Translation

Οδηγός Μπάνσκο – Bansko, Βουλγαρία όλο το χρόνο Φεστιβάλ – Εκδηλώσεις – Χορός

Ευρώπη Προορισμοί

Το Μπάνσκο (Bansko) είναι ένα ορεινό θέρετρο (925 μ.) στη ΝΔ. Βουλγαρία,  στους πρόποδες της οροσειράς Πιρίν,  γι αυτό λέγεται και «Πύλη όρους Πιρίν».


H οροσειρά Πιρίν μαζί με το  Pirin National Park είναι μια περιοχή μοναδικής ομορφιάς της, με κωνοφόρα δέντρα και σπάνια είδη άγριας πανίδας, γεμάτη λίμνες, καταρράκτες και σπήλαια, γι αυτό συμπεριλαμβάνεται στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCΟ (1983). Η πόλη του Μπάνσκο είναι γνωστή για την ιστορία της, για την αρχιτεκτονική των σπιτιών της, τα περισσότερα από την Εθνική Βουλγαρική Αναγέννηση, τη συγκεκριμένη διάλεκτο, την παραδοσιακή κουζίνα, τις ιαματικές πηγές και την διάσημη Καλλιτεχνική Σχολή Ζωγραφικής του Μπάνσκο. 

Load WordPress Sites in as fast as 37ms!

ΟΡΟΣΕΙΡΑ ΠΙΡΙΝ

Το Μπάνσκο αποτελεί δημοφιλή τουριστικό προορισμό των Βαλκανίων και της Ευρώπης γενικότερα. Διαθέτει υπερσύγχρονο χιονοδρομικό κέντρο, πολυτελή ξενοδοχεία, εστιατόρια, καφέ -μπαρ και πολλά κλαμπ που προσφέρουν  έντονη νυκτερινή ζωή.Το χιονοδρομικό κέντρο του Μπάνσκο είναι το πιο επισκέψιμο της χώρας καθώς έχει το καλύτερο ρεκόρ χιονιού και τη μεγαλύτερη περίοδο σκι (Δεκέμβριος – Μάιος), από όλα τα χιονοδρομικά κέντρα της Βουλγαρίας. Ο χειμώνας είναι βαρύς, τον Ιανουάριο η μέση θερμοκρασία είναι – 2° C, με βαριές χιονοπτώσεις, οι οποίες παρέχουν μια σταθερή κάλυψη χιονιού που φτάνει έως 2 μ. Στο Μπάνσκο, εκτός από σκι μπορείτε να κάνετε πολλές δραστηριότητες όλες τις εποχές του χρόνου.

Χειμερινά σπορ, πεζοπορία από τα μονοπάτια που ξεκινούν από εδώ προς το Pirin, ποδηλασία βουνού, ορεινό τρέξιμο, αναρρίχηση βουνού στο Pirin, ιππασία, γκολφ, πικ νικ στο βουνό, spa στα πολυτελή ξενοδοχεία  με τις ιαματικές πηγές κ.ά.

The Ultimate Managed Hosting Platform

Παράλληλα στο Μπάνσκο διοργανώνονται όλο το χρόνο σεμινάρια, συνέδρια και εκθέσεις, καρναβάλια, συναυλίες και διεθνή φεστιβάλ τζαζ και παραδοσιακών μουσικών από όλο τον κόσμο, όπερα, μπαλέτο, θέατρο, κινηματογράφο και γαστρονομία.

Στο κεντρικό πάρκο της πόλης, που βρίσκεται 150 μ. από την κεντρική πλατεία υπάρχουν υπαίθρια παιχνίδια για παιδιά. Στο Μπάνσκο δεν υπάρχουν πολλά ταξί, γι αυτό για τις μετακινήσεις σας στο χιονοδρομικό κέντρο θα πρέπει να συνεννοηθείτε με το ξενοδοχείο σας. Αν δεν έχετε δικό σας  μεταφορικό μέσο είναι πολύ εύκολο να ανέβετε με τα πόδια ακολουθώντας τον κεντρικό δρόμο, Pirin που φτάνει μέχρι το parking του ξενοδοχείου Kampinski, Hotel Grand Arena.

ΟΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ

Το χιονοδρομικό κέντρο διαθέτει άριστες πίστες χιονιού, κανόνια εκτόξευσης τεχνητού χιονιού, δυνατότητα νυκτερινού σκι, Snowboarding,  σχολές σκι με έμπειρους εκπαιδευτές κ.ά.

Συγκεκριμένα διαθέτει :

Σύνολο σε πίστες: 75 km
Μακρύτερη πίστα: 16 km
Σκι εκτός πίστας: Ναι
Έκθεση Κλίσεις: Βόρεια
Υψηλότερο σημείο σκι: 2600 μ.
Μέγιστη κάθετη πτώση: 1630 μ.

Ύψος του θέρετρου: 930 μ.
Γόνδολες (εγκατάσταση): 1, με καρέκλα για άτομα με αναπηρία

Chairlifts (ski lift): 6
Τεχνητό χιόνι: 100% κάλυψη

Νυχτερινό σκι: Ναι, 650 μ.
Snowboarding: Ναι, με νέο ειδικό πάρκο, πλάτους 16 μ.
Ski-Doo: Ναι

Περίπου το 35% των πιστών είναι κατάλληλο για αρχάριους, 40% για τους ενδιάμεσους και 25% για προχωρημένους. Υπάρχουν μεγάλες οθόνες, στη βάση της γόνδολας, που δείχνουν εικόνες από τις πίστες, το χιόνι, τον άνεμο και τη θερμοκρασία  για να τα γνωρίζετε πριν από την αναρρίχηση στην πλαγιά. Οι πίστες ακολουθούν τις προδιαγραφές της FIS και βρίσκονται στα δύο κύρια χιονοδρομικά κέντρα, στο  Chalin Valog (1.100 – 1.600 μ.) και στο Shiligarnika (1.700-2.500 μ.).

ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ ΑΛΠΙΚΟΥ ΣΚΙ ΣΤΟ ΜΠΑΝΣΚΟ 2018

  • Εθνικό Βουλγαρικό Πρωτάθλημα, 27-28 Μαρτίου 2018
  • Εθνικά Μεξικάνικα Πρωταθλήματα, 30-31 Μαρτίου 2018

Άλλα πρωταθλήματα του χιονοδρομικού κέντρου είναι τα εξής :  «Ulen» Cup FIS Races, (Δεκέμβριο), «Bobby Mavrikov» Cup I round, children`s (Ιανουάριο), ), «Kappy» Cup (Ιανουάριο), «Pirin» Cup (Ιανουάριο), National Snowboard Championship  (Φεβρουάριο), National CrossCountry Championship (Φεβρουάριο), National Alpine Ski Races (Μάρτιο), Bankers Ski Races (Μάρτιο).

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

ALPINE SKIING       :    21-22/12/2017 (4XSL), 26-29/3/2017 (GS-SL), 27-28/3/2018 (GS-SL), 30-31/3/2018 (2XSL)

SNOWBORD           :    26-28/1/2018 (4XPGS-SBX), 26/2/2018 (SBX), 20-21/3/2018 (PGS-PSL)

FREESTYLE SKIING :    26/2/2018 (SX)

21-25/ 11/ 2018 θα πραγματοποιηθεί το BanskoMountainFilmFest 2018, μαι παγκόσμια διοργάνωση που συνδυάζει   κινηματογράφο και αθλητικές δραστηριότητες.

Παράλληλα με το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου θα παρακολουθήσετε ακραία αθλήματα όπως ορειβατικό σκι, exreme καταβάσεις, αναρρίχηση, ποδηλασία, σπηλαιολογία, καταδύσεις κλπ.

Στο Κέντρο Πληροφόρησης Επισκεπτών θα υπάρξουν ταυτόχρονα Έκθεση Βιβλίου, Διαλέξεις, Σεμινάρια, Μουσικές Εκδηλώσεις, παιδικές παραστάσεις, όλα με δωρεάν είσοδο.

FIS SKI ALPINE MEN : 22-24/ 2/ 2019 , Παγκόσμιο Κύπελλο

H χειμερινή περίοδος του Bansko ανοίγει στις 15 Δεκεμβρίου 2018 με τον  Ολυμπιονίκη και Παγκόσμιο Πρωταθλητή, Patrick Ortlieb, από την Αυστρία.

ΔΙΕΘΝH ΦΕΣΤΙΒΑΛ TOY ΜΠΑΝΣΚΟ

  • «INTERNATIONAL FOLKLORE FESTIVAL «MOUNTAIN PEAKS» BANSKO

Το Διεθνές Φεστιβάλ  «Mountain Peaks», που γίνεται στο Μπάνσκο, είναι μια πολιτιστική εκδήλωση, μια γιορτή γεμάτη μουσική και  χορό με τη συμμετοχή σχημάτων από πολλές χώρες. Έχει σκοπό, εκτός από τη διασκέδαση  να γνωρίσει κάποιος την ιστορία και τον πολιτισμό των χωρών και των πόλεων από τις οποίες προέρχονται. Οι χορευτές φορούν τις παραδοσιακές στολές της χώρας τους και προβάλουν την παραδοσιακή μουσική και την κουλτούρα του τόπου τους.

  • INTERNATIONAL JAZZ FESTIVAL BANSKO

To Φεστιβάλ Τζαζ μουσικής γίνεται κάθε χρόνο αρχές Αυγούστου (πληροφορίες, banskojazzfest.com)

  • MOUNTAIN FILM FESTIVAL BANSKO

Το Φεστιβάλ Ορεινού Κινηματογράφου γίνεται το μήνα Νοέμβριο

  • ΙNTERNATIONAL BANSKO OPERA FESTIVAL

Κάθε χρόνο τον μήνα Αύγουστο γίνεται το Διεθνές Φεστιβάλ Όπερας, στην κεντρική πλατεία  «Nikola Vaptsarov» του Μπάνσκο, με δωρεάν είσοδο

  • ΗΜΕΡΑ ΒΑΝΣΚΟ

Κάθε χρόνο, στις 5 Οκτωβρίου γιορτάζει η πόλη.

  • PIRIN SINGS FOLK FESTIVAL

Στα μέσα Αυγούστου, περίπου κάθε 2 χρόνια.

  • ΙNTERNATIONAL WORLD SNOW DAY

Έχει γίνει θεσμός να γιορτάζεται και στο Μπάνσκο, τον Ιανουάριο, η Παγκόσμια Ημέρα Χιονιού και Χειμερινών Σπορ, με τη συμμετοχή διάσημων σκιέρ.

  • INTERNATIONAL BALLOON FIESTA «Rimska Banya»

Η Διεθνής Γιορτή Μπαλονιών «Ρωμαϊκά Λουτρά», τα τελευταία χρόνια τον Ιανουάριο.

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΣΤΟ ΧΙΟΝΙ

Μουσικό Φεστιβάλ στα χιόνια, με χορό και δυνατή μοντέρνα μουσική, από Βούλγαρους και διεθνείς djs σε συνδυασμό με τις διακοπές για σκι. Ξεκινάει το μεσημέρι και συνεχίζεται όλη τη νύκτα, μέχρι την άλλη μέρα το πρωί. Γίνεται συνήθως προς το τέλος της σεζόν, το Μάρτιο.

  • ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΓΚΟΛΦ, ΣΤΟ PIRIN GOLF COUNTRY CLUB

Βρίσκεται μόλις 8 km έξω από το Μπάνσκο, σε μια κοιλάδα στην περιοχή Razlog. Εντός του χώρου λειτουργεί το ξενοδοχείο Pirin Golf Hotel & Spa, 5*, (πληροφορίες, www.piringolfhotel.com) στο οποίο διεξάγονται κάθε χρόνο πολλά Τουρνουά Γκολφ, όπως AUBG & Friends (29 Σεπτέμβριου), Pirin Golf Special Edition (30 Σεπτεμβρίου -1 Οκτωβρίου), Golf Academy (1 Οκτωβρίου), Golfino (7 Οκτωβρίου), Open Days at Pirin Golf & Country Club (7-8 Οκτωβρίου), Todoroff Golf Challenge (14 Οκτωβρίου), Philipoff & Pirin Spring Golf Cup (21 Οκτωβρίου), Bulgarian Club Championship (28-29 Οκτωβρίου), Pro shop Golf Cup powered by TaylorMade (4 Νοεμβρίου),  Golf Academy (12 Νοεμβρίου).

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ ΤΟΥ ΜΠΑΝΣΚΟ

  • Εκκλησία Αγίας Τριάδας (Holly Trinity Church), (1835) αποτελεί το σύμβολο του Μπάνσκο και βρίσκεται στο τέλος της οδού Nikola. Είναι τρίκλιτη βασιλική, με ένα ψηλό καμπαναριό (30 μ.) με ρολόι που λειτουργεί πάνω από 150 χρόνια.

Εντός του ναού θα δείτε το εντυπωσιακό ξυλόγλυπτο τέμπλο και τις αγιογραφίες στην αψίδα και στις κολώνες, του  Velian Ognev, της Καλλιτεχνικής Σχολής του Ντέμπαρ, ενώ οι αγιογραφίες είναι ζωγραφισμένες από τους διάσημους καλλιτέχνες της Σχολής Ζωγραφικής του Μπάνσκο,  Ντιμίταρ και Συμεών Μόλεροβι.

  • Μνημείο Παϊσίου του Χιλανδαρίου ή  Paisii Hilendarski, δίπλα στην Αγία Τριάδα.

Ο Paisii Hilendarski γεννήθηκε στο Μπάνσκο και ήταν ο πνευματικός πατέρας της Βουλγαρικής Αναγέννησης. Έγραψε το «Istoriya Slavenobolgarskaya» (Ιστορία των Σλαβοβούλγαρων).

  • Μουσείο -Σπίτι «Ο Νεόφυτος της Ρίλα» ή Neofit Rilski Museum, δίπλα στην εκκλησία της Αγίας Τριάδας.

Ο Neofit Rilski (1973-1881) ήταν ο θεμελιωτής της  βουλγαρικής εκπαίδευσης και στο σπίτι του (18ο αι.) θα δείτε έγγραφα, βιβλία και σημειώσεις όπως  «Η Βουλγαρική γραμματική» (1835) και το βιβλίο του με αποσπάσματα του Έλληνο-Βουλγαρικού λεξικού

  • Μουσείο – Σπίτι «Βελιάν Όγκνεφ» ή Velian Ognev House ή Velyanova Kashta

 

Ανακηρύχθηκε Πολιτιστικό Μνημείο Εθνικής Σημασίας (1976) και αποτελεί πρότυπο για το αρχιτεκτονικό τύπο της οχυρωμένης κατοικίας από την εποχή της Βουλγαρικής Αναγέννησης (18ος ). Στο εσωτερικό του θα θαυμάσετε τις τοιχογραφίες και την ξυλόγλυπτη οροφή, έργο του μεγάλου καλλιτέχνη Velian Ognev, της Καλλιτεχνικής Σχολής του Ντέμπαρ (Debar, στην Π.Γ.Δ.Μ.), η οποία ήταν μια από τις τότε τρεις φημισμένες σχολές ξυλογλυπτικής στην περιοχή, οι άλλες δύο ήταν η σχολή του Σάμοκοβ (Samokov) και του Μπάνσκο (Bansko).

  • Μουσείο – Σπίτι «Νικόλα Βαπτσάροφ» ή Nikola Vaptsarov Museum

Εδώ έζησε ένας από τους σημαντικότερους Βούλγαρους ποιητές και επαναστάτες,ο Nikola Vaptsarov (1909-1942), βρίσκεται στην κεντρική πλατεία του Μπάνσκο. Θα δείτε προσωπικά αντικείμενα του ποιητή.

  • Εκκλησία Κοίμηση της Θεοτόκου, «Church of Virgin Mary», στην οδό Bogorodica. Κτίστηκε τον 6ο αι. και ανακαινίστηκε στα τέλη του 8ου αι. Θα δείτε το ξυλόγλυπτο τέμπλο (19ου αι.) και τις παλιές εικόνες ζωγραφισμένες από τον Thomas Vishanov, τον ιδρυτή της Καλλιτεχνικής Σχολής του Μπάνσκο.
  • Μόνιμη Έκθεση Αγιογραφιών

Από τα πιο ενδιαφέροντα τουριστικά αξιοθέατα του Μπάνσκο. Το κτίριο ανακηρύχθηκε Πολιτιστικό Μνημείο καθώς είναι κτισμένο το 1749. Στο παρελθόν το σπίτι ήταν γυναικείο μετόχι, αρχικά της Μονής Χιλανδαρίου και αργότερα της Μονής Ρίλα.

ΕΞΟΡΜΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΥΤΕΡΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΜΠΑΝΣΚΟ

  • ΣΚΙ & SPA ΣΤΙΣ ΙΑΜΑΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ ΤΟΥ ΘΕΡΕΤΡΟΥ DOBRINISHTE

Το Dobrinishte βρίσκεται σε υψόμετρο 810 μ. στους πρόποδες του βουνού Πιρίν, στα ΝΑ. της κοιλάδας Razlog. Το Dobrinishte, που σημαίνει «καλά πράγματα», είναι ένα δημοφιλές θερινό και χειμερινό θέρετρο, γνωστό για τις ιαματικές πηγές, τις πίστες του σκι και την παρθένα φύση. Έχει 17 ιαματικές πηγές, με θερμοκρασία νερού από 30-43° C, οι οποίες ενδείκνυνται για τη θεραπεία πολλών παθήσεων όπως δερματολογικών, νευρολογικών, γυναικολογικών κ.λ.π. Η πόλη του Dobrinishte έχει μια μεγάλη υπαίθρια πισίνα, με ιαματικό νερό για λουτροθεραπεία, η οποία  λειτουργεί μόνο το καλοκαίρι.

Το χιονοδρομικό κέντρο της πόλης προσφέρει πολλές πίστες σκι, κατάλληλες για όλους τους σκιέρ και snowboarders.

Το θέρετρο προσφέρει άρτια ανεπτυγμένο σύστημα ανελκυστήρα στη ζώνη πάρκων «Bezbog» καθώς και στην περιοχή του σκι. Επιπλέον. παρέχονται μαθήματα και εξοπλισμός για σκι και snowboard. Επίσης το Dobrinishte αποτελεί αφετηρία για πολλές διαδρομές πεζοπορίας προς το βουνό Πιρίν.

Η πρόσβαση γίνεται από το Μπάνσκο με δικό σας αυτοκίνητο.

Από τη Σόφια υπάρχουν τακτικά λεωφορεία προς το Dobrinishte που θα τα πάρετε είτε από τον κεντρικό σταθμό λεωφορείων, Central BusTerminal Sofia, που βρίσκεται στη λεωφόρο Maria Louis, είτε από το σταθμό λεωφορείων της Σόφιας, Bus and Coach Station Zapad-Ovcha Kupel.

Επίσης μπορείτε να φτάσετε στο Dobrinishte με το τρένο χρησιμοποιώντας τη γραμμή στενής διατομής Septemvri – Dobrinishte, αλλά επειδή το τρένο κάνει στάσεις σε πολλά χωριά το ταξίδι διαρκεί περίπου 6 ώρες.

Οι πίστες σκι Dobrinishte

  •  «Bezbog – Govedarnika – Gotce Delchev», (σαλέ, για φθίνουσα) είναι 3.600 μ., με 950 μέτρα μετατόπιση.Το υψηλότερο σημείο είναι 2.500 μ. και το χαμηλότερο 1.550 μ., με μέση κλίση 25%.
  • «Govedarnika – Gotce Delchev» (σαλέ, για το σλάλομ) είναι 700 μέτρα μακριά, εκτόπισμα 150 μ..Το υψηλότερο σημείο είναι 1700 μ. και το χαμηλότερο σημείο είναι 1.550 μ., με μέση κλίση 22%.
  • «Govedarnika» (σαλέ) και «Gotce Delchev» (για γιγαντιαίο σλάλομ), 1.500 μ. μήκος, μετατόπιση 2.010 μ. και χαμηλότερο σημείο 1.550 μ. me μέση κλίση 30%.
  • από το χωριό Bezbog, η «Bezbog – Tuzlata – Gotce Delchev», μία από τις μακρύτερες πίστες στη Βουλγαρία, με μήκος 4.700 – 5.600 μ. μετατόπιση 700 μ. με 2.250 μ. υψηλότερο σημείο και 1.550 μ. μέση κλίση 22%. Τα δύο τελευταία σημεία συνδέονται με ένα διπλό καθιστικό ανελκυστήρα χωρητικότητας 500 ατόμων ανά ώρα και έναν μεσαίο σταθμό. Υπάρχει επίσης αίθουσα σκι και σχολή εκπαίδευσης σκι.

Υπάρχουν αρκετά ξενοδοχεία στην περιοχή όπως :

  • Dobrinishte Ski and Spa Resort Records, Dobrinishte, τηλ. : +359899863237
  • Orbel Spa Hotel, βρίσκεται στα Α. του Dobrinishte, ακριβώς πάνω από τις ιαματικές πηγές, τηλ. : +359889734747,+359 886000779
  • Ruskovets Resort,Dobrinishte, τηλ. : +359889990026
  • Pumpalovi Guest House, τηλ. : +359898469074
  • Bache Todor Family, Hotel, τηλ. : +359886548655

Για ψώνια θα βρείτε πολλά μαγαζάκια στις οδούς Tsar Simeon, Pirin και Nikola Vaptsarov, έξω από την αυλή της Αγίας Τριάδας, όπως και στα σουπερ μάρκετ (BG market, Aldo market).

ΑΓΟΡΕΣ ΣΤΟ ΜΠΑΝΣΚΟ

Πριν φύγετε να αγοράσετε τοπικά προϊόντα όπως μέλι και κρασί, από την αγορά που στήνετε τις Κυριακές. Χειροποίητες θρησκευτικές εικόνες και ξυλόγλυπτα, σουβενίρ, βουλγαρικές κρέμες και προϊόντα ROSE και είδη για σκι.

ΓΙΑ ΦΑΓΗΤΟ ΣΤΟ ΜΠΑΝΣΚΟ – ΤΟΠΙΚΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ

Τα βουλγαρικά πιάτα που σερβίρονται στο Μπάνσκο, εκτός από την τοπική κουζίνα έχουν επιρροές από την ελληνική, την τουρκική και γενικά τη μεσογειακή κουζίνα. Αξίζει όμως να δοκιμάσετε τα πιο χαρακτηριστικά φαγητά της Βουλγαρίας, όπως η banitsa (πίτα αλμυρή με τυρί ή κρεμμύδι ή σπανάκι ή γλυκιά με μήλα και καρύδια), kebapche (ζυμωμένος κιμάς από χοιρινό κρέας με μπαχαρικά ψημένος στη σχάρα), shopka salata (σαλάτα με τομάτα, αγγούρι, πιπεριά και τριμμένο τυρί), shkembe chorba (πιπεράτη σούπα από κότσι, ευεργετική μετά από κατανάλωση αλκοόλ), τarator (δροσερή σούπα με γιαούρτι, αγγούρι και σκόρδο).

Η Βουλγαρία βγάζει αξιόλογα κρασιά, όπως το κόκκινο Cabernet Sauvignon, από την περιοχή του Melnik (η μικρότερη πόλη της Βουλγαρίας γεμάτη αμπελώνες) και το Merlot από την περιοχή του Haskovo αλλά και λευκά κρασιά όπως το Chardonnay από το Veliki Presval  και το Sauvignon Blanc  από τη Varna.

Το Μπάνσκο έχει πολλά εστιατόρια για φαγητό, κατά μήκος του κεντρικού δρόμου αλλά και μέσα στα ξενοδοχεία. Για γρήγορο φαγητό υπάρχουν τα μαγαζιά που πουλούν doner και kebapche. Το φαγητό δεν είναι ακριβό και σε ορισμένα εστιατόρια μπορείτε να παραγγείλετε μια μεγάλη ποικιλία με μεζέδες, που είναι για πολλά άτομα και να πληρώσετε περίπου 20 €.

Ενδεικτικά σας αναφέρουμε μερικά εστιατόρια, όπως τα : «Mehana Bansko», τοπική κουζίνα, «Soprano’s Ristorante», ιταλική κουζίνα, μεσογειακές γεύσεις, «Sushi bar & Τεπανγιάκι Gril», ιαπωνικό φαγητό, «Come Prima», μεσογειακή κουζίνα, «Ethno», στο συγκρότημα του Kampinski, Hotel Grand Arena, για πίτσα.

Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι στο Μπάνσκο δεν επιτρέπεται το κάπνισμα μέσα στους χώρους εστίασης γι’αυτό αν θέλετε να καπνίσετε θα πρέπει να βγαίνετε εκτός του χώρου.

ΔΙΑΜΟΝΗ

Το Μπάνσκο διαθέτει πολλά ξενοδοχεία, κυρίως 4*, τα οποία έχουν πολύ καλές τιμές διαμονής και παροχών, όπως χρήση εσωτερικής πισίνας με ιαματικό νερό, μασάζ, spa κλ. Ενδεικτικά σας αναφέρουμε :

  • Kampinski, Hotel Grand Arena, 5*, οδός Pirin 96, Μπάνσκο, τηλ.: +35974988888, www.kempinski.com/bansko
  • Premier Luxury Mountain Resort, 5*, οδός Karamanitza 11, Bansko,τηλ. : +35974950500, banskohotelpremier.com
  • Pirin Golf Hotel & Spa, 5*, piringolfhotel.com
  • Perun Hotel & Platinum Cazino Bansko, οδός Georgi Nastev 2, τηλ.: +35974988485, www.hotelperunbansko.com
  • Pirin Hotel, 4*, οδός Tsar Simeon 68, τηλ. : 442030247879
  • Bansko Hotel, 4*, οδός Glazne 37, τηλ. : +359 749 88054
  • Mura Hotel, 3*, οδός Glazne 39, τηλ. : +359 749 87900
  • Strazhite Hotel – Half Board, 4*, οδός Glazne 77, τηλ. : +359 29896193
  • Park Hotel Gardenia, οδός Tsar Simeon 72, τηλ. : +359 749 86900, parkhotelgardenia.com
  • Lucky Bansko Aparthotel, 4*, τηλ. : +35928066178
  • Ivan Rilski Ski & Spa Hotel, 4*, οδός Bratya Veleganovi, τηλ. : +35974987400
  • Bansko Spa & Holidays, 4*, τηλ. : +359879597415
  • Mountain Paradise by the Walnut Trees Bansko
  • Iceberg Hotel Bansko, 3*, οδός Tsar Simeon 68, Bansko, τηλ. : +359887789704
  • Saint George Palace Hotel, 4*, οδός Kosherinata 11, τηλ. : +35974982424
  • George Ski & Spa, 4*, οδός Asanica, τηλ. : +35924904343
  • Bansko Royal Towers, 4*, Usta Todor 8, τηλ. : +35974984019
  • Emerald Spa Hotel, 4*, οδός Pirin, τηλ. : +359886436052
  • Regnum Hotel Bansko, 4*, Asanica area, τηλ. : +35974983024
  • MPM Hotel Sport, 4*, οδός Pirin, τηλ. : +359884440440
  • CHALET THE FOREST LODGE, 4*,στην περιοχή του χιονοδρομικού κέντρου Siligarnika, τηλ.: +35929896163, +35929896193

ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΟ ΜΠΑΝΣΚΟ ΑΠΟ ΑΘΗΝΑ, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΚΑΙ ΣΟΦΙΑ

Το Μπάνσκο απέχει από την Αθήνα 718 km (7,5 ώρες) και από τη Θεσσαλονίκη 220 km (3 ώρες) και από τις Σέρρες 150 km (2 ώρες). Από τις Σέρρες μετά τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα,  Προμαχώνας – Kulata ακολουθείτε τον δρόμο προς Σαντάνσκι, Κρέσνα και Στενά Κρέσνα, μέσα από τον Ε79, παράλληλα με τον ποταμό Στρυμόνα. Από τα Στενά Κρέσνα προς Simitli στρίβετε δεξιά στον 19 , προς Gradevo και οδηγείτε βλέποντας τον ποταμό Gradevska. Ακολουθείτε τον 19 και αφού περάσετε την οροσειρά του Πιρίν (Pirin), με ψηλότερη κορυφή το βουνό Vihren (2914 μ), φτάνετε στο Μπάνσκο. Οι χρονικές αποστάσεις είναι ενδεικτικές καθώς επηρεάζονται από τις καιρικές συνθήκες και την κίνηση που επικρατεί στους δρόμους, κυρίως στα Στενά Κρέσνα.

Η απόσταση του Μπάνσκο από την πρωτεύουσα της Βουλγαρίας, Σόφια είναι 157 km. Μπορείτε να φτάσετε αεροπορικώς, στο Διεθνές Αεροδρόμιο της Σόφιας και από εκεί με το τοπικό λεωφορείο να κατευθυνθείτε ΝΔ. της χώρας, προς το Μπάνσκο. Το λεωφορείο είναι ο φτηνότερος τρόπος μεταφοράς καθώς ο σιδηρόδρομος δεν ενδείκνυνται, λόγω του ορεινού όγκου του Pirin.

Πληροφορίες, στον κεντρικό σταθμό λεωφορείων Sofia Central Terminal Bus ή στο σταθμό λεωφορείων της Σόφιας, Bus and Coach Station ZapadOvcha Kupel ή στο Bansko Bus Terminal.
Με ιδιωτικό transfer με  δικό σας οδηγό. Είναι ο πιο αξιόπιστος, γρήγορος και ασφαλής τρόπος για να φτάσετε από τη Σόφια στο Μπάνσκο.

Από Αθήνα και το Διεθνή Αερολιμένα «Ελ. Βενιζέλος» απευθείας προς Σόφια και μετά προς Μπάνσκο.

Από Θεσσαλονίκη και το Διεθνή Αερολιμένα «Μακεδονία», προς Σόφια. Επίσης από το Αεροδρόμιο Θεσσαλονίκης μπορείτε να μεταβείτε προς την πόλη της Θεσσαλονίκης όπου θα βρείτε πρακτορεία που διοργανώνουν εκδρομές στο Μπάνσκο, μεμονωμένα ή οργανωμένα.

Από τη Θεσσαλονίκη μπορείτε  πάρετε το Taxi Van thessaloniki bansko bus που θα σας μεταφέρει γρήγορα και άνετα σε όποιο ξενοδοχείο του Μπάνσκο εσείς θέλετε. Επιπλέον για την επιστροφή σας προς Θεσσαλονίκη, αν πείτε στην εταιρεία πότε θέλετε να επιστρέψετε θα έρθουν να σας παραλάβουν.
Το Taxi Van thessaloniki bansko bus αποτελείται από mini bus Mercedes, χωρητικότητας 7 ατόμων τα οποία διαθέτουν mini bar, internet, κλιματισμό δερμάτινο σαλόνι κ.ά. Επιπλέον ο οδηγός θα σας δώσει τες πληροφορίες που χρειάζεστε για το Μπάνσκο, όπως ξενοδοχεία, εστιατόρια, την ενοικίαση εξοπλισμού σκι, τα ανταλλακτήρια χρημάτων, για τα κέντρα διασκέδασης κλπ (πληροφορίες, για κρατήσεις, τηλ.: 00306976676697).

Το Kampinski, Hotel Grand Arena παρέχει υπηρεσία παραλαβής από και προς τα Διεθνή Αεροδρόμια της Σόφιας και της Θεσσαλονίκης. Επιπλέον σας παρέχει, σε όλους τους επισκέπτες του ξενοδοχείου, το πάσο VIP του σκι καθώς και απευθείας ιδιωτική πρόσβαση στο lift γόνδολα.

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ

Δημαρχείο Μπάνσκο, Municipality Hall Bansko, τηλ. :  +35974984131

Αεροδρόμιο Σόφιας «Christopher Columbus», τηλ. :  +35929372211

Διεθνής Αερολιμένας Θεσσαλονίκης  «Μακεδονία», τηλ. :  2310985000

Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών  «Ελ. Βενιζέλος», τηλ. : 2103530000

Central BusTerminal Sofia, λεωφ. Maria Louis Σόφια, τηλ. : +359 90 021 000

Ovcha Kupel Bus Terminal, οδός Ovcha Kupel 1, Σόφια, τηλ. : +359 29555362

Bansko Bus Terminal, οδός Patriarh Evtimiy Bansko

ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ, 33 San Stefano Str, Sofia ΤΗΛ. : +359294461030, 9433453

ΠΡΟΞΕΝΕΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ, 103 Evlogi Georgiev Str, Sofia, ΤΗΛ. : +3592 9691753, 9691755, 9691758, ώρες κοινού : 09.30 – 13.15 από Δε- Παρ., Email : [email protected]

ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ , Στρατηγού Καλλάρη 33Α, Πλ. Καμάρας Ψυχικό, ΤΗΛ. : 210-6748105

www.bansko.bg

www.worldskiawards.com

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Το νόμισμα της Βουλγαρίας είναι το λεβ ή λεβα (πληθυντικός). Θα το δείτε γραμμένο σαν lv ή BGN. Υποδιαιρείται σε χαρτονομίσματα των 1,2,5,10,20,50 lv. Υπάρχουν και κέρματα των 1,2,5,10,20 και 50 stotinki αλλά στις τιμές  των προϊόντων θα δείτε να αναγράφεται ως 0,50 lv αντί 50 stotinki. 1 lv = 0,51€.

 

Studio HiFi Diapason

2 Comments

  1. Το Μάρτιο έχει χιόνι στο χωριό του Μπάνσκο;

    1. Το Bansko είναι ένα ευρωπαϊκό χιονοδρομικό κέντρο, εξοπλισμένο με μηχανήματα τεχνητού χιονιού που προσφέρουν αρκετή κάλυψη από το Δεκέμβριο μέχρι το Μάιο. Το ψηλότερο σημείο του χιονοδρομικού κέντρου είναι στα 2.560 μ.και το χαμηλότερο στα 990 μ..Η πόλη του Bansko βρίσκεται σε υψόμετρο 936 μ..Κάνει αρκετό κρύο και έχει χιόνι και το Μάρτιο.

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *