Translation

Μόλυβος και Πέτρα Λέσβου, δυο παραθαλάσσιοι οικισμοί με κοσμοπολίτικο αέρα

Ελλάδα Νησιά Αιγαίου Πελάγους

ΜΟΛΥΒΟΣ ή ΜΥΘΗΜΝΑ


Πηγή : https://foreasmolyvou.gr

Load WordPress Sites in as fast as 37ms!

Μόλυβος : από τη φράγκικη λέξη mont d’olives (βουνό ελαιόδενδρων),  λόγω της καλλιέργειας της ελιάς ή κατά μια άλλη εκδοχή από τις αποθέσεις μολύβδου, αποτέλεσμα της ηφαιστιογενής δραστηριότητας του νησιού. Ο Μόλυβος βρίσκεται 62 km ΒΔ. της Μυτιλήνης και ανήκει, όπως και η Πέτρα, στο Δήμο Δυτικής Λέσβου https://www.mwlesvos.gr (γεωγραφικά στη Βόρεια Λέσβο). Το νησί της Λέσβου ανήκει στα νησιά του Βορείου Αιγαίου.

Μύθημνα : ήταν μία από τις κόρες του μυθικού βασιλιά Μάκαρα ( 1ος οικιστή του νησιού), η οποία παντρεύτηκε το Θεσσαλό ήρωα Λέσβο ή για άλλους, το μυθικό ήρωα Λεπέτυμνο. Παραδοσιακός οικισμός, αμφιθεατρικά κτισμένος, με αρχοντικά του 18ου αι., πέτρινα σπίτια, αυλές με λουλούδια, οθωμανικές βρύσες, καλντερίμια με τη χαρακτηριστική μαύρη πέτρα και τα σαλκίμια (τσαμπιά), τα μωβ λουλούδια του φυτού γλυσίνα που σκεπάζουν τα σοκάκια την άνοιξη, και στο λόφο δεσπόζει το βυζαντινό Κάστρο.

   

Πηγή : https://foreasmolyvou.gr

The Ultimate Managed Hosting Platform
  • Το Κάστρο είναι κτισμένο στη θέση της Ακρόπολης της Αρχαίας Μήθυμνας (8ος– 1ος π.Χ. αι.), η οποία υπήρξε μία από τις σημαντικότερες πόλεις-κράτη της Λέσβου. Ανακατασκευάστηκε, με αρκετές προσθήκες, κατά την ηγεμονία των Γενοβέζων Γατελούζων (1355-1462), και στη συνέχεια από τους Οθωμανούς που κατέλαβαν το νησί (1462-1912). Δεσπόζει στην κορυφή ενός ηφαιστειακού δόμου, με ωραία θέα στο Αιγαίο και εντυπωσιακούς στηλοειδείς σχηματισμούς λάβας, στη Β. πλευρά (ανοικτά : καθημερινά εκτός Δευτέρας, 8 π.μ.-3 μ.μ., τηλ. : 22530 71803).
  • Στα αξιοθέατα του Μολύβου είναι επίσης τα Οθωμανικά Λουτρά, διατηρητέο μνημείο (στην κεντρική αγορά), το Συνεδριακό Κέντρο (στο παλιό τζαμί), η Δημόσια Ιστορική Βιβλιοθήκη (τηλ. : 22530 71240, 22530 71313), το σπίτι που έζησε ο λογοτέχνης Αργύρης Εφταλιώτης (Μόλυβος 1849-1923) μετατράπηκε σε Δημοτική Πινακοθήκη Μήθυμνας, με έργα παλιών και σύγχρονων καλλιτεχνών και δυο σχέδια του Γιαννούλη Χαλεπά (τηλ. : 2253071323, 6947174563, 6983611849),
  • το Μέγαρο Κράλλη, με τοιχογραφίες του 18ου αι., παράρτημα σήμερα της Σχολής Καλών Τεχνών, η Αρχαιολογική Συλλογή Μήθυμνας (στο παλιό Δημαρχείο), οι εκκλησίες του Αγίου Παντελεήμονα (στο κέντρο) και του Αγίου Νικολάου (στο λιμανάκι).
  • Στο Μόλυβο έζησε ο λογοτέχνης Ηλίας Βενέζης (Αϊβαλί 1904-Αθήνα 1973) με τον τάφο του να βρίσκεται στο Κοιμητήριο Μολύβου, ανώνυμος, με μόνο την επιγραφή «Γαλήνη», όπως και το βραβευμένο του μυθιστόρημά «Γαλήνη» (1937) που αναφέρεται στους πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία.
  • Στην εκκλησία της Αγίας Θεοκτίστης της Μυθημναίας, γίνεται μεγάλο θρησκευτικό πανηγύρι (28-29 Ιουλίου) και προσφέρετε δωρεάν (ανήμερα, στις 29 Ιουλίου) το «κισκέτ», το παραδοσιακό γλυκό των πανηγυριών (αλεσμένα ρεβίθια, σιτάρι και κρέας).
  • Ο Μόλυβος, είναι ένας κοσμοπολίτικος οικισμός με έντονη τουριστική κίνηση. Θα βρείτε πολλά καφέ και μπαράκια, πάνω σε ταράτσες παλιών αρχοντικών, αλλά και στο Κάστρο, το café-bar Byzantino, με το ωραιότερο ηλιοβασίλεμα του νησιού.

Πηγή : https://foreasmolyvou.gr

  • Στο λιμανάκι του Μολύβου, με τα καΐκια και τις ταβέρνες, θα γευτείτε ψαρομεζέδες μαζί με το πιο διάσημο ούζο της χώρας, το Ούζο Μυτιλήνης. Δοκιμάστε λιαστό χταπόδι στα κάρβουνα, «παπαλίνα»(παστή σαρδέλα Καλλονής), «χαψί» (παστός, μαρινάτος  ή τηγανιτός γαύρος), «σμαρίδα» (παστή, ψητή ή τηγανιτή μαρίδα), λακέρδα, «γκιουζλεμέδες» (τυροπιτάκια), κολοκυθολούλουδα, «σουγάνια» (κρεμμυδοντολμάδες) και φυσικά λαδοτύρι και γραβιέρα Μυτιλήνης.

Από εδώ η θέα στο φωταγωγημένο Κάστρο, που είναι ορατό μέχρι τα παράλια της Τουρκίας, είναι εκπληκτική.

 

ΜΟΛΥΒΟΣ -ΠΑΡΑΛΙΕΣ

  • Παραλία Μολύβου, εντός του οικισμού. Μικρή σε πλάτος, οργανωμένη, με μαύρα μεγάλα βότσαλα στην ακτή και ψιλό χαλικάκι στο βυθό και κρύα πεντακάθαρα νερά.

πηγή : https://foreasmolyvou.gr

  • Παραλία Ψυριάρα, Ν. του Μολύβου προς Πέτρα. Οργανωμένη, με ομπρέλες και ξαπλώστρες του ξενοδοχείου «Δελφίνια», αλλά και δέντρα για σκιά. Η πρόσβαση γίνεται από το ξενοδοχείο καθώς η παραλία δεν είναι ορατή από το δρόμο.

   

πηγή : https://foreasmolyvou.gr

  • Παραλία Εφταλούς, 4 km ΒΑ. του Μολύβου. Στο κοντινό χωριό της Εφταλούς, θα βρείτε μια μεγάλη  παραλία με αρκετά κρύα νερά και μαύρα χαλίκια. Στην Εφταλού είναι γνωστές και οι ιαματικές πηγές της, από τις πιο ραδιενεργές του νησιού, ιδανικές για ρευματοπάθειες, αρθρίτιδες, νευραλγίες κ.ά. (θερμοκρασία 43,6ο – 46,5ο C).

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ- ΦΕΣΤΙΒΑΛ

Ο Φορέας Τουρισμού Μολύβου έχει αναρτήσει πινακίδες με στοιχεία και πληροφορίες του οικισμού, σημεία ενδιαφέροντος, πεζοπορικές και ποδηλατικές διαδρομές κλπ, https://foreasmolyvou.gr και στο https://www.theotheraegean.com. 

Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, στο Κάστρο γίνονται εκδηλώσεις και συναυλίες, στα σοκάκια του οικισμού, βραδιές καντάδας, ενώ στην πλατεία και το λιμανάκι, χοροί από τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Παραδοσιακών Χορών «Ο Μόλυβος».

  • Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου (ΔιΦεΜΜ) είναι ένα 4ήμερο κλασικής μουσικής, με νέους και καταξιωμένους μουσικούς, που γίνεται μετά τις 15 Αυγούστου.
  • Διεθνές Φεστιβάλ Κιθάρας «Αρίων», στις αρχές Αυγούστου, με συναυλίες κυρίως στην αυλή του Δημαρχείου Μολύβου, καθώς από το Μόλυβο καταγόταν ο κιθαρωδός Αρίων (πληροφορίες : http://www.arionfestival.com).
  • Lesvos Food Fest, μέσα Ιουλίου, στα πλαίσια του Φεστιβάλ Γαστρονομίας Λέσβου πραγματοποιείται στο Μόλυβο ανάλογη εκδήλωση (πληροφορίες  : www.lesvosfoodfest.com)
  • Διεθνές Φεστιβάλ Ευεξίας Μολύβου, τη 2η βδομάδα του Σεπτεμβρίου, 4ήμερες εκδηλώσεις που περιλαμβάνουν γιόγκα, διαλογισμό, περίπατο στη φύση, ιππασία (πληροφορίες  : https://foreasmolyvou.gr και  https://euphoria-lesvos.com).
  • Διεθνείς Αγώνες Ορεινής Ποδηλασίας, LESVOSMOLYVOS URBAN MTB, αρχές Ιουνίου. Περιλαμβάνει ποδηλασία στα γύρω ορεινά χωριά και ποδηλατικό γύρο στα σοκάκια του οικισμού (πληροφορίες : www.molyvosmtb.com).
  • Διεθνής Αγώνα Δρόμου Βουνού, τον Οκτώβριο, στην ευρύτερη περιοχή του Λεπέτυμνου, www.lesvostrail.eu.
  • Κυνήγι Χαμένου Θησαυρού Μολύβου, Φεβρουάριο, από το Φορέα Τουρισμού Μολύβου

ΜΟΛΥΒΟΣ – ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

  • Ποδηλασία στη λιμνοδεξαμενή Μολύβου, στα Ν. του οικισμού, ιδανική περιοχή και για παρατήρηση πουλιών.
  • Πεζοπορία σε βατό χωματόδρομο

Στην ευρύτερη περιοχή υπάρχουν χαρτογραφημένες 11 περιπατητικές και 4 πεζοπορικές διαδρομές (πληροφορίες – χάρτες διαδρομών:  Φορέας Τουρισμού Μολύβου).

  • Αρχαιολογικός Περίπατος στο Μόλυβο

Περιλαμβάνει περιήγηση στις αρχαιολογικές ανασκαφές εντός του οικισμού (χάρτες στο Φορέα Τουρισμού Μολύβου (Δευ-Παρ., 9 π.μ. – 3 μ.μ., τηλ. : 22530 71 990, https://foreasmolyvou.gr).

  • Περιήγηση στα αξιοθέατα Μολύβου-Πέτρας με το Village Train

Το μπλε τρενάκι αναχωρεί από το Μόλυβο (από τον κεντρικό δρόμο, δίπλα στο παρκινγκ) ή από την Πέτρα (από το γήπεδο του οικισμού). Θα δείτε το λιμανάκι, τον Άγιο Νικόλαο, το Κάστρο, και στη συνέχεια διασχίζοντας τον παραλιακό δρόμο θα φτάσετε στην παραλία της Πέτρας, κάτω από το βράχο της «Παναγιάς της Πέτρας». Η εκδρομή περιλαμβάνει ξενάγηση στα ελληνικά και αγγλικά και διαρκεί 1 ώρα και 15’ (4 €, εισιτήριο εντός του τρένου). Μια δεύτερη βόλτα με το Village Train είναι προς τις κοντινές παραλίες, όπου με ένα ολοήμερο εισιτήριο (7 €), μπορείτε να κατέβετε από το τρένο, να κολυμπήσετε όσο θέλετε, και στη συνέχεια να ξανανέβετε (τηλ. : 22530 72211, www.villagetrain.gr).

  • Βόλτες με σκάφος

Από το Μόλυβο, θα μπορέσετε να κάνετε βαρκάδα για να θαυμάσετε το ηλιοβασίλεμα εν πλω ή μπορείτε να επιλέξετε σκάφος με γυάλινο βυθό για περιήγηση στις ακτές (πληροφορίες:  ταξιδιωτικό γραφείο lesvorama, στο Μόλυβο : τηλ. : 22530 7229).

  • Παρατήρηση πουλιών, στη θέση Καβάκι, δηλαδή στο χερσαίο τμήμα μεταξύ ΜολύβουΠέτρας, που φημίζεται για την παρατήρηση πουλιών (π.χ. αιγαιοτσιροβάκος, κοκκινοτσιροβάκος, γαλαζοκότσυφας κλπ). Για οργανωμένη παρατήρηση πουλιών (άνοιξη-καλοκαίρι), τηλ. : 6972 809610, www.lesvosbirwatching.gr
  • Βόλτες με άλογα, http://www.ipposmolyvos.com

 

ΜΟΛΥΒΟΣ ΚΟΝΤΙΝΕΣ ΑΠΟΔΡΑΣΕΙΣ

  • Στο ορεινό χωριό Βαφειός, 5 km Β. του Μολύβου, θα έρθετε για το ηλιοβασίλεμα, το καλό φαγητό και για το πανηγύρι στις 29 Αυγούστου του Αγίου Ιωάννη Προδρόμου, λίγο πιο έξω από το χωριό. Από το Βαφειό ξεκινούν τα περισσότερα πεζοπορικά μονοπάτια προς του όρους Λεπέτυμνου, δημοφιλής προορισμός σε πεζοπόρους (χάρτες θα βρείτε στο Φορέα Τουρισμού Μολύβου).  Το όρος Λεπέτυμνος ανήκει σε Ζώνη Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ), του δικτύου NATURA 2000, με την ονομασία «Βόρεια Λέσβος», κωδ. GR4110012.

Το ηφαίστειο του Λεπέτυμνου αποτελεί το μεγαλύτερο ηφαιστειακό κέντρο της Λέσβου. Στο εσωτερικό της καλδέρας, από τις  ηφαιστειακές εκρήξεις, σχηματίστηκαν οι λόφοι Βίγλα  (968 μ.), όπου υπάρχει και το πυροφυλάκιο, και ο Προφήτης Ηλίας (938 μ.), με το ομώνυμο εκκλησάκι (900 μ.), στο πλάτωμα με τις κεραίες. Ο Προφήτης Ηλίας προσεγγίζεται από το χωριό Πελόπη, όπου στη γιορτή του Αγίου, στις 20 Ιουλίου ξεκινούν προσκυνητές με τα πόδια  ή πάνω σε άλογα, για την κορυφή.

  • Στο χωριό Λεπέτυμνο, 12 km από το Μόλυβο, θα έρθετε για το πανηγύρι της Παναγίας στις 15 Αυγούστου.

Στο χωρίο υπάρχει η Φάρμα Καριοφύλλη, ένα αγρόκτημα με ζώα για μικρούς και μεγάλους με ελεύθερη πρόσβαση. Θα δείτε ελάφια, αγριοκάτσικα, αγριοπρόβατα, παγώνια, φασιανούς, άλογα, γαϊδουράκια κλπ να κυκλοφορούν ελεύθερα και να έρχονται σε άμεση επαφή με τα παιδιά.

           

Στη Φάρμα καλλιεργείται η υπερτροφή αρώνια (μοιάζει με το μύρτιλο) και μπορείτε να αγοράσετε μαρμελάδες, ροφήματα κλπ (είσοδος ελεύθερη, ανοικτά : τους καλοκαιρινούς μήνες καθημερινά, Σεπτέμβριο-Ιούνιο μόνο το ΣΚ και ώρες : 10:30 π.μ. – 9:00 μ.μ., τηλ. : 697 945 8991).

  • Στην ορεινή Άργενο, 9 km από το Μόλυβο, θα δείτε την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου (1777) και το Μουσείο Βαλέτα, το σπίτι που γεννήθηκε ο φιλόλογος και ερευνητής της ελληνικής γλώσσας, Γιώργος Βαλέτας (1907-1989). Στο Μουσείο Βαλέτα στεγάζεται το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης και η Βιβλιοθήκη Λεσβιακών Γραμμάτων.

ΑΓΟΡΕΣ

Ο Συνεταιρισμός Γυναικών Μύθημνας «Ρόδι &  Στάχυ» διαθέτει κατάστημα με παραδοσιακά προϊόντα, όπως λάδι, ελιές, μέλι, τυριά, μαρμελάδες, ποτά, αμυγδαλωτά, βότανα κλπ αλλά και εστιατόριο στο λιμανάκι του Μόλυβου. Τα φημισμένα κεραμικά και ξυλόγλυπτα αντικείμενα  της Λέσβου θα τα βρείτε στα περισσότερα καταστήματα με souvenir.

ΠΕΤΡΑ

Πηγή : https://foreasmolyvou.gr

Πέτρα : από την ηφαιστειακή πέτρα, ύψους 40 μ., στο κέντρο του οικισμού, πάνω στην οποία είναι κτισμένη η Παναγία Γλυκοφιλούσσα (1724).

πηγή : https://foreasmolyvou.gr

Ο ηφαιστειακός λαιμός Πέτρας, όπως ορίζεται στους γεωτουριστικούς χάρτες του νησιού, σχηματίστηκε από λάβα που εκτοξεύτηκε στην επιφάνεια περνώντας μέσα από έναν γιγάντιο υποθαλάσσιο σωλήνα που τροφοδοτούνταν από έναν ηφαιστειακό θάλαμο.

πηγή : https://foreasmolyvou.gr

Η Πέτρα βρίσκεται 55 km ΒΔ. της Μυτιλήνης και 6 km Ν. του Μολύβου και ανήκει στο Δήμο Δυτικής Λέσβου. Συνδέεται ακτοπλοϊκώς με την Τουρκία και τα λιμάνια ΠέτραΚουτσούκουγιου (Küçükkuyu) και ΠέτραΑϊβαλί (Ayvalik), (πληροφορίες : ταξιδιωτικό γραφείο lesvorama, στο Μόλυβο : τηλ. : 22530 7229). Παραδοσιακός οικισμός με αρχοντικά του 19ου-20ου αι., όπως το Αρχοντικό της Βαρελτζήδαινας (τέλος 18ου-αρχές 19ου ), με στοιχεία αρχιτεκτονικής της όψιμης οθωμανικής περιόδου του νησιού (επισκέψιμο, ώρες 8 π.μ.-3 μ.μ., εκτός Δευτέρας, τηλ. : 22530 41510).

Η Παναγία Γλυκοφιλούσσα ή «Παναγιά της Πέτρας, αποτελεί διατηρητέο μνημείο. Θα ανέβετε τα 114 σκαλιά για το ωραιότερο ηλιοβασίλεμα και για να φωτογραφήσετε τον Κόλπο της Πέτρας, με τα νησάκια, από ψηλά. Γιορτάζει στις 15 Αυγούστου με πανηγύρι όπως προσφέρεται σε όλους το παραδοσιακό «κισκέτ».

Πηγή : https://foreasmolyvou.gr

Στα αξιοθέατα της Πέτρας ανήκει και η εκκλησία του Αγίου Νικολάου (17ος αι.) με ιδιαίτερες τοιχογραφίες.  Από την Πέτρα καταγόταν ο ζωγράφος Ορέστης Κανέλλης (1910-1979).

ΠΕΤΡΑ – ΠΑΡΑΛΙΕΣ

  • Παραλία Πέτρας, στον οικισμό. Μεγάλη αμμώδη παραλία μήκους περίπου 3 km, οργανωμένη, με δέντρα για σκιά.
  • Παραλία Αυλάκι, Ν. της Πέτρας, σε γραφικό κολπίσκο
  • Παραλία Άναξος, 3 km από την Πέτρα
  • Οικισμός με μια πολύ δημοφιλή παραλία, οργανωμένη, με ταβέρνες και μπαρ.
  • Για θαλάσσια περιήγηση και μπάνιο στις κοντινές παραλίες, στα νησάκια Τοκμάκια, Ασπρονήσια και στις βραχονησίδες του Κόλπου της Πέτρας, (Άγιος Γεώργιος, Γλαρονήσι, Μυρμήγκι), μπορείτε να νοικιάσετε μεμονωμένα σκάφος (δεν απαιτείται δίπλωμα) ή να πάτε οργανωμένα (πληροφορίες : Rent Boat Lesvos, Μόλυβος, τηλ. : 22530 41898, www.rentboatlesvos.com). Στο νησάκι Άγιο Γεώργιο (ή Αϊ Γιώργης), με το ομώνυμο ξωκλήσι, υπάρχει οικολογικό παρατηρητήριο, για παρατήρηση πουλιών.

ΠΕΤΡΑ – ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

  • Πεζοπορία στο Μονοπάτι της Κοιλάδας των Νερόμυλων στη Λιγώνα. Το μονοπάτι περνάει δίπλα από πηγές, όπου θα έχετε την ευκαιρία να δείτε 17 μεσαιωνικούς νερόμυλους, που μέχρι το 1946 άλεθαν το στάρι, και καταλήγει στο πέτρινο βυζαντινό εκκλησάκι του Αγίου Αλεξάνδρου.

ΠΕΤΡΑ-ΚΟΝΤΙΝΕΣ ΑΠΟΔΡΑΣΕΙΣ

  • Στην Άναξο θα έρθετε για μπάνιο, φαγητό και για τη γιορτή του Αγίου Παντελεήμονα, στις 27 Ιουλίου και τα «Αναξιώτικα», τις καλοκαιρινές εκδηλώσεις.
  • Στο κοντινό ορεινό χωριό Σκουτάρος, πάνω από την Άναξο, θα έρθετε για την αρχιτεκτονική των σπιτιών, την Κοίμηση της Θεοτόκου (1880) και τη Σχολή Ταπητουργίας (πέτρινο κτίριο του 1909 που κάποτε ήταν το δημοτικό σχολείο).
  • Στο ορεινό χωριό Πετρί, 3 km Α. από την Πέτρα, θα έρθετε για να θαυμάσετε την Πέτρα και το Μόλυβο από ψηλά.Σε μια διαδρομή κάτω από το Πετρί θα βρείτε την πηγή «Αχιλλειοπηγάδα», που κατά την παράδοση  ο Αχιλλέας πότιζε το άλογό του.
  • Στο χωριό Λαφιώνα, ΝΔ. της Πέτρας, ξεχωρίζει η εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου (1807).
  • Στη Στύψη, 7 km από την Πέτρα, θα δείτε τις εκκλησίες Κοίμηση της Θεοτόκου (1805) και Αγία Τριάδα (1924).
  • Εδώ μπορείτε να αγοράσετε εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο από τον τοπικό Ελαιουργικό Συνεταιρισμό Στύψης.

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ -ΤΗΛΕΦΩΝΑ

  • Δήμος Δυτικής Λέσβου, Δ.Ε. Μήθυμνας και Δ.Ε. Πέτρας, τηλ. : 22533 50200, https://www.mwlesvos.gr
  • Φορέας Τουρισμού Μολύβου, https://foreasmolyvou.gr
  • «The Other Aegean», https://www.theotheraegean.com
  • Δήμος Μυτιλήνης, https://www.mytilene.gr
  • Υπεραστικός Σταθμός ΚΤΕΛ Λέσβου, πλατεία Αγίας Ειρήνης 2, Μυτιλήνη,  τηλ. : 22510 28873
  • TAXI Μολύβου, τηλ. : (0030) 6980 399227, Θανάσης Γιακουμής και 6944 629518, Χρήστος Τάτας, www.taxi-molivos.com.
  • TAXI Πέτρας, τηλ. : 22530 41222
  • TAXI Μυτιλήνης, τηλ. : 22510 23500, 22510 25900
  • Κέντρο Υγείας Μολύβου, τηλ. : 22530 71333
  • Περιφερειακό Iατρείο Πέτρας, τηλ. : 22530 41210
  • Λιμεναρχείο Μήθυμνας (Μολύβου), τηλ. : 22530 71307
  • Διεθνές Αεροδρόμιο Μυτιλήνης, τηλ. : 22510 38700-1, https://www.mjt-airport.gr (8,2 Km από Μυτιλήνη και 70 km από Μόλυβο).

ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ

Ευχαριστούμε το Φορέα Τουρισμού Μολύβου, https://foreasmolyvou.gr, για τις φωτογραφίες και την πολύτιμη βοήθειά τους.

Studio HiFi Diapason

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *