Translation

Οδικώς Ελλάδα – Βουλγαρία – Ρουμανία

Ευρώπη Προορισμοί

Η διαδρομή από και προς Αθήνα – Σόφια – Βουκουρέστι. Αναχώρηση από Αθήνα στις 7.00 πμ με κατεύθυνση τα σύνορα Ελλάδας – Βουλγαρίας. Η απόσταση Αθήνα – Σόφια είναι 750 km και η διαδρομή διαρκεί περίπου 10 ώρες. Μπορείτε να κάνετε μια πρώτη στάση στη Λαμία για καφέ και στη συνέχεια στο ύψος του Κορινού στην Κατερίνη κάντε μια δεύτερη στάση για ξεκούραση. Μετά από 65 km φτάνετε στη Θεσσαλονίκη. 


Στον αυτοκινητόδρομο Α25 από Θεσσαλονίκη προς Σέρρες ακολουθείστε τις πινακίδες με πράσινο χρώμα προς Καβάλα – Σέρρες και κατόπιν δεξιά προς Σέρρες. Στα 100 km φτάνετε έξω από τις Σέρρες, με ένα τμήμα του αυτοκινητόδρομου να είναι ακόμα υπό κατασκευή. Πριν τις Σέρρες στρίβετε αριστερά προς Προμαχώνα (περίπου 40km) και φτάνετε στα σύνορα Ελλάδας – Βουλγαρίας. Εδώ υπάρχει ένα φυλάκιο που απαρτίζεται από Έλληνες και Βούλγαρους αστυνομικούς όπου με την επίδειξη της αστυνομικής ταυτότητας, νέου τύπου, ο έλεγχος είναι μόνο τυπικός. Η πιθανή καθυστέρηση θα είναι μόνο λόγω κίνησης οχημάτων. Μπορείτε να σταματήσετε στο free shop, το παλιό duty free, για  καφέ, γρήγορο φαγητό, τουαλέτα ή αγορές. Προσοχή η Βουλγαρία ανήκει πλέον στην Ευρωπαϊκή Ένωση γι΄αυτό οι τιμές δεν είναι αφορολόγητες, επομένως αναζητήστε τις όποιες προσφορές υπάρχουν.

Load WordPress Sites in as fast as 37ms!

ΣΥΝΟΡΑ ΕΛΛΑΔΑΣ – ΒΟΥΡΓΑΡΙΑΣ

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

Μπαίνοντας στα βουλγαρικά εδάφη η διαφορετικότητα  της ελληνικής επαρχίας από τη βουλγαρική είναι εμφανής. Καθώς περνάτε από πολλά χωριά θα σας κάνει εντύπωση ο ελλιπής φωτισμός τους, η έλλειψη κοινόχρηστων χώρων, όπως οι πλατείες, η έλλειψη παραθυρόφυλλων στα σπίτια, οι εφημερίδες στα τζάμια αντί για κουρτίνες και τόσα άλλα.

The Ultimate Managed Hosting Platform

       

Για να κινηθεί κάποιος στους βουλγαρικούς δρόμους πρέπει να προμηθευτεί μια κάρτα διοδίων, τη βινιέτα γι’ αυτό στο πρώτο βενζινάδικο που θα συναντήσετε πρέπει να την προμηθευτείτε. Είναι μια αυτοκόλλητη κάρτα η οποία μπαίνει στο παρμπρίζ του αυτοκινήτου και με αυτή μπορείτε να κινείστε στη Βουλγαρία. Συμφέρει η αγορά εβδομαδιαίας κάρτας διοδίων, βινιέτα (περίπου 8 €) την οποία θα πληρώσετε σε ευρώ Lev ή με πιστωτική κάρτα. Στις χώρες αυτές είναι καλύτερα να κάνετε χρήση της πιστωτική σας κάρτας καθώς οι ισοτιμίες γίνονται από την τράπεζα που την έχετε εκδώσει και φαίνονται στον πρώτο λογαριασμό. Έτσι ξέρετε ακριβώς τι πληρώνετε για τις αγορές σας.

Ακολουθείστε το δρόμο προς Σόφια διασχίζοντας την Ευρωπαϊκή Οδό  Ε79 μέχρι να συναντήσετε τα Στενά της Κρέσνα ή τα Τέμπη της Κρέσνα (Kresna). Από εδώ και για τα επόμενα 45 km μέχρι το Μπλαγκόεβγκραντ (Blagoevgrad), την  πρώτη μεγάλη πόλη της χώρας που συναντάτε, οδηγείτε στον παλαιό δρόμο, με μια λωρίδα κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση και αρκετή κίνηση. Η πόλη βρίσκεται ΝΔ της χώρας κοντά στα σύνορα με την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας και απέχει από τη Σόφια 100 km. Στο Μπλαγκόεβγκραντ υπάρχουν αρκετά φθηνά καταστήματα για ψώνια, εστιατόρια και καφέ κυρίως στον χαρακτηριστικό πεζόδρομο. Επειδή διαθέτει δυο πανεπιστήμια η περιοχή έχει πολλούς φοιτητές. Μετά το Μπλαγκόεβγκραντ ξαναμπαίνετε στον αυτοκινητόδρομο μέχρι την πρωτεύουσα της χώρας, τη Σόφια.

ΣΟΦΙΑ

Φτάνοντας στη Σόφια διανυκτερεύετε από το πολύωρο ταξίδι και μετά συνεχίζετε ΒΑ προς τα σύνορα με την Ρουμανία. Πριν φύγετε από τη Σόφια θα πρέπει να επισκεφτείτε την εκκλησία Alexander Nevski, τη μεγαλύτερη του είδους αυτού στα Βαλκάνια (3.170 τ.μ.) Η ανέγερσή της (1892-1912) έγινε προς τιμήν των 200.000 χιλιάδων πεσόντων Ρώσων στρατιωτών που έχασαν τη ζωή τους πολεμώντας για την ανεξαρτησία της Βουλγαρίας κατά τον Ρωσοτουρκικό πόλεμο (1877-1878).           

   

Μπροστά από την εκκλησία υπάρχει μια μεγάλη πλατεία όπου στήνεται ένα υπαίθριο παζάρι με πολλά παλαιά αντικείμενα, κοσμήματα, κεντήματα αλλά και χειροποίητες εικόνες σε πολύ καλές τιμές. Στην περίπτωση που θέλετε να διαπραγματευτείτε τις τιμές θα πρέπει να ξέρετε ότι οι περισσότεροι Βούλγαροι μιλάνε αρκετά καλά την Ελληνική γλώσσα λόγω της παραμονής τους στην χώρα μας.

Απέναντι από την εκκλησία Alexander Nevski υπάρχει η εκκλησία της Αγίας Σοφίας η οποία είναι χτισμένη πάνω σε παλαιότερους λατρευτικούς ναούς. Στα μέσα του 16ου αι. οι Οθωμανοί πρόσθεσαν μιναρέδες και την μετέτρεψαν σε τέμενος. Είναι η παλαιότερη ορθόδοξη εκκλησία της πόλης, ανήκει στον τύπο σταυροειδής με τρούλο και ξεχωρίζει από τα κόκκινα τούβλα στο εξωτερικό της. Η πρωτεύουσα της Βουλγαρίας, η Σόφια πήρε το όνομά της από την Αγία Σοφία.

Η πιο γνωστή πλατεία της πόλης είναι η pl.Sveta Nedelya (Αγία Κυριακή) με την ομώνυμη εκκλησία, τον Καθεδρικό ναό της Σοφίας. Ο ναός κτίστηκε μεταξύ του 1856 και του 1863 πάνω στα θεμέλια της ρωμαϊκής πόλης Ουλπίας και είναι πάντα γεμάτη κόσμο καθώς αποτελεί ενοριακό ναό.

 

Στην ίδια πλατεία θα θαυμάσετε το Sheraton Sofia Balkan Hotel και πίσω από το επιβλητικό ξενοδοχείο την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, χτισμένη από τους Ρωμαίους, τον 2ο ή 3ο αι. Ανήκει στον αρχιτεκτονικό τύπο ροτόντα και είναι ανοιχτή για τους πιστούς ορισμένες ώρες της ημέρας.

Εντός της πλατείας στον πεζόδρομο, απέναντι από την εκκλησία Sveta Nedelya, υπάρχει ένα Flocafe (pl. Sveta Nedalya 1301) όπου μπορείτε να πιείτε καφέ και να φάτε μαζί με άλλους Έλληνες, κυρίως φοιτητές. Εκτός από το να δείτε τα αξιοθέατα στη Σόφια, μπορείτε επίσης να κάνετε και κάποιες αγορές που θα σας φανούν χρήσιμες για το ταξίδι σας.

Με σημείο αναφοράς πάντα την ίδια πλατεία, η οποία είναι στο κέντρο της πόλης, σε μικρή απόσταση από αυτή, υπάρχει η κλειστή αγορά Central Hali Shopping Center (blvd Maria Louisa 24). Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό κτίριο του 1911 με 150 καταστήματα, όπου πουλάνε τοπικά προϊόντα, φρούτα, αρτοσκευάσματα, ρούχα, δερμάτινα είδη κλπ. Για να φτάσετε στην αγορά  θα πρέπει να περάσετε κάτω από την υπόγεια διάβαση.

ΥΠΟΓΕΙΑ ΔΙΑΒΑΣΗ  ΚΑΙ ΣΤΟ ΒΑΘΟΣ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ SVETA NEDELYA  

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ TsUM

Ακριβώς πλάι στη διάβαση υπάρχει το επιβλητικό εμπορικό κέντρο TsUM το οποίο αξίζει μόνο για την αρχιτεκτονική του καθώς αυτά που πουλάει είναι ακριβά και λίγο παλιομοδίτικα. Λίγο πιο πέρα από το Sheraton ένα μικρό Mall,  το Mall of Sofia (blvd A. Stamboliyski 101).  Στο υπόγειο του κτιρίου λειτουργεί μεγάλο super market  όπου μεταξύ άλλον μπορείτε ν’ αγοράσετε βουλγαρικά κρασιά σε πολύ καλές τιμές. Στους πάνω ορόφους υπάρχουν διάφορα καταστήματα, καφέ και εστιατόρια. Προσοχή σ’ αυτά που πουλάνε παπούτσια και τσάντες καθώς είναι κινέζικα και οι τιμές κάπως τσιμπημένες για την αξία τους.

Υπάρχουν και οι γνωστές πολυεθνικές μάρκες ρούχων αλλά οι τιμές είναι ίδιες με της Ελλάδας. Αξίζει να επισκεφτείτε το ισπανικό κατάστημα PARFOIS, κάτι σαν το δικό μας Folli Follie, με τσάντες και αξεσουάρ καθώς δεν υπάρχει υποκατάστημα στη χώρα μας. Αν θέλετε να αγοράσετε κρέμες με ροδόνερο θα βρείτε πολλά τέτοια μαγαζιά με πολλά προϊόντα και σε πολύ φθηνές τιμές. Ορισμένα από αυτά υπάρχουν και στα βουλγαρικά μαγαζιά που έχουν ανοίξει στη χώρα μας π.χ. στην οδό Λιοσίων στην Αθήνα υπάρχει mini market  που πουλάει αλλαντικά, τυριά, μπύρες, κρασιά, κρέμες με ροδόνερο κλπ. Οπότε δεν χρειάζεται να πάρετε από τη Βουλγαρία ότι υπάρχει και στην Ελλάδα. Αν βρεθείτε χειμώνα στη Σόφια να πάτε για σκι στο όρος Βίτοσα που απέχει από την πόλη μόνο 22 km. Η ψηλότερη κορυφή του βουνού είναι η Cherni Vrah (2290 m).

ΠΛΑΓΙΑ ΟΡΟΥΣ ΒΙΤΟΣΑ

ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΒΙΤΟΣΑ

           

  

Το όρος είναι τμήμα του Εθνικού Δρυμού Βίτοσα το οποίο προσελκύει πολλούς τουρίστες για πεζοπορία καθώς έχει πάρα πολλά μονοπάτια με σήμανση.

ΚΟΝΤΙΝΕΣ ΑΠΟΔΡΑΣΕΙΣ

www.driverstories.gr/φιλιππούπολη-βουλγαρία-plovdiv-πολιτιστ/

www.driverstories.gr/μοναστήρι-ρίλα-rilski-manastir/

ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ ΑΠΟ ΣΟΦΙΑ

Φεύγετε από τη Σόφια και ξαναμπαίνετε στον αυτοκινητόδρομο ακολουθώντας τις πινακίδες προς Βάρνα. Εδώ το οδόστρωμα του δρόμου είναι κακό αλλά μετά από τα 110 km πορείας η κίνηση γίνεται σε εθνική οδό με περισσότερη κίνηση άρα απαιτείται και μεγαλύτερη προσοχή. Στην πορεία μπορείτε να στρίψετε δεξιά προς Βέλικο Τάρνοβο (Velico Tarnovo), μια διαδρομή περίπου 110 km, για να γνωρίσετε την πρώτη πρωτεύουσα της Βουλγαρίας. Η πόλη είναι μεγάλο αστικό και πολιτιστικό κέντρο, διαθέτει δυο πανεπιστήμια και αποτελεί τα τελευταία χρόνια τον πιο δημοφιλή τουριστικό προορισμό της Βουλγαρίας. Αν θέλετε να φάτε ή να ψωνίσετε εδώ όλα είναι πάρα πολύ φθηνά.

Στα αξιοθέατα της πόλης είναι το Κάστρο στο λόφο Τραπέζιτσας, που χτίστηκε από τον Αυτοκράτορα Ιουστινιανό (6ο αι. μ.Χ.), τα ερείπια του Κάστρου στο λόφο Τσάρεβετς και η εκκλησία των Σαράντα Μαρτύρων. Εκεί βρίσκεται θαμμένος ο Καλογιάν, Τσάρος της Βουλγαρίας (1197-1207).

Αναχώρηση από την όμορφη πόλη Βέλικο Τάρνοβο με πορεία Β προς το Ρούσσε (Ruse), περίπου 110 km. Το Ρούσε είναι μια μεγάλη εμπορική και βιομηχανική πόλη, η πέμπτη μεγαλύτερη της Βουλγαρίας, πριν τα σύνορα με τη Ρουμανία. Είναι  κτισμένη στη δεξιά όχθη του Δούναβη και αποκαλείται «Μικρή Βενετία» καθώς  τα περισσότερα κτίρια της σχεδιάστηκαν από Ιταλούς αρχιτέκτονες. Η αρχιτεκτονικές της επιρροές (19ος -20ος αι.) από μπαρόκ, νεομπαρόκ, αρτ νουβό και ροκοκό την καθιστούν μια ενδιαφέρουσα πόλη η οποία προσελκύει ετησίως πάρα πολλούς τουρίστες. Απέχει από την πρωτεύουσα Σόφια 300 km και από τη Βουλγαρική ακτή της Μαύρης Θάλασσας 200 km. Όταν φτάσετε στο Ρούσσε πρέπει να πληρώσετε διέλευση για διασχίσετε τη Γέφυρα Ειρήνης και Φιλίας Ρούσε –Τζιούρζιου (1954)  μήκους 2300 μ,  η οποία ονομάζεται έτσι καθώς η μισή ανήκει στου Βουλγάρους και μισή στους Ρουμάνους. Το ίδιο ισχύει και κατά την επιστροφή σας από το Τζιουρτζιου (Giurgiu), την παραδουνάβια ρουμανική πόλη προς το Ρούσε της Βουλγαρίας.

ΡΟΥΜΑΝΙΑ

Διασχίζοντας τη γέφυρα βλέπουμε το φυσικό σύνορο των δυο χωρών, το μεγαλοπρεπή Δούναβη. Μετά τη διέλευση της γέφυρας υπάρχει αστυνομικός και τελωνειακός έλεγχος από τους Ρουμάνους αστυνομικούς. Η διαδικασία ελέγχου είναι και εδώ γρήγορη και αφού προμηθευτείτε βινιέτα, για την κίνηση σας στους ρουμανικούς δρόμους, σας  συμφέρει να πάρετε την εβδομαδιαία κάρτα διοδίων φεύγετε από τα σύνορα με κατεύθυνση προς  Βουκουρέστι (80 km). Στο πρώτο ανταλλακτήριο θα πρέπει να προμηθευτείτε το νόμισμα της Ρουμανίας leu καθώς εδώ δεν δέχονται ευρώ.

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ

Ονομάζεται και Μικρό Παρίσι λόγω της Αψίδας του Θριάμβου και των λοιπών αρχιτεκτονικών της κτιρίων. Ιδρύθηκε από έναν  βοσκό με το όνομα Μπούκουρ. Το 1459 κατά τη βασιλεία του Βλάντ Τσέπες, αναδείχθηκε σε πρωτεύουσα της Βλαχίας. Ο Βλάντ Τσέπες, γιος του Βλάντ Ντρακούλ, ήταν ένας αδίστακτος πρίγκιπας της Βλαχίας που αντιστάθηκε σθεναρά στις επεκτατικές επιθέσεις των Οθωμανών κατά τον 15ο αι. Το όνομά του το οφείλει στον τρόπο που βασάνιζε του εχθρούς του. Με ένα ξύλινο παλούκι διαπερνούσε τη σπονδυλική στήλη του θύματος, χωρίς να πλήξει κάποια ζωτικά όργανα. Το θύμα, έχοντας τις αισθήσεις του υπέφερε για 48 ώρες μέχρι να αφήσει την τελευταία του πνοή (Tepes = Παλουκωτής). Ο Βλάντ Τσέπες ενέπνευσε το συγγραφέα Μπράμ Στόκερ να γράψει για τον θρυλικό Κόμη Δράκουλα, από το όνομα του πατέρα του Ντρακούλ (Δράκος), ιππότη του Τάγματος του Δράκου. Κατά το 1600 υπήρχαν τρία Ρουμανικά κρατίδια Βλαχία, Μολδαβία και Τρανσυλβανία, υπό την ηγεσία του Μιχαήλ του Γενναίου. Το 1687 η Τρανσυλβανία πέρασε στην ηγεμονία των Αψβούργων ενώ η Βλαχία και η Μολδαβία παρέμειναν υπό την κατοχή των Τούρκων μέχρι τον 19αι. Το 1859 ανέβηκε στο θρόνο της Βλαχίας και της Μολδαβίας ο Αλεξάνδρου Ιοάν Κούζα ο οποίος ίδρυσε το κράτος της Ρουμανίας το 1862. Το 1886 ο Κούζα εκθρονίστηκε και τη θέση του πήρε ο Πρώσος πρίγκιπας Κάρολος των Χοεντσόλερν.

ΠΡΟΤΟΜΗ ΒΛΑΝΤ ΤΣΕΠΕΣ 

ΕΠΟΧΗ ΤΣΑΟΥΣΕΣΚΟΥ

Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ΄80 ο Κομμουνιστής δικτάτορας  Νικολάε Τσαουσέσκου, προσπάθησε να  μετατρέψει την πόλη σε μια μεγάλη σοσιαλιστική πρωτεύουσα με επίκεντρο το Σπίτι του Λαού. Η επανάσταση που ξέσπασε στη χώρα το 1989 έβαλε τέλος στη σταλινική κυριαρχία του με τη σύλληψη και εκτέλεση του Τσαουσέσκου και της γυναίκας του (25-12-1989). Οι επιρροές από την εποχή Τσαουσέσκου αποτελούν σήμερα αξιόλογα αξιοθέατα της πόλης καθώς κατά τη δεκαετία του ΄90 έγιναν αρκετές επεμβάσεις αναστύλωσης και αναπαλαίωσης των σημαντικότερων κτιρίων.

Διασχίζοντας τη Blvd Unirii μια μεγάλη λεωφόρο με φαρδύς δρόμους, σιντριβάνια στη μέση και μεγάλα πεζοδρόμια δεξιά και αριστερά με δέντρα και παγκάκια. Κατά τους Ρουμάνους η Blvd Unirii, που είναι αντίγραφο της λεωφόρου των Ηλυσίων Πεδίων, είναι σε μήκος 7 μ μεγαλύτερη και στο πλάτος κατά 4 μ από την αντίστοιχη γαλλική λεωφόρο.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι τα Ηλύσια Πεδία έχουν μήκος 1,9 μ και πλάτος περίπου 70 μ. Στο τέλος της λεωφόρου Unirii δεσπόζει το Σπίτι του Λαού ή αλλιώς Μέγαρο του Κοινοβουλίου (Palatul Parlamentului) όπου σήμερα στεγάζεται το Ρουμανικό Κοινοβούλιο, ένα από τα μεγαλύτερα συνεδριακά κέντρα και το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (2004). Αποτελεί το τρίτο σε έκταση κτίσμα στον κόσμο (300.000,00 τ.μ.), και το 1ο στην ΕΕ. Η είσοδος εδώ είναι 35 Ron μαζί με ξενάγηση, αν είσαστε πολλοί μαζί. Στη θέση αυτή υπήρχαν παλιά πολλές κατοικίες και ιστορικά κτίρια τα οποία κατεδαφίστηκαν  για να πάρει τη θέση του το ογκώδες αυτό κτίσμα. Χρειάστηκαν 20.000 χιλιάδες εργάτες και 700 αρχιτέκτονες προκειμένου να ολοκληρώσουν την κατασκευή μέσα σε πέντε μόλις χρόνια. Τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν, όπως τα μάρμαρα και τα κρύσταλλα στους πολυελαίους προέρχονται από τη χώρα. Χρειάστηκαν 20.000 χιλιάδες εργάτες και 700 αρχιτέκτονες προκειμένου να ολοκληρώσουν την κατασκευή μέσα σε πέντε μόλις χρόνια. Τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν, όπως τα μάρμαρα και τα κρύσταλλα στους πολυελαίους προέρχονται από τη χώρα. Ο Τσαουσέσκου δεν πρόλαβε να δει να ολοκληρώνεται το κτίριο καθώς εκτελέστηκε νωρίτερα.

ΜΕΤΑ ΤΣΑΟΥΣΕΣΚΟΥ ΕΠΟΧΗ

O πιο κεντρικός δρόμος του Βουκουρεστίου είναι η οδός Victoriei, με τα περισσότερα αξιοθέατα. Το Βουκουρέστι είναι η έδρα του Πατριάρχη της Ρουμανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και εδώ βρίσκεται το εντυπωσιακό Πατριαρχείο (οδός Dealul Mitropoliei Piata Unirii) το οποίο αξίζει να το επισκεφτείτε.

                                 

 

Άλλα αξιοθέατα είναι η Αψίδα του Θριάμβου (οδός Arcue de Triumf) αντίγραφο της Αψίδας του Θριάμβου του Παρισιού. Από εδώ ξεκινάει η οδός Soseaua Kiseleff που στη συνέχεια ονομάζεται Victoriei. Tο Ρουμανικό  Αγροτικό Μουσείο (Muzeul Taranului Roman) με τη μεγαλύτερη συλλογή φολκλορικών αντικειμένων (οδός Soseaua Kiseleff 3) και το υπαίθριο Εθνικό Μουσείο Χωριού (Muzeul Teranului Roman) στο Πάρκο Χεραστράου (οδός Kiseleff 28-30, Herastrau Park).

Το Εθνικό Μουσείο Χωριού περιλαμβάνει περίπου 300 κτίσματα και αγροκτήματα από όλη τη Ρουμανία και το 1996 ανακηρύχτηκε Ευρωπαϊκό Μουσείο της Χρονιάς.

                                              

Για να μπείτε στο Χωριό θα πρέπει να πληρώσετε είσοδο 10 Ron ή αν δηλώσετε συνταξιούχοι 5 Ron. Συνήθως δεν ζητούν ταυτότητα. Θα δείτε μικρές καλύβες με χωριάτικα μοτίβα από τη ρουμανική αγροτική ζωή, διάφορα έπιπλα, αντικείμενα καθημερινής χρήσης κ.ά. Η φωτογράφηση εντός των παραδοσιακών σπιτιών απαγορεύεται. Έξω από κάθε καλύβα υπάρχουν υπαίθριοι πάγκοι για αγορές κυρίως κεραμικών αντικείμενων και χειροποίητων πλεκτών με παραδοσιακά σχέδια. Εντός του Χωριού στην είσοδο λειτουργεί και κατάστημα με σουβενίρ.

Το πάρκο Χεραστράου εκτός από τους κήπους έχει και μια μεγάλη λίμνη που μπορείτε να την προσεγγίσετε και κατά την επίσκεψη σας στο Χωριό.

Το Βουκουρέστι έχει εξελιχθεί σε μια μοντέρνα πρωτεύουσα γεμάτη καφετέριες, εστιατόρια, εμπορικά πολυκαταστήματα. Το ιστορικό κέντρο του Βουκουρεστίου, περιοχή Lipscani το οποίο θυμίζει λίγο το δικό μας Θησείο – Μοναστηράκι, είναι πεζοδρομημένο γεμάτο καφετέριες, μπαρ, εστιατόρια, ελληνικά σουβλατζίδικα π.χ. «Θεσσαλονίκη». Μόλις βραδιάσει οι δρόμοι μεταξύ των οδών Franseza, Selari και Smardan γεμίζουν από καλοντυμένους Ρουμάνους που ζουν το όνειρο της εποχής μετά τον Τσαουσέσκου. Μην παραλείψετε να καθίσετε για μπύρα ή φαγητό στην μπυραρία Caru’ cu bere η οποία λειτουργεί από το 1899. Το κτίριο είναι art με βιτρό, πολυελαίους, ζωντανή μουσική και πολύ φιλική ατμόσφαιρα. Εδώ συναντάς όλο το Βουκουρέστι γι’αυτό πρέπει να κλείσετε απαραιτήτως τραπέζι (www.carucubere.ro +40231137560, οδός Stavropoleos 5).

ΜΠΥΡΑΡΙΑ CARU’ CU BERE

Η οδός αυτή πήρε το όνομά της από την Εκκλησία της Σταυρουπόλεως (Biserica Staropoleos) που υπάρχει εδώ από το 1724. Κτίστηκε από Έλληνα μοναχό και προστατεύεται από την Unesco.

Στην οδό Franceza 33 υπάρχει μια δεύτερη ορθόδοξη εκκλησία η Biserica Sfantul Anton με τα χαρακτηριστικά κόκκινα τούβλα.

 

Απέναντι από την εκκλησία βρίσκεται το Hanu’ Lui Manuc, παλαιό πανδοχείο του 19ου αι. χτισμένο από τον Αρμένη έμπορο Mamuc Mirzaian με εντυπωσιακή αυλή και ξύλινες βεράντες, το οποίο σερβίρει φαγητό (οδός Franceza 62-64, sector 3)

                                  

Λίγο πιο πέρα, στον ίδιο πεζόδρομο αν θέλετε να δροσίσετε τον ουρανίσκο σας με μοναδικές γεύσεις παγωτού, υπάρχει η μοντέρνα Cremeria Emilia (οδός Franceza 42) και ακριβώς απέναντι για καφέ το Maggelan’s (οδός Franceza 44).

Για ψώνια υπάρχει ένα εμπορικό κέντρο στην καρδία της πόλης και πολύ κοντά στην παλιά πόλη Piata Unirii, το Unirea Shopping Center. Στο ισόγειο υπάρχει Fast Food, ανταλλακτήριο χρημάτων και στους ορόφους πολλά καταστήματα για ψώνια με καλές τιμές. Γύρω από το εμπορικό κέντρο θα βρείτε πολλά ακόμα για ψώνια και στην πίσω πλευρά υπάρχει μεγάλο super market. Γενικά στο Βουκουρέστι έχουν δημιουργηθεί πολλά μεγάλα πολυκαταστήματα σε διάφορα σημεία της πόλης όπου μπορείτε να πάτε με το μετρό. Όλα τα πολυκαταστήματα πουλάνε τα ίδια ρούχα των γνωστών πολυεθνικών αλυσίδων που τα βρίσκετε παντού. Αναζητήστε τοπικά έθνικ προϊόντα για σουβενίρ, υφαντά και κεντήματα που δεν υπάρχουν στη χώρα μας και που εδώ, ακόμα είναι κάπως φθηνά. Στα καταστήματα ομορφιάς dm (οδός Franceza 60) μπορείτε να αγοράσετε της κρέμες προσώπου Gerovital, γνωστής Ρουμάνας γεροντολόγου σε πολύ καλές τιμές. Στον πεζόδρομο της οδού Franceza 54 υπάρχει Carreffour Expess που λειτουργεί 24 ώρες. Για φρούτα, λαχανικά, μέλι, κλπ να πάτε στην υπαίθρια αγορά τροφίμων στην Piata Amzei. Στο Βουκουρέστι δεν παίρνουν ευρώ γι΄αυτό θα δυσκολευτείτε αν έχετε ξεμείνει από συνάλλαγμα.

ΚΟΝΤΙΝΕΣ ΑΠΟΔΡΑΣΕΙΣ

www.driverstories.gr/τρανσυλβανία/

ΠΡΟΣΟΧΗ

Στο Βουκουρέστι μεγάλη προσοχή στο πορτοφόλι σας. Τα χρήματα που έχετε μαζί σας, ευρώ ή συνάλλαγμα θα πρέπει να βρίσκονται σε ασφαλές σημείο πάνω σας. Θα πρέπει το πορτοφόλι που χρησιμοποιείτε συχνά για τις πληρωμές σας να έχει μέσα πολύ λίγα χρήματα όσα σας χρειάζονται για τα ημερήσια έξοδα. Ακόμα και όταν θα ανοίγετε το πορτοφόλι σας για να πληρώσετε οτιδήποτε στο Βουκουρέστι θα πρέπει τα χρήματα σας να μην είναι σε κοινή θέα με το διπλανό σας. Υπάρχουν ομάδες ανθρώπων που παρακολουθούν τους τουρίστες από το ξενοδοχείο την ώρα που θα βγουν μέχρι τη διαδρομή που θα ακολουθήσουν. Πολύ συχνά πλησιάζουν τους τουρίστες λέγοντας ότι είναι αστυνομικοί της Τουριστικής Αστυνομίας και κάνουν έλεγχο στα διαβατήρια. Ζητάνε να τους δώσουν τα δολάρια ή ευρώ που έχουν στο πορτοφόλι και διάφορες άλλες δικαιολογίες. Ανυποψίαστος κάποιος, χωρίς να ζητήσει την  επίδειξη της αστυνομική τους ταυτότητας ανοίγει έντρομος το πορτοφόλι του και δίνει τα χρήματα που έχει μέσα .Επίσης, ένα άλλο τέχνασμα που προφασίζονται οι κλέφτες είναι να σας πλησιάσει κάποιο ταξί και να σας πει ότι το στέλνει το ξενοδοχείο για να σας μεταφέρει. Μην μπείτε μέσα!

ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Εμμανουήλ Μπενάκη 7, Ψυχικό, τηλ. : 210-6728875

ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ

1-3 Pache Protororescu Str, sector 1- Bucharest τηλ. : 00401-2094170 , -2094171, -2094172,- 2094173-4, ώρες κοινού : 09.00 – 16.00 από Δε- Παρ. Email : [email protected]

ΠΡΟΞΕΝΕΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ

4-6 Ferdinand Str, sector 2- Bucharest τηλ. : 00401-2094190 , -2094191, -2094193,  ώρες κοινού : 09.00 – 13.30 από Δε- Παρ.

Γλώσσα : Ρουμανική

Νόμισμα : RON (λέϊ), 5 Lέϊ είναι περίπου 1 €

Πολίτευμα : Δημοκρατία

Ώρα : ίδια με την Ελλάδα

Πληθυσμός πόλης Βουκουρεστίου:1.913.000 (2012)

Ενδεικτικά Ξενοδοχεία στο Βουκουρέστι: ΜANSION boutique Hotel (4* οδός Franceza 11, +40314058111)), Hotel Royal (4* Λεωφ. Mircea Voda 28, +40215281100),  Hotel Capitol (3*, οδός Victoriei 29, +40213158030).

ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Στρατηγού Καλλάρη 33Α, Πλ. Καμάρας Ψυχικό, τηλ.  : 210-6748105

ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

33 San Stefano Str, Sofia τηλ. : +359294461030, 9433453 Email: [email protected]

ΠΡΟΞΕΝΕΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

103 Evlogi Georgiev Str, Sofia, τηλ. : +3592 9691753, 9691755, 9691758

ώρες κοινού : 09.30 – 13.15 από Δε- Παρ. Email: [email protected]

Γλώσσα : Βουλγαρική

Νόμισμα : Lev, υποδιαιρείται σε 100 stotinki, 1 Lev είναι περίπου 0,50€

Πολίτευμα : Δημοκρατία

Ώρα : ίδια με την Ελλάδα

Πληθυσμός πόλης Σόφιας : 1.211.000 (2012)

Ενδεικτικά Ξενοδοχεία στη Σόφια : Hotel Sheraton Sofia Balkan, a Luxury Collection (5*, οδός Sveta Nedelya 5, +35929816541), Hotel Sofia-Novotel (4*, Λεωφ. 115Ν Tsarigradsko Shosse)

 

 


Studio HiFi Diapason

8 Comments

  1. Αν πας οδικώς Βουκουρεστι που θα παρκαρεις το αυτοκίνητό σου εκει;Εχει παρκινγκ;Κλεβουν αυτοκίνητα;

    1. Στο Βουκουρέστι και στους επαρχιακούς δρόμους, πρέπει να τηρείτε αυστηρά το όριο ταχύτητας διότι υπάρχει αστυνόμευση. Στο Βουκουρέστι και συγκεκριμένα γύρω από τις κεντρικές πλατείες, Piata Unirii και Piata Victoriei απαγορεύεται να παρκάρετε πάνω στους κεντρικούς δρόμους. Υπάρχουν αρκετά δρομάκια και υπαίθριοι χώροι στάθμευσης όπου μπορείτε να παρκάρετε και βρίσκονται πολύ κοντά στο Ιστορικό Κέντρο (το οποίο είναι όλο πεζοδρομημένο).
      Σας προτείνουμε τους δρόμους πίσω από το εμπορικό πολυκατάστημα UNIREA (απέναντι από το Ιστορικό Κέντρο) που βρίσκεται στην Piata Unirii και μεταξύ των λεωφόρων, Bulevardul lon C. Bratianu 1, Bulevardul Unirii και Bulevardul Corneliu Coposu.
      Συγκεκριμένα πίσω από το Bucarest Court (Δικαστικό Μέγαρο), στην Bulevardul Unirii 37 (είναι η κεντρική λεωφόρος με τα σιντριβάνια) και το Hotel Roayal Bucarest, στην Bulevardul Mircea Voda 28 υπάρχουν αρκετοί χώροι στάθμευσης που καταλήγουν στην Bulevardul Corneliu Coposu, δηλαδή πίσω από το πολυκατάστημα UNIREA (περπάτημα λιγότερο από 10 λεπτά).
      Προσοχή, όταν επιστρέφετε για να πάρετε το αυτοκίνητό σας, κυρίως τις βραδινές ώρες, να περπατάτε στις κεντρικές λεωφόρους και να μπαίνετε στα στενά δρομάκια μόνο όταν φτάνετε κοντά στο αυτοκίνητο (μην προσπαθείτε να “κόψετε” δρόμο από τα στενά για να φτάσετε πιο γρήγορα).
      Για το Palatul Parlamentului (Παλάτι του Λαού) μπορείτε να παρκάρετε έξω ακριβώς από την είσοδο του κτηρίου καθώς διαθέτει χώρο στάθμευσης. Αν θέλετε να πάτε με τα πόδια είναι στο λόφο που βρίσκεται στο τέλος της Bulevardul Unirii (από την Piata Unirii), πολύ κοντά στο Ιστορικό Κέντρο.
      Προσοχή, να μην αφήνετε πράγματα στο αυτοκίνητο, π.χ. τσάντες με τρόφιμα, γιατί μπορεί να σας σπάσουν το τζάμι για να δουν τι έχετε μέσα. Αν θέλετε μεγαλύτερη ασφάλεια για το βράδυ καλύτερα να συμβουλευτείτε το ξενοδοχείο στο οποίο θα διανυκτερεύσετε.
      Επειδή οι Ρουμάνοι δεν είναι πολύ προσεκτικοί στην οδήγηση, μάλλον νευρικοί, κυρίως γύρω από τις κεντρικές πλατείες που έχουν κίνηση, καλύτερα να τους δίνετε προτεραιότητα για να αποφύγετε ένα άσκοπο τρακάρισμα.
      Τέλος αν σας σταματήσει κάποιος αστυνομικός για να σας δώσει κλήση, αφού βεβαιωθείτε ότι είναι αστυνομικός ζητήστε απόδειξη για τα χρήματα που θα πληρώσετε, διαφορετικά θα καταλήξουν στην τσέπη του.

  2. Ελενα Ιωαννου

    Τελικα ποσες ωρες ειναι απο αθηνα για βουκουρεστι οδικός?θελω να φυγω την αλλη Παρασκευή με το ιχ παρακαλω.ευχαριστω.άριστες οι πληροφορίες σας!

    1. Η απόσταση Αθήνα – Βουκουρέστι είναι συνολικά περίπου 1200 km. Αναλυτικά Αθήνα – Σόφια είναι περίπου 730 km και Σόφια – Βουκουρέστι περίπου 450 km.
      Ο δρόμος από τα σύνορα της Ελλάδας προς τη Σόφια, με εξαίρεση τα Στενά Κρέσνα που είναι όλο στροφές και με μια λωρίδα ανά κατεύθυνση, είναι στο σύνολό του καλός καθώς κινήστε μέσα σε αυτοκινητόδρομο ταχείας κυκλοφορίας. Από τη Σόφια προς τα σύνορα με τη Ρουμανία οδηγείτε στον παλαιό αυτοκινητόδρομο, με μια λωρίδα κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση. Εδώ ο δρόμος είναι στενός με αρκετά έργα καθ οδόν καθώς το οδικό δίκτυο της Βουλγαρίας αναβαθμίζεται.
      Στη συνέχεια από τα σύνορα προς Βουκουρέστι ο δρόμος είναι σχετικά κακός. Θα πρέπει να γνωρίζεται ότι το όριο ταχύτητας είναι έχει διακυμάνσεις από 50, 80 και 100 km.
      Επιπλέον θα πρέπει να υπολογίσετε κάποιες καθυστερήσεις στα διόδια, στα σύνορα, στις στάσεις που θα κάνετε ή στις όποιες καιρικές συνθήκες που θα συναντήσετε.
      Εμείς σας συνιστούμε να κάνετε στάση για διανυκτέρευση σε κάποιο οικονομικό ξενοδοχείο στο Σαντάνσκι ή στη Σόφια για να μοιράσετε την απόσταση.
      Αν ακολουθήσετε το όριο ταχύτητας που έχουν οι πινακίδες θα φτάσετε από Αθήνα στη Σόφια σε περίπου 7-8 ώρες.
      Από τη Σόφια προς Βουκουρέστι είναι δύσκολο να σας πούμε σε πόση ώρα θα φτάσετε καθώς τα 450 km μπορεί να φαίνονται λιγότερα αλλά δυστυχώς θα χρειαστείτε άλλες 7 ώρες, περίπου για τον τελικό προορισμό.
      Τέλος να σας επισημάνουμε ότι στους δρόμους της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας θα πρέπει να τηρήσετε το όριο ταχύτητας γιατί συνήθως υπάρχει τροχαία που σταματάει για πρόστιμα.
      Σας ευχαριστούμε πολύ για το σχόλιο σας! Ελπίζουμε να περάσετε όμορφα και περιμένουμε και τις δικές σας εμπειρίες!

  3. Πολυ χρησιμες οι πληροφοριες… σχεδιαζω να ταξιδεψω Χριστουγεννα για Ρουμανια με βοηθα πολυ… μπραβο σας

    1. Σας ευχαριστούμε πολύ για το σχόλιο σας! Ελπίζουμε να περάσετε όμορφα και περιμένουμε και τις δικές σας εμπειρίες!

  4. δεσποινα Στεργίου

    Μπράβο ! πολύ κατατοπιστική η αφήγηση

    1. Ευχαριστούμε πολύ για το σχόλιο σας!

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *