Translation

Αitna – Mount Etna, Στο ενεργό ηφαίστειο της Σικελία

Ευρώπη

Η Αίτνα είναι το ενεργό ηφαίστειο της Ιταλίας, στη Σικελία και ένα από τα πιο ενεργά του κόσμου. Βρίσκεται στην ανατολική ακτή του νησιού και συγκεκριμένα στα βόρεια της πόλης Κατάνια.


Η Ιταλία έχει τέσσερα ενεργά ηφαίστεια, το Βεζούβιο και τα Φλεγραία Πεδία, στη Νάπολη, το Στρόμπολι και το Βουλκάνο, στα Αιολικά νησιά της Σικελίας.

Load WordPress Sites in as fast as 37ms!

Έχει υψόμετρο 3.343 μ., έκταση 1.190 km2, περιφέρεια βάσης 140 Km και 4 κύριους κρατήρες. Η Αίτνα από το 2013 ανήκει στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Το 1987, η ευρύτερη περιοχή, λόγω του ιδιαίτερου τοπίου της, χαρακτηρίστηκε Φυσικό Πάρκο, γνωστό ως «Πάρκο Αίτνα» ή «Parco dell’Etna» (στα ιταλικά). Η Αίτνα της Σικελίας θεωρείται, με βάση τις πρόσφατες εκρήξεις του, το μεγαλύτερο ενεργό ηφαίστειο της Ευρώπης. Το ενεργό ηφαίστειο Teide, στα Κανάρια Νησιά και συγκεκριμένα στην Τενερίφη της Ισπανίας, είχε την τελευταία του έκρηξη στις 18-11-1909. Έχει υψόμετρο 3.718 μ. και είναι η 3η ψηλότερη ηφαιστειακή δομή της Γης. Το Teide από το 2007 ανήκει στα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ

Κατά τη ρωμαϊκή μυθολογία η Αίτνα ήταν το βουνό στο οποίο κατέφυγε ο θεός Βούλκαν, ο θεός της φωτιάς (κατά την ελληνική μυθολογία, ο Ήφαιστος). Ο Βούλκαν, ως μεταλλουργός, είχε φτιάξει το εργαστήριό του κάτω από το ηφαίστειο από το οποίο εκτόξευε λάβα. Από το γεγονός αυτό η Σικελία πήρε το όνομα «Γη της Φωτιάς».

The Ultimate Managed Hosting Platform

Κατά τον Αισχύλο, εδώ κατοικούσε ο Γίγαντας Εγκέλαδος ο οποίος είχε καταπλακωθεί από το βουνό γι’ αυτό προκαλούσε τις εκρήξεις.

ΟΙ ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΕΚΡΗΞΕΙΣ ΤΗΣ ΑΙΤΝΑΣ

Η Αίτνα εκτοξεύει συνεχώς από τους ενεργούς κρατήρες της, ηφαιστειακά αέρια. Από την Κατάνια μπορείτε να δείτε τους καπνούς στην κορυφή του βουνού, που βρίσκεται σχεδόν μόνιμα μέσα σε ένα πυκνό σύννεφο. Κατά τις εκρήξεις ενός ηφαιστείου εκτοξεύονται αέρια (κυρίως θείο), καυτή λάβα και ηφαιστειακή τέφρα.

Στη σύγχρονη εποχή, υπάρχει η δυνατότητα με τεχνητά μέσα να αλλάξει, ως ένα βαθμό, η κατεύθυνση της λάβας και να περιοριστεί η καταστροφή μιας π.χ. κατοικημένης περιοχής.

Η μεγαλύτερη απειλή για τη ζωή του ανθρώπου είναι η ηφαιστειακή τέφρα, η οποία μεταφέρεται με τον αέρα και είναι αδύνατο να ελεγχθεί. Η τέφρα είναι μία πολύ λεπτή σκόνη (άμμος) η οποία όταν εισχωρήσει στους πνεύμονες ο θάνατος είναι σχεδόν ακαριαίος.

Παράδειγμα αποτελεί η μεγάλη έκρηξη του Βεζούβιου (79 μ.Χ.) όταν καταστράφηκε από ηφαιστειακή τέφρα ολόκληρη η Πομπηία. Οι κάτοικοι στην προσπάθειά τους να σωθούν έτρεχαν πανικόβλητοι με αποτέλεσμα να πεθάνουν από ασφυξία 2.000 άνθρωποι. Οι περισσότεροι από τους νεκρούς βρέθηκαν σκυφτοί καθώς προσπαθούσαν να προστατευτούν από τη σκόνη.

Οι πρόσφατες εκρήξεις της Αίτνας είναι οι εξής :

  • 1169, 1329, 1381, η λάβα έφτασε μέχρι τη θάλασσα, στη θέση Orgina
  • 1669, η χειρότερη έκρηξη του ηφαιστείου όταν επί 3 ημέρες έκανε συνεχώς σεισμούς. Την 3η ημέρα άνοιξε μια τεράστια ρωγμή 14 km, από την κορυφή μέχρι το χωριό Nicolosi εκ βάλλοντας καυτή λάβα, τέφρα και βράχους.

Οι ροές λάβας κατέστρεψαν πολλά γειτονικά χωρία, όπως το Nicolosi και έφτασαν μέχρι την Κατάνια, με αποτέλεσμα το Μεσαιωνικό Κάστρο της πόλης να περιβάλλεται σήμερα από στερεοποιημένη μαύρη λάβα.

  • 1865, έγινε μία μεγάλη έκρηξη που δημιούργησε τον κρατήρα Sartorius.
  • 1886, η λάβα κατέστρεψε ξανά το Nicolosi.
  • 1911, δυο μεγάλες εκρήξεις άνοιξαν μια ρωγμή 5 km και δημιούργησαν πολλούς μικρούς κρατήρες.
  • 1913, οι εκρήξεις του ηφαιστείου κράτησαν 18 ημέρες.
  • 1928, έγινε η μεγαλύτερη έκρηξη με αποτέλεσμα να καταστραφεί το χωριό Mascali, κοντά στην Κατάνια.

  • 1971, η λάβα έφτασε μέχρι τα χωριά που βρίσκονταν στους πρόποδες. Τότε καταστράφηκε και το «Παρατηρητήριο» (2.935 μ.) το οποίο είχε δημιουργηθεί για να ελέγχει την κατάσταση του ηφαιστείου και να προλαμβάνει την καταστροφή.
  • 1979, σημειώθηκε ξαφνικά έκρηξη και βρήκαν ακαριαίο θάνατο 9 άνθρωποι που βρίσκονταν εκείνη την ώρα στην άκρη του κρατήρα.
  • 1991, 1992,1993, η λάβα απείλησε το χωριό Zafferana Etnea αλλά οι αρχές κατάφεραν να εκτρέψουν τη ροή με τη χρήση εκρηκτικών και πετώντας όγκους τσιμέντου από ελικόπτερα. Οι εκρήξεις λάβας κατέστρεψαν ένα μεγάλο μέρος της βλάστησης και κάποια εξοχικά σπίτια.

  • από το 1998 το ηφαίστειο βρίσκεται συνεχώς σε «κατάστασης έκρηξης».
  • 2001, οι έντονες εκρήξεις εκτόξευαν ταυτόχρονα αέρια, τέφρα και λάβα, από έξι ανοίγματα στα Β. και ΝΑ. της Αίτνας, καταστρέφοντας το τελεφερίκ «Etna Sud» και απειλώντας το καταφύγιο «Rifugio Giovannino Sapienza». Τα αέρια έφτασαν μέχρι την Κατάνια δημιουργώντας αποπνικτική ατμόσφαιρα στην πόλη. Για λόγους υγείας, απαγορεύτηκε η κυκλοφορία στους δρόμους και έκλεισαν τα σχολεία και το Διεθνές Αεροδρόμιο της Κατάνια. Η δημοτική αρχή χρησιμοποίησε στρατιωτικά αεροπλάνα τα οποία έριχναν συνεχώς νερό στην ατμόσφαιρα για να διαλύσουν το νέφος.
  • 2002, από τη μεγάλη έκρηξη εκτοξεύτηκε λάβα που κατέστρεψε ένα μεγάλο τμήμα του χωριού Piano Provenzana (1.800 μ.), του Δήμου Linguaglossa, στη Β. Αίτνα.
  • 2018,  η έκρηξη, από πλευρική ρωγμή του κρατήρα, προκάλεσε συνεχόμενες σεισμικές δονήσεις. Στις 24-12-18 μετά από σεισμό 3,3 R εκτοξεύτηκαν αέρια και έκλεισε για λίγο το Αεροδρόμιο της Κατάνια. Στις 26-12-18 ο σεισμός 4,8 R προκάλεσε την πτώση κτιρίων με αποτέλεσμα  τον τραυματισμό 28 ατόμων.
  • 2021, προκλήθηκαν εκρήξεις με σιντριβάνια και ροές λάβας που εκτοξεύτηκαν από το ΝΑ. κρατήρα  στις 16/2, 17-18/2, 19/2 και 21-22/2, προς την κοιλάδα-έρημο «Valle del Bove», που βρίσκεται στα ανατολικά.
    Στην  τελευταία έκρηξη, μεταξύ 21-22/2 ενεργοποιήθηκε ο αεραγωγός «bocca della sella» («στόμα της σέλλας»), που βρίσκεται στη νότια πλευρά του ΝΑ. κρατήρα και υπήρξε ροή λάβας και προς τα ΝΔ. (πληροφορίες : Διεθνές Ινστιτούτο Γεωφυσικής και Ηφαιστειολογίας Ιταλίας και Παρατηρητήριο Etneo του INGV στην Κατάνια, http://www.ingv.it).
    Από τις εκρήξεις αυτές δεν κινδύνευσαν οι κοντινές πόλεις όμως το Διεθνές Αεροδρόμιο της Κατάνια έκλεισε προκειμένου να καθαριστούν οι αεροδιάδρομοι από την ηφαιστειακή τέφρα που μεταφέρθηκε με τον αέρα.

ΣΚΙ ΣΤΗ ΧΙΟΝΙΣΜΕΝΗ ΑΙΤΝΑ

Από τον Απρίλιο έως το Μάιο η Αίτνα είναι συνήθως χιονισμένη, γι’ αυτό υπάρχουν χιονοδρομικά κέντρα και πολλές πίστες για σκι. Μπορείτε να νοικιάσετε εξοπλισμό και να κάνετε μαθήματα στις σχολές που υπάρχουν εδώ.

  • Το καταφύγιο – ξενοδοχείο «Rifugio Giovannino Sapienza» (1.910 μ.) βρίσκεται στη ΝΑ. πλαγιά του βουνού, από το χωριό Nicolosi, γνωστό ως Mount Etna Nicolosi και αποτελεί τη βάση του χιονοδρομικού κέντρου (Piazzale Rifugio Sapienza, τηλ. : +39 095 915321). Από εδώ μπορείτε να πάρετε το τελεφερίκ (υψόμετρο 2.500 μ.) και από εκεί με όχημα 4Χ4 να φτάσετε στο Torre del Filosofo (2.920μ.) (διάρκεια 2 ώρες, απόσταση 2,7 km, υψομετρική διαφορά 400 μ.). Για πεζοπορία από το Torre del Filosofo μέχρι τον κρατήρα (3.340 μ.) θα χρειαστείτε έναν οδηγό, διαθέσιμο στον σταθμό 2.900μ. (25 € ανά άτομο, διάρκεια 4 ώρες με επιστροφή). Μπορείτε να νοικιάσετε ηλεκτρικό ποδήλατο βουνού, κοντά στη βάση του τελεφερίκ, το οποίο είναι 85 ευρώ με ξενάγηση μέχρι τον κρατήρα (3.340 μ.).

  • Το χιονοδρομικό κέντρο «Piano Provenzana», στη Β. Αίτνα (1.810 μ.) έχει καφετέριες, εστιατόρια, καταστήματα σουβενίρ, σχολές σκι, ενοικίαση εξοπλισμού σκι κλπ. Από εδώ ξεκινούν οργανωμένες περιηγήσεις προς την κορυφή του ηφαιστείου (Via Provenzana 37, Linguaglossa, τηλ. : +39 095 643094).
  • Το καταφύγιο «Rifugio Alpino Salvatore Citelli» ή απλά «Rifugio Citelli», στη ΒΑ. πλαγιά, είναι απομονωμένο και δέχεται κυρίως ορειβάτες και σκιέρ. Έχει ένα μικρό εστιατόριο 36 ατόμων στο οποίο μπορείτε να φάτε πρωινό και γεύμα (Via Mareneve, τηλ.: +39 388 562 4535).

«ΠΑΡΚΟ ΑΙΤΝΑ» – «PARCO DELL’ ETNA»

Το «Πάρκο Αίτνα» ή «Parco dell’Etna» (στα ιταλικά) χαρακτηρίζεται από το ηφαίστειο της Αίτνας και την κοιλάδα της «Valle del Bove». Το βουνό, χαρακτηρισμένο ως Φυσικό Τοπίο, στα ψηλότερα του σημεία αποτελείται από μαύρους βράχους στερεοποιημένης λάβας και από ηφαιστειακή τέφρα ενώ στα χαμηλότερα σημεία έχει αρκετά πλούσια βλάστηση, με δάση από πεύκα, δρυς, καστανιές, λεύκες κλπ.

Η περιοχή της Αίτνας φημίζεται για τα κάστανα και για τα άγρια μανιτάρια porcini. Τα τελευταία χρόνια, κάθε Σεπτέμβρη, πραγματοποιείται στις γειτονικές περιοχές και κυρίως στο χωριό Fornazzo η «Fiesta del Fungo Porcino dell’Etna», με τα μανιτάρια του βουνού.

Το έδαφος, λόγω των γόνιμων συστατικών που περιέχονται στο ηφαιστειογενές υλικό, είναι πολύ εύφορο γι’ αυτό οι Ν. και ΝΑ. πλαγιές της Αίτνας φημίζονται για τις αμπελοκαλλιέργειες. Σε όλη την πεδιάδα της Κατάνια, γνωστή ως «La Piana di Catania», στη Ν. Αίτνα, παράγεται το γνωστό κόκκινο κρασί «Etna Rosso», από δυο ποικιλίες σταφυλιών, τη Nerello Mascalese και τη Νerello Cappuccio.

Οι ποικιλίες Cataratto και Carricante παράγουν το λευκό κρασί «Etna Bianco». Τα κρασιά της περιοχής αυτής είναι Π.Ο.Π από το 1968. Στο χωριό Zafferana Etnea γίνεται κάθε Οκτώβρη η «Ottobrata Zafferanese»  δηλαδή  «Γιορτή Κρασιού-Κάστανου-Μελιού», όπου θα δοκιμάσετε όλα τα τοπικά προϊόντα.

«VALLE DEL BOVΕ»

Η  «Valle del Bove» είναι μια τεράστια κοιλάδα – καλντέρα γεμάτη λάβα, στην Α. Αίτνα, εντός του «Πάρκου Αίτνα», προς το χωριό  Zafferana Etnea («Parco dell’Etna», τηλ. : +39 095 821111). Εκτείνεται σε κατεύθυνση Ανατολής – Δύσης (μήκους 7 km) και σε κατεύθυνση Βορρά – Νότου (μήκους 6 km).

  • Ανατολικά η «Valle del Bove» αποτελείται από μια οροσειρά λάβας με πολλούς κώνους με το ύψος τους να κυμαίνεται μεταξύ 1.000-2.700 μ. Οι πιο γνωστές κορυφές της είναι οι : Serra Perciata, Serra Vavalaci, Serra Cuvigghiuni, Serra Giannicola Grande, Serra Giannicola Piccola  και η ψηλότερη «Piano del Lago» (2.700 μ.).
  • Νότια η κοιλάδα «Valle del Bove» έχει την οροσειρά λάβας «Serra del Salifizio» (2.640 μ.) με τον εντυπωσιακό κώνο «La Montagnola» (2.550 μ.) που σχηματίστηκε κατά τη διάρκεια της έκρηξης του 1763. Η «Serra del Salifizio» γνωστή και ως «Schiena dell’Asino», είναι σχεδόν ομοιόμορφη και η μόνη προσβάσιμη κορυφή είναι η «Monte Zoccolaro»  (1.715 μ.).
  • Βόρεια η κοιλάδα είναι «κλειστή» και η πιο γνωστή οροσειρά της από λάβα είναι η «Serra delle Concazze» (2.330 μ.). Το έδαφος της «Serra delle Concazze» είναι ανομοιογενές, με πολλούς κρατήρες και μικρές κοιλότητες στο πλάι της. Οι πιο σημαντικές κορυφές είναι η «Rocca della Valle» (2.700 μ.), η  «Monte Scorsone» (1.600 μ.) και η  «Rocca Capra» (1.400 μ.)

Το βουνό, λόγω του χαρακτηρισμού του ως Φυσικό Πάρκο έχει χωριστεί σε Ζώνες. Η Ζώνη Α είναι «Ζώνη Ολοκληρωτικής Προστασίας του Περιβάλλοντος – Εθνικός Δρυμός», η Ζώνη Β είναι «Ζώνη Γενικής Προστασίας» και η Ζώνη C είναι «Ζώνη Τουριστικών Εγκαταστάσεων».

Στη Ζώνη C μπορείτε να πάτε με αυτοκίνητο, όπου υπάρχουν καφετέριες και καταστήματα με σουβενίρ.

ETNA TOURS, ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ – ΠΕΖΟΠΟΡΙΑ ΣΤΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΤΗΣ ΑΙΤΝΑΣ

Από τις μεγάλες πόλεις της Σικελίας διοργανώνονται ETNA TOURS, που περιλαμβάνουν πολλές και διαφορετικές δραστηριότητες (πληροφορίες CityBySee.com, τηλ. : +39 334 765 4168, EtnaToursFromTaormina.com, www.taorminahop.it, τηλ.: +39 0942 24653 κλπ).

Αναλυτικά μερικές εκδρομές που συνήθως πραγματοποιούνται είναι οι εξής :

ΜΟΝΟΠΑΤΙ «Serra delle Concazze Εtna»

  • Αναχώρηση από το καταφύγιο Rifugio Citelli (1.740) και άφιξη στο Piano delle Concazze (2.330 μ.), στην ανατολική πλαγιά,  μέσα από την κοιλάδα Valle del Bove (μεσαίας δυσκολίας, διάρκεια περίπου 6 ώρες).

ΜΟΝΟΠΑΤΙ  «Serra del Salifizio Etna»

  • Αναχώρηση από το Piano del Vescovo και άφιξη στη Serra del Salifizio (αναφορικό, δύσκολο).

ΜΟΝΟΠΑΤΙ «Schiena dell’Asino»

  • Αναχώρηση από το καταφύγιο «Rifugio Giovannino Sapienza» (1.910 μ.) και άφιξη στο τελεφερίκ της «Funivia dell’Etna» προς το «Montagnola» (2.550 μ.). Η τιμή του τελεφερίκ, με επιστροφή, είναι 30 € για ενήλικες και 23 € για παιδιά (διάρκεια 10 λεπτά).

Αν θέλετε να συνεχίσετε προς τα 2.920 μ. θα πάρετε το ειδικό λεωφορείο 4Χ4. Η τιμή του λεωφορείου είναι 34 € για ενήλικες και 27 € για παιδιά.

Στη συνέχεια, με ξεναγό έναν εκπαιδευμένο αλπινιστή, ξεκινάτε με τα πόδια για τους κρατήρες που δημιουργήθηκαν κατά την πρόσφατη έκρηξη του 2002.

Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι η επίσκεψή σας στους κρατήρες γίνεται με δική σας ευθύνη και θα πρέπει να φοράτε ζεστά ρούχα και ειδικά παπούτσια ορειβασίας. Αν δεν έχετε φέρει μαζί σας ειδικά παπούτσια μπορείτε να νοικιάσετε στο τελεφερίκ.

ΜΟΝΟΠΑΤΙ «Nicolosi»

  • Από το χωριό Nicolosi (απέχει 15 km), ακολουθείτε κατά μήκος τον SP92 με κατεύθυνση προς το καταφύγιο «Rifugio Sapienza». Λίγα χιλιόμετρα πριν το καταφύγιο, στα αριστερά υπάρχει ένδειξη για το «Αστρονομικό Παρατηρητήριο». Μετά από λίγα μέτρα θα βρείτε στα δεξιά σας την είσοδο για το μονοπάτι, που χαρακτηρίζεται από μια μεγάλη πέτρα στην οποία γράφει «Parco dell’Etna» (εύκολο μονοπάτι).

ΜΟΝΟΠΑΤΙ «Zafferana Etnea»

  • Από το χωριό Zafferana Etnea ακολουθώντας τις πινακίδες «Etna Sud», προς νότια θα βγείτε στο δρόμο SP92 με κατεύθυνση προς το «Rifugio Sapienza» και το τελεφερίκ της «Funivia dell’Etna» (ανηφορικό μονοπάτι, δύσκολο, μήκους 7 km). Στα τελευταία σπίτια του χωριού Zafferana, υπάρχει χώρος στάθμευσης και σημείο πικ νικ στη δεξιά πλευρά (Piano del Vescoso).

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΣΤΗΝ ΑΙΤΝΑ ΜΕ ΤΡΕΝΟ

Το τρένο «Circumetnea» κάνει σιδηροδρομική, κυκλική, περιήγηση στην Αίτνα. Θα σας παραλάβει από την Κατάνια με κατεύθυνση την Adrano, το Bronte, το Randazzo και τη Linguaglossa, με μικρές στάσεις στα χωριά Nicolosi και Zafferana Etnea (πληροφορίες, Ferrovia Circumetnea,  Via Caronda, Κατάνια, τηλ. : +39. 095 541 111).

ΠΕΖΟΠΟΡΙΑ ΣΤΟ ΦΑΡΑΓΓΙ ACQUA ROSSA

Περιλαμβάνει περίπατο σε δάσος οξιάς και επίσκεψη στο σπήλαιο λάβας «Serracozzo», το οποίο σχηματίστηκε με τις εκρήξεις λάβας του 1971. Από τη θέση αυτή θα δείτε από ψηλά την κοιλάδα λάβας «Valle del Bove» (πληροφορίες, etnafinder.com).

ΣΠΗΛΑΙΟ SERRACOZZO

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΣΤΑ ΧΩΡΑ ΤΗΣ ΑΙΤΝΑΣ

Κατά τη διαδρομή σας από την Κατάνια προς το ηφαίστειο θα συναντήσετε πολλά γραφικά χωριά, περίπου 20, τα οποία ξεχωρίζουν για την παραδοσιακή αρχιτεκτονικής του. Κατά την ανάβαση σας, μπορείτε να επιλέξετε την οδική διαδρομή από το χωριό Zaferana Etnea, ένα χωριό κτισμένο με μαύρη πέτρα Αίτνας και να επιστρέψετε στην Κατάνια, από το χωριό Nicolosi. Τα περισσότερα από τα χωριά αυτά είναι εναρμονισμένα πλήρως με το φυσικό περιβάλλον καθώς οι κάτοικοι έχουν χρησιμοποιήσει μαύρη ξυλεία Αίτνας και ηφαιστειακή τέφρα, για το εξωτερικό σοβάντισμα των σπιτιών, ως μόνωση.

Υπάρχουν οργανωμένα Tours προς τα παραδοσιακά χωριά της Αίτνας.

Ενδεικτικά σας αναφέρουμε μια εκδρομή στα παραδοσιακά χωριά της ευρύτερης περιοχής :

  • Οργανωμένη ημερήσια εκδρομή που περιλαμβάνει τα χωριά San Giovanni La Punta (350 μ.), Tremestieri Etneo (400μ.), Park Monte Ceranlo (περιοχή Mascalucia), Mascalucia (420 -520 μ.), San Pietro Clarenza (463 μ.) και Compo Rotondo Etneo (450 μ.) (πληροφορίες στο EtnaToursFromTaormina.com).

CRATERI SILVESTRI

Οι ανενεργοί κρατήρες Crateri Silvestri βρίσκονται στην πλατεία του Rifugio Sapienza, στη νότια πλευρά της Αίτνας.

Η πλατεία ανήκει στη Ζώνη C και μπορείτε να φτάσετε πολύ εύκολα με κάποιο τουριστικό λεωφορείο, αν έχετε έρθει με οργανωμένη εκδρομή, με δικό σας Ι.Χ. ή με το τοπικό λεωφορείο της εταιρείας AST, που ανήκει στην CAI, την εταιρεία που ελέγχει το καταφύγιο και το τελεφερίκ. Αν θελήσετε να μείνετε στο καταφύγιο θα πρέπει να συνεννοηθείτε πρώτα με την εταιρεία (πληροφορίες :  http://www.rifugiosapienza.com ).

Πίσω ακριβώς από τις καφετέριες, υπάρχει μονοπάτι όπου θα δείτε τους μικρούς ανενεργούς κρατήρες, Crateri Silvestri.

ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΦΕΤΕΡΙΕΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ «CRATERI SILVESTRI»

ΜΟΝΟΠΑΤΙ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΦΕΤΕΡΙΕΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ «CRATERI SILVESTRI»

ΜΟΝΟΠΑΤΙ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΦΕΤΕΡΙΕΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ «CRATERI SILVESTRI»

 

Μπορείτε να περπατήσετε γύρω και μέσα σε αυτούς, να φωτογραφηθείτε και να μαζέψετε μαύρες πέτρες από  λάβα. Υπάρχει ένας γραφικός φωτογράφος με μία κατσίκα και μία φωτογραφική μηχανή που περιμένει να σας φωτογραφήσει δίπλα στους ανενεργούς κρατήρες.

Ο ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΣΙΚΑ ΣΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΣΤΟΥΣ «CRATERI SILVESTRI»

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕΣΑ ΣΤΟΥΣ ΑΝΕΝΕΡΓΟΥΣ ΚΡΑΤΗΡΕΣ«CRATERI SILVESTRI»

ΜΕΣΑ ΣΤΟΥΣ ΑΝΕΝΕΡΓΟΥΣ ΚΡΑΤΗΡΕΣ«CRATERI SILVESTRI»

Στα καταστήματα θα βρείτε σε διάφορα σουβενίρ από λάβα, όπως κοσμήματα, διακοσμητικά μικροαντικείμενα, ζωάκια κλπ. Οι τιμές στα σουβενίρ τόσο εδώ όσο και στο υπόλοιπο νησί είναι ακριβώς οι ίδιες!

Αν θέλετε να περπατήσετε πάνω σε παλιές ροές λάβας, από το καταφύγιο Rifugio Sapienza ακολουθήστε το μονοπάτι που βρίσκεται ακριβώς πίσω από το σταθμό του τελεφερίκ (υψόμετρο από 1.900 μ. έως 2. 500μ., διάρκεια περίπου 2 ώρες). Είναι η πιο εύκολη και γρήγορη βόλτα, αρκεί να φοράτε τα κατάλληλα παπούτσια.

ΑΤΝΑ- ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΤΟ ΜΟΝΟΠΑΤΙ ΑΝΑΒΑΣΗΣ ΣΤΟ ΒΟΥΝΟ

Από ψηλά μπορείτε να δείτε τους ανενεργούς κρατήρες Crateri Silvestri, την κοιλάδα «Valle del Bove» και την πόλη της Κατάνια.

ΑΙΤΝΑ – ΟΙ ΚΡΑΤΗΡΕΣ «CRATERI SILVESTRI»

ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΑΙΤΝΑ

Η κοντινότερη μεγάλη πόλη προς ηφαίστειο της Αίτνας είναι η Κατάνια (Catania), η οποία απέχει περίπου 30 km και είναι η 2η μεγαλύτερη πόλη της Σικελίας, μετά την πρωτεύουσα, Παλέρμο (Palermo).

Καθημερινά αναχωρεί ένα αστικό λεωφορείο ΑΜΤ από το το Σιδηροδρομικό Σταθμό της Κατάνια (8.15 π.μ.) προς το καταφύγιο Rifugio Sapienza. Το λεωφορείο σταματά στη στάση 15 που βρίσκεται δίπλα στην περιοχή που εξυπηρετείται από τα τοπικά λεωφορεία. Τα εισιτήρια για το λεωφορείο πωλούνται εντός του λεωφορείου (4 ευρώ μιας διαδρομής ή 6,60 ευρώ ημερήσιο). Το λεωφορείο αναχωρεί από το Rifugio Sapienza ακριβώς στις 4.30 μ.μ. και δεν πρέπει να το χάσετε γιατί δεν υπάρχει άλλο για να γυρίσετε στην Κατάνια.

Μπορείτε επίσης να επιλέξετε για την περιήγησή σας στην Αίτνα κάποια οργανωμένη εκδρομή (πληροφορίες : Parco dell’Etna , Via Etnea 107, Nicolosi, τηλ .: +39 095 914588).

ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΗ ΣΙΚΕΛΙΑ

ΚΑΤΑΝΙΑ – CATANIA

Για να φτάσετε στην Κατάνια υπάρχουν οι εξής επιλογές :

  • Διεθνές Αεροδρόμιο Fontanarossa της Κατάνια (Aeroporto di CataniaFontanarossa), Via Fontanarossa, τηλ. : +39 095 723 9111, www.catania.it (απόσταση από την πόλη της Κατάνια, 20 λεπτά).
  • Ferries Catania, με πλοίο από το λιμάνι της Κατάνια το οποίο συνδέεται με το λιμάνι του Salerno Ιταλίας και της Valetta στη Μάλτα.

Τα δρομολόγια πλοίων πραγματοποιούνται με τις ακόλουθες εταιρείες :

  • Grimaldi Lines (πληροφορίες, τηλ.: + 39 089 253202), ΚατάνιαValetta Μάλτας, Κατάνια – Γένοβα  Ιταλίας, Κατάνια – Civitavecchia Ρώμη Ιταλίας
  • Virtue Ferries, catamaran, (πληροφορίες, τηλ. : 39 010 5731805), ΚατάνιαValetta Μάλτας
  • TTT Lines,(πληροφορίες, τηλ. : + 39 010 5731805), ΚατάνιαΝάπολη Ιταλίας

ΠΑΛΕΡΜΟ – PALERMO

Για να φτάσετε στο Παλέρμο υπάρχουν οι εξής επιλογές :

  • Διεθνές Αεροδρόμιο του Παλέρμο (Aeroporto di PalermoPunta Raisi), Localita Punta Raisi, τηλ.: +39 800 541 880, www.it (στα Δ. της πόλης του Παλέρμο, απόσταση 40 λεπτά).
  • Με πλοίο από διάφορες πόλεις και νησιά της Ιταλίας, της Μάλτας και της Τυνησίας.

Τα δρομολόγια πλοίων πραγματοποιούνται με τις ακόλουθες εταιρείες :

  • SNAV Ferries (πληροφορίες τηλ. : + 39 010 5731805), ΠαλέρμοCivitavecchia Ρώμης, Παλέρμο – Νάπολη Ιταλίας, ΠαλέρμοΤύνιδα  Τυνησίας 

ΛΙΜΑΝΙ ΠΑΛΕΡΜΟ

  • GNV – Grandi Navi Veloci Ferries (πληροφορίες τηλ. : + 39 010 5731805) , ΠαλέρμοΓένοβα Ιταλίας, Παλέρμο – Civitavecchia Ρώμης, ΠαλέρμοΤύνιδα Τυνησίας
  • Grimaldi Lines (πληροφορίες, τηλ.: + 39 089 253202), ΠαλέρμοSalerno Ιταλίας, Παλέρμο -Τύνιδα Τυνησίας
  • Tirrenia Ferries,(πληροφορίες, τηλ. : + 39 010 5731805), Παλέρμο Νάπολη Ιταλίας, ΠαλέρμοCagliari Σαρδηνίας

ΤΡΑΠΑΝΙ – TRAPANI

  • Ustica Lines, (πληροφορίες, τηλ. : + 39 0923 222000), Trapani Σικελίας – νησί Pantelleria,  Trapani Σικελίας – νησιά Egadi, Levanzo, Marettimo e Favignana
  • Tirrenia Ferries,(πληροφορίες, τηλ. : + 39 010 5731805), Trapani Σικελίας – Cagliari Σαρδηνίας
  • Grimaldi Lines (πληροφορίες, τηλ.: + 39 089 253202), Trapani Σικελίας – Civitavecchia  Ρώμης, Trapani Σικελίας – Τύνιδα Τυνησίας

ΜEΣΙΝΑ – MESSINA

  • Navigazione Generale Italiana, (πληροφορίες, τηλ. : + 39 090 679141), Messina Σικελίας- Reggio Calabria Ιταλία
  • Tourist Shipping, (πληροφορίες, τηλ. : + 39 090 364463), Messina Σικελίας – Villa San Giovanni Ιταλίας.

ΟΔΙΚΩΣ ΣΙΚΕΛΙΑ ΑΠΟ ΕΛΛΑΔΑ

  • Από το λιμάνι της Πάτρας (διάρκεια 15-17 ώρες) ή από το λιμάνι Ηγουμενίτσας (διάρκεια 9-10 ώρες) με πλοίο προς το λιμάνι του Μπάρι της Ιταλίας (superfast.com και www.anek.gr)
  • Από το Μπάρι κατευθύνεστε προς τη Messina της Ιταλίας (απόσταση 900 km).
  • Από το λιμάνι του Villa San Giovanni, μέσα από τα Στενά της Messina ή Stretto di Messina, θα περάσετε, με πλοίο προς τη Σικελία (διάρκεια ταξιδιού 30 λεπτά), όπου η κοντινότερη πόλη για την Αίτνα είναι η Κατάνια.
  • Το υπεραστικό λεωφορείο IAS Buses συνδέει τη Messina με την Κατάνια.

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

  • Η ώρα στην Ιταλία και κατά συνέπεια στη Σικελία είναι 1 ώρα πίσω από την Ελλάδα.
  • Αν χρησιμοποιήσετε ταξί θα πρέπει να γνωρίζετε ότι τιμές αλλάζουν μετά τις 10 μ.μ. Στην τιμή που θα πληρώσετε για τη διαδρομή θα πρέπει να ρωτήσετε τον οδηγό εάν συμπεριλαμβάνεται και το φιλοδώρημα (περίπου 10% ).
  • Τα περισσότερα εμπορικά καταστήματα ανοίγουν μεταξύ 8:30 -10:00 π.μ. και κλείνουν το μεσημέρι από τις 12:30 -3:30 μ.μ.
  • Στα καταστήματα με σουβενίρ οι τιμές είναι παντού οι ίδιες(!) και δεν επιδέχονται «παζάρια».
  • Στις κεντρικές αρτηρίες που συνδέουν τις πόλεις της Σικελίας υπάρχουν πολλά σκουπίδια. Λόγω της ανομβρίας αποτελούν εύφλεκτη πρώτη ύλη γι’ αυτό θα δείτε φωτιές  ή πολλά καμένα τμήματα κατά μήκος των δρόμων.

 

 

 

 

 

 

 

 

Studio HiFi Diapason

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *