Translation

Αλυκή Βοιωτίας, για μπάνιο στη θάλασσα και στη λίμνη

Ελλάδα Κοντινές αποδράσεις Στερεά Ελλάδα

Η Αλυκή είναι ένας παραθαλάσσιος οικισμός στον Κορινθιακό Κόλπο. Ανήκει στη Δ.Ε. Θίσβης, του Δήμου Θηβαίων, Ν. Βοιωτίας. Πήρε το όνομα της από τις αλυκές της περιοχής  που παρήγαγαν μεγάλες ποσότητες αλατιού.


Η λίμνη της Αλυκής βρίσκεται, δίπλα στη θάλασσα, στην άκρη του οικισμού. Το καλοκαίρι όταν εξατμίζεται το νερό το αλάτι αποκτά ένα εντυπωσιακό ροζ χρώμα. Στη θέση της σημερινής Αλυκής υπήρξε η αρχαία  πόλη-λιμάνι Σίφαι ή Τίφα, κατά τον Παυσανία, που αποτελούσε επίνειο των αρχαίων Θεσπιών. Οι αρχαίες Θεσπιές ήταν πόλη της Βοιωτίας και μια από τις σημαντικότερες της αρχαίας Ελλάδας.

Load WordPress Sites in as fast as 37ms!

Από την Τίφα καταγόταν ο μυθικός Αργοναύτης, Τίφυς, γιός του Αγνίου, ο οποίος ήταν Κυβερνήτης της Αργούς, του πλοίου της Αργοναυτικής εκστρατείας. Ο Παυσανίας αναφέρει ότι στην Τίφα υπήρχε ένα Ιερό Ηρακλή και κάθε χρόνο πραγματοποιούνταν γιορτές, τα Ηράκλεια. Λίγο πιο ανατολικά υπήρχε η αρχαία πόλη-λιμάνι Κρεύσις (το σημερινό χωριό Λιβαδόστρα). Στα αξιοθέατα του χωριού είναι η Ακρόπολη των αρχαίων Σιφών, με τον οχυρωματικό περίβολο και τις  πύλες του Φρουρίου (4ος αι.  π.Χ.) που  σώζονται σε πολύ καλή κατάσταση. Οι οχυρώσεις ξεκινούν από την παραλία της Αλυκής και συνεχίζονται προς τις δυτικές παρυφές του όρους Κορομπίλι, πάνω από την Αλυκή.

Η κεραμική που βρέθηκε στην περιοχή των αρχαίων Σιφών υποδηλώνει ότι ο χώρος είχε κατοικηθεί από την  Πρωτοελλαδική μέχρι και την Υστεροελλαδική Περίοδο.

Στη Θήβα μπορείτε να επισκεφτείτε το Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Θηβών, που περιλαμβάνει κεραμικά ευρήματα από ανασκαφές στην περιοχή (περίπου 40 km).

The Ultimate Managed Hosting Platform

ΑΛΥΚΗ-ΠΑΡΑΛΙΕΣ

Οι παραλίες της Αλυκής έχουν ρηχά πεντακάθαρα, βοτσαλάκι και δέντρα πάνω στη θάλασσα. Το παραλιακό μέτωπο είναι αρκετά μεγάλο και εκτείνεται από την αρχαία Ακρόπολη των Σιφών μέχρι το μικρό λιμανάκι, δίπλα στη λίμνη. Η κεντρική παραλία της Αλυκής είναι οργανωμένη, με ομπρέλες και ξαπλώστρες.

   

Η θάλασσα της Αλυκής, τις περισσότερες φορές, έχει αρκετή περιεκτικότητα σε αλάτι γι’ αυτό μην εκπλαγείτε αν βγείτε από το νερό άσπροι. Το παραλιακό μέτωπο είναι αρκετά μεγάλο και εκτείνεται από την αρχαία Ακρόπολη των Σιφών μέχρι το μικρό λιμανάκι, δίπλα στη λίμνη.

Πίσω από τη λίμνη υπάρχει μια ακόμα παραλία, με βοτσαλάκι και δέντρα για σκιά που θα φτάσετε αν ακολουθήσετε το δρόμο πίσω από τις αλυκές (στον 1ο κάθετο κατηφορίζετε προς τη θάλασσα). Η λίμνη έχει ιαματικές και θεραπευτικές ιδιότητες γι’ αυτό θα δείτε πολλούς να βάζουν τα πόδια τους μέσα στο αλάτι ή να σκάβουν λάκκους και να κάνουν λασπόλουτρα.

Αν έχετε σκάφος θα βρείτε πολλούς μικρούς κολπίσκους εντός του Κόλπου της Αλυκής. Στον Κορινθιακό Κόλπο, υπάρχει η παραλία Λαιμός,  στην οποία μπορείτε να φτάσετε και οδικώς αν ακολουθήσετε έναν ορεινό και δύσκολο χωματόδρομο (απαιτείται 4Χ4), μετά τον Αρχαιολογικό Χώρο της Αλυκής (προς την πλευρά του Αγίου Βασιλείου).

Εκτός από μπάνιο η περιοχή ενδείκνυνται για ψάρεμα καθώς ο Κόλπος της Αλυκής, λόγω της μεγάλης περιεκτικότητας σε αλάτι, έχει πολύ νόστιμα ψάρια. Με δικό σας σκάφος, μπορείτε να πάτε στα νησάκια Δίπορτο, Στρογγυλό και Φονιάς που βρίσκονται απέναντι από την Αλυκή, στον Κόλπο της Δόμβραινας. Τα νησάκι το καλοκαίρι είναι ακατοίκητα και είναι ιδανικά για μπάνιο και ψάρεμα. Το χειμώνα τα χρησιμοποιούν οι κτηνοτρόφοι της περιοχής για τα κοπάδια τους. Ακόμα πιο μακριά, στη μέση του Κορινθιακού Κόλπου, βρίσκονται οι Αλκυονίδες Νήσοι γνωστά ως Καλάνησα (με μονάδα ιχθυοκαλλιέργειας).

Η περιοχή της Αλυκής είναι γνωστή επίσης για τα πεζοπορικά της μονοπάτια. Μια πολύ γνωστή πεζοπορική διαδρομή είναι η ανάβαση στην κορυφή Κορομπίλι (908 μ.), πάνω από τον οικισμό μέσα στο δάσος.

Η θέα από ψηλά θα σας αποζημιώσει (πληροφορίες Ελεύθεροι Ορειβάτες Βοιωτίας, τηλ. : 697 506 2362). Για περπάτημα  ξεκινήστε από τον Αρχαιολογικό Χώρο και ακολουθήστε το δρόμο που θα σας οδηγήσει στο εκκλησάκι της Υπαπαντής.

ΠΑΡΑΛΙΑ ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΒΟΙΩΤΙΑΣ

Φεύγοντας από την Αλυκή, μπορείτε να επακολουθήσετε το δρόμο που οδηγεί στη διπλανή παραλία του Αγίου Νικολάου.

Από την Αλυκή για να πάτε στην παραλία Άγιος Νικόλαος θα ακολουθήσετε το δρόμο μετά τις αλυκές και το συγκρότημα κατοικιών Caldera Blue, που είναι σχεδόν είναι παράλληλος με την ακτογραμμή (απόσταση περίπου 3 Km).

Πριν την παραλία του Αγίου Νικολάου θα συναντήσετε την παραλία Μπόρεζα, με εύκολη πρόσβαση από το δρόμο και στη συνέχεια από  μονοπάτι.

     

ΠΑΡΑΛΙΑ ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ – BEACH BAR ELIA

ΠΑΡΑΛΙΑ ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ –FISHEYE ON THE BEACH

   

ΠΑΡΑΛΙΑ ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

Φεύγοντας από τον Άγιο Νικόλαο εναλλακτικά μπορείτε να ακολουθήσετε τη διαδρομή προς Δόμβραινα, Πρόδρομο και παραλία Σαράντη.

ΠΑΡΑΛΙΑ ΣΑΡΑΝΤΗ

ΑΛΥΚΗ – ΔΙΑΜΟΝΗ

  • Dimitras Seaside Apartments, στο κέντρο της Αλυκής, τηλ. : 22640 51291, 6976 404195 (λειτουργεί όλο το χρόνο), www.seasideapartments.gr
  • Melolia Farm, 1 km από την Αλυκή, τηλ. : 2264 051187, 694 874 1149 (διαμερίσματα με πισίνα)

  • Aggelsol, διαμερίσματα με κουζίνα στην Αλυκή
  • Studio by the Sea, στο λιμανάκι της Αλυκής

  • Bay View Villa, σπίτι για ενοικίαση, 650 μ. από το κέντρο της Αλυκής

  • Caldera Blue, συγκρότημα διαμερισμάτων εστιατόριο – πισίνα, 1,6 km από το κέντρο, στην παραλία μεταξύ των οικισμών Αλυκής και Αγ. Νικολάου, μετά τη λίμνη calderablue.gr

ΑΛΥΚΗ – ΦΑΓΗΤΟ & ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ

  • Porta Mare, καφέ- ποτό σε κήπο δίπλα στη θάλασσα, με ζωντανή μουσική, τηλ. : 22640 51111
  • Εν πλώSkalis, καφέ-εστιατόριο δίπλα στη θάλασσα, τηλ. :  2640 51153
  • Ble, εστιατόριο δίπλα στη θάλασσα, τηλ. : 22640 51311
  • Βασίλης, εστιατόριο – ψησταριά με σουβλάκια, δίπλα στη θάλασσα, τηλ. : 2264 0 51160
  • Άρπα, για καφέ και ουζομεζέδες, στο λιμανάκι
  • Μπάμπης, ψαροταβέρνα- εστιατόριο δίπλα στη θάλασσα, τηλ. : 22640 51252
  • «Παύλου», ζαχαροπλαστείο – καφέ, στην είσοδο της Αλυκής με ωραία ταράτσα και απεριόριστη θέα, τηλ.: 22640 51002
  • Bouziikas Alyki Market, super market, πίσω από το λιμανάκι, τηλ. :  22640 51327

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Η Αλυκή είναι ένας ήσυχος παραθαλάσσιος οικισμός, με εξοχικές κατοικίες, καταλύματα και εστιατόρια πάνω στη θάλασσα, ιδανικός για οικογενειακές διακοπές. Σύμφωνα με την απογραφή του 2011 η Αλυκή έχει 279 κατοίκους. Απέχει από τη Θήβα 40 km και από την Αθήνα 130 km (περίπου 2 ώρες).

ΠΡΟΣΒΑΣΗ

  • Από την Αθήνα προς Θήβα, μέσω της Ν.Ε.Ο. Αθηνών – Λαμίας (απόσταση περίπου 90 km). Στη συνέχεια από Θήβα θα συνεχίσετε προς τα χωριά Ελλοπία και Ξηρονομή ή Αμπελοχώρι (2η διαδρομή) μέχρι να φτάσετε στην Αλυκή.
  • Εναλλακτικά μπορείτε να φτάσετε στις Πλαταιές και στη συνέχεια στα Λεύκτρα από την Παλαιά Εθνική Οδό Αθηνών – Θηβών, μέσω Ερυθρών (103 Km) και μετά να ακολουθήσετε τη διαδρομή προς Αλυκή.

Η πρόσβαση με λεωφορείο του ΚΤΕΛ Θήβας ΔΕΝ είναι εφικτή. Ενδέχεται τους μήνες Ιούλιο-Αύγουστο να υπάρξουν κάποια δρομολόγια από Θήβα (για περισσότερες πληροφορίες, τηλ : 22620 27511-27512, www.ktelthivas.gr)

Studio HiFi Diapason

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *