Translation

Κότορ, Μαυροβούνιο – Kotor, Montenegro

Ευρώπη Προορισμοί

Το Kotor (Κότορ) βρίσκεται στο μεγαλύτερο όρμο του Μαυροβουνίου, το Boka Kotorska (Μπόκα Κότορσκα). Ο Κόλπος του kotor προέκυψε από κατακρήμνιση του εδάφους, με το μέγιστο βάθος του να είναι 52μ και η διείσδυσή του στη στεριά να φτάνει τα 29 km. Στην κορυφή του βουνού που βλέπουμε πάνω από την πόλη, στα 280 μ δεσπόζει το Castle San Giovanni (Κάστρο του Αγίου Ιωάννη). Πίσω από το λόφο του Κάστρου του Αγίου Ιωάννη η μεγάλη οροσειρά λέγεται Lovcen.


ΙΣΤΟΡΙΑ

Load WordPress Sites in as fast as 37ms!

Κατά τους αρχαιολόγους το Kotor υπήρχε πριν την εποχή του Ομήρου και ήταν ελληνική πόλη. Καταστράφηκε από τους Βησιγότθους(5ος π.Χ.) αλλά μετά από αυτό κυβερνήθηκε από πολλούς αλλοδαπούς. Πρώτα το 476 μ.Χ. από τους Βυζαντινούς, οι Σλοβένοι (10ος 11ος ), οι Σέρβοι (1185-1371), οι Βενετοί (1420-1797), οι Αυστριακοί (1797), οι Ρώσοι το 1806, 1813 και στη συνέχεια η Αυστρία. Παρόλο που τα αμυντικά τείχη του Kotor τα έκτισαν οι Βενετοί, η κορυφή του Αγίου Ιωάννη ήταν ήδη σε οχύρωση κατά τους Ιλλυρούς χρόνους (6ος – 4ος αι. π.Χ.).  Η Βενετική Αλβανία, δηλαδή οι κάτοικοι της Δημοκρατίας της Βενετίας στις ακτές της Αδριατικής, βελτίωσε τις οχυρώσεις του Kotor. Το 1797 οι οχυρώσεις μεταβιβάστηκαν στους Αυστριακούς με τη Συνθήκη του Campo Formio. Ο μεγάλος σεισμός που έπληξε την περιοχή, στις 15 Απριλίου 1979 κατέστρεψε ένα τμήμα των οχυρώσεων και κτίρια της Παλαιάς Πόλης. Από τότε η UNESCO συμπεριέλαβε το Φρούριο, την Παλαιάς Πόλης και το φυσικό περιβάλλον του Κόλπου του Kotor στον κατάλογο «Τόποι & Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς» της UNESCO από το 1979, με την ονομασία «Φυσική – Πολιτιστική – Ιστορική Περιοχή του Kotor» και τελούν υπό την προστασία της.

ΦΡΟΥΡΙΟ

Η οχύρωση της πόλης αποτελεί ένα ολοκληρωμένο σύστημα προστασίας καθώς περιλαμβάνει Κάστρο, Πύργους, Ακροπόλεις, Πύλες, Προμαχώνες, Δεξαμενές και βοηθητικούς χώρους. Το μνημείο αποτελεί παράδειγμα αμυντικής στρατιωτικής αρχιτεκτονικής με επιρροές της Ιλλυρίας, Βυζαντίου, Βενετίας και Αυστρίας. Στην είσοδο πάνω από την «Πύλη της Θάλασσας» υπάρχει μια επιγραφή που αναφέρεται στην απελευθέρωση του Kotor, μετά τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο, με ημερομηνία 21 Νοεμβρίου 1944.

The Ultimate Managed Hosting Platform

Το μεσαιωνικό τμήμα της πόλης Kotor βρίσκεται σε ένα τριγωνικό κομμάτι γης που συνορεύει ΝΔ, με την πιο εσωτερική επέκταση του Κόλπου του Kotor, B με τον ποταμό Skurda και Α με το βουνό του San Giovanni. Τα τείχη της οχύρωσης προστατεύουν την πόλη στη Β και ΝΔ πλευρά, προς τη θάλασσα, καθώς πίσω υπάρχει η φυσική προστασία του βουνού. Οι τοίχοι (πάχους 2 – 16 μ. , ύψος 20 μ.) είναι οχυρωμένοι Πύργους και Προμαχώνες, με πιο σημαντικό τον «Πύργο Kampana» και την Aκρόπολη (13ος – 14ος), δίπλα στο σημείο όπου εισέρχεται ο ποταμός στον κόλπο. Κοντά σε αυτό είναι η Κύρια Πύλη του Κάστρου, η «Πύλη της Θάλασσας» (1555). Οι δύο άλλες Πύλες στην πόλη είναι η Β από το ποτάμι, η «Πύλη του Ποταμού» (1540) με τον κοντινό Περίβολο «Bembo» (1540) και η Ν πύλη, η «Πύλη Gurdic Bastion». Από τον Προμαχώνα Bembo και την Gurdic Bastion μπορείτε να ανεβείτε στην κορυφή του βουνού San Giovanni, με την εκπληκτική θέα στον Κόλπο του Kotor. Στο δρόμο για το Κάστρο του Αγίου Ιωάννη, πάνω στην πλαγιά, υπάρχει η Εκκλησία της Παναγίας της Αποκατάστασης της Υγείας (1518).

     

      

STARI GRAD (ΠΑΛΑΙΑ ΠΟΛΗ)

Η κύρια είσοδος για την Παλαιά Πόλη του Kotor είναι από την «Πύλη της Θάλασσας» και μπορείτε να μπείτε δωρεάν. Μπαίνοντας υπάρχει ένα μικρό μαγαζάκι με χάρτες, κάρτες, έθνικ σουβενίρ, σημειωμάταρια, στυλό κλπ. Η Stari Grad είναι μια γοητευτική, μεσαιωνική πόλη, γεμάτη ωραία αρχιτεκτονικά μνημεία με Παλάτια, Μουσεία, Ανάκτορα, Εκκλησίες, Καθεδρικό Ναό. Τα στενά δρομάκια σχηματίζουν ένα μικρό λαβύρινθο που θέλει προσοχή για να μη χαθείτε. Στις μικρές πλατείες υπάρχουν μικρά καφέ και εστιατόρια και τριγύρω καταστήματα για ψώνια. Στην κεντρική πλατεία, η Πλατεία των Όπλων (Trg od Oruzja) που συναντάτε μόλις μπαίνετε, είναι το πιο πολυσύχναστο σημείο της πόλης.

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ

 • Τον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Τρύφωνα (Cathedral of Sveti Tryphon, 11ος αι. μ.Χ.), τύπου γοτθικού – ρωμαϊκού. Ο νέος ναός είναι κτισμένος πάνω σε παλαιότερο ναό του Αγίου Τρύφωνα, που είχε κτιστεί το έτος 809. Ο σεισμός του 1979 έκανε καταστροφές στο νέο ναό, η οποίες αποκαταστάθηκαν πλήρως. Ο Άγιος Τρύφωνας είναι ο πολιούχος και προστάτης της περιοχής και ο ναός αποτελεί έδρα της Καθολικής Επισκοπής του Kotor. Οι τοιχογραφίες στο εσωτερικό του ναού είναι του 14ου αι. Ο Άγιος Τρύφωνας μαζί με ένα φτερωτό λιοντάρι του Αγίου Μάρκου, σύμβολο της Βενετίας και το βουνό του San Giovanni απεικονίζονται στο οικόσημο της πόλης.
 • Την Ορθόδοξη εκκλησία του Αγίου Νικολάου (Church of Sveti Nikolas, 1902) Είναι μια μεγάλη εκκλησία, με 2 καμπαναριά κτισμένη σε ρυθμό που θυμίζει βυζαντινό, κοντά στα τείχη προς τον ποταμό Scurda. Αξίζει να θαυμάσετε το τέμπλο της εκκλησίας (1908).

 • To Ναό του Αγίου Λουκά (St. Luke ή Sveti Luka,1195) στην πλατεία Piazza Greca, τύπου ρωμαϊκού – βυζαντινού. Ήταν καθολικό σχολείο έως τον 17ο αι. αλλά μετά δόθηκε στους ορθοδόξους. Γι’αυτό το λόγο έχει 2 βωμούς, έναν καθολικό και έναν ορθόδοξο. Το πάτωμα του ναού είναι φτιαγμένο από ταφόπλακες καθώς μέχρι το 1930 εκεί έθαβαν τους νεκρούς τους.

 • Τη Συλλογική εκκλησία της Αγίας Μαρίας (Church of St. Mary Collegiate, 1221). Είναι μια καθολική μεσαιωνική εκκλησία, κτισμένη πάνω στα ερείπια παλαιοχριστιανικής (6ος ), τύπου ρωμαϊκού.

 • Τον Πύργο του Ρολογιού (17ος ), στην κεντρική πλατεία, απέναντι από την «Πύλη της Θάλασσας», ανάμεσα στα καφέ. Είναι τριώροφο, με το ρολόι να εμφανίζεται σε δυο διαφορετικές όψεις του Πύργου.

 • Το Ναυτικό Μουσείο στο οποίο θα δείτε πίνακες ζωγραφικής με τα πορτρέτα διάσημων καπεταναίων της περιοχής, γκραβούρες, φωτογραφίες, όργανα πλοήγησης,  μινιατούρες πλοίων κλπ.
 • Το Παλάτι Grgurin, τύπου μπαρόκ, στο οποίο στεγάζεται το Ναυτικό Μουσείο της πόλης.

 • Το Ανάκτορο Bescuca, που βρίσκεται μεταξύ της κεντρικής πλατείας και της πλατείας Floor. Ήταν η κατοικία της οικογένειας Bescuca και είναι γοτθικού στυλ.
 • Το Παλάτι Pima, ανήκε στην οικογένεια Pima, είναι τύπου αναγεννησιακό – μπαρόκ (1667) και είναι χαρακτηριστικό κτίσμα της παλαιάς πόλης του Kotor.
 • To Θέατρο του Ναπολέοντα (Theatre Napoleon, 1810), κοντά στον «Πύργο Kampana». Η πρόσοψη του θεάτρου καταστράφηκε ολοσχερώς κατά το σεισμό του 1979 αλλά αποκαταστάθηκε πλήρως από την UNESCO.

 • Το Μουσείο Γάτας (Cats Museum, 2013) στο κέντρο της Παλαιάς Πόλης. Συλλογή από πίνακες ζωγραφικής, χαρακτικά, νομίσματα, βιβλία, κάρτες, όλα σχετικά με τη γάτα. Διαθέτει ένα μικρό κατάστημα με πολύ οικονομικά αναμνηστικά (www.cats museum.org).

Στον Κόλπο του Kotor υπάρχει το νησί Gospa od Skrpjela, με την εκκλησία «Παναγία των Βράχων», απέναντι από την περιοχή Perast. Το νησί Gospa od Skrpjela και το νησί Sveti Djordje (St. George),είναι τα δύο πανέμορφα νησιά του Κόλπου Kotor. Το νησί Gospa od Skrpjela είναι ένα τεχνητό νησί, που κατασκευάστηκε από ναυτικούς από το Perast και το Kotor, οι οποίοι μετέφεραν με τα πλοία τους μεγάλους ογκόλιθους. Σύμφωνα με ιστορίες, ένας ψαράς από τον Perast, μετά από ένα ναυάγιο κοντά στο νησί, βρήκε μια εικόνα της Παναγίας με τον Χριστό, σε ένα βράχο της θάλασσας, γι ‘αυτό υποσχέθηκαν να χτίσουν μια εκκλησία πάνω στη βραχονησίδα (1452). Επειδή ο βράχος έπρεπε να μεγαλώσει και να γίνει νησί οι ντόπιοι ναυτικοί έριχναν συνέχεια ογκόλιθους στην είσοδο του Κόλπου. Η εκκλησία που κτίστηκε πάνω στο βράχο ονομάστηκε «Παναγία των Βράχων» (από αυτό το γεγονός) και ενώ ο αρχικός ναός καταστράφηκε, κτίστηκε νέος ναός (1632), τύπου μπαρόκ ο οποίος επεκτάθηκε ακόμα περισσότερο κατά τον 8ο αι.

     

ΚΑΦΕ – ΦΑΓΗΤΟ 

Siemle, Old Town, για καφέ στην κεντρική πλατεία

San Giovanni, Old Town, καφέ – bar, στην κεντρική πλατεία

Scorpio, Old Town, καφές – φαγητό

La Pasteria , Old Town, απέναντι από τον Αγίου Τρύφωνα, ιταλικό φαγητό

Cesarica, Old Town, οικονομικό εστιατόριο

Bastion Restaurant, για ψάρια

Forza, Old Town, κοντά στον Πύργο του Ρολογιού, καφές – γλυκό

Pronto Pizza, Old Town,  κοντά Montenegro Hostel,καφές – πίτσα

Forza Mare, περιοχή Dobrota, δίπλα στη θάλασσα εστιατόριο και ξενοδοχείο.

ΑΓΟΡΕΣ

Εντός της Παλαιάς Πόλης υπάρχει το Cats of Kotor, Art & Handicraft Gallery, με χειροποίητα έργα τέχνης σχετικά με τη γάτα (+38268715104). Το AFAR, κοντά στον Άγιο Τρύφωνα, με ωραία αντικείμενα για σουβενίρ, το Discover Art Galleries, με hand made κοσμήματα Μουράνο, με ιδιαίτερα σχέδια και το Tiffany για ρούχα. Επίσης εδώ υπάρχουν καταστήματα όπου μπορείτε να αγοράσετε εκκλησιαστικά είδη, εικόνες, ροζάρια κλπ. Στη νέα πόλη, δίπλα στο ποταμό Skurda υπάρχει ένα μικρό εμπορικό κέντρο με σύγχρονα καταστήματα, το Shopping Centre Kamelija (+38232335380, 8 -11 μ.μ) στην πλατεία Mate Petrovica. Το Μαυροβούνιο βγάζει εξαιρετικά  κρασιά, Cabernet, Chardonnay, μπράντι και μπύρες, όπως Vranac, Pro Corde, Krstac.

ΔΙΑΜΟΝΗ

Το Kotor αλλά και η περιοχή γύρω από τον κόλπο, στην περιοχή Perast υπάρχουν πολλά καταλύματα. Ενδεικτικά αναφέρουμε τα εξής :

Hotel  Cattaro, 4*, Old Town, tel.:+38232311000

Hotel  Monte Cristo, 4*, Old Town, tel.: + 38232322458

Hotel Marija, Old Town 449,   tel.: 38232325062

Montenegro Hostel Kotor , Old Town, tel.: +382 69 039 751 email : [email protected]

Old Town Hostel Kotor, Old Town, 284, tel. : + 382 32 325 317

Hotel Cent, Old Town 410a, tel. : +38232326882

Hotel Vardar, Old Towon, hotelvardar.com

Perl Apartments, 4*, Old Town, tel. : +38267000782

Hostel Centrum , Old Town, 459, tel : checkout: 11.00am .+38168212552

Hotel Palazzo Radomiri, Dodrota, Boka Kotorka, tel.: +38232333176, +38269146939, [email protected]

Hotel Forza Mare,5*, περιοχή Dobrota, Boka Kotorka, tel.: +38232333500

Hotel Amfora Kotor, Orahovac, Boka Kotorka ,6 km από το Perast, tel. : +382 32 305 857

Conte Hotel & Restaurant, 4*,Marina Perast,12 km από το Kotor, tel.:+38267257387

PORTO MONTENEGRO

Ο Peter Munk ένας Καναδός δισεκατομμυριούχος, αποφάσισε να επενδύσει τα χρήματά του (1 δις. Δολάρια) στον Κόλπο του Kotor, στην πόλη Tivat. Έκτισε μια υπερπολυτελή Μαρίνα σκαφών, ξενοδοχείο 5*,ακριβές κατοικίες, γήπεδα γκολφ, πλατείες, πεζόδρομους, εμπορικό κέντρο, κλπ. (Oballa bb, Tivat, +38232660700,  www.portomontenegro.com).

ΠΡΟΣΒΑΣΗ

Η πλησιέστερη απόσταση από κοντινό αεροδρόμιο, είναι από το αεροδρόμιο της πόλης Tivat (Τίβατ) που βρίσκεται στον Κόλπο του Kotor, περίπου 7,5 km, (Air Serbia Airlines). Από Ελλάδα υπάρχουν αρκετές πτήσεις το καλοκαίρι κυρίως με ενδιάμεση στάση. Το αεροδρόμιο της πόλης αυτής είναι το μεγαλύτερο του Μαυροβουνίου ακόμα και από της Podgorica. Επιπλέον του αεροδρομίου η Tivat διαθέτει μια μεγάλη και σύγχρονη μαρίνα σκαφών.

Από το αεροδρόμιο της από την Ποντγκόριτσα (Podgorica), την πρωτεύουσα του Μαυροβουνίου, το Kotor συνδέεται απευθείας με την Αθήνα. Η οδική απόσταση PodgoricaKotor είναι 85 km. Από το αεροδρόμιο του Ντουμπρόβνικ (Dubrovnik) με την οδική απόσταση DubrovnikKotor να είναι 91 km. H αεροπορική σύνδεση από Ελλάδα γίνεται είτε απευθείας είτε με ενδιάμεση στάση. Το Kotor απέχει από την πόλη Budva περίπου 23 km.

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ

Atinska 4, Gorina C, Podgorica, Montenegro, + 382 20655544, +382 20618170

ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟΥ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Λουκιανού 5, Κολωνάκι, τηλ. 210-7241212

Studio HiFi Diapason

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *