Translation

Καμένα Βούρλα – Θερμοπύλες – Ιερά Μονή Δαμάστας

Ελλάδα Στερεά Ελλάδα

Η παραθαλάσσια κωμόπολη βρίσκεται στο Μαλιακό Κόλπο και ανήκει στο Δήμο Μώλου – Αγίου Κωνσταντίνου, Ν. ΦθιώτιδαςΓνωστή για τα ιαματικά νερά της αποτέλεσε διάσημο θέρετρο τη δεκαετία 1960 -70.


Αξίζει να την επισκεφτείτε για τα εξής :

Load WordPress Sites in as fast as 37ms!
  • ΓΙΑ ΜΠΑΝΙΟ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ

Η παραλία μπροστά από το ξενοδοχείο «Galini» βραβεύεται κάθε χρόνο με Γαλάζια Σημαία. Είναι οργανωμένη, με ψιλό βοτσαλάκι, ρηχά νερά, γεμάτη εστιατόρια, καφέ και beach bar.

Αξίζει να περάσετε από το «Εκμέκ της Κυρά Γιώτας» για να δοκιμάσετε το διάσημο εκμέκ και τη χορτόπιτα. Βρίσκεται στον παραλιακό δρόμο και αποτελεί «σημείο συνάντησης» καθώς παραμένει ανοικτό όλο το χρόνο (Γερ. Βασιλειάδη 57).

  • ΓΙΑ ΙΑΜΑΤΙΚΑ ΜΠΑΝΙΑ & SPA

Οι Ιαματικές Πηγές Καμένων Βούρλων θεωρούνται από τις σπουδαιότερες της Ευρώπης. Έγιναν γνωστές το 1926 όταν ο χημικός Μιχαήλ Περτέσης ανακάλυψε ότι το ραδόνιο που περιέχουν είναι πολύ ανώτερο από άλλες ευρωπαϊκές ιαματικές πηγές. Η αξιοποίησή τους ξεκίνησε τη δεκαετία του 1930.

The Ultimate Managed Hosting Platform

Οι ιαματικές πηγές ενδείκνυνται για παθήσεις ρευματολογικές, δερματολογικές, γυναικολογικές, νεφρών κ.ά. Η θερμοκρασία του νερού κυμαίνεται μεταξύ 35-36ο C (όλο το χρόνο) και το ιαματικό νερό δεν είναι πόσιμο.

Το ξενοδοχείο Mitsis Galini Wellness Spa & Resort, 5*,  προσφέρει τις εγκαταστάσεις του για ιαματικά μπάνια και spa εκμεταλλευμένο τις Ιαματικές Πηγές των Καμένων Βούρλων.

Το ξενοδοχείο διαθέτει  3.500 μ2  εγκαταστάσεις για spa και θεωρείται το μεγαλύτερο στα Βαλκάνια (περίοδος λειτουργίας από 24 Φεβρουαρίου – 31 Οκτωβρίου, Γερ. Βασιλειάδη 5, τηλ.: +30 22350 80501, www.mitsishotels.com).

Το παλιό δημοτικό υδροθεραπευτήριο, που βρίσκεται εντός του ξενοδοχείου, έχει εγκαταλειφθεί και δε λειτουργεί.

Αν θέλετε να κάνετε δωρεάν ιαματικά μπάνια θα πρέπει να πάτε στις Ιαματικές Πηγές Κονιαβίτη και Καλλυντικών (Ομορφόνερα).

Οι πηγές Κονιαβίτη και Καλλυντικών διαθέτουν μικρές υπαίθριες τσιμεντένιες πισίνες, με θειούχα ιαματικά νερά. Η θερμοκρασία του νερού είναι 33ο C και ενδείκνυνται για παθήσεις του αναπνευστικού, ρευματοπάθειες αλλά και για καλλυντικές θεραπείες.

Για να πάτε μέχρι εκεί θα πρέπει να βγείτε λίγο πιο έξω από τα Καμένα Βούρλα, περίπου 1 km, με κατεύθυνση προς Λαμία. Αν κινήστε  μέσα στη Νέα Εθνική Οδό θα βγείτε στην έξοδο προς Ιαματικές Πηγές Κονιαβίτη.

  • ΓΙΑ ΚΑΤΑΔΥΣΕΙΣ

Στα Καμένα Βούρλα λειτουργεί ιδιωτική Σχολή Καταδύσεων, η «V DIVE CLUB», όπου πραγματοποιεί καταδύσεις στα Λιχαδονήσια, τα νησάκια με τον εντυπωσιακό βυθό που βρίσκονται μεταξύ Β. Ευβοϊκού και Μαλιακού Κόλπου (πληροφορίες, τηλ. : +30 22353 01554, +30 6944 555128, +30 6948 885641, www.vdiveclub.com).

  • ΓΙΑ ΠΕΖΟΠΟΡΙΑ

Τα Καμένα Βούρλα είναι κτισμένα στους πρόποδες  του όρους Κνημίς (938 μ.), την ανατολική απόληψη του όρους Καλλίδρομου.

Αν σας αρέσει η πεζοπορία μπορείτε να περιηγηθείτε οργανωμένα, στα μονοπάτια της Κνημίδας και του Καλλίδρομου ή να κινηθείτε μόνοι σας νοικιάζοντας ποδήλατα ή 4Χ4 (πληροφορίες, «Μεσαία Γη», οδός Γερ. Βασιλειάδη 67, Καμένα Βούρλα, τηλ. : +30 22353 01554, +30 6944 555128, +30 6948 885641, www.middlearht.gr ).

Από τα πιο γνωστές διαδρομές είναι το «Μονοπάτι των Σπηλαίων» και η διαδρομή  από τα Καμένα Βούρλα προς τη Μονή Μεταμόρφωση του Σωτήρος, με ενδιάμεση στάση στη «Βρύση Γιαννάκη».

ΘΕΡΜΟΠΥΛΕΣ

Απέχουν  από τα Καμένα Βούρλα 22 km και αξίζει να τις επισκεφτείτε για τα εξής :

ΓΙΑ ΤΟ ΗΡΩΟ ΤΩΝ ΘΕΡΜΟΠΥΛΩΝ

Το Ηρώο των Θερμοπυλών, γνωστό ως  «Μνημείο του Λεωνίδα» κατασκευάστηκε το 1955 από τον Βάσο Φαληρέα (1905-1979).

Αποτελείται από το χάλκινο άγαλμα του Λεωνίδα, βασιλιά των Σπαρτιατών, ο οποίος κρατάει δόρυ και ασπίδα. Δεξιά και αριστερά, σε χαμηλότερη θέση, έχουν τοποθετηθεί μαρμάρινες προσωποποιημένες μορφές του όρους Ταΰγετου και του ποταμού Ευρώτα.

ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΘΕΡΜΟΠΥΛΩΝ (Κ.Ι.Ε.Θ.)

Το Κέντρο Ιστορικής Ενημέρωσης Θερμοπυλών (Κ.Ι.Ε.Θ.) βρίσκεται στην Κοινότητα Θερμοπυλών.

Διαθέτει 3 αίθουσες, την «Λεωνίδας», την «Διηνέκης» και την «Θερμοπύλες».

Τις εφαρμογές έχει επιμεληθεί το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού.

Μέσω της εικονικής περιήγησης θα δείτε τη «Μάχη των Θερμοπυλών», τον οπλισμό των Ελλήνων και τις κινήσεις των στρατευμάτων,  θα παρακολουθήσετε τον Εφιάλτη να οδηγεί τους Πέρσες από την Ανοπαία Οδό στη Δυτική Πύλη και το Λόφο του Κολωνού, θα μάθετε την ιστορία των Περσικών Πολέμων, τη «Ναυμαχία του Αρτεμισίου» κλπ.

Το Κ.Ι.Ε.Θ. βρίσκεται στην Τοπική Κοινότητα Θερμοπυλών, του Δήμου Λαμιέων  (πληροφορίες Κ.Ι.Ε.Θ. χειμερινό ωράριο 9 π.μ. – 5 μ.μ., θερινό ωράριο, 10 π.μ. – 6 μ.μ., είσοδος για τους Έλληνες : 1 ευρώ,  τηλ. : 22310 93054)

Από Αθήνα θα φτάσετε μέσω της Ν.Ε.Ο. Αθηνών – Λαμίας, όπου μετά τα διόδια  Αγίας Τριάδας, θα κάνετε δεξιά προς την Κοινότητα Θερμοπυλών.

Από Θεσσαλονίκη μέσω της Ε.Ο. Αθηνών – Λαμίας, μετά τη Λαμία θα κάνετε δεξιά προς την Κοινότητα Θερμοπυλών.

  • ΓΙΑ ΤΙΣ ΙΑΜΑΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ ΘΕΡΜΟΠΥΛΩΝ

Κατά την ελληνική μυθολογία δημιουργήθηκαν από τον Ήφαιστο, μετά από παράκληση της Αθηνάς για να κάνει εκεί το μπάνιο του ο Ηρακλής, μετά από τους άθλους του,.

Κατά την ιστορία των Θερμοπυλών εδώ έπλεναν τις πληγές τους, μετά από τις μάχες, ο Λεωνίδας και οι 300.

Οι Ιαματικές Πηγές Θερμοπυλών ενδείκνυνται για παθήσεις ρευματικές, νευρολογικές και γυναικολογικές.

Η θερμοκρασία του νερού κυμαίνεται στους 4Οο  C (όλο το χρόνο) και το ιαματικό νερό δεν είναι πόσιμο.

Οι πηγές δεν έχουν αξιοποιηθεί από το Δήμο Λαμιέων ή από κάποια ξενοδοχειακή μονάδα και η πρόσβαση είναι ελεύθερη.

Οι πηγές απέχουν 15 km από τη Λαμία.

 

ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΔΑΜΑΣΤΑΣ ή ΜΟΝΗ ΓΕΝΕΣΙΟΥ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΔΑΜΑΣΤΑΣ

Η Ι.Μ. Δαμάστας βρίσκεται κτισμένη στις βορεινές πλαγιά του Καλλίδρομου, σε υψόμετρο 740 μ., μέσα σε δάσος με έλατα. Είναι ένα μεταβυζαντινό γυναικείο μοναστήρι αφιερωμένο στο «Γενέσιον της Θεοτόκου». Η επικρατέστερη εκδοχή για το όνομα της Μονής Δαμάστας είναι η λέξη «δαμάστρα» και αναφέρεται στην Παναγία η οποία δαμάζει τον πόνο των ανθρώπων.

Ο κυρίως ναός είναι τύπου σταυροειδής βασιλική με τρούλο και είναι άγνωστο το πότε κτίστηκε. Πιθανολογείται ότι η πρώτη κτίση ήταν το 1100, καταστράφηκε μετά από μεγάλο σεισμό, περίπου το 1500 και ξανακτίστηκε το 1600. Η Μονή διαθέτει ένα μικρό παρεκκλήσι αφιερωμένο στους Αγίους Κωνσταντίνο και Ελένη, κτισμένο πρόσφατα μετά από δωρεά (2001).

Κατά την Επανάσταση του 1821 η Μονή Δαμάστας διαδραμάτισε σπουδαίο ρόλο. Σύμφωνα με την επιγραφή που υπάρχει στη Μονή,  περιέθαλψε τον οπλαρχηγό Γιάννη Πανουργία, ο οποίος τραυματίστηκε στη μάχη που έγινε στη Χαλκομάτα. Την ίδια εποχή το μοναστήρι κάηκε και σύμφωνα με τη σωζόμενη επιγραφή, την αγιογράφηση του ναού ανέλαβε ο αγωνιστής της Επανάστασης, οπλαρχηγός Ιωάννης Δυοβουνιώτης. Το 1833 το μοναστήρι εγκαταλείφτηκε και έχασε ολόκληρη την περιουσία του. Επανιδρύθηκε αργότερα και σήμερα αποτελεί ένα οργανωμένο μοναστήρι, με αρχονταρίκι και ξενώνες.

ΣΩΖΟΜΕΝΗ ΕΠΙΓΡΑΦΗ ΣΤΗΝ Ι.Μ. ΔΑΜΑΣΤΑΣ

Η Ι.Μ. Δαμάστας γιορτάζει στις 8 Σεπτέμβρη, όπου γίνεται μεγάλο πανηγύρι, με την προσέλευση πολλών πιστών από την παραμονή της γιορτής.

Αξίζει να έρθετε για τη θαυματουργή εικόνα της Βρεφοκρατούσας Θεοτόκου (16ος) και για την υπέροχη θέα από ψηλά.

Από τα Καμένα Βούρλα θα φτάσετε στην Μονή ακολουθώντας το δρόμο προς Λαμία, έξοδος Μπράλος και στη συνέχεια θα μπείτε στην Επαρχ. Οδό Ηρακλίων – Κάτω Δαμαστών (επειδή δεν υπάρχει πινακίδα προς Ι.Μ. Δαμάστας στο βενζινάδικο CYCLON θα κάνετε δεξιά).

Από τη Λαμία απέχει περίπου 23 km  και θα ακολουθήσετε τη διαδρομή προς το χωριό Μοσχοχώρι, γνωστό για το επιτραπέζιο νερό ΙΟΛΗ.

Στη δρόμο προς Δαμάστα θα συναντήσετε τις Ιαματικές Πηγές Καλλίδρομου, με τους 33ο C και με ελεύθερη είσοδο στην υπαίθρια πισίνα. Οι πηγές είναι ιδανικές για ρευματικές και δερματολογικές παθήσεις.

ΚΑΜΕΝΑ ΒΟΥΡΛΑ – ΠΡΟΣΒΑΣΗ

Τα Καμένα Βούρλα απέχουν από την Αθήνα περίπου 177 km και από τη Λαμία 40 km.

Η πρόσβαση γίνεται :

  • από την Νέα Εθνική Οδό Α1/ Ε75, Αθήνας – Θεσσαλονίκης, έξοδος : ΑΚ/Κ. ΒΟΥΡΛΩΝ (ΔΥΤ.), στο 177,5 km
  • από την Νέα Εθνική Οδό Α1/ Ε75, Αθήνας – Θεσσαλονίκης, έξοδος :  ΑΚ/ ΑΓΙΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ, στο 172 km προς Π.Ε.Ο. Αθήνας – Θεσσαλονίκης, με κατεύθυνση προς Καμένα Βούρλα
  • από την Νέα Εθνική Οδό Α1/ Ε75, Θεσσαλονίκης – Αθήνας  έξοδος :  ΑΚ/Κ. ΒΟΥΡΛΩΝ (ΑΝΑΤ.).

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ

  • Δήμος Μώλου, τηλ. : 22353 50000
  • Δήμος Λαμιέων, τηλ. : 22313 51500
  • ΚΤΕΛ Λαμίας, Υπεραστικό, τηλ. : 22310 51345, www.ktelfthiotidos.gr
  • ΚΤΕΛ Αθήνας, τηλ. : 210 8317147, 210 8324200
  • ΚΤΕΛ Καμένα Βούρλα, τηλ. : 22350 22519
  • ΤΡΑΙΝΟΣΕ Α.Ε., www.trenose.gr , τηλ. : 22310 61061, Σταθμός Λιανοκλαδίου
  • ΤΑΞΙ Λαμίας, τηλ. : 22310 34555
  • www.kammena-vourla.gr
  • www.mwlos.gr
  • Κέντρο Ιστορικής Ενημέρωσης Θερμοπυλών (Κ.Ι.Ε.Θ.), τηλ. : 22310 93758, 22310 93054
  • Ι.Μ. Δαμάστας, τηλ. : 22310 81304

 

 

Studio HiFi Diapason

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *