Translation

Τα ειδυλλιακά Βίλια – Βίλλια, Αττικής

Κοντινές αποδράσεις

Τα Βίλλια ανήκουν στο Δήμο Μάνδρας – Ειδυλλίας, της Δυτικής Αττικής. Είναι κτισμένα στα 550 μ. από την επιφάνεια της θάλασσας, στους πρόποδες του βουνού Κιθαιρώνα. Απέχουν από την Αθήνα 56 km και η πρόσβαση γίνεται από την Παλαιά Εθνική Οδό Αθηνών – Θηβών. Αφού περάσουμε το χωριό Οινόη και πριν φτάσουμε στην περιοχή Κάζα, στην πινακίδα προς Βίλλια, στρίβουμε αριστερά.


ΙΣΤΟΡΙΚΑ

Load WordPress Sites in as fast as 37ms!
Πηγή : Κωνσταντίνος  Παπακωνσταντίνου, “ΜΟΝΟΓΡΑΦΙΑ ΒΙΛΛΙΩΝ-ΓΕΡΜΕΝΟΥ”, έκδοση 1981.
Διδάσκαλος στο Δημοτικό Σχολείο Βιλλίων από το 1942 έως 1963.

Για το όνομα Βίλλια υπάρχουν 3 εκδοχές :

  • στην αρχή ονομάζονταν Ειδύλλια, στη συνέχεια επειδή δεν μπορούσαν να προφέρουν τη λέξη σωστά οι κάτοικοι έγινε Δύλλια και στο τέλος Βίλλια. *
  • από το όνομα Αλβανού Φίλαρχου
  • από τη Φράγκικη λέξη «Βίλλα».

Επειδή ο Δήμος ονομάζεται Ειδυλλίας μάλλον ισχύει η πρώτη εκδοχή, όπως πιστεύει και ο Κωνσταντίνος Παπακωνσταντίνου και το Driverstories.gr . Τελευταία τη λέξη Βίλλια τη βλέπουμε γραμμένη και με ένα «λ» δηλ. Βίλια αλλά μάλλον είναι λάθος αν δεχτούμε την εκδοχή Ειδύλλια.

σελ21 Κωνσταντίνου Παπακωνσταντίνου ΜΟΝΟΓΡΑΦΙΑ ΒΙΛΛΙΩΝ ΓΕΡΜΕΝΟΥ έκδοση 1981

σελ21 Κωνσταντίνου Παπακωνσταντίνου ΜΟΝΟΓΡΑΦΙΑ ΒΙΛΛΙΩΝ ΓΕΡΜΕΝΟΥ έκδοση 1981

σελ22 Κωνσταντίνου Παπακωνσταντίνου ΜΟΝΟΓΡΑΦΙΑ ΒΙΛΛΙΩΝ ΓΕΡΜΕΝΟΥ έκδοση 1981

σελ22 Κωνσταντίνου Παπακωνσταντίνου ΜΟΝΟΓΡΑΦΙΑ ΒΙΛΛΙΩΝ ΓΕΡΜΕΝΟΥ έκδοση 1981

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Η εκκλησία του χωριού, αφιερωμένη στη Μεταμόρφωση του Σωτήρα, είναι έργο του Ερνέστο Τσίλλερ (1893). Είναι βυζαντινή, σταυροειδής με τρούλο. Δίπλα από τη μεγάλη εκκλησία θα δείτε το μικρό μεταβυζαντινό εκκλησάκι των Παμμεγίστων Ταξιαρχών (1637), τύπου τρίκλητη βασιλική με σκεπή. Έχει στο εσωτερικό 2 σειρές κολώνες που χωρίζουν το ναό σε 3 μέρη (κλήτη).  Αν είναι ανοικτό θα θαυμάσετε τις παλαιές τοιχογραφίες και το βοτσαλωτό δάπεδο.

The Ultimate Managed Hosting Platform

 

ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΒΙΛΛΙΩΝ

Στη μεγάλη πλατεία της εκκλησίας της Μεταμόρφωσης υπάρχει μια μικρή παιδική χαρά και ακριβώς απέναντι το Hotel IDILLION. Στο δρόμο πίσω από το ξενοδοχείο IDILLION λειτουργεί το Λαογραφικό Μουσείο Βιλλίων. Σε μια μικρή μονοκατοικία με κήπο θα δείτε στο ισόγειο τοπικές φορεσιές, έναν αργαλειό, υφαντά κλινοσκεπάσματα, στρωσίδια, το νυφικό κρεβάτι, χρηστικά εργαλεία και στο υπόγειο αναβιώνουν τα παλαιά επαγγέλματα που πλέον έχουν εκλείψει.

 

ΠΑΝΥΓΗΡΙΑ

Στη γιορτή της Μεταμόρφωση του Σωτήρα, στις 5 και 6 Αυγούστου γίνεται μεγάλο πανηγύρι. Την παραμονή μετά τη Θεία Λειτουργία και την περιφορά της εικόνας γίνεται μεγάλο γλέντι με τραγούδια και χορούς, που κρατάει μέχρι το πρωί. Ο κεντρικός δρόμος του χωριού κλείνει καθώς όλες οι ταβέρνες, μετά την περιφορά της εικόνας, στήνουν τα τραπέζια και τις καρέκλες στο δρόμο και σερβίρουν σουβλιστά εδέσματα μετά μουσικής.

Στις 15 Αυγούστου γιορτάζει το μικρό εκκλησάκι της Παναγίτσας, αφιερωμένο στην Κοίμηση της Θεοτόκου και στον Άγιο Δημήτριο. Βρίσκεται σε μια όμορφη τοποθεσία, στο πιο ψηλό σημείο του χωριού (600 μ) με πλατάνια και μια βρύση που τρέχει συνεχώς νερό από το βουνό. Κτίστηκε τον 14ο αι. και αξίζει να το επισκεφτείτε για την ωραία θέα που έχει προς το χωριό.

Αν βρεθείτε στα Βίλλια του Αγίου Γεωργίου θα ζήσετε το πανηγύρι με τη συμμετοχή των αλόγων. Ανήμερα της γιορτής του πρωί πρωί, οι κάτοικοι πηγαίνουν στο ξωκλήσι του Αγίου Γεωργίου, στο Παλαιοχώρι (4 km από τα Βίλλια στο δρόμο προς Π. Γερμενό) και μετά τη Λειτουργία στήνουν χορό. Στη συνέχεια ακολουθεί πομπή με τα άλογα και τους αναβάτες, φορώντας φουστανέλες, να φτάνουν στην κεντρική πλατεία των Βιλλίων. Εκεί μαζί με τους κατοίκους, που στο μεταξύ έχουν επιστρέψει με τα αυτοκίνητά τους από το ξωκλήσι, στήνουν τον τελευταίο χορό πριν διαλυθούν.

Στα Βίλλια είχε γεννηθεί και η μεγάλη ηθοποιός Έλλη Λαμπέτη γι αυτό στην περιοχή Βερόρι υπάρχει ένα μικρό άγαλμά σε μια μικρή πλατεία. Κάθε Αύγουστο διοργανώνονται προς τιμήν της, τα Λαμπέτεια, που περιλαμβάνουν διάφορες εκδηλώσεις (θέατρο, μουσική κλπ).

ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΒΙΛΛΙΑ

Ο κεντρικός δρόμος που διασχίζει το χωριό, η Ι. Σακελλαρίου, είναι ο δρόμος στον οποίο είναι συγκεντρωμένα όλα τα σημεία ενδιαφέροντος.

ΚΑΦΕΤΕΡΙΕΣ – ΜΠΑΡΑΚΙΑ

ΖΑΘΕΟΝ, μοντέρνα διακόσμηση, καλός καφές. Βρίσκεται μετά τα ΚΤΕΛ, απέναντι από το φαρμακείο.

CAFFEAT, καφές, κρέπες.

DESEO, καφέ-club.

ΜΟΥΣΙΚΟ ΚΑΦΕΝΕΙΟ, καφές, ρακόμελο και μερικές φορές ζωντανή μουσική.

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΚΑΦΕΝΕΙΑ – ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΕΙΑ

ΡΟΥΣΣΗΣ, η καλύτερη αυλή, πίνεις καφέ κάτω από τα πλατάνια και απολαμβάνεις αμυγδαλόπιτα (η συνταγή είναι μυστική από τον παππού, στο γιο και τώρα στον εγγονό), μπακλαβά, γαλακτομπούρεκο, λουκουμάδες, σοκολατόπιτα κλπ.

ΑΛΚΥΟΝΙΔΕΣ, για αμυγδαλόπιτα με παγωτό.

ΤΑΒΕΡΝΕΣ – ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ – ΜΕΖΕΔΟΠΩΛΕΙΑ

Ο ΕΛΑΤΟΣ, σουβλιστά και κλασικά. Στην αρχή του κεντρικού δρόμου, απέναντι από το περίπτερο της πλατείας. Από εδώ μπορείτε να αγοράσετε και νωπό κρέας.

ΑΓΓΕΛΙΚΗ, μεζεδοπωλείο, βρίσκεται  μέσα στην πλατεία, δίπλα στο φαρμακείο και πίσω από το μοναδικό περίπτερο.

ΟΠΩΣ ΠΑΛΙΑ, απέναντι από το Δημαρχείο, με σουβλιστά κρέατα και πολλά πιάτα. Έχει τζάκι για το χειμώνα και αυλή για το καλοκαίρι.

ΟΙ ΜΟΥΡΙΕΣ, εστιατόριο – μεζεδοπωλείο. Βρίσκεται λίγο πιο πάνω από το Δημαρχείο, στα αριστερά, πάνω στον κεντρικό δρόμο.

Η ΤΑΒΕΡΝΑ ΤΗΣ ΧΑΡΑΣ, βρίσκεται στη θέση Βερόρι απέναντι από το άγαλμα της Έλλης Λαμπέτη. Πολλά κρητικά πιάτα, «τζότζιλες», τα χειροποίητα ζυμαρικά των Βιλλίων, ωραίες σαλάτες και διάφορα κρέατα. Το χειμώνα αξίζει να φάτε δίπλα στο μεγάλο τζάκι και το καλοκαίρι στην αυλή κάτω από τα δέντρα.

ΛΕΣΤΟΡΙ, ταβέρνα με σουβλιστά κλπ. Στην πλατεία με το άγαλμα της Έλλης Λαμπέτη.

ΣΟΥΒΛΑΖΤΙΔΙΚΑ – ΠΙΤΣΑΡΙΕΣ

Δίπλα στο Δημαρχείο, απέναντι από το ΚΤΕΛ και το Τρι-Γύρο, προς το Βερόρι με τραπεζάκια στο δρόμο. Για πίτσα στη Πιτσαρία στη θέση Βερόρι.

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΙ ΦΟΥΡΝΟΙ

Ο ΦΟΥΡΝΟΣ ΤΗΣ ΙΣΜΗΝΗΣ, δίπλα στο Δημαρχείο, στον παράπλευρο, ακόμα ψήνει σε φούρνο με ξύλα (ψωμί και φαγητά). Παραδοσιακό ψωμί, σπιτική τυρόπιτα, σπανακόπιτα, συσκευασμένα βουτήματα.

ΣΤΑΜΟΥ, στον κεντρικό δρόμο υπάρχει παράρτημα του φούρνου. Εκτός από ψωμί εδώ βρίσκεις τα καλύτερα βουτήματα για τον καφέ  π.χ με αμύγδαλο, μουστοκούλουρα κλπ.

ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΨΩΝΙΑ

Στο κατάστημα της Μαίρης βρίσκεις ρούχα σε πολύ καλές τιμές, σε χρώμα μαύρο ή άσπρο και μοντέρνα αξεσουάρ.

Στο κατάστημα της Emily’s, δίπλα ακριβώς από της Μαίρης, βρίσκεις χειροποίητα κοσμήματα και πολλά αξεσουάρ όπως τσάντες, φουλάρια, δώρα.

ΑΓΟΡΕΣ

Πριν φύγετε να αγοράσετε ντόπια κρέατα, ψωμί, πολλά γλυκά και βουτήματα για το δρόμο.

ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ

HOTEL IDILLION, HOTEL ARION, HOTEL VERORI. Τα ξενοδοχεία αυτά παραμένουν ανοικτά όλο το χρόνο.

ΚΙΘΑΙΡΩΝΑΣ

Το βουνό έχει υψόμετρο 1.411 μ με ψηλότερη κορυφή την «Προφήτης Ηλίας» από το ομώνυμο εκκλησάκι ή «Κορυφή του Δία». Στο κατέβασμα σχηματίζεται η κορυφή «Λεστόρι» (1.001 μ), στους πρόποδες της οποίας είναι κτισμένα τα Βίλλια, η «Πέτρα Σταυραετού» (975 μ) και η «Πάστρα» (1.048 μ). Στη συνέχεια η οροσειρά ενώνεται με την Πάρνηθα. Το πετρώματα του βουνού είναι ασβεστολιθικά και η βλάστηση έως τα 700 μ είναι πεύκο και στη συνέχεια μέχρι την κορυφή είναι έλατο. Στη θέση «ΠΕΤΑΛΟ», σε υψόμετρο 1.090 μ, 9,5 km από τα Βίλλια, υπάρχει το καταφύγιο «Β.Τσάκος». Ανήκει στον Ελληνικό Ορειβατικό Σύλλογο Ελευσίνας και διαθέτει 25 κρεβάτια.

ΙΣΤΟΡΙΑ – ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ

Κατά τη μυθολογία ο Κιθαιρώνας ήταν βασιλιάς των Πλαταιών και αδελφός με τον Ελικώνα. Επειδή ήταν πολύ κακός σκότωσε τον αδελφό του και τον γκρέμισε από ένα ψηλό βράχο. Τότε ο Δίας τον καταράστηκε και έγινε βουνό.

Κατά τον Πίνδαρο λεγόταν Αστέριος. Άλλο όνομα ήταν Ζάθεον καθώς ήταν ιερό βουνό του θεού Διονύσου, ο θεός του κρασιού και του γλεντιού. Το Διόνυσο ακολουθούσαν πάντοτε οι Μαινάδες, κοινές θνητές και οι Σάτυροι, κατώτεροι θεοί, με κέρατα. Οι Μαινάδες με συνοδεία τη λύρα του θεού της μουσικής Ορφέα, μετά από χορό, έπεφταν σε έκσταση και μαζί με τους Σάτυρους επιδίδονταν σε όργια, τα Κιθαιρώνεια όργια (κάθε 3 χρόνια).

Εδώ λατρευόταν ο θεός Δίας με τη θεά Ήρα με 2 γιορτές που γινόντουσαν στην κορυφή του Κιθαιρώνα, εκεί που βρίσκεται το εκκλησάκι του Πρ. Ηλία. Τα Μεγάλα Δαίδαλα κάθε 60 χρόνια και τα Μικρά Δαίδαλα κάθε 4 χρόνια.

Επίσης σε έλατο του Κιθαιρώνα κρεμάσανε τον Οιδίπους, το γιο του Λαΐου, βασιλιά των Θηβών. Ο Λάιος  πήρε χρησμό από το Μαντείο των Δελφών ότι θα τον σκότωνε το παιδί που θα αποκτούσε. Όταν γεννήθηκε ο Οιδίπους του τρύπησε τα πόδια στους αστραγάλους του πέρασε σχοινιά και το έδωσε στον υπηρέτη του να πάει  να τον δέσει (ή να τον αφήσει) στον Κιθαιρώνα. Οιδίπους σημαίνει αυτός που έχει πρησμένα πόδια. Έτσι κι έγινε. Τον Οιδίπους τον άκουσε να κλαίει ένας βοσκός από την Κόρινθο, που περνούσε από την περιοχή, ο Πολύβος, ο οποίος τον υιοθέτησε.  Κάποια στιγμή που έμαθε ότι είναι υιοθετημένος πήγε στο Μαντείο των Δελφών να μάθει την αλήθεια. Αντί να επιστρέψει στην Κόρινθο πηγαίνει για τη Βοιωτία προκειμένου να βρει τους πραγματικούς του γονείς. Στο δρόμο συναντά τον Λάιο που πήγαινε στο Μαντείο να πάρει χρησμό. Πάνω σε μια παρεξήγηση στο δρόμο σκοτώνει τον Λάιο χωρίς να γνωρίζει ότι αυτός ήταν ο πραγματικός του πατέρας. Από εκεί έρχεται στη Θήβα όπου παντρεύεται τη μητέρα του βασίλισσα Ιοκάστη και αποκτούν μαζί 4 παιδιά. Από τον μάντη Τειρεσία και από τον βοσκό που τον είχε υιοθετήσει, μαθαίνει ότι εκτός από πατροκτόνος είναι και αιμομίκτης. Μετά από τη φοβερή αλήθεια η Ιοκάστη κρεμάστηκε στην κάμαρά της και ο Οιδίπους έβγαλε τα μάτια του με μια πόρπη. Τυφλός φεύγει από τη Θήβα και φτάνει στην Αθήνα όπου πεθαίνει αργότερα στον Κολωνό. Από τον μύθο αυτό εμπνεύστηκε ο Σοφοκλής το έργο του «Οιδίπους Τύραννος».  Στον Κιθαιρώνα επίσης έχασε τη ζωή του ο Ακταίων, γιος του Αρισταίου και της Αντινόης, μαθητής του Κένταυρου Χείρωνα, δάσκαλος των πολεμικών τεχνών.

ΜΟΝΗ ΠΡΟΦΗΤΗ ΗΛΙΑ

Η Ι.Μ. Προφήτη Ηλία βρίσκεται λίγο έξω από τα Βίλλια, λίγο πριν φτάσουμε στο χωριό (υπάρχει σχετική πινακίδα). Ο μεγάλος ναός θεμελιώθηκε το 1989 δίπλα από στον μικρό παλαιό ναό. Εκτός από τον Πρ. Ηλία ο ναός είναι αφιερωμένος και στον Άγιο Νεκτάριο, επίσκοπο Πενταπόλεως. Μέσα στο ναό υπάρχει παρεκκλήσι αφιερωμένο στον Άγιο Ελισαίο, μαθητή του Πρ. Ηλία. Στη Μονή υπάρχει επίσης ο τάφος του ιδρυτή του μοναστηριού, του μακαριστού Μητροπολίτη Σάμου και Ικαρίας κ. Παντελεήμων Μπαρδάκου. Μέσα στο ναό εκτός από λείψανα αγίων θα δείτε και ένα τμήμα από το πετραχήλι του Αγίου Νεκταρίου. Η Μονή είναι γυναικεία και σήμερα έχει 6 καλόγριες.

ΠΟΡΤΟ ΓΕΡΜΕΝΟ

Απέχει από τα Βίλλια 17 km και αποτελεί το επίνειο του χωριού, με καταπληκτικές παραλίες και Κάστρο. Αν θέλετε να δείτε το Π. Γερμενό και το Φρούριο των Αιγοσθένων το οποίο εγκαινιάστηκε πρόσφατα, στις 24  Νοεμβρίου 2018, διαβάστε τα σχετικά άρθρα μας.

https://www.driverstories.gr/πόρτο-γερμενό ή αιγόσθενα/

https://www.driverstories.gr/φρούριο-αιγοσθένων/

ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ

  • Δήμος Μάνδρας – Ειδυλλίας, τηλ. 213-2014900
  • Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Ελευσίνας (Ε.Ο.Σ.Ε.), Ελ. Βενιζέλου 27 & Εθν. Αντίστασης,  Ελευσίνα, τηλ. 210-5545430
  • Ι.Μ. ΠΡΟΦΗΤΗ ΗΛΙΑ, τηλ. 22630-22315

HOTEL VERORI,  Ι. Σακελλαρίου 69, Βίλλια, τηλ. 6976879548

HOTEL IDILLION, Πλαταιών 2, Βίλλια, τηλ. 22630-22262

HOTEL ARION, Ι. Σακελλαρίου 39,  Βίλλια, τηλ. 22630-22253

Emily’s  Accessories, Ι. Σακελλαρίου 8,  Βίλλια, τηλ. 6972875236

Studio HiFi Diapason

2 Comments

  1. καραταράκη χαρά

    Αρκετά καλό κείμενο, με πλούσιες πληροφορίες και εικόνες. Θα το χρησιμοποιήσω για την εκδρομή που θα κάνω με τον πολιτιστικό σύλλογο “η ανέμη” όπου είμαι πρόεδρος και θα επισκεφθούμε την όλη περιοχή στις 3/2/2019. Ευχαριστώ!!!

    1. Σας ευχαριστούμε πολύ για το σχόλιο σας! Ελπίζουμε να περάσετε όμορφα και περιμένουμε και τις δικές σας εμπειρίες!

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *