθύμνου και στη συνέχεια, μετά τη στρογγυλή πλατεία με τις βάρκες, θα ακολουθήσετε την Λεωφόρο Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’.
  • Από Λευκωσία θα ακολουθήσετε το δρόμο προς Λάρνακα, μέσω του Αυτοκινητόδρομου Α2. Πριν μπείτε στο κέντρο της πόλη, στον Κόμβο Ριζοελιάς,   υπάρχει διασταύρωση που σας βάζει στον Αυτοκινητόδρομο Α3 προς Αγία Νάπα. Η απόσταση  της Λευκωσίας από το κέντρο της Αγίας Νάπας είναι περίπου 87 km.
  • Αν θέλετε να συνεχίσετε την Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’, μετά την Πλατεία Αγίας Νάπας ή Πλατεία Γ. Σεφέρη, στο σήμα «AYIA NAPA», σε 1 km θα φτάσετε στο λιμανάκι της Αγίας Νάπας (μετά το Napa Hotel).
  • Αν ακολουθήσετε την Λεωφόρου Κρυού Νερού θα βρίσκεστε παράλληλα με την ακτή, κοντά στις μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες.

Από το Αεροδρόμιο της Λάρνακας ή της Πάφου μπορείτε να φτάσετε στην Αγία Νάπα με νοικιασμένο αυτοκίνητο ή σκούτερ. Αν δε θέλετε να οδηγήσετε, υπάρχουν οι εξής διαφορετικοί τρόποι :

  • Private TAXI Travel Express, από τα Διεθνή Αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου, (κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, πληροφορίες, τηλ. : +35 77 77 74 74, www.travelexpress.com.cy)
  • Intercity TAXI Travel Express, περιήγηση από και προς τις μεγάλες πόλεις της Κύπρου, όπως Λευκωσία τηλ. : +357 22 73 0888, Λεμεσός τηλ. : +357 25 87 7666, Λάρνακα τηλ. : +357 24 66 1010, Πάφος τηλ. : +357 26 92 3800, Αγία Νάπα ή Παραλίμνι , τηλ. : +357 23 82 6061 (πληροφορίες, www.travelexpress.com.cy).
    • Ενοικίαση γιότ από τη Μαρίνα Λάρνακας, [email protected]
    • Eman Buses, πούλμαν και λεωφορεία της εταιρείας «EMAN TRAVEL & TOURS», με γραφεία στη Λάρνακα, την Αγία Νάπα και τον Πρωταρά (Λεωφόρος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’ 32 Α, τηλ. : +357 23721321  και +357 23721336,  fax: +357 23722190 και  +357 23722977,  www.emantravel.com.
    • Intercity Buses, υπεραστικά λεωφορεία Κύπρου, από και προς Λευκωσία – Αγία Νάπα και Παραλίμνι (τηλ. : +357 8000 77 89, www.intercity-buses.com, τιμές 5 €, ημερήσιο 9 €).

    Στην Αγία Νάπα το λεωφορείο τερματίζει στην Λεωφόρο Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’, κοντά στο λιμάνι (πληροφορίες, «Cyprus By Bus», για δρομολόγια λεωφορείων στην Κύπρο).

  • Τοπικά λεωφορεία από τις πόλεις Λεμεσό, Λάρνακα και Πάφο. Για να φτάσετε στη Λευκωσία θα πάρετε τα εξής λεωφορεία :«ΟSEL– ΟΣΕΛ» Λευκωσία, τοπικά λεωφορεία (Λεωφόρος Λυκαβηττού, Έγκωμη 93, Λευκωσία, τηλ. : +357 22468088, www.osel.com.cyEMEL –ΕΜΕΛ» Λεμεσός, τοπικά λεωφορεία (τηλ. :  +357 77 77 8121, limassolbuses.com, τιμές 1,50 €, ημερήσιο 5 €)

    «ΖΗΝΩΝΑΣ», δημόσια λεωφορεία Λάρνακας (Λεωφόρος Αγίας Φανερωμένης 120, IMPERIAL TOWER, τηλ. : +357  8000 7744, +357 24 66 5531, +357 24 66 5541, www.zinonasbuses.com)

    «OSYPA LTD – Ο.ΣΥ.ΠΑ.»,  Οργανισμός Συγκοινωνιακών Πάφου, Βιομηχανική Περιοχή Μεσόγης, (πληροφορίες, οδός Μιχαλάκη Σαββίδη 10,  περιοχή  Μεσόγη, Πάφος, τηλ. :  +357 26 93 4252, fax+357 26 94 5385, Free Phone : 8000 5588, [email protected], www.pafosbuses.com).

    ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

  • Διεθνής Αερολιμένας Λάρνακας «Γλαύκος Κληρίδης», απέχει από το κέντρο της πόλης της Λάρνακας 7 km (τηλ. : +357 77 77 8833).
  • Διεθνής Αερολιμένας Πάφου, βρίσκεται κοντά στο χωριό Τίμη και απέχει από το κέντρο της Πάφου 14 km. Εξυπηρετεί κυρίως πτήσεις charters από χώρες της Ευρώπης.
  • Από την Ελλάδα μπορείτε να φτάσετε στην Κύπρο με απευθείας πτήση και άφιξη στο Διεθνή Αερολιμένα Λάρνακας (διάρκεια πτήσης 1 ώρα).

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

  • Το νόμισμα της Κύπρου είναι το ΕΥΡΩ.
  • Η Κύπρος έχει την ίδια ώρα με την Ελλάδα.
  • Το κλίμα είναι ήπιο και ο χειμώνας κρατάει μόνο δυο μήνες, Ιανουάριο – Φεβρουάριο, με χιονοπτώσεις στο όρος Τρόοδος.
  • Η θερμοκρασία την άνοιξη κυμαίνεται από 30-35ο C ενώ το καλοκαίρι μπορεί να ξεπεράσει τους 45ο C (υπό σκιά).
  • Στη Κύπρο δε βρέχει συχνά γι’ αυτό υπάρχουν φράγματα συλλογής του νερού. Τους καλοκαιρινούς μήνες υπάρχουν, μερικές φορές, περικοπές νερού. Το νερό της βρύσης δεν είναι πόσιμο.
  • Η τάση του ρεύματος είναι 240 V και θα χρειαστείτε  οπωσδήποτε adaptor (μετατροπέα τάσης), για να μπορέσετε να χρησιμοποιήσετε κάποια πρίζα (π.χ. φόρτιση κινητού τηλεφώνου). Στα περισσότερα ξενοδοχεία το εξάρτημα αυτό παρέχεται στους πελάτες δωρεάν. Αν πρέπει να αγοράσετε, θα το βρείτε στα καταστήματα με σουβενίρ, στα super markets κλπ, στην τιμή των 2-3 €.
  • Η οδήγηση γίνεται όπως ακριβώς και η οδήγηση στη Μ. Βρετανία, δηλαδή ο οδηγός κάθεται στη δεξιά πλευρά του αυτοκινήτου. Οι Κύπριοι είναι προσεκτικοί οδηγοί και ευγενικοί με τους τουρίστες. Προσοχή στα νοικιασμένα αυτοκίνητα (αυτά με τις κόκκινες πινακίδες) που κινούνται στους δρόμους. Το ανώτατο όριο ταχύτητας στο νησί είναι 100 km.
  • Οι «Γάτες της Κύπρου», το ιερό ζώο του νησιού, οι οποίες χωρίζονται σε δυο καθαρόαιμες φυλές. Τις «Αφροδίτες» ή «Γίγαντες της Αφροδίτης», μεγάλες σε μέγεθος, λευκές με μακριές τρίχες, σύμφωνα με σκελετούς που βρέθηκαν σε τάφο Νεολιθικής εποχής και οι «Γάτες της Αγίας Ελένης» ή «Γάτες του Αγίου Νικόλα». Η παράδοση του νησιού λέει ότι η Αγία Ελένη όταν έφτασε στην Κύπρο ερχόμενη από τους Αγίους Τόπους (4ος αι.) βρήκε το νησί, λόγω της ανομβρίας, γεμάτο δηλητηριώδη φίδια. Τότε, ο γιος της Κωνσταντίνος, έστειλε διοικητή στο νησί τον Καλόκαιρο, μ’ ένα καράβι γεμάτο γάτες για να εξολοθρέψουν τα φίδια. Λέγεται ότι ο ίδιος έκτισε τη Μονή του Αγίου Νικολάου, στο Ακρωτήρι Γάτα, στη Λεμεσό, προκειμένου οι μοναχοί να ταΐζουν τις γάτες.
Studio HiFi Diapason

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *