Translation

Budva – Μπούντβα, Μαυροβούνιο

Ευρώπη Προορισμοί

H Budva (Μπούντβα) βρίσκεται στην Αδριατική Θάλασσα, στο κέντρο της ακτής του Μαυροβουνίου. Πρωτοκατοικήθηκε από τους  Έλληνες (4ος) και η αρχαία ονομασία της ήταν Βουθόη. Τα ενετικά τείχη της  παλαιάς πόλης, Stari Gran, φτιάχτηκαν από τους Βενετούς που κατείχαν την πόλη σχεδόν για 400 χρόνια (1420-1797).  Αποτελούσαν οχύρωση της πόλης από την τουρκική εισβολή.


Ο σεισμός που χτύπησε τη Budva στις 15 Απριλίου 1979 κατέστρεψε ένα μεγάλο μέρος της παλαιάς πόλης αλλά στη συνέχεια τα κτίρια αυτά αποκαταστάθηκαν πλήρως σύμφωνα με την αρχική τους μορφή.

Load WordPress Sites in as fast as 37ms!

Το Μαυροβούνιο έγινε ανεξάρτητο κράτος στις 03-6-2006 και σαν νόμισμα χρησιμοποιεί το ευρώ. Βρίσκεται στο Μηχανισμό Προενταξιακής Βοήθειας (ΜΠΒ ΙΙ, 2014-2020) της Ε.Ε. προκειμένου ως δικαιούχος να ευθυγραμμιστεί σταδιακά με τις απαιτήσεις, τις πρακτικές και τις πολιτικές της Ε.Ε. ώστε να ενταχθεί σε αυτή. τουρκική εισβολή.

 

 

ΕΙΣΟΔΟΣ ΣΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ

 

ΕΝΕΤΙΚΑ ΤΕΙΧΗ – ΑΔΡΙΑΤΙΚΗ ΘΑΛΑΣΣΑ

The Ultimate Managed Hosting Platform

 

ΕΝΕΤΙΚΑ ΤΕΙΧΗ – ΑΔΡΙΑΤΙΚΗ ΘΑΛΑΣΣΑ

 

Μέσα από τα τείχη αναπτύσσεται η παλαιά πόλη, Stari Gran η οποία είναι μια σχετικά μικρή, με όμορφα διατηρημένα σπίτια, μικρά δρομάκια, και πολλά καφέ, εστιατόρια και καταστήματα με σουβενίρ.

Η αρχαία Ακρόπολη (Citadela) βρίσκεται στο νότιο τμήμα της παλαιάς πόλης κτισμένη  πάνω στα ερείπια παλαιών οχυρώσεων. Σήμερα ο χώρος αποτελεί ιδιωτική βιβλιοθήκη, με πολύτιμες συλλογές βιβλίων και χαρτών που αφορούν στα Βαλκάνια. Στον ίδιο όροφο, στο αίθριο του ανατολικού πύργου, υπάρχει εστιατόριο με εκπληκτική θέα στο νησί Stevi Nikola και στο ΝΔ τμήμα υπάρχουν ιδιωτικές κατοικίες. Το χώρο της Citadela χρησιμοποιεί το «Gran Teatar Budva», ένα  από τα πιο διάσημα θεατρικά ιδρύματα των Βαλκανίων.

 

CITADELA

Στα αξιοθέατα είναι το Αρχαιολογικό Μουσείο (Arheoloski Muzej), η Καθολική εκκλησία του Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή (Sant John), η Ορθόδοξη εκκλησία της Αγίας Τριάδας (Holy Trinity Church) και η παλαιά μικρή εκκλησία της Αγίας Μαρίας πάνω στα ενετικά τείχη.

 

ΕΙΣΟΔΟΣ ΑΡΧΑΙΟΛOΓΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ

ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΑΓΙΑ ΤΡΙΑΔΑ – HOLY TRINITY

 

ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΑΓΙΑ ΤΡΙΑΔΑ – HOLY TRINITY

H Ορθόδοξη εκκλησία της Αγίας Τριάδας (Holy Trinity Church) βρίσκεται στη μεγαλύτερη πλατεία της παλαιάς πόλης, πλατεία Starogradski, κοντά στον Καθολικό Ναό Saint John και στην Ακρόπολη. Κτίστηκε το 1804, από ένα σπάνιο υλικό από λευκές πέτρες, έχει τρούλο, καμπαναριό και στο εσωτερικό του ωραίες αγιογραφίες. Μπροστά από την εκκλησία μπορείτε να δείτε τον τάφο του διάσημου συγγραφέα και πολιτικού Stjepan Mitrov Ljubisa (1824-1878). Church is parish church and it is opera

H Καθολική εκκλησία του Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή, (Saint John, 7ος), επίσης στην παλαιά πόλη είχε υποστεί σοβαρές ζημιές με το σεισμό αλλά αυτές αποκαταστάθηκαν πλήρως. Είναι τρίκλητος, θολωτός ναός με εντυπωσιακό καμπαναριό στη βόρεια πλευρά (1867). Στη νότια πλευρά υπάρχει ένα κτίριο γοτθικού στυλ που ήταν το παλάτι του επισκόπου, όταν η εκκλησία ήταν έδρα της Μητρόπολης (1828). Εντός του ναού θαυμάστε την εικόνα της Παναγίας Μπούλβα (14ος ) η οποία μεταφέρθηκε εδώ από την εκκλησία της Αγίας Μαρίας Πούντα.

Η εκκλησία του Αγίου Σάββα είναι μια μικρή πέτρινη εκκλησία στην παλαιά πόλη και αποτελεί μέρος της πολιτιστικής κληρονομιάς της Βudva  καθώς είναι κτισμένη το 1141. Ανακαινίστηκε πρόσφατα, είναι μονόχωρος ναός με ημικυκλική αψίδα.Η εκκλησία Αγίας Μαρίας Punta (Santa Maria in Punta) βρίσκεται στη βόρεια πλευρά των τειχών της παλαιάς πόλης  και είναι η πιο παλαιά εκκλησία της πόλης (840).

 

ΚΑΘΟΛΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ  SAΙNT JOHN

 

ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΑΓΙΑ ΜΑΡΙΑ ΠΟΥΝΤΑ-SANTA MARIA PUNTA

 

ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΑΓΙΑ ΜΑΡΙΑ ΠΟΥΝΤΑ-SANTA MARIA PUNTA

 

 

ΔΡΟΜΑΚΙ ΣΤΗΝ ΠΑΛΑΙΑ ΠΟΛΗ

 

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΣΠΙΤΙΩΝ ΣΤΗΝ ΠΑΛΑΙΑ ΠΟΛΗ

 

 

ΣΠΙΤΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΛΑΙΑ ΠΟΛΗ

Εξω από την παλαιά πόλη The old town is adjacent to the marina, where the wealthy come to moor their luxury yach βρίσκονται οι πολυτελείς μαρίνες σκαφών, η Budva Marina και η Dukley Marina, όπου αγκυροβολούν τα πολυτελή γιοτ. Έξω και δίπλα από τα τείχη βρίσκεται η ταβέρνα Regina E και το εστιατόριο Korkovado, με θέα τη θάλασσα και τα ακριβά σκάφη.

 

 

Η ΠΟΛΗ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΑ ΕΝΕΤΙΚΑ ΤΕΙΧΗ

 

Στο Dukley Beach Club (τηλ.+382 69160003) μπορείτε να απολαύσετε καφέ, ποτό και φαγητό και ταυτόχρονα να κάνετε το μπάνιο σας στη privet παραλία του club. Για να κάνετε χρήση της παραλίας με τις ξαπλώστρες πρέπει να μπείτε στο club και πληρώσετε είσοδο.

DUKLEY BEACH CLUB

DUKLEY BEACH CLUB – Η ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΠΑΡΑΛΙΑ ΤΟΥ CLUB

Περπατήστε στο πάρκο πίσω από τη μαρίνα σκαφών, στην οδό Mediteraneska. Εδώ υπάρχει το εμπορικό κέντρο TQ Plaza, 5 λεπτά με τα πόδια από την παλαιά πόλη, με πολλά καταστήματα για αγορές, super market, καφέ και εστιατόρια. Πιο δίπλα θα βρείτε φρέσκα φρούτα στη Zelena Pijaca Market  και στη Mega Meramarket. Oι αγορές αυτές βρίσκονται πολύ κοντά στο parking των αυτοκινήτων.

Η περιοχή γύρω από το πάρκο, με θέα τη θάλασσα και τα σκάφη έχει μεγάλη τουριστική ανάπτυξη, κάπως άναρχη και ανεξέλεγκτη, με ακριβά διαμερίσματα και εστιατόρια. Η πόλη είναι πολύ δημοφιλής στους Ρώσους, Βρετανούς και Σέρβους τουρίστες που ψάχνουν ακίνητα εδώ για να επενδύσουν. You can start your day by stepping through an arched doorway in Budva’s medieval walls straight on to the town beach.

 

ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΛΑΙΑ ΠΟΛΗ  – ΑΝΑΡΧΗ ΔΟΜΗΣΗ

 

ΜΑΡΙΝΑ ΣΚΑΦΩΝ

BUDVA RIVIERA

Η πόλη Budva έχει δώσει το όνομά της σε όλη τη Ριβιέρα γνωστή ως «Budvanska Rivijera» ή «Budva Riviera», η οποία εκτείνεται γύρω από μια χερσόνησο με κοσμοπολίτικα θέρετρα και πολλές παραλίες (περίπου 35).

ΝΗΣΙ STEVI NIKOLA

Επισκεφτείτε το νησί Stevi Nikola μήκους 2 km, που οι ντόπιοι το ονομάζουν Χαβάη. Είναι πευκόφυτο με αρκετές απομονωμένες παραλίες και η πρόσβαση γίνεται με σκάφος ή θαλάσσιο ταξί.

ΘΕΡΕΤΡΟ STEVI STEFAN

Το πολυτελές θέρετρο Stevi Stefan, 8 km ανατολικά της Budva, βρίσκεται ψηλά σε ένα βραχώδη ακρωτήρι που μοιάζει με νησί καθώς συνδέεται με τη στεριά με έναν αμμώδη ισθμό. Η τοποθεσία θυμίζει μεσαιωνικό χωριό με πανέμορφα σπίτια, δυο παραλίες με ανεξήγητα ροζ άμμο, τρεις εκκλησίες και το πολυτελές ξενοδοχείο Aman Resorts Sveti Stefan.

Το 1934, η Βασίλισσα Μαρία της Γιουγκοσλαβίας έκτισε εδώ μια εξοχική κατοικία δίπλα στη θάλασσα, τη Villa Milocer μέσα σε ένα μεγάλο αγρόκτημα γεμάτο ελαιόδεντρα και σπάνια φυτά.Το μικρό χωρίο των ψαράδων  Stevi Stefan εξελίχθηκε σιγά σιγά σε ένα κοσμοπολίτικο θέρετρο όπου πολλοί σταρ του Χόλυγουντ το χρησιμοποιούσαν γαι τις διακοπές τους. Το ξενοδοχειακό συγκρότημα Aman Resorts Sveti Stefan διαθέτει προς ενοικίαση βίλλες, μικρά διαμερίσματα και τα δωμάτια της βασιλικής εξοχικής κατοικίας. Η εσωτερική διακόσμηση της πρώην βασιλικής κατοικίας είναι από ξύλο, έχει τζάκι, δερμάτινα καθίσματα, ολόμαλλα χαλιά, μεταξωτά υφάσματα. Το ξενοδοχειακό συγκρότημα έχει πισίνα, spa, γυμναστήριο, πολλά εστιατόρια, beach bar, εξωτερικές βεράντες για καφέ και φαγητό κλπ.

Απέναντι από τη χερσόνησο του Sveti Stefan, 5 λεπτά από τις ροζ παραλίες βρίσκεται το Villa Montenegro,  ένα ξενοδοχείο μόλις 12 δωματίων. Αυτό το μικρό ξενοδοχείο, με θέα την Αδριατική και το θέρετρο Sveti Stefan είναι σε λευκό χρώμα, σε στυλ νησιώτικο και διαθέτει πισίνα, spa, εστιατόριο και μπαρ.

 

ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΣΤΗ BUDVA RIVIERA

 

Παραλία Mogren

Στην ουσία πρόκειται για δυο μικρές παραλίες που βρίσκονται 150 μ από την παλαιά πόλη. Έχουν μήκος 350 μ και συνδέονται μεταξύ τους με μια μικρή σήραγγα. Πήραν το όνομά τους από έναν ισπανό ναυτικό που ναυάγησε εδώ. Έχουν μαύρη άμμο με βοτσαλάκι, είναι οργανωμένες αλλά σε κάποιο σημείο μπορείτε να ξαπλώσετε άνετα με τη ψάθα σας. Τα νερά είναι κάπως θολά λόγω της μαύρης άμμου αλλά αν θέλετε να βουτήξετε το πιο καλό σημείο είναι κοντά στα ενετικά τείχη. Η παραλία έχει πάρει Γαλάζια Σημαία. Επίσης εδώ θα δείτε ένα μικρό χάλκινο γλυπτό σε χορευτική κίνηση πάνω σε ένα βράχο που είναι το σύμβολο της πόλης.

 

ΠΑΡΑΛΙΑ MOGREN ΜΕ ΘΕΑ ΤΗΝ ΠΑΛΑΙΑ ΠΟΛΗ

ΠΑΡΑΛΙΑ MOGREN

 

ΠΑΡΑΛΙΑ MOGREN

Παραλία Jaz

Βρίσκεται 2,5 km βόρεια από τη Budva. Είναι μια από τις 3 μεγαλύτερες παραλίες της Ριβιέρας, μήκους 1200 μ. Είναι αμμώδης με ψιλό βότσαλο, οργανωμένη, οικογενειακή, με δυνατότητα θαλασσίων σπορ.  Το καλοκαίρι διοργανώνονται καλοκαιρινές συναυλίες και το ετήσιο Φεστιβάλ Θαλάσσιου Χορού. Εδώ, μέσα σε μια πλούσια βλάστηση,• Miloš Karadaglić’s Kotor: My Kind of Town λειτουργεί camping. Η παραλία διαθέτει Γαλάζια Σημαία.

Παραλία Slovenska

H Plaza Slovenska βρίσκεται στα δυτικά της πόλης, 10 λεπτά με τα πόδια από την παλαιά πόλη προς τη Bubva Marina. Πήρε το όνομα της από τουρίστες της Βοημίας που πέρασαν τις διακοπές τους στην Budva (1935).  Η παραλία έχει μήκος 1600 μ, μαύρη άμμο, είναι οργανωμένη, με θαλάσσια σπορ, έχει  μπαρ, εστιατόρια και πολλά ξενοδοχεία, όπως το Hotel Slovenska Plaza.

Παραλίες στο νησί Stevi Nicola

Οι   τρεις  παραλίες  του νησιού έχουν  συνολικό μήκος   840 μ  και αποτελούν

συνέχεια της Ριβιέρας. Υπάρχουν κάποιες παραλίες στο νησί πιο απομονωμένες αλλά η πρόσβαση γίνεται μόνο με σκάφος.

Παραλία Guance

Βρίσκεται κάτω από το λιμάνι που οδηγεί από τη Budva προς Becini. Ονομάζεται «Η Μικρή Παραλία», είναι αμμώδης, με ένα beach bar και φημίζεται για το ηλιοβασίλεμα της.

Παραλία Becini

Έχει βραβευτεί ως η ωραιότερη παραλία της Μεσογείου και είναι και αυτή μια από τις 3 μεγαλύτερες της Ριβιέρας, μήκους 1800 μ. Είναι αμμώδης, οργανωμένη, οικογενειακή και για να μπεις πρέπει να πληρώσεις είσοδο.

Παραλία Kamenovo

Είναι μικρή παράλια μήκους 330 μ. και βρίσκεται μεταξύ Becini και Przno. Είναι αμμώδης This is a sandy beach with the turquoise colour of water. με καταπληκτικά γαλάζια νερά.

Παραλία Przno

Μικρή παραλία, μήκους 260 μ ανάμεσα στην Kamenovo και Milocer, στο ομώνυμο χωριό. Είναι αμμώδης και φημίζεται για το ηλιοβασίλεμα της. Εδώ υπάρχει το πρόσφατα ανακαινισμένο ξενοδοχείο Maestral.

Παραλία Queens

Η πανέμορφη παραλία βρίσκεται σε απόσταση 500 μ από το Sveti Stefan, κάτω από τη θερινή κατοικία της βασίλισσας Μαρίας, όπου πήρε και το όνομά της. Έχει μήκος 200 μ και φημίζεται για τη θέα και το εκπληκτικό ηλιοβασίλεμα. Είναι ανοιχτή αποκλειστικά για τους επισκέπτες του ξενοδοχείο Aman Resorts Sveti Stefan.

Παραλία Milocer

Είναι γνωστή και ως παραλία του βασιλιά “King’s Beach“. It is situated next to the Queen’s beach and it is surrounded by 18 acres of park which have some exotic species such as: Lebanon cedar, tropical mimosa, cactus, agaves and many others. Βρίσκεται δίπλα στην παραλία Queen’s και περιβάλλεται από 18 στρέμματα πάρκου με εξωτικά είδη φυτών. Η παραλία έχει μήκος 280 μ. και είναι αμμώδης.

Παραλία  Stevi Stefan

Οι δυο παραλίες της χερσονήσου έχουν μήκος 1170 μ και η άμμος έχει ένα περίεργο ροζ χρώμα.

Παραλία Drobni pijesak

Πηγαίνοντας νότια προς το Petrovac υπάρχει αυτή η πανέμορφη παραλία. Έχει μήκος 250 μ και την προτιμούν κυρίως οι κάτοικοι της περιοχής.

Παραλία Perazića Do

Βρίσκεται κοντά στη Μονή Rezevici, είναι μόλις 40 μ. και στην ουσία εξυπηρετεί το μεγάλο ξενοδοχείο AS.

Παραλία Petrovac

Είναι η πιο δημοφιλής παραλία της Ριβιέρας, μήκους 600 μ, και βρίσκεται 18 km από την Budva και 10 km από το Stevi Stefan. Εχει κόκκινη άμμο, είναι οργανωμένη, οικογενειακή. Κοντά στην παραλία υπάρχει τo ξενοδοχείο Palas με ωραία θέα τον όρμο και τα δυο νησάκια Katic και Nedjelja.

Παραλία Lucice

Στη συνέχεια από την παραλία Petrovac βρίσκεται η Lucice, μήκους 220 μ, αμμώδης, μέσα σε πυκνή βλάστηση κυρίως πεύκα.

Παραλία Buljarica

Βρίσκεται 1 km νότια της Petrovac και είναι η μεγαλύτερη παραλία της Ριβιέρας, μήκους 2250 μ. Αμμώδης, οργανωμένη, οικογενειακή, με πολλά ξενοδοχείαThis is probably the grates potential of the Montenegrin Coast ., μπαρ και εστιατόρια.

 

 

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΟΣ ΚΑΔΟΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ

ΠΡΟΣΒΑΣΗ

Vayamos por partes.Από το αεροδρόμιο της Ποντγκόριτσα (Podgorica), την πρωτεύουσα του Μαυροβουνίου, η Budva συνδέεται απευθείας με την Αθήνα. Η οδική απόσταση Podgorica – Budva είναι 90 km (Aegean Airlines, Air Serbia Airlines).

Από τη πόλη Τίβατ (Tivat) που βρίσκεται στον Κόλπο του Κότορ με την οδική απόσταση Tivat – Budva να είναι 23 km (Air Serbia Airlines). Από Ελλάδα υπάρχουν αρκετές πτήσεις το καλοκαίρι κυρίως με ενδιάμεση στάση. Το αεροδρόμιο της πόλης αυτής είναι το μεγαλύτερο του Μαυροβουνίου ακόμα και από της Podgorica. Επιπλέον του αεροδρομίου η Tivat διαθέτει μια μεγάλη και σύγχρονη μαρίνα σκαφών

Από το αεροδρόμιο του Ντουμπρόβνικ (Dubrovnik) με την οδική απόσταση Dubrovnik – Budva να είναι 80 km. H αεροπορική σύνδεση από Ελλάδα γίνεται είτε απευθείας είτε με ενδιάμεση στάση (Aegean Airlines, Croatia Airlines, Turkish Airlines).

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ

Ενδεικτικά σας προτείνουμε τα εξής καταλύμματα:

HOTEL BUDVA, 4*, Slovenska Obala,Budva, +382 33422000

MOGREN HOTEL, Slovenska Obala,Budva, +382 33468196

SLOVENSKA PLAZA HOTEL,3*,Tgr Slobode, Budva, +382 33402456

M PALACE,Gospostina25, Stari Gran Budva, +38233452411

APARTMENTS ROYAL, Lastva Orbaljska bb, Budva, +382 67512010

MAESTRAL RESORTS & CASINO,Przno,Stevi Stefan, +382 33410100

PALAS HOTEL,4*,Petrovac, +38233421100

AMAN RESORTS STEVI STEFAN, 5*,+382 33420000 www.amanresorts.com

HOTEL VILLA MONTENEGRO, 5*, +382 33468802, www.villa-montenegro.com

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ

Atinska 4, Gorina C, Podgorica, Montenegro, + 382 20655544, +382 20618170

ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟΥ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Λουκιανού 5, Κολωνάκι, τηλ. 210-7241212

Studio HiFi Diapason

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *