Translation

Ηράκλειο Κρήτης, τα αξιοθέατα της πόλης

Ελλάδα Κρήτη
  • Ενετικό ΛιμάνιΕνετικό Φρούριο Κούλες, ΝΔ. από το κεντρικό λιμάνι του Ηρακλείου. Το Φρούριο Κούλες, που εκτός από την προστασία της πόλης χρησίμεψε και ως σκληρή φυλακή, είναι επισκέψιμο με εισιτήριο, τηλ. : 2810 243559. Περισσότερες πληροφορίες Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηρακλείου, τηλ. : 2810 288484. Βρίσκεται ΝΔ. από το λιμάνι στην παραλιακή λεωφόρο Νεάρχου, μετά τα Ενετικά Νεώρια Vechi, τις εντυπωσιακές καμάρες.

  • Πεζόδρομος 25ης Αυγούστου Συνεχίζοντας την παραλιακή λεωφόρο, μετά το Φρούριο, θα συναντήσετε την Πλατεία 3 Δελφίνια και από εκεί ξεκινάει η  25η Αυγούστου, με τα παλιά αρχοντικά, που θα σας οδηγήσει  στο κέντρο της πόλης του Ηρακλείου.
  • Ναός Αγίου Τίτου – Πλατεία Αγίου Τίτου, οδός  25ης Αυγούστου. Ο Ναός του Αγίου Τίτου, στην ομώνυμη πλατεία, είναι αφιερωμένος στον Απόστολο Τίτο, μαθητής του Αποστόλου Παύλου και πρώτος Επίσκοπος Κρήτης.

Το σημερινό οικοδόμημα κατασκευάστηκε το 1869 ως τέμενος, το Γενί Τζαμί, και από το 1925, μετά την ανταλλαγή πληθυσμών Ελλάδας –Τουρκίας, έγινε χριστιανικός ναός. Είναι τύπου τετρακιόνος με εντυπωσιακό τρούλο και νάρθηκα, κατασκευασμένος εξωτερικά από λαξευτούς πωρόλιθους με αρχιτεκτονικά στοιχεία οθωμανικής τέχνης, (πληροφορίες : http://www.agiostitos.gr). Η Κάρα του Αγίου Τίτου από τις  15 Μαΐου 1966 βρίσκεται στο Ναό. Είχε μεταφερθεί στον Ναό Αγίου Μάρκου της Βενετίας, μαζί με άλλα κειμήλια, όταν οι Οθωμανοί κατέκτησαν την πόλη (1669), κατά την Πολιορκία του Χάνδακα (το μεσαιωνικό όνομα του Ηρακλείου).


  • Ενετική Λότζια – Δημαρχείο, οδός 25ης Αυγούστου 92

Το Δημαρχείο της πόλης στεγάζεται στο παλιό ενετικό κτίριο Λότζια (Loggia) που βρίσκεται στις οδούς 25ης Αυγούστου και Αγίου Τίτου. Οικοδομήθηκε το 1628, επί Francesco Morosini (1619-1694), ο στρατηγός των βενετικών δυνάμεων, γκρεμίστηκε στις αρχές του 20ου αι. και ξαναχτίστηκε, με βάση τα αρχικά σχέδια, τη δεκαετία του 1980. Διώροφο κτίριο, διαστάσεων 28 Χ 11 μ., με κίονες δωρικού ρυθμού στο ισόγειο και κίονες ιωνικού ρυθμού στον 1ο  όροφο, ενώ δίπλα  υπάρχει οπλαποθήκη. Κατά την Ενετοκρατία η Λότζια υπήρξε χώρος συνάντησης των ευγενών και αρχόντων της πόλης.

Load WordPress Sites in as fast as 37ms!
  • Κρήνη Μοροζίνι – Πλατεία Λιονταριών  Το ενετικό σιντριβάνι με τα 4 λιοντάρια αποτελεί σημείο αναφοράς για την πόλη. Κατασκευάστηκε από τους Ενετούς για να δώσει λύση στο πρόβλημα ύδρευσης της πόλης του Χάνδακα. Βρίσκεται στο τέλος της 25ης Αυγούστου, μεταξύ των πεζόδρομων Πλ. Ελευθερίου Βενιζέλου & Πλ. Καλλεργών. Η Πλατεία Λιονταριών είναι πολυσύχναστη, γεμάτη εστιατόρια και καφέ όπως το «Κιρκόρ» (1922), για μπουγάτσα, τυρόπιτα κλπ.
  • Βασιλική Αγίου Μάρκου (1239) – Δημοτική Πινακοθήκη Ηρακλείου Κρήτης, Πλατεία Λιονταριών Σπουδαίο μνημείο της πόλης όπου το εσωτερικό του Ναού έχει μετατραπεί σε Πινακοθήκη, τηλ. : 2813 409000.
  • Κεντρική Αγορά, οδός 1866 Η παλιά αγορά της πόλης είναι πλέον πεζόδρομος γεμάτος καταστήματα  με  ρούχα, παπούτσια, σουβενίρ κλπ. Ο πεζόδρομος 1866 βρίσκεται μετά την Πλατεία Λιονταριών και την Πλατεία Νικηφόρου Φωκά, στη διασταύρωση των οδών Ίδης και 1821.
  • Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, οδός Ξανθουδίδη & Χατζηδάκη, Πλατεία Ελευθερίας, ΒΑ. της Πλατείας Λιονταριών. Χιλιάδες ευρήματα της Προϊστορικής Κρήτης, από την Κνωσό και την ευρύτερη περιοχή όπως τοιχογραφίες, γλυπτά, κοσμήματα κλπ. Τα εκθέματά καλύπτουν 5.500 χρόνια, από τη Νεολιθική Εποχή μέχρι τους Ρωμαϊκούς Χρόνους. Το Μουσείο διαθέτει πωλητήριο, αναψυκτήριο, wc, και κήπο για χαλάρωση. Ανοικτά καθημερινά 8 π.μ. – 8 μ.μ. εκτός Τρίτης που είναι 10 π.μ.- 8 μ.μ.,  τηλ. : 2810 279000, https://heraklionmuseum.gr.
  • Μουσείο Αγίας Αικατερίνης Σιναϊτών ή Μουσείο Χριστιανικής Τέχνης, ΝΔ. της Πλατείας Λιονταριών, δίπλα στο Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Μηνά (σε αντίθετη κατεύθυνση από το Αρχαιολογικό Μουσείο). Το παλιό μεσαιωνικό μοναστήρι έχει μετατραπεί σε ένα εκπληκτικό Μουσείο βυζαντινής τέχνης με πίνακες της Κρητικής Σχολής Αγιογραφίας. Ανοικτά καθημερινά 9.30 π.μ.μ- 7.30 μ.μ. εκτός Κυριακής που είναι 10.30 π.μ.-7.30 μ.μ., τηλ. : 2810 336316, http://iakm.gr.
  • Μητροπολιτικός Ναός Αγίου Μηνά (1896), οδός Αγίου Μηνά 25 Ο Άγιος Μηνάς είναι  ο προστάτης της πόλης και η εκκλησία βρίσκεται μετά την Αγία Αικατερίνη. Δίπλα στη μεγάλη εκκλησία υπάρχει το παλιό εκκλησάκι του Αγίου Μηνά με ωραίες τοιχογραφίες.
  • Κρήνη Μπέμπο (16ος αι.), Πλατεία Κορνάρου 2 Όμορφη ενετική κρήνη με εντοιχισμένο ρωμαϊκό άγαλμα, πιθανότατα του Ασκληπιού. Υπήρξε η πρώτη δημόσια κρήνη στην οποία το νερό διοχετευόταν από μακριά,  εκτός της πόλης του Χάνδακα (το παλιό Ηράκλειο).
  • Τάφος Νίκου ΚαζαντζάκηΠρομαχώνας Μαρτινέγκο, στο Ν. Τείχος Από το 1957, στο ψηλότερο σημείο των Ενετικών Τειχών, με την υπέροχη θέα, υπάρχει ο λιτός τάφος του Ν. Καζαντζάκη (Ηράκλειο Κρήτης 1883-Φραιμπούργκ Γερμανία 1957), με έναν μεγάλο σταυρό και την επιγραφή «Δεν ελπίζω τίποτα, Δε φοβούμαι τίποτα, Είμαι λέφτερος». Πρόσβαση : από τον Άγιο Μηνά προς την Κρήνη Μπέμπο με κατεύθυνση Ν. προς τη  λεωφόρο Νικολάου Πλαστήρα, μετά την Καινούργια Πόρτα.
  • Ενετικά Τείχη Ηρακλείου, λεωφόρος Νικόλαου Πλαστήρα 25 Θα φτάσετε πολύ εύκολα από την Πλατεία Λιονταριών και το Ναό Αγίου Μηνά ή από τον Τάφο Νίκου Καζαντζάκη και τη λεωφόρο Νικολάου Πλαστήρα. Βρίσκονται στο τέρμα της  λεωφόρου Καλοκαιρινού, μεταξύ λεωφόρου Νικόλαου Πλαστήρα και Αρχιεπισκόπου Μακαρίου. Υπάρχει διαμορφωμένο μονοπάτι για περιήγηση με πανοραμική θέα.

Στην οδό Μάχης Κρήτης 7, δίπλα στα τείχη, θα βρείτε το σταθμό  ΚΤΕΛ Ηρακλείου Χανιόπορτας ή Χανιώπορτας (η παλιά Πύλη που οδηγούσε στη Δυτική Κρήτη δηλαδή τα Χανιά), https://www.ktelherlas.gr, και την πιάτσα TAXI Χανίων Πόρτα στην Μάχης Κρήτης 1.

  • Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, κόλπος Δερματά, παραλιακή λεωφόρος Σοφοκλή Βενιζέλου Ανοικτά καθημερινά 9 π.μ. -5 μ.μ., ΣΚ 10 π.μ.-6 μ.μ., τηλ. : 2810  282740 , https://www.nhmc.uoc.gr. Πρόσβαση : από  τα Ενετικά Τείχη και τη λεωφόρο Αρχιεπισκόπου Μακαρίου με κατεύθυνση προς τη θάλασσα ή από την παραλιακή λεωφόρο Σοφοκλή Βενιζέλου, από το κεντρικό λιμάνι.
  • Ιστορικό Μουσείο Κρήτης (ΙΜΚ), παραλιακή λεωφόρος Σοφοκλή Βενιζέλου 27 & Λυσιμάχου Καλοκαιρινού 7, 1 km από το κεντρικό λιμάνι και 800 μ. από τα ΚΤΕΛ, τηλ. : 2810 283219, https://www.historical-museum.gr. Μεταξύ άλλων θα δείτε έργα του Δομίνικου Θεοτοκόπουλου (EL GRECO), πίνακες της περίφημης Κρητικής Σχολής Αγιογραφίας και  τη συλλογή Νίκου Καζαντζάκη. Θα βρείτε επίσης καφετέρια με κήπο και θέα θάλασσα και πωλητήριο-βιβλιοπωλείο.

Στα περίχωρα της πόλης του Ηρακλείου αξίζει να δείτε :

  • Κνωσός (ή Κνωσσός)-Μινωικό Ανάκτορο της Κνωσού, 5 km ΝΑ. της πόλης του Ηρακλείου, το σημαντικότερο κέντρο του Μινωικού Πολιτισμού τηλ. : 28920 231940 (περισσότερες πληροφορίες : Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηρακλείου, http://odysseus.culture.gr).

Πρόσβαση και με το αστικό λεωφορείο (μπλε χρώμα), Νο 2, Λιμάνι-Κνωσσός. Πληροφορίες για δρομολόγια στο τηλ. : 2810 283270, http://astiko-irakleiou.gr (κεντρικά γραφεία οδός Ρούσου Χούδρου 4, κοντά στην οδό 1866) και στο Δήμο Ηρακλείου Κρήτης, https://www.heraklion.gr, Τμήμα Τουρισμού, Ενότητα «Επισκέπτης», Info Point (γραφεία Πλατεία Νικηφόρου Φωκά, απέναντι από την Πλατεία Λιονταριών, τηλ. : 28134 09777 – 80).

The Ultimate Managed Hosting Platform

Εισιτήριο για το αστικό λεωφορείο (μπλε) θα βρείτε : σε ειδικά μηχανήματα, στα περίπτερα που πωλούν εφημερίδες, τσιγάρα κλπ, και εντός του λεωφορείου (με μικρή επιβάρυνση). Μπορείτε να προμηθευτείτε από το Ηράκλειο και το εισιτήριο για την επιστροφή σας προκειμένου να γλυτώσετε την ταλαιπωρία ψάχνοντας περίπτερο ή εκδοτήριο. Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι κάθε διαδρομή του αστικού λεωφορείου έχει και διαφορετική τιμή εισιτηρίου γι’ αυτό θα πρέπει κατά την αγορά του ν’ αναφέρετε τη στάση που θα κατέβετε.

Η 1η  στάση «Λιμάνι» βρίσκεται στη λεωφόρο Ικάρου38-40 (εδώ δεν υπάρχει εκδοτήριο και αν δεν έχετε προμηθευτεί εισιτήριο θα εκδώσετε εντός του λεωφορείου. Η 1η στάση βρίσκεται μετά το ΚΤΕΛ Ηρακλείου-Λασιθίου, απέναντι από το κτίριο της Παγκρήτιας Τράπεζας (αν έρχεστε από το λιμάνι θα συναντήσετε τη λεωφόρο Ικάρου στη διασταύρωση με τη λεωφόρο Εθνικής Αντιστάσεως).

Η 2η  στάση «Πλ. Ελευθερίας» είναι στο Ξενοδοχείο Capsis Astoria.

  • Αρχαιολογικός Χώρος της Φαιστού – Μινωικό Ανάκτορο της Φαιστού, πεδιάδα Μεσσαράς, 55 km Ν. της πόλης του Ηρακλείου. Το Μινωικό Ανάκτορο Φαιστού είναι το 2ο μεγαλύτερο σε μέγεθος μετά το Ανάκτορο της Κνωσού. Περισσότερες πληροφορίες : Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηρακλείου, τηλ. : 28920 42315, http://odysseus.culture.gr). Πρόσβαση και με το υπεραστικό ΚΤΕΛ Ηρακλείου- Λασιθίου, λεωφόρος  Ικάρου, τηλ. : 2810 246530, https://www.ktelherlas.gr, δρομολόγιο : Ηράκλειο –Τυμπάκι, στάση Φαιστός.
  • Μουσείο Καζαντζάκη, χωριό Μυρτιά, περιοχή Δήμου Αρχανών-Αστερουσίων, 15 km από την πόλη του Ηρακλείου, στο δρόμο προς Κνωσο (2 km μετά την Κνωσό, προς τα χωριά Σκαλάνι και Μυρτιά), https://www.kazantzaki.gr , τηλ. : 2810 741689. Μόνιμη έκθεση αφιερωμένη στη ζωή και το έργο του συγγραφέα. Θα δείτε τις  Συλλογές Αρχείο Νίκου Καζαντζάκη και Αρχείο Γιώργου Ανεμογιάννη, ιδρυτής του Μουσείου. Πρόσβαση : μόνο με δικό σας μεταφορικό μέσο.
  • CRETAquarium Θαλασσόκοσμος, περιοχή Γουρνών, 15 km Α. από το Ηράκλειο, στην Πρώην Αμερικανική Βάση Γουρνών, τηλ. : 2810 337778, https://www.cretaquarium.gr. Πηγή : https://www.cretaquarium.gr.

Το Ενυδρείο Κρήτης διαθέτει 61 δεξαμενές νερού με θαλάσσια είδη της μεσογειακής θάλασσας, όπως καρχαρίες, καφέ-εστιατόριο και πωλητήριο. Πρόσβαση και με το υπεραστικό ΚΤΕΛ Ηρακλείου –Λασιθίου, λεωφορείο Νο9, δρομολόγιο: Ηράκλειο-Κόκκινη  Χάνι-Γούβες-Χερσόνησος-Μάλλια, στάση Aquarium, που είναι η ίδια και για τα Planet Crete & Dinosauria Park. Προσοχή : θα πρέπει να ενημερώσετε τον οδηγό του λεωφορείου για τη στάση που επιθυμείτε να κατέβετε.

  • Planet CreteDinosauria Park, στην Πρώην Αμερικανική Βάση Γουρνών, στο ΔΕΚΚ (Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Κρήτης), Ε.Ο. Αγίου Νικολάου –Ηρακλείου, περιοχή Γουρνών, 15 km Α. από το Ηράκλειο, τηλ. : 2810 332107, 2810 332089, https://planetcrete.gr, καθημερινά 10 π.μ. – 6 μ.μ. To Πλανητάριο Κρήτηςκαι το Πάρκο Δεινοσαύρων βρίσκονται στον ίδιο χώρο και υπάρχει η δυνατότητα για έκδοση ενιαίου εισιτηρίου. Πρόσβαση και με το υπεραστικό ΚΤΕΛ Ηρακλείου –Λασιθίου, λεωφορείο Νο9, δρομολόγιο: Ηράκλειο-Κόκκινη  Χάνι-Γούβες-Χερσόνησος-Μάλλια, στάση Aquarium (στο συγκρότημα πάρκων). Προσοχή : θα πρέπει να ενημερώσετε τον οδηγό του λεωφορείου για τη στάση που επιθυμείτε να κατέβετε.

ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ

  • Info Point, Τμήμα Τουρισμού Δήμου Ηρακλείου Κρήτης, Πλατεία Νικηφόρου Φωκά, απέναντι από την Πλατεία Λιονταριών, τηλ. : 281340 9777-80 ή στο https://www.heraklion.gr, ενότητα «Επισκέπτης».

 

Studio HiFi Diapason

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *