Ροδαυγή, το κεφαλοχώρι της Άρτας
Η Ροδαυγή είναι ένα ορεινό χωριό του Δήμου Αρταίων, κτισμένο στην πλαγία του Ξηροβουνίου, σε υψόμετρο 740 μ. Οφείλει το όνομά της στο ρόδινο χρώμα της αυγής που ξεπροβάλει από τον ανατολικό ορίζοντα. Η αρχαία ονομασία του χωριού ήταν «Αθήναιον», στη συνέχεια μετονομάστηκε σε «Νησίστα» και από το 1962 κατέχει επίσημα το όνομα «Ροδαυγή».
Η παλιότερη θέση του χωριού ήταν μέσα σε μια βαθιά και απότομη χαράδρα, το Κακολάγκαδο ή Χάβος, 2 km βόρεια της σημερινής του θέσης. Μετά από μία μεγάλη κατολίσθηση το χωριό μεταφέρθηκε πάνω στο λόφο. Η θέα του χωριού προς την Τεχνητή Λίμνη Πουρναρίου του Άραχθου ποταμού, τα Τζουμέρκα, την Πίνδο και τα Άγραφα θα σας κόψει την ανάσα.
Η Ροδαυγή απέχει από την Άρτα 24 km, από την Πρέβεζα 59 km, από τα Ιωάννινα 57 km και από την Αθήνα, περίπου 370 km.
ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ
- Εκκλησία Αγίας Παρασκευής (1804)
Θεωρείται από τους παλαιότερους ναούς της Ηπείρου με τυπικά χαρακτηριστικά ηπειρώτικης αρχιτεκτονικής. Είναι τύπου τρίκλιτη βασιλική με πέτρινη στέγη, από γκρι σχιστόλιθο, που στηρίζεται πάνω σε 6 πέτρινους κίονες, δωρικού ρυθμού. Ξεχωρίζει με τα εντυπωσιακά σκαλιά και το ψηλό πέτρινο καμπαναριό. Στο εσωτερικό του ναού θα θαυμάσετε το περίτεχνο ξυλόγλυπτο τέμπλο. Αποτελεί τον ενοριακό ναό του χωριού και γιορτάζει στις 27 Ιουλίου, όπου γίνεται μεγάλο πανηγύρι.
- Λαογραφικό Μουσείο
Ανήκει στον Πολιτιστικό Σύλλογο Ροδαυγής και λειτουργεί από το 1995. Θα δείτε παλαιά χρηστικά αντικείμενα και εργαλεία από τις γεωργικές και κτηνοτροφικές ασχολίες των κατοίκων.
- Βιβλιοθήκη ,ανήκει στον Πολιτιστικό Σύλλογο και διαθέτει πολλά ιστορικά και λαογραφικά βιβλία
- Πνευματικό Κέντρο, βρίσκεται στην κεντρική πλατεία και υπάρχει μόνιμη έκθεση ιστορικών φωτογραφιών
- Πηγή Μπέσικου –Αράπη, από την τούρκικη λέξη «μπέσα». Πηγή στη ρεματιά του χωριού, 300 μ. από το κέντρο, σε μια περιοχή γεμάτη πυκνή βλάστηση, με πλατάνια και έναν νερόμυλο. Εδώ έδωσαν όρκο τιμής, «μπέσα», οι Έλληνες με τους Τούρκους ότι θα ζουν μαζί ειρηνικά.
- Βρύση Αγίας Παρασκευής, κτίστηκε το 1988 και βρίσκεται στον κεντρικό δρόμο. Μπορείτε να ξεδιψάσετε στην πηγή καθώς το νερό είναι καθαρό ή να ξεκουραστείτε κάτω από τον υπεραιωνόβιο πλάτανο. Ο γέρικος πλάτανος έχει ύψος 17 μ. και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ροδαυγής το έχει χαρακτηριστεί Σύλλογο «Διατηρητέο Μνημείο της Φύσης»
- Φαράγγι Κακολάγκαδου ή Χάβου είναι μια εντυπωσιακή χαράδρα, απότομη, με πλούσια βλάστηση και πολλά άγρια ζώα και πουλιά. Ονομάστηκε Κακολάγκαδο (Κακό Λαγκάδι) λόγω της δυσκολίας στην πρόσβαση και Χάβος επειδή όποιον το κοιτάζει «χαζεύει», δηλαδή τον αφήνει άφωνο η ομορφιά του. Κατά τους ιστορικούς η απότομη χαράδρα διαμορφώθηκε μετά από κατακρήμνιση, πριν 1.200 χρόνια (8ος μ.Χ.)
- Αρχαίο Τείχος στο «Αθήναιον», στη θέση Μανουρά ή Τσουγκρί. Σώζονται ερείπια από την αρχαία πόλη και θα το βρείτε ακολουθώντας τις πινακίδες προς το αρχαίο μονοπάτι (περίπου 300 μ. από τον δημόσιο δρόμο)
- Εκκλησία Αγίου Νικολάου, βρίσκεται στην περιοχή Περδικάρι και είναι απομεινάρι παλιού μοναστηριού, με παλαιό ξύλινο τέμπλο. Στο τέλος του δρόμου δίπλα στον Άραχθο ποταμό, υπάρχει το χωρίο Άμμος Ροδαυγής (3 κάτοικοι).
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
- «Γιορτή Κάστανου και Τσίπουρου Ροδαυγής Άρτας», γίνεται τη 2η μέρα του Οκτώβρη. Θα απολαύσετε δωρεάν ψητά και βραστά κάστανα, καστανόσουπα, τηγανίτες, σουβλάκια, κοντοσούβλι και τα καζάνια με το τσίπουρο από τοπικό σταφύλι «Ζαμπέλα». Η γιορτή ολοκληρώνεται με χορό και τραγούδι στην πλατεία της Ροδαυγής, από παραδοσιακά χορευτικά συγκροτήματα, όπως από το Συρράκο Ιωαννίνων. Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ροδαυγής μοιράζει δωρεάν ένα μικρό γυάλινο ποτηράκι για να πίνετε το τσίπουρο με την ετικέτα «Γιορτή Κάστανου και Τσίπουρου Ροδαυγή», ως ενθύμιο.
Ταυτόχρονα πραγματοποιείται παζάρι τοπικών αγροτικών προϊόντων όπως μέλι, κάστανα, γλυκά του κουταλιού από κάστανο, ρόδια, αρωματικά φυτά κλπ.
Η γιορτή προσελκύει πολλούς επισκέπτες γι’ αυτό μισθώνεται λεωφορείο από το ΚΤΕΛ Άρτας για τη μεταφορά του κόσμου.
- «Πρωτομαγιά στη Ροδαυγή»
Είναι μια ημερήσια πολιτιστική εκδήλωση που διοργανώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος από το 1994.
- «Καγκελάρι», παραδοσιακός κυκλικός χορός. Χορεύεται στην πλατεία του χωριού τη 2η μέρα του Πάσχα και στις 28 Ιουλίου, τη 2η μέρα από τη γιορτή της Αγίας Παρασκευής. Ο χορός συνδέεται με τους ηρωικούς αγώνες των κατοίκων της περιοχής έναντι στην τουρκική σκλαβιά.
Με τα καγκελαρίσματα – γυρίσματα και το σταυροκάγκελο, οι κάτοικοι περνούσαν μηνύματα απελευθέρωσης χωρίς να γίνονται αντιληπτοί από τους Τούρκους
- Πανηγύρι Αγίας Παρασκευής, στις 27 Ιουλίου, γίνεται λιτανεία της εικόνας της Αγίας Παρασκευής, σε όλο το χωριό, με τη συνοδεία της φιλαρμονικής ορχήστρας.
- «Το Ροδοφέγγαρο», μουσικές, θεατρικές και αθλητικές εκδηλώσεις που ξεκινούν μετά το πανηγύρι της Αγίας Παρασκευής και ολοκληρώνονται μετά τις 15 Αυγούστου.
- «Αντάμωμα Χορευτικών Ομάδων», στο τέλος Αυγούστου πραγματοποιείται Χορευτικό Φεστιβάλ, με τη συμμετοχή ομάδων από διάφορες πόλεις, όπως Άρτα, Πρέβεζα, Αθήνα.
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
- Πεζοπορία στο μονοπάτι «Ο Δρόμος του Κάστανου». Πραγματοποιείται την παραμονή της «Γιορτής Κάστανου και Τσίπουρου». Αναχώρηση από το δημοτικό σχολείο και άφιξη στην πλατεία της Ροδαυγής.
- «Ποδηλατικός Αγώνας Ανώμαλου Δρόμου».Γίνεται στο κοντινό πευκοδάσος της «Μπιστούρας» στα πλαίσια της γιορτής «Το Ροδοφέγγαρο». Διοργανώνεται από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ροδαυγής και τον Ποδηλατικό Όμιλο Άρτας.
- Πεζοπορία στην Πηγή Μπέσικου –Αράπη, στη ρεματιά του χωριού. Θα μαζέψετε άγριες ορχιδέες, άγριο κρόκο, μανιτάρια, χόρτα, αρωματικά φυτά, όπως θρούμπι, τσάι του βουνού, άγρια ρίγανη, φασκόμηλο κλπ.
- Πεζοπορία στη διαδρομή «Ροδαυγή – Φανερωμένη». Η ανάβαση γίνεται στο βουνό, με θέα τη Λίμνη Πουρναρίου και την κοιλάδα του Άραχθου.
- Πεζοπορία στο παλαιό ξωκλήσι του Προφήτη Ηλία (κτίστηκε το 1650). Πεζοπορία μέσα στο δάσος «Μπιστούρα», πάνω από την πλατεία του χωριού, μέχρι το «Ξάγναντο» και το «Παρατηρητήριο» (860 μ.).
- Ορειβατικές διαδρομές στο Ξηροβούνι. Μέσα από μονοπάτια του χωριού θα φτάσετε ψηλά, στο βουνό της Ροδαυγής.
- Canoe Kayak και Rafting στον Άραχθο. Από τη Ροδαυγή με μικρά λεωφορεία φτάνετε στη Γέφυρα Πλάκας (20 km).
Εναλλακτική διαδρομή από το Γεφύρι Πολίτσας προς τη Γέφυρα Τζαρή, στο χωριό Σκούπα Άρτας και Κάρδαμος (www.raftingioannina.gr)
- Canoe Kayak στην Τεχνητή Λίμνη Πουρναρίου. Η πρόσβαση γίνεται κυρίως από το χωριό Κάτω Καλεντίνη.
ΕΞΟΡΜΗΣΕΙΣ ΣΕ ΚΟΝΤΙΝΟΥΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΥΣ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΗ ΡΟΔΑΥΓΗ ΑΡΤΑΣ
- ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ «ΟΡΡΑΟΝ» (4ου π.Χ.)
Η αρχαία πόλη του κράτους των Μολοσσών, με βασιλιά τον Πύρρο, κοντά στην Αρχαία Αμβρακία. Η πόλη καταστράφηκε το 168 – 167 π.Χ. από τους Ρωμαίους επειδή ήταν μια από τις τέσσερες πόλεις της Ηπείρου που έφεραν αντίσταση κλείνοντας τις πύλες τους στις ρωμαϊκές λεγεώνες του Ανίκιου Γάλου.
Ο αρχαιολογικός χώρος περιλαμβάνει ερείπια από το Ανάκτορο της Ακρόπολης Όρραον. Από την αρχαία Ακρόπολη θα δείτε ερείπια από το διπλό τείχος οχύρωσης, μια δεξαμενή νερού και πολλές παλιές κατοικίες, ορισμένες από αυτές διώροφες, που σώζονται σε πολύ καλή κατάσταση. Βρίσκεται στη θέση Καστρί (υψόμετρο 345 μ.) ανάμεσα στα χωριά Αμμότοπος Άρτας (10 km από τη Ροδαυγή) και Γοργόμυλος Πρέβεζας.
- Τεχνητή Λίμνη Πουρναρίου
Δημιουργήθηκε μετά από την κατασκευή του φράγματος το 1997 στον Άραχθο ποταμό. Βρίσκεται πιο κοντά στον οικισμό Πουρνάρι (υψόμετρο 140 μ.) και φιλοξενεί πολλά είδη ψαριών αλλά και αγριοπούλια. Θα δείτε τον μισοβυθισμένο οικισμό της Κάτω Καλεντίνης και θα περπατήσετε στον παραλίμνιο δρόμο, με πρόσβαση από Άρτα.
ΔΙΑΜΟΝΗ
- Ξενώνας «ΝΗΣΙΣΤΑ», Ροδαυγή Άρτας, τηλ. : 26830 71484, www.nisista.gr
- ΜΑΡΟΥΣΙΩ, Ροδαυγή Άρτας, τηλ. : 26830 71131, www.marousio.gr
- ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ Ε.Π.Ε., επιπλωμένα διαμερίσματα, Ροδαυγή Άρτας, τηλ. : 26833 03333
- Ξενώνας Αραχθέα, τηλ. : 6941501777
ΦΑΓΗΤΟ
- «Αθήναιον», καφέ-φαγητό, στην πλατεία Ροδαυγής, τηλ. : 26830 71560
- Γεωργογιάννη Ευαγγελία, καφέ –φαγητό, στην πλατεία Ροδαυγής
- «To Steki tis Rodavgis”, καφέ, ταβέρνα-ψησταριά, Ροδαυγή
- «To Στέκι του Φρανς», καφέ – φαγητό, Ροδαυγή (500 μ. από το κέντρο του χωριού), τηλ.: 26830 71253
ΠΡΟΣΒΑΣΗ
- Πρόσβαση από Αθήνα, μέσω της Ιόνιας Οδού.
Μετά τη Γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου, μπαίνετε στην Ιόνια Οδό, με κατεύθυνση προς Ιωάννινα –Άρτα. Από την έξοδο «ΑΜΜΟΤΟΠΟΣ», ακολουθείτε τις πινακίδες προς το χωριό Αμμότοπο Άρτας και μετά από περίπου 10 km φτάνετε στη Ροδαυγή.
- Πρόσβαση από Αθήνα, μέσω της Επαρχιακής Οδού Άρτας – Ιωαννίνων.
Μετά τη Γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου, με κατεύθυνση προς Αγρίνιο, φτάνετε στην Άρτα. Ακολουθήστε την Επαρχ. Οδό Άρτας – Ιωαννίνων με κατεύθυνση προς Ιωάννινα, προς το χωριό Αμμότοπο Άρτας και στη συνέχεια προς Ροδαυγή
- Πρόσβαση από Θεσσαλονίκη, μέσω της Εγνατίας Οδού και είσοδος στην Ιόνια Οδό.
Από την Ιόνια Οδό με κατεύθυνση προς Άρτα, βγαίνετε στην έξοδο «ΓΟΡΓΟΜΥΛΟΣ» ή «ΑΥΓΟ» προς Άρτα.
- Πρόσβαση από Θεσσαλονίκη, μέσω της Εγνατίας Οδού και είσοδος στην Επαρχιακή Οδό Ιωαννίνων –Άρτας, προς Άρτα και Αμμότοπο.
ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ
- Πολιτιστικός Σύλλογος Ροδαυγής «Η Αγία Παρασκευή», www.rodavgi-artas.gr
- Δήμος Αρταίων, τηλ. : 26813 62101, www.arta.gr
- ΚΤΕΛ Άρτας, υπεραστικό, τηλ. : 26810 27348
- Ράδιο Ταξί Άρτας, τηλ. : 26810 78333
- Γενικό Νοσοκομείο Άρτας, τηλ. : 26813 61444
- Αστυνομία Άρτας, τηλ. : 26810 80100
One Comment
Μαιρη μισυρλη
Τελειο μερος!!! δωσαμε υποσχεση τον οκτωβριο 2019 η παρεα συναντηση στην Ροδαυγη