Translation

Στο παραμυθένιο Κάστρο των Κυριών της Γαλλίας – Château de Chenonceau

Ευρώπη Προορισμοί

Το Château de Chenonceau (Σενονσώ) ή το «Κάστρο των Κυριών» είναι κτισμένο στο κέντρο της Κοιλάδας του Λίγηρα της Γαλλίας (Val de la Loire),στον παραπόταμο του Λίγηρα, Cher. Βρίσκεται στο μικρό χωριό Chenonceaux, που ανήκει στο δήμο Indre-et-Loire, της Κοιλάδα του Λίγηρα. Είναι ένα εντυπωσιακό Αναγεννησιακό Château όπου μετά το Ανάκτορο των Βερσαλλιών, αποτελεί το 2ο πιο επισκέψιμο Κάστρο στη Γαλλία.
Το Château de Chenonceau ονομάζεται και «Κάστρο των Κυριών» από τις γυναικείες προσωπικότητες που διαμόρφωσαν το Κάστρο και κυρίως από την Caterina de’ Medici και την Diana de Poitiers. Η ΚΟΙΛΑΔΑ ΤΟΥ ΛΙΓΗΡΑ – VAL DE LA LOIRE


Η Κοιλάδα του Λίγηρα (Val de la Loire) είναι η πιο μεγάλη περιοχή της Γαλλίας που ανήκει από το 2000 στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Ο Λίγηρας έχει μήκος πάνω από 1000 km και είναι ο μεγαλύτερος ποταμός της Γαλλίας. Πηγάζει από τη Ν. Γαλλία και εκβάλει στο δυτικό τμήμα της χώρας, στο Βισκαϊκό Κόλπο και στη συνέχεια στον Ατλαντικό Ωκεανό.
Η περιοχή της Κοιλάδας του Λίγηρα περιλαμβάνει: 300 Κάστρα, 2 περιφέρειες (Κέντρο, Pays de la Loire), 4 διαμερίσματα (Loiret, Loir-et-Cher, Indre-et-Loire, Maine-et-Loire), 6 αστικούς κέντρα (Orleans, Blois, Tours, Angers Chinon, Saumur ) και 4 Περιφερειακά Φυσικά Πάρκα όπως το Loire-Anjou-Touraine, το Parc de la Brenne (166.000 εκτάρια),το Parc La Perche (182.000 εκτάρια) και το Briere Parc.
Λόγω του πλούσιου φυσικού πλούτου της περιοχής οι Γάλλοι ονομάζουν την περιοχή «Jardin de France» (Κήπο της Γαλλίας).
Η ιστορία και η ομορφιά της Κοιλάδας του Λίγηρα προσέλκυσε τους βασιλείς και τους ευγενείς της Γαλλίας όπου έφτιαξαν τα εντυπωσιακά Κάστρα στην περιοχή για την κατοικία τους.

Load WordPress Sites in as fast as 37ms!

ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ CHATEAU DE CHENONCEAU

Ήταν ένα μικρό φρούριο κτισμένο πάνω στα ερείπια ενός παλιού οχυρωματικού μύλου του 12ο αι. που μετατράπηκε σ’ένα Αναγεννησιακό Κάστρο. Η Catherine Briconnet, σύζυγος του Thomas Bohier, ταμίαs του Βασιλιά Κάρλος VIII, Λουδοβίκου XII και Φραγκίσκου Α, απέκτησε το Château de Chenonceau (1513).

Οι πέντε γυναίκες που έπαιξαν σπουδαίο ρόλο στη διαμόρφωση του και γι’αυτό ονομάστηκε το «Κάστρο των 5 Κυριών» είναι :

The Ultimate Managed Hosting Platform
  • 1η: Diana de Poitiers, ερωμένη του βασιλιά Ερρίκου Β΄ (Henry ) της Γαλλίας ο οποίος της παραχώρησε το Κάστρο για κατοικία της. Η Diane de Poitiers (3 Σεπτεμβρίου 1499 – 25 Απριλίου 1566) ήταν Γαλλίδα ευγενής και διανοούμενη, με νομικές γνώσεις και ιδιαίτερη μόρφωση. Έδινε νομικές συμβουλές στο παλάτι αλλά έγινε γνωστή ως η ερωμένη του βασιλιά Ερρίκου Β ‘της Γαλλίας. Στην Diana de Poitiers αποδίδεται η αρχική κατασκευή της «Γέφυρας de l’Orme» ή «Γέφυρας Cher».

  • 2η : Caterina de΄Medici (Αικατερίνη των Μεδίκων), του οίκου των Μεδίκων της Φλωρεντίας, σύζυγος του βασιλιά Ερρίκου Β΄ της Γαλλίας. Η Caterina de΄ Medici γεννήθηκε στη Φλωρεντία στις 13-4-1519 και πέθανε στις 5-1-1589, στη πόλη Blois, που βρίσκεται στην κοιλάδα του Λίγηρα, μεταξύ Orleans, και Tours. Από το 1547 – 1559 υπήρξε βασίλισσα της Γαλλίας, ως σύζυγος του βασιλιά Ερρίκου Β΄. Αγαπούσε την αρχιτεκτονική και ήταν συλλέκτρια έργων τέχνης. Δαπάνησε υπέρογκα ποσά για την τέχνη και έκανε συλλογή από πίνακες ζωγραφικής, ταπισερί, αγάλματα, έπιπλα από έβενο, πορσελάνες και κεραμικά Limoges. Μετά τον θάνατο του Ερρίκου Β΄, έδιωξε την Diane de Poitiers από το Chenonceau, την εγκατέστησε στο Château d’Anet και μετέτρεψε το Κάστρο σε δική της κατοικία. Στην Caterina de’ Medici ανήκει ο τελικός σχεδιασμός της διώροφης Γέφυρας Cher, με τα 5 τόξα, που θυμίζει έντονα την παλαιά Γέφυρα Ponte Vecchio της Φλωρεντίας.

  • 3η : Luisa de Lorena, (Λουϊζ της Λορένης, 1553- 1601), σύζυγος το Ερρίκου Γ΄ της Γαλλίας και Βασίλισσα της Γαλλίας από το 1575 -1589. Το 1589 κληρονόμησε το Château de Chenonceau και έμεινε εκεί μέχρι τη δολοφονία του Ερρίκου Γ΄, στις 2-8-1589.  Από τότε έπεσε σε κατάθλιψη και πέρασε το υπόλοιπο της ζωής της στο Château de Chenonceau. Το δωμάτιό της στο Κάστρο είναι πολύ λιτό με λευκές διακοσμήσεις. Επειδή το παραδοσιακό χρώμα πένθους των γαλλικών βασιλισσών ήταν το λευκό ονομάστηκε «Η Λευκή Βασίλισσα».

  • 4η : Madame Louise Dupin (1706-1799), σύζυγος του Claude Dupin. Στις 9 Ιουνίου 1733 αγόρασε το Château de Chenonceau και το επισκεύασε από τις φθορές που είχε υποστεί κατά τη Γαλλική Επανάσταση. Υπήρξε λάτρης των τεχνών και του διαφωτισμού γι’αυτό φρόντισε το Κάστρο να αποτελέσει σημείο συνάντησης των λογοτεχνών και διανοούμενων της εποχής, όπως του Voltaire, του Montesquieu, του Rousseau κ.λπ. Πρόσθεσε στο Κάστρο ένα μικρό θέατρο και ένα δωμάτιο μελέτης της φυσικής. Πέθανε στις 20-11-1799 σε ηλικία 93 χρονών και θάφτηκε στο πάρκο του Κάστρου.
  • 5η : Marguerite Wilson – Pelouze, ήταν πλούσια κληρονόμος και σύζυγος του Philippe Pelouze. Το 1864 το ζευγάρι αγόρασε το Château de Chenonceau και η Marguerite Pelouze έζησε σε αυτό μέχρι το 1888, όταν αναγκάστηκε να το πουλήσει καθώς έμεινε χωρίς χρήματα. Η Marguerite Pelouze πραγματοποίησε πολλές ανακαινίσεις για να φέρει το Κάστρο στην αρχική του μορφή, ακολουθώντας το σχεδιασμό της Caterina dè Medici. Ο σύζυγός της, Philippe Pelouze ήταν γιος του Theophile-Jules Pelouze (1807 – 1867), Γάλλος χημικός, το όνομα του οποίου είναι ένα από τα 72 ονόματα που είναι γραμμένα στον Πύργο του Άιφελ. Το 1888 το Κάστρο πέρασε στην Credito Fondiario η οποία το πούλησε στις 5 Απριλίου 1913, στον Henri Menier (1853-1913), τον απόγονο του ιδρυτή της σοκολατοποιΐας «Menier». Πέντε μήνες μετά την απόκτηση του Château de Chenonceau, ο Henri Menier πεθαίνει και το κληρονομεί ο αδελφός του, Gaston Menier (1854-1934). Οι απόγονοι των τελευταίων το έχουν συντηρήσει και το διατηρούν μέχρι σήμερα.

Η ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΤΟΥ CHATEAU DE CHENONCEAU

Το Château de Chenonceau είναι ένα Αναγεννησιακό Κάστρο με αναγεννησιακά και ορισμένα γοτθικά αρχιτεκτονικά στοιχεία.
Είναι θεμελιωμένο και κτισμένο εξολοκλήρου μέσα στον ποταμό Cher από τον Philibert de l’Orme (1514 -1570). Ο Philibert de l’Orme ήταν Γάλλος αρχιτέκτονας της Αναγέννησης, που δούλευε στο παλάτι κυρίως την εποχή του Ερρίκου Β’ της Γαλλίας.
Έργα του είναι το Château de Tuileries, το Château de Fontainebleau, το Château de Chenonceau και το Château d’Anet (1552-1559) που θεωρείται το αποκορύφωμα της τέχνης του. Το Château de Chenonceau εξωτερικά αποτελείται ένα κυρίως κτίριο, με μεγάλα παράθυρα και εξώστες, 4 μικρούς πύργους στις γωνίες και εντυπωσιακούς κήπους. Δίπλα στο Château de Chenonceau βρίσκεται ο Πύργος Marques (Torre dei Marques) κτισμένος σε Αναγεννησιακό ρυθμό από την Caterina de ‘Medici.

Tο Κάστρο διαθέτει υπόγειο, ισόγειο με προθάλαμο, Α΄ όροφο και Β΄ όροφο. Ο θολωτός προθάλαμος της εισόδου, που σας οδηγήσει στο εσωτερικό του έχει θολωτή οροφή με σταυροθόλια, που αποτελεί δείγμα γαλλικής γοτθικής αρχιτεκτονικής.
Στην περιήγησή σας στο εσωτερικό του Château de Chenonceau θα θαυμάσετε την αίθουσα της Caterina de’ Medici, την αίθουσα της Diana de Poitiers, το δωμάτιο των Five Queens (από τις 5 Κυρίες του Κάστρου), το δωμάτιο του Charles de Vendome, το δωμάτιο της Luisa di Lorena, το σαλόνι του Louis XIV, το πράσινο γραφείο της Catherine de Medici, τη Sala delle Guie, τη Grande Gallery, τις κουζίνες του Κάστρου, το παρεκκλήσι κλπ.
Στις 20 αίθουσες του Κάστρου θα δείτε αριστουργήματα της τέχνης όπως πίνακες ζωγραφικής (Murillo, Tintoretto, Nicolas Poussin, Le Correge, Rubens, Le Primatice), έπιπλα, αντικείμενα Limoges και σπάνιες φλαμανδικές ταπισερί (16ος) από τη συλλογή της Caterina de’ Medici. Η Grande Gallery (Μεγάλη Πινακοθήκη), διαστάσεων 60 Χ 6 μ. φωτίζεται από 18 παράθυρα. Εντυπωσιάζει το δάπεδο (16ος), με τα λευκά και μαύρα τετράγωνα πλακάκια, από πέτρα του ποταμού Λίγηρα και σχιστόλιθο.
Χρησίμευε ως αίθουσα χορού της Catherine de Medici και έχει καταπληκτική θέα στον Cher.

Το 1914, κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, διαμορφώθηκε σε νοσοκομείο όπου φιλοξένησε πάνω από 2000 τραυματίες.
Η σκάλα που οδηγεί στον επάνω όροφο θεωρείται ανάμεσα στις πρώτες ευθείες σκάλες που έχουν κατασκευαστεί στη Γαλλία και σε ιταλικό σχέδιο.

Οι Κουζίνες του Κάστρου βρίσκονται στους ακριανούς πυλώνες της τοξωτής Γέφυρας του Cher και μπορείτε να δείτε τα χρηστικά εργαλεία παρασκευής των γευμάτων, τα πιάτα, τα μαχαίρια κλπ. Το παρεκκλήσι είναι ένας μικρός χώρος που φωτίζεται από εντυπωσιακά βιτρό παράθυρα.

Ο ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΧΩΡΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΚΗΠΟΙ ΣΤΟ CHATEAU DE CHENONCEAU

Οι Κήποι της Diana de Poitiers, 12.000 τ.μ. βρίσκονται στα ΒΑ. του Château de Chenonceau και είναι σε γαλλικό στυλ. Έχουν ορθογώνιο σχήμα και χωρίζεται με διαδρόμους σε 8 τρίγωνα. Στο κέντρο υπάρχει ένα σιντριβάνι και τριγύρω από αυτό πολλά λουλούδια και φυτά. Βρίσκονται σε ανυψωμένη βάση για να την αποφυγή πλημμυρών από τον ποταμό Cher.

Οι Κήποι της Caterina de΄Medici, 5.000 τ.μ. είναι στα δεξιά της εισόδου του Κάστρου. Είναι πιο μικροί σε μέγεθος και είναι φτιαγμένοι κατά τα ιταλικά πρότυπα. Στο κέντρο υπάρχει ένα κυκλικό σιντριβάνι και γύρω πολλά παρτέρια με φυτά. Είναι και αυτοί υπερυψωμένοι για να γλιτώσουν από τις πλημμύρες του ποταμού Cher.
O κήπος με τα τριαντάφυλλα και τις λεβάντες σας οδηγεί στο Jardin Vert (Πράσινος Κήπος) που σχεδίασε ο Bernard Palissy και στη συνέχεια στον ιταλικό λαβύρινθο και τον λαχανόκηπο.
Ο Flower Garden διαθέτει περισσότερα πάνω από 100 διαφορετικά είδη λουλουδιών, που χρησιμεύουν και ως διακόσμηση των χώρων του Château de Chenonceau. Τα λουλούδια που στολίζουν τις αίθουσες του Κάστρου αλλάζουν 2 φορές την εβδομάδα.
Στο Αγρόκτημα θα δείτε κάποια ζώα όπως πάπιες, γαϊδουράκια κ.ά.

Πίσω από το Λαβύρινθο είναι το Caryatides Garden με τα αγάλματα που αρχικά χρησιμοποίησε η Catherine de Medici στην πρόσοψη του Κάστρου.

Το Carriage Gallery (16ος) είναι οι παλιοί στάβλοι του Κάστρου που σήμερα στεγάζουν μια συλλογή από παλιά αμάξια και άμαξες.

ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΣΤΟ CHATEAU DE CHENONCEAU

Μετά την είσοδό σας στο Κάστρο και αφού διασχίσετε τη μεγάλη λεωφόρο με τα πανύψηλα δέντρα, τα πλατάνια, τους κέδρους, τις μουριές που φύτεψε η Catherine de Medici, θα φτάσετε Château de Chenonceau. Μετά την περιήγησή σας στο εσωτερικό του στο μπορείτε να κάνετε και άλλα πράγματα, όπως:

  • Να ανέβετε στον Πύργο Marques (Torre dei Marques) όπου από την οροφή του θα μπορέσετε να θαυμάσετε ολόκληρη την περιοχή.
  • Να κάνετε κωπηλασία, με βάρκα στα νερά του ποταμού, κάτω από τη Γέφυρα Cher.

  • Να καθίσετε για φαγητό στο εστιατόριο «Orangerie» του Κάστρου, που βρίσκεται στη βεράντα των πρώην βασιλικών στάβλων, με θέα τους υπέροχους κήπους (ανοικτά από Μάρτιο –Νοέμβριο). Για ένα σνάκ ή γρήγορο μεσημεριανό υπάρχει creperie/ self-service, κοντά στην είσοδο.

  • Να αγοράσετε γαλλικά κρασιά και είδη δώρων σχετικά με το κρασί, από την πλούσια κάβα του Κάστρου.
  • Να επισκεφτείτε το Μουσείο Κεριών, που βρίσκεται στα φυλάκια έξω από το Κάστρο. Θα δείτε αναπαράσταση της ζωής μέσα στο Κάστρο καθώς και σκηνές από τη χρήση της Gallery ως Στρατιωτικό Νοσοκομείο (1914).
  • Να νοικιάσετε ποδήλατο από το Amboise και να κάνετε μια περιήγηση στο Chenonceau (απόσταση 12 km). Οι αποστάσεις άλλων πόλεων από το Chateau de Chenonceau είναι από το Tours 35 km, από το Blois 45 km και 125 km από το Bourges.
  • Να νοικιάσετε ένα ελικόπτερο ή μικρό αεροσκάφος για εναέρια περιήγηση πάνω από την Κοιλάδα του Λίγηρα και το Château de Chenonceau.
  • Να μπείτε σε αερόστατο και να δείτε το Κάστρο από ψηλά.
  • Αν βρεθείτε εδώ το καλοκαίρι να παρακολουθήσετε τα Night Walk, τις βραδινές μουσικές εκδηλώσεις στους φωτισμένους κήπους, με συνοδεία τη μουσική του Arcangelo Corelli (πραγματοποιούνται ορισμένα Σαββατοκύριακα).

ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΟ CHATEAU DE CHENONCEAU

Το Château de Chenonceau. απέχει από το Παρίσι, πρωτεύουσα της Γαλλίας 371 km (διάρκεια, οδικώς περίπου 4 ώρες). Οι κύριες πόλεις που είναι κοντά στην περιοχή του Κάστρου είναι η Orleans, Blois, Tours, Amboise, γνωστές από την Κοιλάδα του Λίγηρα. Για να φτάσετε στο Κάστρο με το αυτοκίνητο, από το Παρίσι θα ακολουθήσετε τον αυτοκινητόδρομο A10 (ή L ‘Aquitaine) προς Artenay και θα βγείτε στην έξοδο Blois. Στη συνέχεια μέσα D764 (ή Rue de Blois) και με κατεύθυνση νότια μπαίνετε στον D976 μέχρι το Κάστρο. Επίσης από τον Α10, έξοδος Amboise, μπαίνετε στον D31 και φτάνετε στο Κάστρο.
Με το τρένο TER, στη διαδρομή Tours – Chenonceaux, στάση «Σταθμός Chenonceaux», εμπρός από την είσοδο του Κάστρου, στο ομώνυμο χωριό. Μπορείτε να φτάσετε στο Κάστρο με οργανωμένη ημερήσια εκδρομή από την πόλη Tours ή από το Παρίσι.
Υπάρχουν επίσης και private εκδρομές για λίγα άτομα στις οποίες συμπεριλαμβάνεται ξενάγηση και γεύμα στο εστιατόριο του Κάστρου.

ΔΙΑΜΟΝΗ – ΧΩΡΙΟ CHENONCEAUX
Είναι ένα μικρό χωριό με κυριότερο δρόμο την οδό Bretonneau, στην οποία θα δείτε να εκτίθενται κάποια έργα τέχνης.
Στην κεντρική Rue Bretonneau θα βρείτε μερικά καταλύματα και εστιατόρια για φαγητό.
Συγκεκριμένα :
• Hotel Restaurant La Roseraie, 1 Rue Bretonneau, Chenonceaux τηλ. : +33 2 47239009
• Hostel du Roy, 7 Rue Bretonneau, Chenonceaux, τηλ. : +33 2 47 239445, www.hostelduroy.com
• Hotel du Bon Laboureur, 6 Rue Bretonneau, Chenonceaux, τηλ. : +33 2 47239002, www.bonlabourehr.com
• B&B Le Roi Coq, 5 Allee des Vignes, Chenonceaux, τηλ. : +33 781748121
• La Favorite, 10 Allée des Vignes, Chenonceaux, τηλ. : +33 2 47791590
Εδώ υπάρχει η στάση του σιδηροδρομικού σταθμού για το Κάστρο.

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ – ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
• Τουριστικό Γραφείο Chenonceaux, 1 Rue Bretonneau, Chenonceaux, τηλ. : + 33 2 47239445
https://www.chenonceau.com, τηλ. : + 33 (0) 2 47234406
• Πληροφορίες για πρόσβαση με τρένο, https://www.ter.sncf.com
• Πληροφορίες για το Σιδηροδρομικό Σταθμό Υψηλών Ταχυτήτων, για πρόσβαση στο Παρίσι, TGV Saint-Pierre-des-Corps, τηλ .: +33 (0) 2 47 239007
• CANOE COMPANY – CHENONCEAUX, 3 Rue de l’Écluse, Civray-de-Touraine, Γαλλία, τηλ. : +33 6 37018992 και
• Experience Canoe Kayak, Rue Du Camping, Noyers-sur-Cher, Γαλλία, τηλ. : +33 7 86741088
• Ενοικίαση αερόστατου, ελικόπτερου κλπ πληροφορίες, Air Touraine.
• Για ποδηλασία, πληροφορίες στην πόλη Μπλουά, 2 Rue Jean Moulin, BLOIS, τηλ. : +33 (0) 2 54786252, http://www.randovelo.fr και www.cycling-loire.com.
• Loire detours, 35 Rue Charles Gille, TOURS, τηλ. : +33 (0) 2 47612223, http://www.locationdevelos.com
• Parenthese Travel, τηλ: +33 (0) 2 51540988, http://www.parenthese-ocean-voyages.fr
• Τουριστικό πρακτορείο στη Γαλλία, Τουριστικό Παρίσι, τηλ. : +33 (0) 1 53103535, [email protected]

Η καλύτερη ώρα για να επισκεφτείτε το Château de Chenonceau είναι ή νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα.
Η καλύτερη εποχή είναι την άνοιξη και το καλοκαίρι όταν οι κήποι είναι ανθισμένοι.
Το Château de Chenonceau έχει μεγάλη επισκεψιμότητα γι’αυτό θα χρειαστείτε περίπου 3-4 ώρες μέσα σε αυτό. Για την είσοδό σας θα χρειαστεί να πληρώσετε εισιτήριο.

Studio HiFi Diapason

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *