Translation

Παραλία Ρωσικού Ναύσταθμου, Δασκαλιό, Πόρος

Γαμήλιοι προορισμοί Ελλάδα Νησιά Αιγαίου Πελάγους

Η παραλία του Ρωσικού Ναύσταθμου, βρίσκεται στα δυτικά του Πόρου, μέσα σε μικρό όρμο γεμάτο πεύκα. Είναι αμμώδης, οργανωμένη, με ξαπλώστρες, ομπρέλες, beach bar και τα παλιά κτίρια του Ρωσικού Ναύσταθμου (19ος).


Απέναντι από την παραλία υπάρχει το νησάκι Δασκαλιό ή Έρως (από το σχήμα του), με ένα μικρό εκκλησάκι αφιερωμένο στην Κοίμηση της Θεοτόκου (15 Αυγούστου), γνωστό και ως Παναγίτσα.

Load WordPress Sites in as fast as 37ms!

Στο εκκλησάκι μπορείτε να κάνετε γάμο ή βάπτιση και στη συνέχεια, αν θέλετε, να διοργανώστε δεξίωση ή παιδικό πάρτι στο Russian Bay Beach Bar που βρίσκεται στην παραλία του Ρωσικού Ναύσταθμου. Το beach bar διαθέτει δικό του σκάφος όπου μπορείτε να περιηγηθείτε στο νησί του Πόρου ή να πάτε για ψάρεμα (πληροφορίες, τηλ. : 6943 146669, 69760 71712, 694 781 3647, www.russianbay.gr).

Για να περάσετε απέναντι στο νησάκι, θα ναυλώσετε κάποια βάρκα από το κεντρικό λιμάνι του Πόρου,(περίπου 3 €/άτομο), ή από το ξενοδοχείο στο οποίο θα διαμένετε.

Για κρουαζιέρα με σκάφος, γαμήλια τελετή, bachelor πάρτι κλπ μπορείτε να νοικιάσετε το ξύλινο πειρατικό σκάφος BOUNTY που κάνει περιηγήσεις γύρω από τον Πόρο και τα υπόλοιπα νησιά του Αργοσαρωνικού, την Επίδαυρο, το Σούνιο κλπ με αναχώρηση από τη Μαρίνα Αλίμου.
Πληροφορίες : BOUNTY DAY CRUISES, www.bountydaycruises.gr, γραφεία οδός Κωνσταντινουπόλεως 6, Πειραιάς, τηλ. : 210 4515750, 6944 472472.

The Ultimate Managed Hosting Platform

ΠΟΡΟΣ

Ο Πόρος είναι ένα νησί που σχηματίζεται από δυο τμήματα, το μικρό τμήμα τη Σφαιρία και το μεγάλο, την αρχαία Καλαυρία (καλή αύρα). Στη Σφαιρία βρίσκεται το κυρίως λιμάνι, με τις καφετέριες και τη μαρίνα σκαφών και στην πευκόφυτη Καλαυρία, οι παραλίες, το μοναστήρι της Ζωοδόχου Πηγής (1713) και ο Ναός του Ποσειδώνα. Τα δυο τμήματα συνδέονται μεταξύ τους μ’ ένα μικρό γεφυράκι.

Από τα αξιοθέατα της Σφαιρίας είναι το Ρολόι, το Αρχαιολογικό Μουσείο με τις αρχαιότητες της Τροιζήνας, στην Πλατεία Κοριζή, η Βιβλιοθήκη με τη Συλλογή Κοχυλιών, το Λαογραφικό Μουσείο, η Βίλλα «Γαλήνη» (1892), Φάρος Ντάνας, ο Ναός του Αγίου Γεωργίου.

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΑΞΙΟΘΕΑΤΟ – ΡΩΣΙΚΟΣ ΝΑΥΣΤΑΘΜΟΣ

Τα κτίρια του Ρωσικού Ναύσταθμου χρησίμευαν ως αποθήκες υλικών και τροφίμων καθώς και μαγειρεία, για τον Ρωσικό Στόλο που βρισκόταν στη Μεσόγειο. Τα Ορλωφικά, ήταν μια  αποτυχημένη Επανάσταση των  Ελλήνων που υποκινήθηκε από τους Ρώσους εναντίον των Οθωμανών, κατά τη διάρκεια του Ρωσοτουρκικού Πολέμου (1768-74). Η ονομασία της Επανάστασης προήλθε από το όνομα των υποκινητών αυτής, των Ρώσων αξιωματούχων, αδελφών Αλέξιου και Θεόδωρου Ορλώφ.

O Αλέξιος Ορλώφ, ως αρχηγός του Ρωσικού Στόλου, έστησε το ναυαρχείο του στον Πόρο, στον μικρό όρμο, στην παραλία που βρίσκονται σήμερα τα παλιά κτίρια. Από εδώ διοικούσε τα 14 νησιά του Αιγαίου που είχε υπό την κυριαρχία του.

Από τα παλιά πέτρινα κτίρια σώζονται ένα μικρό μέρος από το κεντρικό κτίριο και μια αποθήκη. Στο κυρίως κτίριο θα δείτε τρεις ορθογώνιους χώρους, που κάποτε πάνω τους στηρίζονταν τρεις θόλοι, όπως διακρίνονται στην εσωτερική όψη των τοίχων. Στο κτίριο της αποθήκης, που βρίσκεται πίσω από το κυρίως κτίριο, θα δείτε μόνο τους περιμετρικούς τοίχους.

Το 1989 χαρακτηρίστηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού ιστορικό διατηρητέο μνημείο.

Από το 1992 τα κτίρια ανήκουν στο Δήμο Πόρου ο οποίος από και κατά τους καλοκαιρινούς μήνες διοργανώνει  μουσικές και θεατρικές παραστάσεις.

ΠΟΡΟΣ – ΠΡΟΣΒΑΣΗ

Ο Πόρος βρίσκεται στο Σαρωνικό Κόλπο, απέναντι από το Γαλατά του Δήμου Τροιζηνίας, στη ΒΑ. Πελοπόννησο.

  • Από το λιμάνι του Πειραιά απέχει 29 ν.μ. και η επικοινωνία γίνεται καθημερινά με συμβατικό πλοίο (διάρκεια 2,5 ώρες), με ιπτάμενο δελφίνι (διάρκεια 1 ώρα) ή με catamaran (διάρκεια 1 ώρα και 20’).
  • Από την Αθήνα απέχει 178 km και μπορείτε να πάτε οδικώς μέχρι το Γαλατά, με δικό σας Ι.Χ. ή με το ΚΤΕΛ. Στο Γαλατά υπάρχει χώρος στάθμευσης  όπου μπορείτε να αφήσετε το αυτοκίνητό σας και να περάσετε στον Πόρο με το θαλάσσιο ταξί (διάρκεια 5’).

Αν θέλετε να περάσετε απέναντι με Ι.Χ. υπάρχει οχηματαγωγό πλοίο από Γαλατά προς Πόρο και αντίστροφα.

Το λιμάνι του Πόρου μπορεί να δεχτεί για ελλιμενισμό περισσότερα από 300 σκάφη αναψυχής και διαθέτει παροχές νερού και ρεύματος.

Για να φτάσετε στην παραλία του Ρωσικού Ναύσταθμου θα ακολουθήσετε πορεία δυτικά του νησιού, σε δρόμο με άσφαλτο. Αφού περάσετε το γεφυράκι, που ενώνει τα δυο τμήματα του νησιού, συνεχίζετε προς το Μικρό και Μεγάλο Νεώριο όπου μετά το Λιμανάκι της Αγάπης θα φτάσετε στο Ρωσικό Ναύσταθμο.

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ

  • Δήμος Πόρου, τηλ. : 22983 20500
  • Ιερά Μητρόπολη Ύδρας, Σπετσών, Αίγινας, Ερμιόνης, Τροιζήνας, τηλ. : 22980 52207 (Γενικός Επίτροπος)
  • π. Γεώργιος, τηλ. : 697 8998515 (πληροφορίες για γάμο & βάπτιση στον Πόρο)
  • Βάρκες για μεταφορά στο νησάκι του Δασκαλιού, υπεύθυνοι : κ. Σερέτης Παναγιώτης, τηλ. : 697 5949445 και κ. Ρούσσος Λάκης, τηλ. : 697 26911030
  • Λιμεναρχείο Πόρου, τηλ. : 22980 22274
  • Αστυνομία Πόρου, τηλ. : 22980 22462, 22980 22256
  • ΠρακτορείοMarinos Tours, Πόρος,  τηλ. : 22980 23423, 22980 22977
  • Hellenic Seaways, Πειραιάς,τηλ. : 210 4199000
Studio HiFi Diapason

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *