Translation

Αμπελιώνα Μεσσηνίας, πεζοπορία στο χωριό του σκηνοθέτη Θ. Αγγελόπουλου

Ελλάδα Κοντινές αποδράσεις Πελοπόννησος Προτάσεις

Αμπελιώνα, όνομα που πήρε από τα πολλά αμπέλια που καλλιεργούνταν εδώ. Βρίσκεται στην Πελοπόννησο και ανήκει στη Δ.Ε. Είρας, του Δήμου Οιχαλίας Μεσσηνίας.


Είναι κτισμένη στα Δ. του Λυκαίου όρους, στο νοητό σταυροδρόμι τριών νομών, Μεσσηνίας, Ηλείας, Αρκαδίας. Μικρό ορεινό χωριό, με πετρόκτιστα σπίτια, καλντερίμια, πηγές με  τρεχούμενα νερά και ένα υπέροχο καστανόδασος στην πλαγιά, το μοναδικό προστατευόμενο στη Δ. Πελοπόννησο. Αποτελεί ιδανικό προορισμό για απομόνωση, χαλάρωση, εξερεύνηση, πεζοπορία, διαλογισμό. Λόγω της μικρής απόστασης της Αμπελιώνας από την Ανδρίτσαινα Ηλείας (17 km) ενδείκνυνται και για μονοήμερη οικογενειακή απόδραση στη φύση.

Load WordPress Sites in as fast as 37ms!

ΤΡΑΝΗ ΒΡΥΣΗ-ΔΙΑΤΗΡΗΤΕΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ

Η Αμπελιώνα είναι ο τόπος καταγωγής του Νίκου Αγγελόπουλου, προέδρου του ομίλου Aldemar Resorts (https://www.aldemar-resorts.gr ) και του αδελφού του, του βραβευμένου Έλληνα σκηνοθέτη Θόδωρου Αγγελόπουλου (1935-2012). Η οικογένεια του Ν. Αγγελόπουλου, με δική της φροντίδα, αναμόρφωσε το χωριό και διαμόρφωσε ένα δίκτυο μονοπατιών, το Apollo Trails, για να γνωρίσουν οι λάτρεις της πεζοπορίας τις ομορφιές της περιοχής. Στα σχέδια της οικογένειας είναι η Αμπελιώνα να γίνει ένας ιδανικός προορισμός για εναλλακτικό τουρισμό, που θα προσφέρει χαλάρωση και ηρεμία στον επισκέπτη.

Κοντά στην Αμπελιώνα βρίσκονται οι πηγές του ποταμού της Νέδας, του ποταμού που πήρε το όνομά του από τη Νύμφη Νέδα. Σύμφωνα με τον μύθο, ο Δίας γεννήθηκε στο Λύκαιο όρος και η Νέδα ήταν μία από τις τρεις Νύμφες που βοήθησαν τη Ρέα να γεννήσει.

ΑΜΠΕΛΙΩΝΑ – ΔΙΑΜΟΝΗ

The Ultimate Managed Hosting Platform
  • «Abeliona Retreat», 4*, ιδιοκτησίας του Σπύρου Ν. Αγγελόπουλου, του ομίλου Aldemar, τηλ.2626 023991-3, 6948 375905, https://www.abeliona-retreat.com. «Abeliona Retreat»

           

Το ξενοδοχείο διαθέτει μεταξύ άλλων, εστιατόριο όπου θα δοκιμάσετε τοπικά πιάτα φτιαγμένα με τοπικά και αγνά υλικά και χώρο yurt, μία κατοικία 80 μ2 για yoga, διαλογισμό, χαλάρωση καθώς και χώρο 50 μ2 για υπαίθριες συνεδρίες.

ΚΑΤΟΙΚΙΑ YURT

Στο «Abeliona Retreat» θα δείτε επίσης αντικείμενα του αείμνηστου σκηνοθέτη Θ. Αγγελόπουλου από τις ταινίες του.

           

 

  • Δημοτικός Ξενώνας, στην πλατεία του χωριού,  τηλ: 26260 23991-3.

ΑΜΠΕΛΙΩΝΑΣ –ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

  • Η Αμπελιώνα απέχει μόνο 11 km, από τον Αρχαιολογικό Χώρο Βασσών. Στο βραχώδες τοπίο του Κωτυλίου όρους δεσπόζει ο Ναός του Επικούριου Απόλλωνα, ο «Παρθενώνας της Πελοποννήσου». Ανήκει στα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO από το 1986.

Ο επιβλητικός ναός, κτίστηκε το 2ο μισό του 5ου π.Χ. αι. (μεταξύ 420-400 π.Χ.) και αποδίδεται στον Ικτίνο, τον αρχιτέκτονα του Παρθενώνα (http://odysseus.culture.gr, για ώρες επίσκεψης τηλ. : 26260 22275).

  • Πηγές του ποταμού της Νέδας, από το απέχουν από την Αμπελιώνα περίπου 5 Km και η πρόσβαση γίνεται από ασφαλτοστρωμένο δρόμο, μετά το χωριό Νέδα (περίπου 1 Km).

ΑΜΠΕΛΙΩΝΑ- ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ & ΠΑΝΗΓΥΡΙΑ

  • Γιορτή κάστανου. Πραγματοποιείται την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου, στην αυλή του Πολιτιστικού Κέντρου «Θόδωρος Αγγελόπουλος», δίπλα στο Ναό του Αγίου Νικολάου (πληροφορίες για την ημερομηνία διεξαγωγής : Σύλλογος Αμπελιωνιτών, τηλ. : 210 5236651, http://www.ambeliona.gr) .

  • Πανηγύρι στο ξωκλήσι του Αγίου Ιακώβου. Ο Άγιος Ιάκωβος γιορτάζει στις 30 Απριλίου αλλά το πανηγύρι γίνεται την 1η Κυριακή μετά τις 15 Αυγούστου, όπου προσφέρεται βραστό κρέας από τους  κτηνοτρόφους της περιοχής.

ΓΙΑ ΦΑΓΗΤΟ ΣΤΗΝ ΑΜΠΕΛΙΩΝΑ

  • Το εστιατόριο του ξενοδοχείου «Abeliona Retreat», υποδέχεται για φαγητό, εκτός από τους μόνιμους πελάτες και τους επισκέπτες του χωριού,  τηλ: 26260 23991-3.

  • «Το Μαγαζάκι του Σπύρου», καφενείο-ταβέρνα. Σερβίρει καφέ και τοπικά  φαγητά, με φρέσκια πρώτη ύλη από τοπικούς παραγωγούς, όπως κόκορας κοκκινιστός με χυλοπίτες,  ζυγούρι βραστό, φαγητά της ώρας, ομελέτα κλπ. Ανοικτά όλο το χρόνο, εκτός Δευτέρας (το χειμώνα ανοίγει μετά τις 10.30 π.μ.), τηλ. : 26260 23000. Διαθέτει επίσης είδη παντοπωλείου όπου μπορείτε να αγοράσετε τοπικά προϊόντα, χυλοπίτες από την Ανδρίτσαινα, τσάι του βουνού κλπ.

  • «Η Τρανή Βρύση» ή «στης παπαδιάς», ταβέρνα, τηλ: 26260 23097 (μόνο ΣΚ).

ΑΜΠΕΛΙΩΝΑ – ΠΕΖΟΠΟΡΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ

  • Αμπελιώνα Πηγή Τρίτσελι

Πεζοπορία προς την ιστορική βρύση δίπλα σε καταπράσινη ρεματιά, με πυκνή βλάστηση, πλατάνια και πηγές. Η πρόσβαση γίνεται από πλακόστρωτο μονοπάτι και ο δρόμος συνεχίζει μέχρι το καστανόδασος.

  • Αμπελιώνα – καστανόδασος – ξωκλήσι Αγία Παρασκευή

Πεζοπορία ή ποδηλασία στον ασφαλτοστρωμένο δρόμο, περίπου 4 km, που διασχίζει το καστανάδοσος και καταλήγει στο εκκλησάκι της Αγ. Παρασκευής. Εύκολη διαδρομή, ιδανική για οικογενειακές εξορμήσεις και πικ νικ.

  • Πεζοπορία στα Apollo Trails.

Το δίκτυο περιλαμβάνει 90 Km χαρτογραφημένων μονοπατιών με αφετηρία το «Abeliona Retreat». Είναι τα παλιά μονοπάτια που καθαρίστηκαν και σηματοδοτήθηκαν και ενώνουν την Αμπελιώνα με τα γειτονικά χωριά, όπως το χωριό Νέδα με τις πηγές του ποταμού της Νέδας και κυρίως με το Ναό του Επικούριου Απόλλωνα, στον Αρχαιολογικό Χώρο Βάσσες.

Πληροφορίες για τα μονοπάτια https://apollotrails.com, Αμπελιώνα, τηλ.  : 26260 23991-3, 210 6288520.

Ενδεικτικές διαδρομές των Apollo Trails :

Αμπελιώνα – χωριό Άγιος Σώστης – χωριό Νέδα (7,6 km, 2 ώρες και 35’).

Στον Άγιο Σώστη, θα δείτε το Μνημείο των 4 Ελλήνων που χάθηκαν στο Ναυάγιο του Τιτανικού  (1912). Στη Νέδα, στην πλατεία με το πλάτανο, μπορείτε να ξεκουραστείτε στην ταβέρνα-καφενείο «Ο Πλάτανος της Νέδας» (τηλ.6940 957975, ανοικτά το ΣΚ από το πρωί).

Νέδα -Αμπελιώνα – Ναός Επικούριου Απόλλωνα (10,10 km, περίπου 3 ώρες και 25’)

ωριό Νέδα – πηγές Νέδας – Αμπελιώνα (5,4 km, 1 ώρα και 55’)

Αμπελιώναχωριό Σκληρού (στο καστανόδασος)-Ναός Επικούριου Απόλλωνα (7,7 km, 3 ώρες και 15’)

-Αμπελιώνα-Ανδρίτσαινα (11,9 km, 5 ώρες και 5’)

Θέση Σταυρούλι- Βίγλα (1,8 km, 25’)

-Αμπελιώνα – Άγιος Σώστης -Βωμός του Δία (στην κορυφή του Λυκαίου όρους) (6,9 km, 3 ώρες και 25’).

ΑΛΛΕΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

  • Mountain bikes, σε μονοπάτια γύρω από το «Abeliona Retreat», με υψομετρικές διαφορές, μαλακό χώμα και εναλλαγές τοπίου.
  • Yoga, στο ξενοδοχείο «Abeliona Retreat».

ΑΜΠΕΛΙΩΝΑ – ΠΡΟΣΒΑΣΗ

Η Αμπελιώνα απέχει από την Ανδρίτσαινα 17 km, τη Μεγαλόπολη 29 Km, την Καρύταινα 35 km και τον Αρχαιολογικό Χώρο Βασσών, με το  Ναό του Επικούριου Απόλλωνα,  11 km.

Από Αθήνα

  1. Ε.Ο. Αθηνών-Κορίνθου προς Τρίπολη-Μεγαλόπολη-Καρύταινα-Ανδρίτσαινα-Αμπελιώνα.
  2. Ε.Ο. Αθηνών-Κορίνθου προς Τρίπολη-Μεγαλόπολη-Λυκόσουρα-Λύκαιο (ο δρόμος περνάει έξω από το χωριό με 500 μ. χωματόδρομο μέχρι τη Νέδα)-Νέδα-Αμπελιώνα (είναι η πιο κοντινή διαδρομή).
  3. Ε.Ο. Αθηνών-Κορίνθου προς Τρίπολη-Μεγαλόπολη (μέσω της  Επαρχ. Οδ. Νέδας-Μεγαλουπόλεως) – Μαραθούσα- εργοστάσιο ΔΕΗ-Καστανοχώρι-Λύκαιο (έξω από το χωριό, με 500 μ. χωματόδρομο) -Νέδα-Αμπελιώνα

Από Καλαμάτα

  • Διαβολίτσι-Κάτω Μέλπεια-Σύρριζο-Στάσιμο-Κακαλέτρι-Αμπελιώνα.

Από Πύργο

  • Κρέστενα-Καλλιθέα-Ανδρίτσαινα-Αμπελιώνα.
Studio HiFi Diapason

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *