Translation

Χίος, 6 Ψαγμένα Μέρη για Καφέ και Χιώτικες Γεύσεις σε Αυλές, Ανθισμένους Κήπους, Παλιά Αρχοντικά, Μουσεία

Ελλάδα Νησιά Αιγαίου Πελάγους
  1. «Perivoli», στον κήπο του Μουσείου Citrus, Αργέντη 9-11, Κάμπος Χίου, τηλ. : 22710 33202. Στο παλιό γενοβέζικο αρχοντικό, που σήμερα στεγάζεται το Μουσείο Citrus Άρωμα Μνήμης διαθέτει μια πανέμορφη εσωτερική αυλή με το Café «Perivoli». Σερβίρει καφέ, τσάι, χυμούς από εσπεριδοειδή Χίου, χιώτικα γλυκά του κουταλιού, κρύα πιάτα, ποτά, μπύρα Χίου. Ανοιχτά καθημερινά από 10 π.μ. – 12:30 το βράδυ, όλο το χρόνο.

Café «Perivoli»

 

 

Στο Μουσείο Citrus Άρωμα Μνήμης θα περιηγηθείτε στον εκθεσιακό χώρο με την ιστορία των εσπεριδοειδών του Κάμπου και θα αγοράσετε αμυγδαλωτά με χιώτικο μανταρίνι, λουκούμια, μαρμελάδες, χυμούς φρούτων, γλυκά του κουταλιού, λικέρ κλπ, τηλ. :  22710 31513, ανοιχτά καθημερινά 10 π.μ. – 9 μ.μ, (είσοδος στο Μουσείο με εισιτήριο).


Ο Κάμπος Χίου, βρίσκεται 6 Km Ν. της πόλης της Χίου και είναι γνωστός για τα περιβόλια με τα εσπεριδοειδή, τους κήπους και τα παλιά αρχοντικά με τις μεγάλες βοτσαλωτές αυλές. Άκμασε την περίοδο των Γενουατών κατακτητών (1346-1566), που ήταν οι πρώτοι που ανακάλυψαν τις δυνατότητες της περιοχής. Τότε οι πλούσιοι κάτοικοι έχτισαν πύργους, στα πρότυπα της Γένοβας, από ντόπια θυμιανούσικη πέτρα και δημιουργήθηκαν τα μυροβόλα περιβόλια με τις χαρακτηριστικές στέρνες για το πότισμα. Η ευημερία του Κάμπου συνεχίστηκε και κατά την περίοδο της Οθωμανής κατοχής (1566-1912), με το εμπόριο και τις εξαγωγές, εκτός του νησιού, των εσπεριδοειδών. Το 1822, στη μεγάλη σφαγή της Χίου, και μετέπειτα στον καταστροφικό σεισμό του 1881, ο Κάμπος ισοπεδώθηκε και οι περισσότεροι πύργοι και επαύλεις γκρεμίστηκαν. Η περιοχή έχει χαρακτηριστεί ιστορικός τόπος και παραδοσιακός οικισμός από το Υπουργείο Πολιτισμού.

Load WordPress Sites in as fast as 37ms!

2. Το «Μοναστηριακόν» βρίσκεται  στην πλακόστρωτη πλατεία των Μεστών, την πλατεία Ταξιαρχών,                   δίπλα στον «Μεγάλο Ταξιάρχη», όπως λένε οι ντόπιοι την εκκλησία, για να την ξεχωρίζουν από τον παλιό                     Ταξιάρχη (15ος αι.).

«Μοναστηριακόν»

Θα καθίσετε οπωσδήποτε για καφέ, πορτοκαλόπιτα και φυσικά χιώτικα χειροποίητα παγωτά ΚΡΟΝΟΣ, από ντόπιο φρέσκο γάλα, που παράγονται στη Χίο από το 1926. τηλ. : 22710 76513.

     

Το μεσαιωνικό χωριό των Μεστών, από τα καλύτερα διατηρημένα, είναι ένα από τα 24 Μαστιχοχώρια της Νότιας Χίου ή αλλιώς Μεσαιωνικά Καστροχώρια (14ος -15ος αι. ) που δημιουργήθηκαν την εποχή των Γενουατών. Στα Μεστά θα βρείτε μαγαζάκια με τοπικά προϊόντα, υφαντά και κεραμικά.

The Ultimate Managed Hosting Platform
  1. Garden Café, στο Agora Residence Chios, Απλωταριάς 48, πόλη της Χίου, τηλ. : 22711 07184, 2271 120 245, 6987 723925, https://agoraresidence.com. Το παλιό αρχοντικό του 1890 μετατράπηκε σε ξενοδοχείο διατηρώντας την αυθεντική αρχιτεκτονική της εποχής.

      

Βρίσκεται στον κεντρικό πεζόδρομο της πόλης, την οδό Απλωταριάς, και διαθέτει μια ωραία εσωτερική αυλή, αθέατη από το δρόμο, ιδανική για στιγμές χαλάρωσης.  Δοκιμάστε οπωσδήποτε ελληνικό καφέ ή σοκολάτα με μαστίχα Χίου και ενημερωθείτε για το γλυκό ημέρας. Προσφέρει  επίσης χυμούς Κάμπος Χίου, ποτά, μπύρα και κρασιά  Χίου, σαλάτες, πίτσα και σε ειδικές βραδιές  sushi,  μεξικάνικο ή ιταλικό φαγητό. Ανοιχτά από τις 7:30 π.μ. μέχρι αργά το βράδυ ακόμα και το χειμώνα καθώς η αυλή διαθέτει στέγαστρο και προστατεύεται.

  1. «Άπειρον», πλατεία Φρουρίου, Κάστρο Χίου, πόλη της Χίου, τηλ. : 22710 29123.

Με τραπεζάκια στην ήσυχη πλακόστρωτη πλατεία θα βρείτε πιάτα από την ελληνική παραδοσιακή κουζίνα, ελαφρώς πειραγμένη, αλλά και χιώτικα χειροποίητα ζυμαρικά «κουλουρίδα» με γαρίδες ή «χερίσια», ντόπια τυριά, όπως το διάσημο μαστέλο, χιώτικο κρασί ή μπύρα. Ανοιχτά από τις 12 το μεσημέρι, όλο το χρόνο και το χειμώνα σε εσωτερική αίθουσα με εντυπωσιακό θόλο.

Η πλατεία Φρουρίου βρίσκεται εντός των οχυρώσεων του Κάστρου Χίου. Το Κάστρο  χτίστηκε τον 9ο – 10ο αι. και ο αρχικός βυζαντινός πυρήνας ενσωματώθηκε με το Φρούριο της Γενουατικής περιόδου, που σώζεται σήμερα, και βρίσκεται Β. του λιμανιού της πόλης.

  1. Mastiha Café, στο Μουσείο Μαστίχας Χίου, θέση Ράχη, Πυργί, Μαστιχοχώρια, Νότια Χίος, τηλ. : 22710 72927, ανοιχτά τις ώρες του Μουσείου και ελεύθερη είσοδος για το café.

Πηγή : www.piop.gr

Με θέα τον κάμπο με τα μαστιχόδενδρα και το χωριό Πυργί, το Mastiha Café προσφέρει καφέ, γλυκά του κουταλιού όπως βύσσινο, άνθη λεμονιάς και ανθός τριαντάφυλλου (δυσεύρετα και μοναδικά σε γεύση), μαζί με γιαούρτι ή παγωτό, σνακ, λικέρ, χυμούς εσπεριδοειδών Χίου.

Πηγή : www.piop.gr

Ανοιχτά καθημερινά εκτός Τρίτης, 10 π.μ. -6 μ.μ. (1 Μαρτίου- 15 Οκτωβρίου) και 10 π.μ. – 5 μ.μ. (16 Οκτωβρίου- 28 Φεβρουαρίου). Κλειστά όλες τις επίσημες αργίες και στις 22/7 (τοπική αργία, της Αγίας Μαρκέλλας).

Στο Μουσείο Μαστίχας θα γνωρίσετε τα πάντα για τη μαστίχα (φυσικό προϊόν) και την καλλιέργεια του σχίνου που «δακρύζει», την ποικιλία Pistacia Lentiscus var. Chia, που είναι μοναδική σε όλη τη Μεσόγειο και έχει  αναγνωριστεί από την UNESCO ως στοιχείο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς (2014).

Το Μουσείο Μαστίχας Χίου ανήκει στο Δίκτυο Μουσείων του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς, www.piop.gr και εκτός από το Masticha Café λειτουργεί και Masticha Shop με προϊόντα από μαστίχα Χίου (ανοιχτά ώρες Μουσείου).

  1. Πολυχώρος «Άγιο Γάλας», στο χωριό Άγιο Γάλας, Αμανή, Βόρεια Χίος, 65 km  ΒΔ. της πόλης της Χίου.

Ο Πολυχώρος «Άγιο Γάλας» καταλαμβάνει μια μεγάλη έκταση, με πλούσια βλάστηση, τρεχούμενα νερά, ποταμάκι, πάπιες, παρτέρια με αρωματικά φυτά, βιολογικούς κήπους με λαχανικά, που τροφοδοτούν την ταβέρνα, Λαογραφικό Μουσείο. Με δραστηριότητες για παιδιά, επιτραπέζια παιχνίδια και παιδική χαρά, αποτελεί τον ιδανικό προορισμό για οικογένειες με παιδιά.

Κατά διαστήματα φιλοξενεί πολιτιστικά δρώμενα όπως παρουσιάσεις βιβλίων και υπαίθριες εκθέσεις. Θα βρείτε καφές, σπιτικά γλυκά του κουταλιού, χειροποίητη πορτοκαλόπιτα, σπιτική λεμονάδα, χιώτικα αναψυκτικά, μπύρα Χίου, κρασί, ούζο αλλά και παραδοσιακή χιώτικη κουζίνα όπως κόκορας κρασάτος, κατσικάκι κοκκινιστό και φυσικά φρέσκα «χερίσια» ζυμαρικά που φτιάχνει η ιδιοκτήτρια.

Ανοιχτά από 1η Μαΐου μόνο τα ΣΚ, και από 1η Ιουλίου  καθημερινά, τηλ. : 22740 22004,  694 5331354.

Ο Πολυχώρος «Άγιο Γάλας» βρίσκεται στον περιβάλλοντα χώρο του Σπηλαίου του Αγίου Γάλακτος, στο ομώνυμο χωριό.

Συνδυάστε βόλτα για καφέ και φαγητό μαζί με ξενάγηση στο Σπήλαιο Άγιο Γάλας (προαιρετικά και με εισιτήριο), το οποίο έχει μεγάλο αρχαιολογικό ενδιαφέρον καθώς συνδέεται με την 1η κατοίκηση του νησιού.

Στην πραγματικότητα πρόκειται για 3 σπήλαια στα οποία εντοπίστηκαν ευρήματα από τη Νεολιθική Περίοδο (5.500 π.Χ.) και βρίσκονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Χίου και στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας (μικρή συλλογή).

Το μεγαλύτερο σπήλαιο, που ήταν τμήμα κοίτης αρχαίου υπόγειου ποταμού, είναι το μόνο επισκέψιμο (είσοδος με εισιτήριο και συνοδό). Στην είσοδο του μεσαίου σπηλαίου, που βρίσκεται ακριβώς πάνω από το επισκέψιμο, υπάρχει ο  Ναός της Παναγίας Αγιογαλούσαινα (13ος-14ος αι.), με πανέμορφο ξυλόγλυπτο τέμπλο και το παρεκκλήσι της Αγίας Άννας (προαιρετική ξενάγηση με το ίδιο εισιτήριο του σπηλαίου). Πληροφορίες – κρατήσεις- εισιτήρια για το Σπήλαιο «Άγιο Γάλας» στο  https://chioscaves.gr και στον Πολυχώρο «Άγιο Γάλας». Ανοιχτά Μάιος -Σεπτέμβριος, Τρίτη-Κυριακή, 11 π.μ. – 6:30 μ.μ. Για επισκέψεις εκτός τουριστικής περιόδου μόνο κατόπιν συνεννόησης τηλ. : 22740 22004, 6945 331354.

 

            

Studio HiFi Diapason

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *