Translation

Ταξίδι στη μεσαιωνική Τρανσυλβανία, Ρουμανίας

Ευρώπη Προορισμοί

Η Τρανσυλβανία ήταν ένα από τα τρία ρουμανικά κρατίδια που υπήρχαν μαζί με τη Μολδαβία και την Βλαχία. Από αυτά τα εδάφη, τον 4ο έως τον 10ο αι. πέρασαν πολλές μεταναστευτικές φυλές, Γότθοι, Σλάβοι, Μαγυάροι (φυλή Ούγγρων) κλπ. Οι Ούγγροι κατέλαβαν την Τρανσυλβανία τον 13ο αι. Η γερμανική φυλή Σάξονες έφτασαν στην περιοχή μετά τις επιδρομές των Τατάρων (1241-1242) για να βοηθήσουν τους Ούγγρους. Η μεσαιωνική Τρανσυλβανία ήταν μια αυτόνομη περιοχή, διοικούμενη από Ούγγρο πρίγκιπα.


ΙΣΤΟΡΙΑ

Load WordPress Sites in as fast as 37ms!

Οι Σάξονες ίδρυσαν στην Τρανσυλβανία 7 πόλεις, την Bistrita, Brasov, Cluj-Napoca, Medias, Sebes, Sibiu και την Sighisoara. Από τις 7 πόλεις η Τρανσυλβανία ονομάζεται στα γερμανικά Siebenbürgen που σημαίνει (επτά φρούρια).

Ο Βλάντ Τσέπες υπήρξε πρίγκιπας της Βλαχίας κατά την Οθωμανική κυριαρχία στα Βαλκάνια (1456-1462). Το 1526 οι Τούρκοι νικούν τους Ούγγρους και η Τρανσυλβανία γίνεται ημιανεξάρτητη. Από το 1593- 1601 τα τρία κρατίδια Τρανσυλβανία, Βλαχία και Μολδαβία ήταν υπό την ηγεσία του Μιχαήλ του Γενναίου. Το 1859 -1866 ανέβηκε στο θρόνο της Βλαχίας και Μολδαβίας ο Αλεξάνδρου Ιοάν  Κούζα. Το 1877 η Ρουμανία ανεξαρτητοποιήθηκε από την Οθωμανική κυριαρχία. Το 1687 η εξουσία της Τρανσυλβανίας περνάει στον Οίκο των Αψβούργων ενώ η Βλαχία και η Μολδαβία παρέμειναν υπό την κατοχή των Τούρκων μέχρι τον 19αι. Το 1886 ο Κούζα εκθρονίστηκε και τη θέση του πήρε ο Πρώσος πρίγκιπας Κάρολος Α’ του οίκου των Χοεντσόλερν έως το 1914. Από το 1914 – 1927 βασιλιάς της Ρουμανίας ήταν ο ανιψιός του Καρόλου Α’, ο Φερδινάνδος Α’ του οίκου των Χοεντσόλερν. Το 1944 η Ρουμανία αντιστάθηκε στη Γερμανική κυριαρχία διασώζοντας την ανεξαρτησία της.Το 1947 καταλύθηκε η μοναρχία και ανακηρύχτηκε η Λαϊκή Δημοκρατίας της Ρουμανίας. Αρκετοί απόγονοι των Σαξόνων της Τρανσυλβανίας παρέμειναν στη Ρουμανία μέχρι την κατάρρευση του καθεστώτος του Τσαουσέσκου (1989-1990). Σήμερα υπάρχει μια μικρή μειονότητα Ρομά που θα συναντήσετε κυρίως στα χωριά της Τρανσυλβανίας.

ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ – ΜΠΡΑΣΟΒ – ΚΑΣΤΡΟ ΜΠΡΑΝ – ΣΙΓΚΙΣΟΑΡΑ – ΣΙΜΠΙΟΥ – ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΚΟΖIΑ  –  ΣΙΝΑΪΑ – ΚΑΣΤΡΟ ΠΕΛΕΣ – ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ

The Ultimate Managed Hosting Platform

Η περιήγηση θα ξεκινήσει με αφετηρία το Βουκουρέστι και αφού επισκεφτούμε ορισμένες πόλεις και τα σημεία ενδιαφέροντος της Τρανσυλβανίας θα επιστρέψουμε στο Βουκουρέστι.
H Σινάια και το Κάστρο Πέλες παρόλο που βρίσκονται στη διαδρομή προς Μπρασόβ και Κάστρο Μπράν θα μας απασχολήσει στο τέλος της διαδρομής επειδή είναι πολύ κοντά στο Βουκουρέστι και μπορεί να πάει κάποιος και αυθημερόν.
Ξεκινάμε από την πρωτεύουσα της Ρουμανίας, το Βουκουρέστι και ακολουθούμε τις πινακίδες προς το διεθνές αεροδρόμιο Οτοπένι (Otopeni,  17 km)  με κατεύθυνση προς Πλοέστι (Ploiesti).
Μόλις συναντήσουμε το αεροδρόμιο, μετά από 1 km περίπου, στην πράσινη πινακίδα Α3 στρίβουμε δεξιά μπαίνοντας στον κλειστό αυτοκινητόδρομο όπου μετά από 56 km φτάνουμε στο Πλοέστι.
Το Πλοέστι βρίσκεται στη Βλαχία, είναι πρωτεύουσα της επαρχίας Πράχοβα, μια μεγάλη βιομηχανική πόλη, η  9η μεγαλύτερη πόλη της Ρουμανίας.
Αποτελεί σημαντικό συγκοινωνιακό κόμβο καθώς συνδέει το Βουκουρέστι με την Τρανσυλβανία και τη Μολδαβία. Από εδώ μπορείτε να πάτε στην Κοιλάδα Πράχοβα, μια περιοχή σημαντικού φυσικού κάλλους που προσελκύει πολλούς τουρίστες για φυσιολατρικό τουρισμό. Από το Πλοέστι διασχίζοντας τον αυτοκινητόδρομο DN1/Ε60 και αφού διανύσουμε περίπου 83 Km διαδρομής, μπαίνουμε για τα υπόλοιπα 30 km στον DN73/E574 και φτάνουμε στο Κάστρο Μπράν. Αν θέλουμε να συνεχίσουμε προς Μπρασόβ, Σινάια, Σιγκισοάρα και Σιμπίου θα παραμείνουμε στον DN1/Ε60.

ΜΠΡΑΣΟΒ (BRASOV) 

Μια μεσαιωνική πόλη στους πρόποδες των Καρπαθίων, η 6η  μεγαλύτερη πόλη της Ρουμανίας και πολύ δημοφιλής στους τουρίστες. Η κεντρική πλατεία Piata Sfatului είναι μια μεγάλη στρογγυλή πλατεία, πεζοδρομημένη, με ένα εντυπωσιακό σιντριβάνι στη μέση και γύρω γύρω μπαρόκ αρχιτεκτονικά κτίρια και πολυάριθμα καφέ και εστιατόρια. Αποτέλεσε το σημείο συνάντησης όλων των εμπόρων στα μεσαιωνικά χρόνια όπου εδώ συγκέντρωναν και διακινούσαν τα εμπορεύματα τους. Στο κέντρο της μεγάλης πλατείας Piata Sfatului θα θαυμάσετε το Μέγαρο του Συμβουλίου (Δημαρχείο)  γοτθικού ρυθμού (1420) που από το 1950 στεγάζει το Ιστορικό Μουσείο του Μπρασόβ (Muzeul de Istorie Brasov).

F:\Ρουμαίνα\IMG_20160815_121833.jpg     F:\Ρουμαίνα\IMG_20160815_134807.jpg

 F:\Ρουμαίνα\IMG_20160815_122547.jpg      F:\Ρουμαίνα\IMG_20160815_122539.jpg

Ο Πύργος που ορθώνεται στο κτίριο, γνωστός ως Πύργος Σαλπιγκτή (1582) έχει ύψος 58 μ. Εντός της πλατείας υπάρχει η ορθόδοξη εκκλησία της Γέννησης της Θεοτόκου (1896). Για να μπείτε περνάτε από την πύλη και μετά από μια μικρή αυλή γεμάτη λουλούδια. Εδώ γίνονται αρκετοί γάμοι Ελλήνων καθώς στο Μπρασόβ υπάρχει ελληνική κοινότητα.

Άλλο αξιοθέατο της πόλης είναι η γοτθική εκκλησία Biserica Neagra (1384-1477) ή Μαύρη Εκκλησία όπως είναι πιο γνωστή, λόγω της πυρκαγιάς που ξέσπασε στη πόλη το 1689 και αλλοίωσε το χρώμα της. Ο Πύργος με το ρολόι κατασκευάστηκε αργότερα το 1514. Στο εσωτερικό της εκκλησίας υπάρχει η μεγαλύτερη συλλογή χαλιών από την Ανατολία, δώρα πλουσίων εμπόρων στην εκκλησία, μια κολυμπήθρα (1472) κ.ά.

F:\Ρουμαίνα\IMG_20160815_122322.jpg

Στη συνέχεια της πλατείας βρίσκεται η πεζοδρομημένη οδός Strada Republicii, με πολλά καφέ και καταστήματα για ψώνια.

F:\Ρουμαίνα\IMG_20160815_133923.jpg       F:\Ρουμαίνα\IMG_20160815_133025.jpg

Η προσέγγιση στο λόφο που βρίσκεται πίσω από την πόλη Μρασόβ μπορεί να γίνει μέχρι τους πρόποδες με τα πόδια (περίπου 40 λεπτά) και μετά με το τελεφερίκ ως την κορυφή. Η θέα εδώ είναι εκπληκτική και το φυσικό περιβάλλον ελκύει πολλούς φυσιοδίφες. συνεχίζουμε από το Μπρασόβ προς Σιγκισοάρα η οποία απέχει 155Χλμ.

F:\Ρουμαίνα\IMG_20160815_135951.jpg

ΚΑΣΤΡΟ ΜΠΡΑΝ (CASTLE ΒΡΑΝ)

F:\Ρουμαίνα\IMG_20160816_170622.jpg

Η διαδρομή από το Βουκουρέστι προς το Κάστρο Μπράν γίνεται από το Πλοέστι.  Διασχίζουμε τον αυτοκινητόδρομο DN1/Ε60, για περίπου 83 Km και μετά συνεχίζουμε στον DN73/E574 για τα υπόλοιπα 30 km και φτάνουμε στο Κάστρο Μπράν (η διαδρομή διαρκεί περίπου 2 ώρες). Στο χάρτη της Ρουμανίας θα το βρείτε  στη διαδρομή μεταξύ Μπρασόβ – Σιναϊα  και η απόσταση από το Μπρασόβ είναι περίπου 30 km. Το Κάστρο Μπράν απέχει από το Βουκουρέστι 175 km. Το επιβλητικό Κάστρο είναι από τα πιο όμορφα αξιοθέατα της χώρας και αποτέλεσε την εξοχική κατοικία της βασίλισσας Μαρίας, της πιο αγαπητής βασίλισσας των Ρουμάνων. Το όνομά του σημαίνει «Πύλη» καθώς αποτελούσε οχύρωμα προς το βουνό με το οποίο οι Σάξονες υπερασπίστηκαν τα εδάφη αυτά από τις επιδρομές των Τούρκων. Οι Ρουμάνοι για μεγάλο χρονικό διάστημα το διαφήμιζαν ως το Κάστρο του Κόμη Δράκουλα αλλά είναι βέβαιο ότι ο Βλάντ Τσέπες δεν έφτασε ποτέ σε αυτή την περιοχή. Παρόλο που η παραπληροφόρηση έχει πάψει οι τουρίστες νομίζουν ότι το Κάστρο ήταν κατοικία του Τσέπες.
Το Κάστρο είναι φτιαγμένο σε γερμανικό στυλ, μέσα σε ειδυλλιακό τοπίο, με πολλή πράσινο, μονοπάτια και μια μικρή λίμνη. Διαθέτει 57 αίθουσες οι οποίες έχουν πολλά θεματικά δωμάτια όπως κρεβατοκάμαρες, τραπεζαρίες, μαγειρεία κλπ με όλα τα απαραίτητα αντικείμενα. Σε κάποιο από τα δωμάτια σταματήστε να δείτε σε βίντεο τη ζωή στο Κάστρο, κατά την εποχή της βασίλισσας. Για να μπείτε στο Κάστρο πληρώνετε είσοδο και επειδή έχει πολύ κόσμο συνήθως παρατηρούνται ουρές στα εκδοτήρια των εισιτηρίων. Στο τέλος της διαδρομής υπάρχει κατάστημα με σουβενίρ, παγκάκια και τουαλέτες.

F:\Ρουμαίνα\IMG_20160816_165327.jpg    F:\Ρουμαίνα\IMG_20160816_170328.jpg

Στον κεντρικό δρόμο υπάρχουν πολλά υπαίθρια μαγαζιά που πουλάνε χαλιά, κεντήματα, ξυλόγλυπτα αντικείμενα, κούπες με τη μορφή του δράκουλα κλπ. Η περιοχή ενδείκνυται για ψώνια καθώς εδώ η υπαίθρια αγορά είναι η πιο φθηνή από όλα τα τουριστικά μέρη. Επίσης υπάρχουν πολλά καφέ και εστιατόρια και ένα μεγάλο παρκινγκ για τα αυτοκίνητα. Κάστρο του Μπράν (Bran Castle) είσοδος 35 Ron, συνταξιούχοι 25 Ron www.bran-castle.com +40268237700

ΣΙΓΚΙΣΟΑΡΑ (SIGHISOARA)

Σιγκισοάρα (Sighisoara) είναι μια πανέμορφη  μεσαιωνική πόλη, μια καστροπολιτεία, Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Ιδρύθηκε από τους Σάξονες της Τρανσυλβανίας και περιβάλλεται από ψηλά τείχη. Κατά μήκος των τειχών της παλαιάς πόλης ορθώνονται έντεκα καλά διατηρημένοι Πύργοι, με πιο γνωστό τον Πύργο του Ρολογιού (Turnul cu Ceas) πάνω από την Piata Ηermann Oberth. Αν ανέβετε στην κορυφή του Πύργου του Ρολογιού (64 μ)  η θέα είναι καταπληκτική και ενδείκνυται για φωτογραφίες. Εντός στεγάζεται το Ιστορικό Μουσείο (Muzuel de Istorie) και θα δείτε φωτογραφίες του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, ενθύμια, ρούχα κλπ. Το ρολόι του Πύργου (1648) λειτουργεί κανονικά.

Οι άλλοι Πύργοι είναι ο Πύργος των Ραφτών (14ος), ο Πύργος των Υποδηματοποιών (17ος), ο Πύργος των Κρεοπωλών (17ος), ο Πύργος των Σιδηρουργών (17ος) κ.ά. Η πόλη ανά τους αιώνες διαδραμάτισε στρατηγικό και εμπορικό ρόλο λόγω της θέσης της στις ανατολικές παρυφές της Κεντρικής Ευρώπης.

Καθώς μπαίνετε στην ιστορική πόλη, στο εσωτερικό των τειχών στα αριστερά, στην Piata Muzeului θα δείτε το Μουσείο Αίθουσας Βασανιστηρίων (Camera de Tortura) και στη συνέχεια τη Μοναστηριακή Εκκλησία ( Biserica Monastirii) όπου φιλοξενεί μια ωραία συλλογή από ανατολικά χαλιά, δώρα πλουσίων εμπόρων.

Η Σιγκισοάρα ήταν η γενέτειρα του Βλάντ Τσέπες (1431) και απέναντι από την Piata Muzeului βρίσκεται το σπίτι στο οποίο γεννήθηκε. Σήμερα το σπίτι αυτό έχει μετατραπεί σε εστιατόριο.

F:\Ρουμαίνα\IMG_20160815_162547.jpg

Το ιστορικό κέντρο είναι μια ήσυχη πόλη (εδώ απαγορεύονται τα οχήματα), έχει όμορφες πλατείες, λιθόστρωτα δρομάκια, αμαξάκια με άλογα για βόλτα, καλά διατηρημένα σπίτια με χρωματιστές όψεις, πολλά καφέ, εστιατόρια και καταστήματα με σουβενίρ. Η πλατεία που βρίσκεται στην καρδιά της Παλαιάς Πόλης, Piata Cetatii είναι πάντα γεμάτη τουρίστες. Ακολουθώντας την ανηφορική οδό Scolii θα φτάσετε σε μια μικρή ξύλινη Σχολική Σκάλα (Scara Scolarilor, 1642)  όπου τα 172 σκαλοπάτια της σας οδηγούν στο Παλαιό Σχολείο (Scoala Veche), πάνω στο λόφο και στη Γοτθική Εκκλησία (Biserica din Deal, 1345).

F:\Ρουμαίνα\IMG_20160815_163149.jpg       F:\Ρουμαίνα\IMG_20160815_163514.jpg

 ΣΙΓΚΙΣΟΑΡΑ – ΟΔΟΣ SCOLII

F:\Ρουμαίνα\IMG_20160815_174104.jpg

  ΣΙΓΚΙΣΟΑΡΑ – Η ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΑ ΤΕΙΧΗ

F:\Ρουμαίνα\IMG_20160815_174124.jpg

                 

ΣΙΜΠΙΟΥ (SIBIU)

Η πόλη ιδρύθηκε τον 12ο αι. στην τοποθεσία του παλιού ρουμανικού χωριού Cibinium και υπήρξε μια από τις σημαντικότερες πόλεις  της Τρανσυλβανίας. Το 1241 καταστράφηκε από τους Τατάρους και για να αντιμετωπίσουν οι κάτοικοι τους Τούρκους επιδρομείς κατασκεύασαν οχυρωματικά τείχη τα οποία σώζονται μέχρι σήμερα.
Κάτω από την βασιλεία των Αψβούργων το 1703-1791 και αργότερα το 1849- 1867 αποτέλεσε  έδρα της Αυστριακής κυβέρνησης στην Τρανσυλβανία, με εμφανής τις επιρροές στην αρχιτεκτονική των κτιρίων.
Η παλαιά  πόλη του Σιμπίου, η μεγαλύτερη και η πιο καλά διατηρημένη πόλη της Ρουμανίας αποτελεί ένα από τα σπουδαιότερα πολιτιστικά κέντρα της χώρας όπου κάθε χρόνο λαμβάνουν χώρα πλήθος πολιτιστικών εκδηλώσεων.
Το Σιμπίου απέχει από τη Σιγκισοάρα οδικώς περίπου 95 km και από το Βουκουρέστι 275 km (4 ώρες) διαμέσου του αυτοκινητόδρομου DN1/E60.

F:\Ρουμαίνα\IMG_20160816_081916.jpg

Η Piata Mare είναι η κεντρική πλατεία της πόλης αποτελεί ένα ζωντανό αρχιτεκτονικό μνημείο καθώς είναι πλαισιωμένη από πανέμορφα μπαρόκ σπίτια άριστα διατηρημένα. Στη μέση της πλατείας υπάρχει ένα σιντριβάνι όπου η κίνηση των νερών του είναι ρυθμική και γύρω από αυτό πολλά καφέ και εστιατόρια αποτελώντας έτσι την κύρια ζώνη της νυχτερινή ζωής της πόλης. Διασχίζοντας την οδό Νicolae Balcescu στην πλατεία Piata Mare θα βρεθείτε μπροστά στο σημαντικότερο αξιοθέατο της πόλης το Μουσείο Μπρούκενταλ (Muzeul Brukenthal, 1817).

Είναι η παλαιότερη και σπουδαιότερη Πινακοθήκη της Ρουμανίας στην οποία εκτίθενται έργα διάσημων ζωγράφων όπως του Μποτιτσέλι, Τιτσιάνο, Ρούμπενς κλπ. Το Μουσείο αποτέλεσε το παλάτι του βαρόνου Σάμουελ Μπρούκενταλ, πρώην κυβερνήτη της Τρανσυλβανίας (1785). Δίπλα από το επιβλητικό Μουσείο βρίσκεται ο Πύργος του Συμβουλίου (Turnul Shatului,1588) είναι επισκέψιμος πληρώνοντας είσοδο αλλά η θέα από την κορυφή του Πύργου θα σας αποζημιώσει.

Στην πλατεία Piata Mica βρίσκεται η Γέφυρα των Ψευτών (Podul Minciunilor, 1859). Πήρε το όνομά της από ένα θρύλο κατά τον οποίο όποιος καθότανε πάνω στη Γέφυρα και έλεγε ψέματα αυτή θα κατέρρεε. Από τη Γέφυρα των Ψευτών ή από τη Σκάλα (13ος ) μπορείτε να φτάσετε στην Κάτω Πόλη του Σιμπίου.

Στη ίδια πλατεία βρίσκεται το Φαρμακευτικό Μουσείο (Muzeul Farmaciei) με συλλογή από παλαιά ιατρικά εργαλεία, φαρμακευτικά χρηστικά σκεύη κ.ά. Από την Piata Mica, ΝΔ προς τον οδό Mitropolieii υπάρχει ο Καθολικός Καθεδρικός Ναός (Catedrala Romano Catolica), τύπου μπαρόκ και στη συνέχεια ο Ορθόδοξος Καθεδρικός Ναός της πόλης (Catedrala Mitropolitiana Ortodoxa Romana, 1906).

F:\Ρουμαίνα\IMG_20160816_082135.jpg

F:\Ρουμαίνα\IMG_20160816_082033.jpg      F:\Ρουμαίνα\IMG_20160816_081903.jpg

F:\Ρουμαίνα\IMG_20160816_081946.jpg

F:\Ρουμαίνα\IMG_20160816_081934.jpg

         ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΡΟΥΚΕΝΤΑΛ  – ΠΥΡΓΟΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

F:\Ρουμαίνα\IMG_20160816_082848.jpg 

 Η ΓΕΦΥΡΑ ΤΩΝ ΨΕΥΤΩΝ (PODUL MINCIUNIOR)

Το Σιμπίου αποτελεί πύλη για τα όρη Fagaras, τα οποία είναι τμήμα των Καρπαθίων και ιδανικός τόπος για πεζοπορία. Για να μείνετε στο Σιμπίου θα βρείτε πολλά ξενοδοχεία. Ενδεικτικά αναφέρουμε το Hotel Continental 4άστερο, πολύ κεντρικό καθώς βρίσκεται στην αρχή του πεζοδρόμου για το ιστορικό κέντρο.

F:\Ρουμαίνα\IMG_20160816_084338.jpg

ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΚΟΖΙΑ (COZIA)

C:\Users\ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ\AppData\Local\Microsoft\Windows\INetCache\IE\5717ARZN\20160816_105609.jpg      C:\Users\ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ\AppData\Local\Microsoft\Windows\INetCache\IE\5Q6GI4KD\20160816_105628.jpg

Το Μοναστήρι Κόζια βρίσκεται στην περιοχή Calimanesti, στη δεξιά όχθη του ποταμού Olt. Κτίστηκε το 1388 από τον ηγεμόνα Mircea cel Mare  και αποτέλεσε την τελευταία κατοικία της μητέρας του Μιχαήλ του Γενναίου. Είναι αφιερωμένο στην Αγία Τριάδα και αποτελεί ιστορικό μνημείο της περιοχής με μεγάλη επισκεψιμότητα. Αξιόλογες είναι οι τοιχογραφίες της εκκλησίας με την Κόλαση και τον Παράδεισο και το τέμπλο. din  (Biserica “Sf. Treime”, Paraclisul “Adormirea Maicii Domnului”, Paraclisul “Duminica Tuturor Sfinților”, Trapeza, Bolnița ” Sf. Apostoli”), construcție,monument istoric. Υπάρχει ένα μικρό παρεκκλήσι αφιερωμένο στην Κοίμηση της Θεοτόκου. Εδώ υπήρχε νοσοκομείο στο οποίο κατέφευγαν πολλοί για να θεραπευθούν. Στον περιβάλλοντα χώρο με τα φροντισμένα παρτέρια υπάρχουν τα κελιά, η τράπεζα και οι βοηθητικοί χώροι. Στη Μονή λειτουργεί ένα μικρό Μουσείο με φορητές εικόνες, εκκλησιαστικά κειμήλια, παλαιά βιβλία, σουβενίρ και η είσοδος είναι δωρεάν.

ΕΘΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΚΟΖΙΑ (COZIA) 

Βρίσκεται στα Καρπάθια όρη, στην επαρχία Valcea και καταλαμβάνει 17.100 εκτάρια. Το Πάρκο αποτελεί έναν από τους πιο δημοφιλής τουριστικούς προορισμούς της Ρουμανίας καθώς συνδυάζει φυσικό περιβάλλον, ιαματικές πηγές, αρχαιολογικά και ιστορικά μνημεία, εκκλησίες, μοναστήρια κλπ. Οι δραστηριότητες του Πάρκου είναι η πεζοπορία, η ποδηλασία, η αναρρίχηση, ο αγροτουρισμός, η παρατήρηση της χλωρίδας και της πανίδας, τα spa στις ιαματικές πηγές, ο αθλητισμός, ο θρησκευτικός, ο αρχαιολογικός και ο συνεδριακός τουρισμός. Εκτός από τη Μονή Κόζια άλλες εκκλησίες και μονές της περιοχής του Πάρκου είναι η Εκκλησία – Σκήτη Ostrov στην περιοχή din Călimănești, construcție 1520 – 1521, monument istoric. Călimăneşti,  κατασκευής 1520-1521 η οποία αποτελεί ιστορικό μνημείο, η Μονή Turnu, αφιερωμένη στη Μεταμόρφωση του Σωτήρα (18ος αι.), η εκκλησία Αγίων Πάντων (1794-1798) στην περιοχή Proienai κλπ. Γνωστά αξιοθέατα είναι επίσης ο Αρχαιολογικός χώρος Radacinesti, το Φαράγγι με τον Καταρράκτη Lotrisorul, το Olt Valley, το θέρετρο Calimanesti Caciulata κυρίως για spa και επιστημονικά συνέδρια και οι προστατευόμενες περιοχής του Εθνικού Πάρκου Buila – Vanturarita και Reserve Ocnele.

F:\Ρουμαίνα\IMG_20160816_105508.jpg

ΣΙΝΑΪΑ (SΙΝΑΙΑ)

Η Σινάια είναι κτισμένη σε υψόμετρο 800-930 μ, στους πρόποδες των Ορέων Bucegi και αποτελεί το πιο δημοφιλές χιονοδρομικό κέντρο της Ρουμανίας. Απέχει από το Βουκουρέστι 126 km μέσα από τον DN1/E60, περνώντας από το Πλοέστι, με κατεύθυνση προς το Μπρασόβ. Από το Μπρασόβ η Σινάια απέχει περίπου 50 km και για να φτάσετε θα χρειαστείτε 1 ώρα καθώς ο δρόμος έχει πολύ κίνηση. Επειδή είναι πολύ κοντά στη Πρωτεύουσα της χώρας ενδείκνυται ακόμα και για μονοήμερη εκδρομή. Από το Βουκουρέστι υπάρχουν πολλά ταξιδιωτικά γραφεία που μπορούν να διοργανώνουν τέτοιες εκδρομές ακόμα και για λίγα άτομα. Η πόλη έγινε γνωστή κυρίως για το Παλάτι Πέλες (Castle Peles) το οποίο βρίσκεται εδώ και προσελκύει πάρα πολλούς τουρίστες.

Όμως ένα από τα πιο σημαντικά αξιοθέατα της πόλης είναι το Μοναστήρι Σινάια (Monastirea Sinaia) που πήρε το όνομά του από το όρος Σινά. Η Μονή αποτελείται από μια μεγάλη ορθόδοξη εκκλησία (1846) και δίπλα από μια μικρότερη και νεώτερη (1695) η οποία διαθέτει εντυπωσιακές αγιογραφίες. Για να πάτε στο Μοναστήρι από την οδό Octavian Goga κάνετε αριστερά στο παλιό καζίνο και αφού ανεβείτε τη σκάλα που θα δείτε, στην κορυφή αυτής φτάνετε στην εκκλησία. Δίπλα στη μικρή εκκλησία υπάρχει το Ιστορικό Μουσείο της πόλης.

Άλλο αξιοθέατο της πόλης είναι το μεγάλο ξενοδοχείο Hotel SINAIA PALACE που βρίσκεται στο πάρκο Garden City ή Dimitrie Ghica RarkΑρχικά χτίστηκε ως παλάτι (1911) από τον αρχιτέκτονα Petre Antonescu με την κατασκευή του να ολοκληρώνεται μέσα σε 8 μήνες. Ανακαινίστηκε πρόσφατα διατηρώντας την αρχιτεκτονική του κομψότητα και λειτουργεί πλέον ως ξενοδοχείο.

Πόλος έλξης της περιοχής είναι και το χιονοδρομικό του κέντρο στα όρη Bucegi. Για να πάτε εκεί πρέπει το τελεφερίκ που ξεκινάει από το Hotel Montana. Εκτός από σκι η περιοχή είναι κατάλληλη για πεζοπορία καθώς υπάρχουν πολλά μονοπάτια διαδρομών με ειδική σήμανση. Στην κορυφή υπάρχουν δυο καταφύγια που παραμένουν ανοικτά όλο το χρόνο.

F:\Ρουμαίνα\IMG_20160817_122946.jpg      F:\Ρουμαίνα\IMG_20160817_122952.jpg

F:\Ρουμαίνα\IMG_20160817_123017.jpg         F:\Ρουμαίνα\IMG_20160817_123132.jpg

F:\Ρουμαίνα\IMG_20160817_123053.jpg        F:\Ρουμαίνα\IMG_20160817_123058.jpg

ΣΙΝΑΪΑ – ΚΕΝΤΡΙΚΟΣ ΔΡΟΜΟΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΑΛΑΤΙ ΠΕΛΕΣ

F:\Ρουμαίνα\IMG_20160817_122347.jpg        F:\Ρουμαίνα\IMG_20160817_123226.jpg

F:\Ρουμαίνα\IMG_20160817_070018.jpg

      HOTEL SINAIA PALACE

F:\Ρουμαίνα\IMG_20160817_090859.jpg

                                                                      ΣΙΝΑΪΑ – ΘΕΑ  ΠΡΟΣ ΤΑ ΟΡΗ BUCEGI

ΠΑΛΑΤΙ (ΚΑΣΤΡΟ) ΠΕΛΕΣ (CASTLE PELES)

F:\Ρουμαίνα\IMG_20160817_094049.jpg

Είναι ένα Κάστρο κτισμένο σε αναγεννησιακό ρυθμό (1870) για τον Πρώσο Πρίγκιπα Κάρολο Α’, πρώτο βασιλιά της Ρουμανίας (1866-1914) το οποίο χρησίμευε για τη θερινή του κατοικία. Υπάρχει είσοδος για μπείτε στο Παλάτι, πολλοί τουρίστες, γκρουπ, ουρές,  καθυστερήσεις γι΄ αυτό θα πρέπει να πάτε εκεί πολύ πρωί. Για να βγάλετε φωτογραφίες εντός του Κάστρου χρειάζεστε ειδική άδεια με αγορά επιπλέον εισιτηρίου. Έξω από το Κάστρο υπάρχουν καταπληκτικοί κήποι, σιντριβάνια, αγάλματα, παγκάκια για να απολαύσετε τη δροσιά των δέντρων.

F:\Ρουμαίνα\IMG_20160817_090123.jpg        F:\Ρουμαίνα\IMG_20160817_090739.jpg

F:\Ρουμαίνα\IMG_20160817_090834.jpg

                                                                               ΠΡΟΤΟΜΗ ΤΟΥ ΚΑΡΟΛΟΥ Α’

F:\Ρουμαίνα\IMG_20160817_090852.jpg       F:\Ρουμαίνα\IMG_20160817_091213.jpg

F:\Ρουμαίνα\IMG_20160817_091445.jpg

F:\Ρουμαίνα\IMG_20160817_090819.jpg

                                                          ΟΙ ΚΗΠΟΙ ΤΟΥ ΠΑΛΑΤΙΟΥ ΠΕΛΕΣ – ΟΡΗ BUCEGI

F:\Ρουμαίνα\IMG_20160817_115503.jpg       F:\Ρουμαίνα\IMG_20160817_091038.jpg

ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ  

Εμμανουήλ Μπενάκη 7, Ψυχικό, ΤΗΛ. : 210-210-6728875

ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ

Pache Protororescu str 1-3, sector 1- Bucharest ΤΗΛ. : 00401-2094170 , -2094171, -2094172,- 2094173,-2094174

Ώρες κοινού : 09.00 – 16.00 από Δε- Παρ.

Email : [email protected]

ΠΡΟΞΕΝΕΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ

Ferdinand str 4-6, sector 2- Bucharest ΤΗΛ. : 00401-2094190 , -2094191, -2094193

Ώρες κοινού : 09.00 – 13.30 από Δε- Παρ.

Γλώσσα : Ρουμανικά

Νόμισμα : RON (λέι), 1€ είναι περίπου 5 Ron

Studio HiFi Diapason

One Comment

  1. Πολύ κατατοπιστικό άρθρο και ωραίες φωτογραφίες. Ανυπομονώ να πάω….

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *