Translation

Μύλοι – Φαράγγι Μύλων – Χρομοναστήρι – Ρουσσοσπίτι, Περιήγηση στα Αξιοθέατα του Ρεθύμνου

Ελλάδα Κρήτη

Μύλοι Ρεθύμνου : ερειπωμένο χωριό με νερόμυλους, που εγκαταλείφθηκε στις αρχές του 20ου αι. όταν έπαψαν οι μύλοι να αλέθουν τα σιτηρά, μέσα στο Φαράγγι Μύλων, 8 km Ν. της πόλης του Ρεθύμνου. Οι παλιές συνοικίες Πάνω και Κάτω Μύλοι,με τα εγκαταλειμμένα πέτρινα σπίτια, οι μισογκρεμισμένοι αλευρόμυλοι, η πλούσια βλάστηση και τα τρεχούμενα νερά αποτελούν πόλο έλξης για τους τουρίστες που έρχονται για φωτογραφίες.


   

  • Φαράγγι Μύλων : διασχίζει τους οικισμούς Χρομοναστήρι (ή Χρωμοναστήρι) και Ξηρό Χωριό (ή Ξηρόν Χωρίον). Καταρράκτες, φυσικές λίμνες, ξύλινα γεφυράκια, διαμορφωμένα μονοπάτια, χώροι αναψυχής,  νερόμυλοι και μικρά εκκλησάκια  συνθέτουν ένα μοναδικό σκηνικό.

Φαράγγι Μύλων –Χώρος αναψυχής

  • Χρομοναστήρι (ή Χρωμοναστήρι) : παραδοσιακός οικισμός, 11 km ΝΑ. της πόλης του Ρεθύμνου, χτισμένο  στα  360 μ. στην πλαγιά του Βρύσινα.

Στα αξιοθέατα το Στρατιωτικό Μουσείο που στεγάζεται στη «Villa Claudio» (ή Clodio), ένα όμορφο αρχοντικό (1610) που υπήρξε οικία Βενετών ευγενών. Το Μουσείο ανήκει στο Γενικό Επιτελείο Στρατού (ΓΕΣ), www.army.gr και θα δείτε στρατιωτικό υλικό, στολές, όπλα, ελικόπτερα, άρματα κλπ, ανοιχτά  Κυριακή 10 π.μ. -2 μ.μ., Τρίτη-Παρασκευή 9 π.μ. -3 μ.μ., και Σάββατο κατόπιν συνεννόησης, τηλ. : +30 28310 75135,  [email protected].

Load WordPress Sites in as fast as 37ms!
  • Μονοπάτι πεζοπορίας : ξεκινάει από το νέο οικισμό των Μύλων, στο Χρομοναστήρι, διασχίζει το Φαράγγι Μύλων και καταλήγει στο Ξηρό Χωριό (ή και αντίστροφα).

     

Από το ξωκλήσι του Αγ. Ιωάννη, μέσα στον βράχο, το μονοπάτι διασχίζει την τσιμεντένια γέφυρα και συνεχίζει προς την παλιά συνοικία Πάνω Μύλοι και την Ταβέρνα Μύλοι, όπου εδώ θα βρείτε χάρτη πεζοπορίας της περιοχής.

Φαράγγι Μύλων – Ταβέρνα Μύλοι

Μια στάση για ξεκούραση, για καφέ, αναψυκτικό, γλυκό, παγωτό, ψητά της ώρας, πίτσα, σαλάτες, τηλ. : +30 6977 701007, http://www.mili-crete.com.

Ταβέρνα Μύλοι

Μετά την Ταβέρνα Μύλοι, με πορεία Β. και μετά από 200μ, το μονοπάτι περνάει δίπλα από το ξωκλήσι των Αγίων 5 Παρθένων, μετά γίνεται χωμάτινο και συναντάει τον Αναστυλωμένο Μύλο, όπου εδώ θα δείτε και τους περισσότερους ερειπωμένους νερόμυλους, και συνεχίζει μέσα στον πυθμένα του ρέματος, περνώντας στην απέναντι όχθη, προς τη συνοικία Κάτω Μύλοι και το ξωκλήσι της Αγ. Παρασκευής.

The Ultimate Managed Hosting Platform

Η πεζοπορική διαδρομή ολοκληρώνεται στον οικισμό  Ξηρό Χωριό ή Ξηρόν Χωρίον (6 km ΝΑ. του Ρεθύμνου). Εδώ σας περιμένει μια όαση δροσιάς, η Cantina Banana, μέσα στο φαράγγι, περιτριγυρισμένη από μπανανιές που ευδοκιμούν στην Κρήτη και δίπλα στα τρεχούμενα νερά του ρέματος.

Φαράγγι Μύλων – Cantina Banana

Θα βρείτε καφέ, μπύρα, ρακή, δροσερά ποτά, γλυκά, φρέσκες σαλάτες και ψητά της ώρας. Δοκιμάστε οπωσδήποτε καπνιστό κρέας, δικής τους παραγωγής, που καπνίζεται με τα μοναδικά κρητικά βότανα, τηλ. : +30 6986 986912,  ανοιχτά Απρίλιο – Νοέμβριο και χειμώνα μόνο ΠΣΚ.

Πηγή από το 1945 στην Cantina Banana

  • Εναλλακτική πεζοπορική διαδρομή στο Φαράγγι Μύλων : από Ξηρό Χωριό (με χώρο στάθμευσης) προς Φαράγγι Μύλων –  Χρομοναστήρι και στη συνέχεια προς το ναό του Αγίου Ευτυχίου (11ος αι.),  διαδρομή εκτός φαραγγιού, με κατεύθυνση το  Ξηρό Χωριό (κυκλική διαδρομή).
  • Ρουσσοσπίτι : 5 km Ν. της πόλης Ρεθύμνου, χτισμένο στους πρόποδες του βουνού Βρύσινα και σε υψόμετρο 300 μ., θεωρείται το «μπαλκόνι του Ρεθύμνου», με θέα το απέραντο γαλάζιο.

Ρουσσοσπίτι –Ταβέρνα Μυλωνάς

Ταβέρνα Μυλωνάς  

Στο Ρουσσοσπίτι θα έρθετε για να δοκιμάστε αυθεντικό κρητικό φαγητό στις ταβέρνες του οικισμού. Στην ταβέρνα Μυλωνάς, με  πιάτα μαγειρεμένα με  ντόπια υλικά, βιολογικό κρασί και θέα που ζαλίζει, θα βρείτε δωρεάν φυλλάδια με την ιστορία του χωριού, τηλ. : +30 28310 75905,  https://milonastavern.com.

Επίσης παραδοσιακό κρητικό φαγητό σερβίρει και η  ταβέρνα Βαμβακάς, https://vamvakas-taverna.com.gr.

Στα αξιοθέατα η Ενετική Μονή Παναγιά Χαλεβή, Μετόχι της Μονής Αγίας Ειρήνης, στο δρόμο ΡουσσοσπίτιΧρομοναστήρι (15’ με τα πόδια, 12 km Ν. του Ρεθύμνου). Παλιά φρουριακή μονή (16ος -17ος αι.) από την οποία σώζεται μόνο ο πιο πρόσφατος μονόκλιτος ναός της Κοίμησης της Θεοτόκου  (1864). Γιορτάζει στις 15 Αυγούστου και θεωρείται πολύ δημοφιλής Μονή για το Μυστήριο του Γάμου (που μπορεί να γίνει ακόμα και με  παραδοσιακό τρόπο) ή της Βάπτισης (πληροφορίες στη Μονή Αγίας Ειρήνης, όπου ζουν οι μοναχές, τηλ. : + 30 28310 27791 και στο https://www.imra.gr).

Η γυναικεία Μονή Αγίας Ειρήνης, 5 km Ν. του Ρεθύμνου, με βραβείο Europa Nostra (1994), για την ανακαίνιση, είναι από τα παλαιότερα μοναστήρια της Κρήτης με ωραίο περιβάλλοντα χώρο και πανοραμική θέα.

ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΟ ΦΑΡΑΓΓΙ ΜΥΛΩΝ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

Με εύκολη πρόσβαση, ακόμα και με τα πόδια από την παραλία του Ρεθύμνου, οι Μύλοι και το Φαράγγι Μύλων έχουν μεγάλη επισκεψιμότητα.

Φαράγγι Μύλων

  • Το κόκκινο λεωφορείο, Rethymno City Tours, https://rethymnocitytour.com, τηλ. : +30 28310 35530, : +30 6977 626031, εκτελεί δρομολόγια ανά 45′, καθημερινά 10 π.μ. – 5 μ.μ., αρχές Απριλίου – τέλος Οκτωβρίου.  Διασχίζει την πόλη του Ρεθύμνου, συνεχίζει προς Μύλους –  Φαράγγι Μύλων –  Χρομοναστήρι – Στρατιωτικό Μουσείο«Villa Claudio» (ή Clodio), Ενετική Μονή Χαλεβή (16ος αι.), Ρουσσοσπίτι, Μονή Αγίας Ειρήνης (13ος αι.) και επιστρέφει στο Ρέθυμνο.
  • ΚΤΕΛ Χανιών – Ρεθύμνου, https://www.e-ktel.com. Τοπικό λεωφορείο που αναχωρεί από το Ρέθυμνο και εκτελεί το δρομολόγιο : Ρέθυμνο – Αγία Ειρήνη – Ρουσσοσπίτι – Μύλοι -Χρομοναστήρι.

ΔΙΑΜΟΝΗ ΣΤΟ ΦΑΡΑΓΓΙ ΜΥΛΩΝ

Η διαμονή μέσα στο Φαράγγι Μύλων Ρεθύμνου, δίπλα στους καταρράκτες και τις λίμνες, αποτελεί μια ξεχωριστή εμπειρία.

  • Villa Myloi Natural Paradise, ανοιχτά από 1/6, τηλ. : +30 694 890 1290 (κοντά στην ταβέρνα Μύλοι).

Φαράγγι Μύλων –  Villa Myloi Natural Paradise  

Η Villa Myloi Natural Paradise είναι ένα εντυπωσιακό πέτρινο σπίτι, φωλιασμένο κάπου μέσα στην πυκνή βλάστηση του φαραγγιού, όπου το μόνο που ακούγεται είναι ο ήχος των τρεχούμενων νερών και των πουλιών.

Villa Myloi Natural Paradise  

Φαράγγι Μύλων –  Villa Myloi Natural Paradise

  • Stavis Guesthouse, δίπλα στο Φαράγγι Μύλων και την επιβλητική Μονή Χαλεβή, τηλ. : +30 6944 151738. Με θέα το φαράγγι και την παραλία Ρεθύμνου (5’ οδικώς) θα βρείτε 2 διαμερίσματα που παραμένουν ανοιχτά όλο το χρόνο για εξορμήσεις στη γύρω περιοχή ή για διαμονή κοντά στη Μονή (για Γάμο ή Βάπτιση).

     

Studio HiFi Diapason

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *