Translation

Πολύεγος ή Πολύαιγος, το Παραμυθένιο Νησί των Κυκλάδων

Ελλάδα Νησιά Αιγαίου Πελάγους

Το νησί Πολύεγος (Poliegos) ή Πολύαιγος (πολλές αίγες =κατσίκες) ή Υπόλυβος ή Πόλυβος βρίσκεται στις Κυκλάδες και ανήκει διοικητικά στην Κίμωλο.


Είναι το μεγαλύτερο ακατοίκητο νησί του Αιγαίου με έκταση 18,146 km και μήκος ακτών 27 Km. Το νησί είναι βραχώδες, με χαμηλούς λόφους, ύψους περίπου 310 μ., κολπίσκους με μικρές παραλίες και μια μικρή πεδιάδα κάπου στο κέντρο του.

Load WordPress Sites in as fast as 37ms!

ΠΟΛΥΕΓΟΣ – ΠΑΡΑΛΙΕΣ

Οι εξωτικές παραλίες του νησιού προσελκύουν πολυτελείς θαλαμηγούς, γιοτ, ιστιοπλοϊκά και πολλά ιδιωτικά σκάφη που κάνουν θαλάσσιες περιηγήσεις από τα γειτονικά νησιά (Κίμωλος, Μήλος, Σίφνος).

  • Παραλία Μυρσίνη ή Πάνω Μυρσίνη, με θέα τη νησίδα Μανωλονήσι Κιμώλου.

Είναι η πιο δημοφιλής παραλία του νησιού και βρίσκεται ακριβώς απέναντι από την Κίμωλο. Διαθέτει λευκή άμμο, ήρεμα γαλαζοπράσινα νερά και το καλοκαίρι κατακλύζεται από πανάκριβα σκάφη, καθώς προστατεύεται από τους βοριάδες.

The Ultimate Managed Hosting Platform

  • Κάτω Μυρσίνη, Ν.

Βρίσκεται λίγο πιο Ν. από την παραλία Πάνω Μυρσίνη και είναι μια μεγάλη λωρίδα λευκής άμμου με υπέροχα νερά.

  • Γαλάζια Νερά – Blue Bay, στα ΝΔ.

Μικρή παραλία με εξωτική ομορφιά, λευκή άμμο, διάφανα κρυστάλλινα νερά και από πάνω απότομα βράχια. Θεωρείται μια από τις ωραιότερες παραλίες των Κυκλάδων.

  • Παραλία Πολύαιγος, Ν. της Blue Bay, στα ΝΔ. του νησιού.

Παραλία με ήρεμα γαλαζοπράσινα νερά, μέσα σε πολύ κλειστό όρμο, που μοιάζει με πισίνα.

  • Όρμος Καλόγεροι, Ν., απέναντι από τις νησίδες Καλόγεροι.

Ηφαιστειογενές τοπίο, βράχια, λευκά και ροζ βότσαλα, πράσινα νερά και εντυπωσιακός βυθός με λευκή άμμο.

  • Κοντά στα ερείπια των παλαιών ορυχείων, στον όρμο Καλόγεροι, θα βρείτε μια μικρή παραλία όπου μπορείτε να κολυμπήσετε.

  • Το Ν. τμήμα του νησιού είναι το πιο φωτογραφημένο και εδώ κάνουν υποχρεωτική στάση όλα τα σκάφη που εκτελούν κρουαζιέρες και θαλάσσιες περιηγήσεις. Έχει υφάλους και κοφτερά βράχια, όπως το περίφημο Ινδιάνικο τοτέμ, που ξεπροβάλουν μέσα από τη θάλασσα και μοιάζουν με ιστιοπλοϊκά σκάφη με ανοιχτά πανιά.

  • Στα ΒΔ. του νησιού θα βρείτε πολλούς μικρούς κολπίσκους με μικρές παραλίες, ενώ στην κορυφή του λόφου δεσπόζει η εκκλησία της Παναγίας Πολυβιάτισσας (από το όνομα Πόλυβος, ένα από τα ονόματα του νησιού). Χτίστηκε το 1622 ως μοναστήρι, φαίνονται ακόμη τα ερείπια των παλιών κελιών, και είναι αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου (15/8). Η πρόσβαση στην εκκλησία γίνεται από την παραλία της Παναγίας  γνωστή και ως της «Παναγιάς  τ’ αυλάκι».

  • Το Β. τμήμα είναι βραχώδες και θα βρείτε μια μικρή παραλία εκτεθειμένη στους βοριάδες και αρκετές σπηλιές για εξερεύνηση. Η εντυπωσιακή Σπηλιά της Φανάρας, είναι μια ανοιχτή σπηλιά με υπέροχα γαλαζοπράσινα νερά όπου μπορείτε να κολυμπήσετε (εδώ κάνουν στάση τα εκδρομικά σκάφη μόνο εάν το επιτρέπει ο καιρός).
  • Παραλία Άμμουρα  – Όρμος  Φάρου,  ΒΑ.

Χρωματιστά βότσαλα, αρμυρίκια για σκιά  και κάποια άγρια κατσίκια που περπατούν στην ακτή. Η περιοχή έχει αρκετή βλάστηση καθώς πίσω από την παραλία σχηματίζεται μια λίμνη που συγκρατεί το νερό του ρέματος. Αν έρχεστε με ιδιωτικό σκάφος εκδρομών, από τη Σίφνο, η 1η στάση είναι στον Όρμο του Φάρου.

Ο Φάρος Πολυαίγου (Φανάρι ή Φανός) λειτούργησε για 1η φορά το 1897, με πηγή ενέργειας το πετρέλαιο. Παρέμεινε σβηστός κατά το Β’ Π.Π. και επαναλειτούργησε το 1945, πάλι με πετρέλαιο. Από το 1983 λειτουργεί ηλιακά, με χαρακτηριστικά μία αναλαμπή ανά 5 δλ και φωτοβολία 19 ν.μ. (πληροφορίες : http://yf.hellenicnavy.gr).

Πρόκειται για κυκλικό πύργο ύψους  9 μ. (συνολικό ύψος 138 μ.) με οικία φαροφύλακα και πρόσβαση από την παραλία Αμμούρα και στη συνέχεια από δύσβατο μονοπάτι (διάρκεια 30’).

ΠΟΛΥΑΙΓΟΣ – ΠΩΣ ΘΑ ΦΤΑΣΕΤΕ

Βρίσκεται 1,7 ν.μ. στα ΝΑ. της Κιμώλου,  3,77 ν.μ. Α. της Μήλου, 8,76 ν.μ.  ΝΔ. της Σίφνου και 11,5 ν.μ. ΒΔ. της Φολεγάνδρου. Θα φτάσετε με δικό σας σκάφος, ενοικιαζόμενο ή να επιλέξετε κάποια με οργανωμένη εκδρομή από την Κίμωλο και το λιμάνι Ψάθη, τη Μήλο, από τα λιμάνια Αδάμας και Πολλώνια και από τη Σίφνο από τη Μαρίνα Πλατύ Γιαλού με κατεύθυνση ΝΔ., περνώντας από το στενό Σίφνου – Κιτριανής (βραχονησίδα).

Εάν δεν έχετε δικό σας σκάφος μπορείτε να νοικιάσετε ή να ακολουθήσετε το πρόγραμμα μιας οργανωμένης θαλάσσιας περιήγησης.

Ενδεικτικά για ενοικιάσεις σκαφών, θαλάσσιες μεταφορές, ιδιωτικές κρουαζιέρες και εκδρομές στο νησί Πολύεγος, αλλά και στα υπόλοιπα νησιά των Κυκλάδων, θα βρείτε την εταιρία :

  •  A La Mer, Μαρίνα Πλατύ Γιαλού Σίφνος, τηλ. : +30 6944 653744, +30 6987 083500, +30 22840 32002, 8 π.μ. – 8 μ.μ., https://sifnosboatrentals.com.

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΗΣΙ ΠΟΛΥΕΓΟΣ

  • Ανήκει στο Δίκτυο NATURA 2000 (κωδικός GR4220006), στον οικότοπο 2250* της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, μαζί με τα νησιά Μήλος, Νάξος και Ρόδος. Ο οικότοπος  2250*  αναφέρεται σε  «παράκτιες αμμοθίνες με είδη Juniperus (κέδρων)» και έχουν  καταγραφεί  32 ενδημικά, σπάνια ή ακόμη και απειλούμενα είδη φυτών.

Στο νησί απαντώνται επίσης απειλούμενα είδη πανίδας όπως η ενδημική γαλάζια σαύρα (Podarcis milensis), η σπάνια ενδημική οχιά της Μήλου (Microvipera schweizeri), ο Μαυροπετρίτης (γεράκι) (Falco eleonorae) και ο Σπιζαέτος (Hieraaetus fasciatus). Η μεσογειακή φώκια monachus monachus επιλέγει τις αμμώδεις ακτές για να γεννήσει τα μωρά της.

  • Το μεγαλύτερο μέρος του νησιού ανήκει στο Κοινωφελές Ίδρυμα με την επωνυμία «Κληροδότημα Ιωάννου Σταύρου Λογοθέτη Ιερού Ναού Οδηγήτριας Κιμώλου» το οποίο παραχωρείται, ως βοσκότοπος, στους κτηνοτρόφους.
  • Στα παλιά ορυχεία γινόταν εξόρυξη βαρύτη (ή βαρυτίνη) και τραχείτη, σκληρό ηφαιστειακό πέτρωμα από το οποίο κατασκευάζονταν οι μυλόπετρες.

ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ

  • Λιμεναρχείο Μήλου, Αδάμας, τηλ. : 2287023360
  • Λιμενικός Σταθμός Κιμώλου, Κίμωλος, τηλ. : 2287051071
  • Λιμεναρχείο Σίφνου, Καμάρες Αδάμας, τηλ. : 2284 033617

Ευχαριστούμε την εταιρία A La Mer, https://sifnosboatrentals.com, για την παραχώρηση των φωτογραφιών.

Studio HiFi Diapason

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *